Forgókínpad

Forgókínpad

Médialobbi Amerikában

2020. október 21. - Szele Tamás

Vannak nagy pillanatok az életben, számomra ma reggel jött el az egyik ilyen, mikor rájöttem, mi az, amire nem vagyok alkalmas. Számlálhatatlanul sok mindenre vagyok alkalmatlan, de hála az Égnek, a legkevésbé a magyar kormány amerikai sajtólobbistájának lennék jó. Azt én csak elrontani tudnám.

reaboi1.jpg

(David Reaboi)

Az a gond, hogy más is.

Olvasom ugyanis a Szabad Európán, miszerint:

Újabb lobbistát bérelt fel a kormány az USA-ban, hogy jó hírét keltse Magyarországnak”

Ez még csak a cím, de már a víg reneszánsz jutott eszembe róla, hiszen ennyi erővel Cesare Borgia is felfogadhatott volna pár írástudót, hogy költsék szűz hírét húgocskájának, Lucreziának. A történelmi igazsághoz hozzátartozik, hogy meg is tette, neki dolgozott például a jó hírű Macchiavelli is, csak hát a jó olaszok kiröhögték a kísérleteket. Ellenben Macchiavelli tisztességes üzletember volt, valamit mégis szállított azért a pénzért: megírta Cesaréról az „Il Principét”, a „Fejedelmet”, ami máig hasznos kézikönyve minden politikusnak.

De ennyit a cinquecentóról, lássuk, ki ez a mi emberünk és mi lesz a dolga?

A washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dolláros szerződést kötött egy David Reaboi nevű személlyel, a Strategic Improvisation nevű kommunikációs cég igazgatójával, hogy az „pozitív médiamegjelenést [media coverage] generáljon Magyarország számára, és szembeszálljon a negatív médiamegjelenésekkel.” (…) A legújabb lobbista a dokumentum szerint 35 ezer dollárért (nagyjából 10 millió forint) azt vállalja, hogy:

  • kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban,

  • szembeszáll a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel,

  • hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában).”

Mondjuk az összeg nem veri az egeket, ugyanis ezért a körülbelül tízmillió forintért csak 2020. szeptember 25. és december 20. között kell teljesíteni az említett kívánalmakat. Ahhoz képest, hogy amerikai sajtómegjelenésekre a magyar kormány csak 2018-ban 970 millió forintot költött, ez villamospénz.

A haszna ugyan sehol sem volt látható, de nem kétlem, hogy teljesítették azokat a szerződéseket is, és mondjuk a nantucketi „Szabad cetvadász” hasábjain hosszú interjúk jelentek meg teszem azt Szijjártó Péterrel, vagy mélyelemzések a magyar gazdasági és külpolitikai modell sikereiről. Hogy ennek a nantucketiek örültek-e vagy sem, esetleg kitömték az újsággal esős időben a cipőjüket, az más kérdés, de nem érkeztek hírek komoly társadalmi visszhangról vagy zavargásokról.

Valamire el kell költeni a keretet, elvtársak. De ki fia-borja ez a mr. Reaboi? Elvileg van neki vagy 107 ezer követője a Twitteren ami azért nem rekordmennyiség és van egy saját blogja is, a „The American Mind”, amin tulajdonképpen olyasmiket ír, amiket magyarul is olvashatunk eleget a KESMA lapjaiban, például egy írásában azt bizonyítja be veretes szavakkal, hogy semmi értelme a politikai vitáknak, ugyanis az azokban részt vevő felek mást értenek a szavakon, kifejezéseken, mint a partnereik. Ami régi probléma, de emberünk legalább terjedelmesen vezeti fel. Nem is csoda, hogy komolyabb sajtótermékekben nem jelent meg Reaboi úrtól semmi. Viszont a Breitbartban közölt már! Épp Gorka Sebestyénnel kapcsolatban. Szóval ért a magyar ügyekhez, hajjaj.

Hát jó, amikor egy színiakadémiai kancellárnak nem kell értenie a művészvilághoz, az is megfelel, ha gépesített lövészezredes (bár igazából az sem), akkor egy sajtólobbistának miért kéne újságírónak lennie? Elég, ha ideológiailag nincs vele baj, meg ismeri a betűket, el tudd halandzsázni lehetőleg minél hosszabban velük.

Majd csak talál valami lapot Tennesseeben vagy Oklahomában, ahol közlik a vállalt havi öt anyagot, akár fizetett hirdetésként, és ha nem, feldobja a blogra, az is megjelenés.

Hogy látszatja nem lesz?

Ennyiért még látszatja is legyen?

Nem tehetek róla, életem egy sötét periódusa jut eszembe a dologról, mikor is klerikális lapot szerkesztettem. Nem voltam már fiatal és kellett a pénz, egy neoprotestáns kisegyház lapszerkesztőt keresett és megtaláltak.

Nagy baj nem volt a szentéletűek legtöbbjével, bár az hamar kiderült, hogy a püspök urunk úgy értelmezi a hajléktalanok támogatását, hogy időnként termeli őket, mert a közüzemi tartozást felhalmozó emberkéket előbb megtérítette, aztán kifizette a tartozásukat, majd az egyház nevére íratta a lakásukat, aztán egy ideig ráncigálta őket istentiszteletre, ide-oda, de néha szimplán csak építkezési munkákra, aztán eladta a lakást a fejük felől, bár mire ez kiderült, én már nem dolgoztam náluk. Csak pár hónapig szerkesztettem a lapjukat, elég is volt, nem voltam én megfizetve azért havonta húszezer forinttal még 2007-ben sem. De azért mozgalmas hónapok voltak azok. Egyszer például, a vége felé, mikor már egyre többet és egyre rosszabbakat tudtam a püspök úrról, hívatott:

- Tamás, elégedetlen vagyok a munkáddal.

- Mi a baj vele?

- Nem hatékony.

- Püspök úr, nem tudok csodát tenni egy fénymásolt kiadvány útján, ami ezer példányban sem jelenik meg.

- Az nem is arra való, az azért van, mert kapunk rá támogatást. Én mást akarok tőled.

- Éspedig?

- Benne akarok lenni minden héten a Népszabadságban!

Éppenséggel volt ismerősöm a boldogult Népszabadságnál, nem is akárki, de hát ahhoz, hogy ott – vagy bárhol máshol – megjelenjen az ember, legalább valamit kéne is csinálni, kell legyen valami alapja a hírnek. Az nem elég, hogy kenetesen mosolygunk.

- Püspök úr, de hát mivel akar bekerülni?

- Nem érdekel, bármivel, csak rólam szóljon minden héten!

- A dolgok jelenlegi állása szerint egy módot látok erre...

- Azt fogjuk csinálni!

- Nem biztos, hogy örülni fog ennek.

- Azt bízd rám! Hogy gondolod?

- Ismervén a helyzetet, egyetlen rovat van, amibe a püspök úr bármikor bekerülhet, ám annak akár hosszabb időn keresztül is főszereplője lehet.

- Melyik az?

- A bűnügyi.

Nem sokkal később kirúgtak, nem is értem miért, bár tettem én más szépet és jót is annak érdekében. De valahogy így néz ki, amikor Móricka elképzeli a sajtólobbizást és rendszerint ez is lesz belőle.

Meg lehet épp jelenni akár minden héten is. Akár a Washington Postban is, ha nagyon erőlteti az ember.

De aztán ne panaszkodjon, ha a bűnügyi rovatban jelenik meg. Az is közlés, a szerződést azzal is teljesíti a lobbista.

Tízmillió forint ezért nem is olyan nagy pénz ott, ahol stadionokban számolunk, főleg nem.

Az lenne a javaslatom, hogy duplázzuk meg gyűjtés útján, nincs ez a derék David Reaboi ennyivel megfizetve.

Kapjon húszmilliót.

De ha megkapja, garantálja, hogy a bűnügyi rovatba kerülnek.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása