Forgókínpad

Forgókínpad

A kapkodó karantén

2021. március 05. - Szele Tamás

Hogy konkrétan mire számíthatunk a következő hetekben, azt senki sem tudja, amint látom, az sem, aki dönt róla. És ez nagy baj. Legalább a miniszterelnöknek volna valami elképzelése arról, hogyan alakítja az ország sorsát, de úgy tűnik, ő is csak sodródik az eseményekkel, mint mindannyian, pedig ha valaki, hát ő felelős a helyzet alakulásáért.

orban_a_radioban_1.jpg

A ma reggeli miniszterelnöki interjú a tegnap bejelentett lezárások miatt valószínűleg hallgatottsági rekordot döntött, és a Magyar Közlöny tegnapi számát is annyian próbálták egyszerre letölteni, hogy háromszor kellett újraindítanom a folyamatot, míg nagy nehezen megoldottam. Sikerült, bár sok köszönet nem volt benne: egy szó nem sok, annyi sincs benne a lezárások részletes feltételeiről vagy egyáltalán a lezárásokról. De még a „járvány” szó sem fordul elő benne: az adóalap-erózióval, az Országos Sportegészségügyi Intézet infrastrukturális fejlesztésével és ezen kívül külpolitikával foglalkozik, szóval felesleges volt tolongani érte.

Nyilván azért nem szerepelnek benne a várható intézkedések részletesen, mert nincsenek is készen.

Tegnap megtudhattuk, hogy általában mi a lényege a nyolcadikával kezdődő lezárásnak, vagyis röviden összefoglalva:

Hétfőtől április 7-ig zárva lesznek az iskolák és óvodák, az iskolákban digitális oktatásra térnek át.

Szintén bezárják, két hétre, március 22-ig az üzleteket, ez alól kivételt jelentenek az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák és a benzinkutak.

Március 8-tól 22-ig minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat.

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.

Ahol lehet, át kell állni otthoni munkavégzésre.

A határátlépést szigorítják.

Ez hangzott el a tegnapi kormányinfón, ebben a formában.

Csakhogy az ember az első sokk után elkezd gondolkodni. Az első két pontot már tapasztaltuk, ha szeretni nem is lehetett őket, az otthoni munka kinél lehetséges, kinél nem, a maszkot szintén ki lehet bírni, csak kedvelni nehéz, a határátlépés szigorítása pedig szerintem olyan kötelező elem a járványügyi intézkedésekben, mint a vízügyi szerződés megkötése mindenkivel és bárkivel Szijjártó Péter látogatásai alkalmából. De mit jelent az, hogy a magánegészségügyi szolgáltatások kivételével minden szolgáltatás leáll?

Egyáltalán: mi az, hogy szolgáltatás?

Meghatározás szerint:

A szolgáltatás olyan, kézzel nem fogható eredményű munkavégzés vagy jogosultság, mely annak fogadója, vagy élvezője számára értékkel bír, még ha feltétlenül nem is fizet érte. A termelés és a szolgáltatás közti különbség a végtermék kézzel foghatóságában van. Míg egy szabó egy ruha elkészítésével termelést végez, ha a ruha elszakad, és visszaviszik javításra, akkor az már szolgáltatás. Amíg a termelés végeredménye értékesíthető, fizikai tárgy, eszköz, vagy energiamennyiség, addig a szolgáltatás végeredménye az ügyfél állapota, amikor a szolgáltatás teljesül.”

Igen ám, de vannak alapszolgáltatások, mint a közművek, kommunális, közbiztonsági, egészségügyi, kulturális és igazgatási szolgáltatások, ezek nem állhatnak le. Ugyanis akkor megbénul az állam. Tegnap elég sok kérdés merült fel a mindenféle szolgáltatási ágak kapcsán, úgymint lesz-e posta? Tömegközlekedés? Szemétszállítás? Banki ügyintézés? Rendvédelem? Vagy átmegyünk két hétre Mad Maxbe, beköltözünk egy posztapokaliptikus világba? Biztos, ami biztos, elővettem tréningezni a Falloutokat.

Még az is felmerült, hogy mi lesz a virágboltokkal, hiszen a lezárás épp nőnapon kezdődik. Azok akkor hozzák össze az éves bevétel jelentős részét. Meg ballagáskor, bár addig még sok minden történhet.

Nos, a miniszterelnök alaposan megnyugtatott mindenkit: a virágboltok nyitva tarthatnak még nyolcadikán. És nyitva tartanak majd a kerti munkához szükséges cikkeket árusító boltok úgyszintén.

Ez akkor rendben volna, a tegnapi délután folyamán az is kiderült, bár nem a miniszterelnöktől tudtuk meg, hogy a kaszinók bezárnak, de a Nemzeti Dohányboltok nyitva tartanak: igen, kérem, Magyarországon körülbelül 2,8 millió ember dohányzik, és ez a tömeg legkésőbb a harmadik napon nagyon ingerlékennyé vált volna.

Zárva lesznek az éttermek és szállodák (az az igazság, hogy a legtöbb eddig is zárva volt), az elvitelre árusító vendéglőkről még semmit sem tudunk, zárva lesznek a műszaki cikkekkel foglalkozó boltok – egy jó tanács, ha nem új az egerünk, billentyűzetünk, még most szerezzünk be tartalékot, és pár villanykörte sem árthat – viszont nyitva lesznek egyelőre a bölcsődék és a bankfiókok is.

A metró ellenben leállhat, a korlátozó intézkedésektől teljesen függetlenül, ugyanis – mint a Népszava írja – annyian betegedtek meg a BKV Metró üzemigazgatóságán, hogy:

Az M2-es vonal központi forgalmi menetirányítói már nem is a havi beosztás szerint dolgoznak. Mindig az megy be, aki éppen tud. Elég, ha a megmaradtak közül csak néhányan kiesnek és le kell állítani a metróközlekedést.”

Ami a bértámogatást illeti, a kört mindenkire kiterjesztik, a katásoknak nem kell fizetni ebben az időszakban, a bérleti díjakat is elengedik az egész márciusi hónapra – mondta a kormányfő, de rögtön utána a határátlépés szigorítására tért, amin, mint kiderült, ő teljesen mást ért, mint a legtöbb magyar állampolgár. Azt fejtegette ugyanis, hogy a veszélyes vírusmutációkat honfitársaink Tanganyikából, Maldív-szigetekről és Dubajból hozzák be: meg merem kockáztatni, hogy a három említett desztináció egyike sem szerepel legtöbbünk utazási tervei között. A honi többség Európában utazna, éspedig munkavégzés céljából.

Itt kényes ponthoz érünk: a tömeges oltáshoz. Ami bizony kezd komoly összefüggést mutatni a népességnyilvántartással: ugyanis nem úgy működnek a dolgok, ahogy azt Móricka elképzeli. Nekem is komoly kétségeim voltak már tavaly nyáron, mikor rá kellett jönnöm egy szolgálati út előtt, hogy nekem csak elvben van háziorvosom, a gyakorlatban már évek óta nyugalomba vonult és átadta az adataimat másnak, aki azonban nem hajlandó ingyenes tesztet biztosítani egy olyan páciensnek, akit még életében nem látott. Valahol még meg is értettem az álláspontját. Nem látott, persze, mert kis bajjal nem szaladgálok orvoshoz, nagy bajjal meg specialistához kerül az ember. Szóval elég sokan járhatnak ebben a cipőben, és így ki is maradhatnak a tömeges oltásból, erre mondta Orbán Viktor az MTI szerint, hogy:

Az eddigi, a háziorvos és beteg személyes ismeretségén alapuló oltásokról át kell állni a tömeges, adatalapú oltásra. Ebben vannak technikai problémák, előfordult, hogy olyat hívtak be oltásra, aki már megkapta a vakcinát vagy valakit lakóhelyétől távoli oltópontra hívtak be. Ezért döntöttek arról, hogy meg kell állítani az egész rendszert, és az adatokat felül kell vizsgálni. Egy operatív csoport is feláll, hogy ezeket a problémákat kijavítsa, továbbá van egy telefonszám, ahol közvetlenül lehet jelezni, hogy ha valaki problémát észlel a rendszerben vagy saját magára vonatkozóan, és tanácsot is kap a hiba kijavítása érdekében.”

Ugyanis a fél ország nem a bejelentett lakcímén él, kérem, most tetszett észrevenni? Ez a gerrymandering egyik lényege is mellesleg, uram, amivel maguk a választásokat nyerik. Mindenesetre nem irigylem annak a telefonszámnak az operátorait, sokan hívják majd őket.

Az viszont fontos hír lehet – és ezt nem Orbán Viktortól, hanem Szijjártó Pétertől tudjuk, aki a HVG-nek árulta el – hogy a tervek között nem szerepel az FFP2-es maszk viselésének kötelezővé tétele.

Ha eltekintünk – és tekintsünk el, mert pillanatnyilag ez lényegtelen – a záró obligát baloldalazástól és brüsszelezéstől, már csak egy kérdés marad a miniszterelnöki megszólalásból, amit a műsorvezető úgy tett fel, hogy:

Mi lesz a két hét szigor után?”

A válasz homályos volt, olyasmiről szólt, hogy itt már „a szakemberek véleménye nem volt egyértelmű”, különböző tendenciákat mutatnak, „különböző vonalakat húznak” Van, aki szerint 10-12 nap zárlat elég, más szerint 14 nap után is óvatosnak kell lenni, különben elindítunk egy negyedik hullámot. Ami biztos: a vírus elleni hullám célegyenesébe fordultunk a mostani zárással.

Lefordítom magyarra:

A két hét szigor után Húsvét lesz, és utána meg tudja a fene, majd csinálunk valamit, ami épp az eszünkbe jut.”

És nagyjából ennyit lehet tudni arról, hogyan fogunk élni a következő hetekben. Nem esett szó az igazságszolgáltatástól vagy rendvédelemtől a köztisztaságig egy csomó olyan kérdésről, ami alapvetően befolyásolhatja a mindennapi életünket, ami arra utal, hogy ezek fel sem merültek.

Nagyon valószínű, hogy erre az esetre – miszerint a járvány harmadik hulláma ennyire súlyos lesz Magyarországon – egyáltalán nem is készült semmiféle terv, a kormány elindított egy konzultációt alibiből, aztán úgy gondolta, hogy március 15-én össznépi ováció keretében bejelent egy óvatos nyitást, ami erősen növelte volna a népszerűségét.

Másként alakult, a számadatok könyörtelenek, és nem lehet nem felismerni, hogy a mostani zárlat részleteiben egyáltalán nem volt átgondolva. Attól még be kell tartani, ugyanis van értelme, még akkor is van, ha ez a kormány határozta el, mondhatni politikától függetlenül van értelme – de a részletes kidolgozás hiánya még nagyon sok kellemetlenséget okozhat. Fog is.

Egyelőre bírjuk ki, legyünk észnél, és ne bízzunk túlzottan bölcs vezetőinkben, mert a jelek szerint kapkodnak, mint Bernát a ménkűhöz.

Karantén lesz, március 15-e lesz, Húsvét lesz.

Aztán majd meglátjuk, mi lesz.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása