Forgókínpad

Forgókínpad

Kormányzati kapkodás

2021. március 06. - Szele Tamás

Alakul ez a mi kis káoszunk, kifejezetten alakul, most már teljes a fejetlenség, amiből sok és érdekes következtetést lehet levonni, de azt már a legelején kijelenthetjük, hogy már most, két nappal a lezárás csütörtöki bejelentése után megállapíthatatlan, mi lehetett a kormány eredeti terve. Az is világosnak látszik, hogy másik meg vagy nincs, vagy az sem megvalósítható.

orban_maszkban1.png

Hogy valamennyire átlássuk a körülöttünk kavargó örvényt, próbáljuk időrendbe rakni az eseményeket. Tegnap ilyentájt ott maradtunk el ugyanezeken a hasábokon, hogy eléggé átgondolatlan volt a lezárás, és Orbán Viktor szokásos pénteki rádiómegszólalásában jelezte: a hét végére tervezett tömeges oltás elmarad mindenféle nyilvántartási, szervezési és nem utolsósorban „szinkronizálási” hiba miatt. Hát bosszantó is az, amikor összekeveredik a Sinopharm, a Sputnik és az Astra Zeneca magyar hangja, bár most az adatok szinkronizálásáról volt szó. Mármint az állami adatbázisban. Nézetem szerint most jönnek rá, hogy a népességnyilvántartás a rendszerváltás óta nem működik, előtte viszont használhatatlan volt, de adja az Ég, hogy tévedjek.

Ez a kijelentés meglepő és kevésbé mulatságos következményekkel járt, ugyanis az állami, hivatalos koronavírus-honlapon előbb megjelent egy három mondatos bekezdés az oltás elmaradásáról, aztán eltűnt, majd György István államtitkár az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján úgy eloszlatta a homályt az ügyben, hogy most sem látunk ki belőle, mert először közölte, hogy a sajtó dezinformációt és álhíreket terjeszt, az oltási folyamat a tervnek megfelelően, ütemesen és jól halad, majd a következő mondatában azt is a nagyérdemű tudtára adta, miszerint:

Tényleg felfüggesztették a hétvégi tömeges oltásokat az AstraZenecával. Akik SMS-t kaptak az oltásról, hamarosan újabb SMS-t kapnak arról, hogy későbbi időpontban oltják be őket, és elnézést is kérnek majd. A hétvégén több mint 70 ezer adag AstraZenecát adtak volna be, ezt hamarosan pótolják.”

A sajtó meg elkezdett nagyon hülyén nézni kifele a fejéből, mert ha tényleg elmarad a hétvégi oltáskampány, akkor hol és miben hazudtunk, dezinformáltunk?

Az államtitkár biztos tudja, mert mi nem.

A következő stáció a lezárás részleteit taglaló rendelet körüli botrány volt. Magam is panaszoltam tegnap, hogy nem volt benne még reggel a Magyar Közlönyben, nem volt az benne még délben sem: azonban Hadházy Ákos megtalálta, nem is akárhol: egy Zs+U nevű autóalkatrész-bolt honlapján. Hogy miképp került oda egy rendelet hatályba lépés és megjelenés előtt, arról Hadházynak van egy saját elmélete, meg nekem is van egy másik. Hadházy szerint:

Az történhetett, hogy Orbán elküldte a szöveget az autógyártóknak - jó lesz így, Uraim?- ahonnan a tervezetet továbbküldték a tagoknak. Így tudhatjuk meg hamarabb a részleteket egy webshopból, mint a Közlönyből.”

Majd én is mondom a magamét. De előbb jelezzük: azért a Magyar Közlönyben is megjelent még tegnap a rendelet, annyi különbséggel az alaktrészboltos verzióhoz képest, hogy a hivatalos szerint az optikusok és a faiskolák is nyitva maradhatnak hétfőtől. De különben egyezik a két változat. Itt mondom én a saját elképzelésemet: valaki kijuttatta az illetékes minisztériumból a rendelet egyik korai változatát, metaadatokkal együtt, melyekből kiderül, hogy bizony nem a konyhaasztal sarkán készült az irat, hanem egy eredeti, csak tegnap reggeli, még nem végleges verzió. Azonban a Kormányzati Tájékoztatási Központ így is azt közölte:

A baloldali képviselő az öt perc hírnév érdekében ismét hazudott. Az általa beharangozott dokumentum ugyanis egy hamisítvány, nem ugyanaz, mint ami a Magyar Közlönyben megjelent. Ismételten kérjük a Gyurcsány vezette baloldalt, hogy ha már a védekezést nem segítik, legalább ne hátráltassák azt álhírek gyártásával.”

Viszont a szöveg az optikusok és faiskolák kivételével azonos a Magyar Közlönyben és a kereskedés honlapján. Amiből én arra következtetnék, hogy amennyiben Hadházy szövege hamisítvány, azonnal meg kell választani a lehető legmagasabb közigazgatási pozícióra, amire csak lehet, mert aki az eredeti ismerete nélkül ilyen pontossággal képes leírni a szöveget, az nem hamisító, hanem látnok, és ha így látja a jövőt, magas polcon a helye. De legalábbis a kormányban. Csak nem ebben.

Majd jött a rendkívüli szünet ügye. Ugyebár, mint a Telex írja:

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken bejelentette, hogy hétfőtől az óvodákban rendkívüli szünet lesz, az iskolák pedig tantermen kívüli, digitális munkarendre állnak át, a kormány is kiadott egy hivatalos Facebook-posztot az oktatást érintő szigorításokról.

Csakhogy a kormány bejegyzésében nem azt írják, hogy az iskolák online oktatásra állnak át, hanem azt, hogy az óvodákhoz hasonlóan az iskolákban is rendkívüli szünet lesz.”

Azért nem mindegy, hogy szünet vagy online oktatás. Nagyon nem azonos a kettő. Nem lesz jó hír az iskolások számára, de az eddigi ismereteink szerint nekik nem lesz szünet, készíthetik a számítógépet, telefont. Azt nem tudjuk, a kormány miért informálta félre a lakosságot – kapkodásra gyanakszom – azonban mikor a Telexből észrevették, hogy megint marhaság ment ki nyilvánosan, a posztot azonnal eltüntették, azóta az nem is volt. Épp mint a bekezdés a koronavirus.gov.hu-n. Hej, de nagy kár, hogy itt van, elmentve... szóval lehet tagadni, de bizony akkor is volt egy ilyen.

oktatasi_szunet.jpgA következő tántorgó lépést már ma reggel tette meg a kormány azon a vékony kötélen, amin most táncikál: közreadták, kik kaphatnak bértámogatást a lezárások miatt, mármint azokon kívül, akik eddig is kaphattak. Az érintett tevékenységet végzőknek márciusban nem kell bérleti díjat fizetniük az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetében. A már megfizetett bérleti díjakat március 16-ig vissza kell fizetni. Elég sok tevékenység szerepel a listán, a HVG csonkítatlanul közli is, én most csak néhányat emelnék ki, hogy enyhítsem a háborgó közhangulatot.

Például ne féltsük azokat, akiknek a tevékenységi körük „szerencsejáték, fogadás, kivéve a totózó és lottózó”, tehát a kaszinókat nem viszi el az ördög. Mentesülnek a bérleti díj fizetése alól nagyon sok területen a kiskereskedők, de mentesülnek a videokazetta- és lemezkölcsönzők is. Az utolsó videotéka 2018-ban zárt be, még film is készült róla! Nem baj: mentesül. Mentesül még egy csomó egyéb tevékenységi kör, nekem a kedvencem akkor is a „m.n.s. (máshová nem sorolt) egyéb személyi szolgáltatás”, ez olyan titokzatosan hangzott, hogy utánanéztem, mi tartozik ide. Tessék kapaszkodni.

9609 – Mns egyéb személyi szolgáltatás

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- az asztrológiai és spiritiszta tevékenységek
- a társas tevékenységek, mint például a személykísérő szolgálat, partnerkereső szolgálat, házasságközvetítés
- a hobbiállat-gondozás (pl. ellátás, elhelyezés, idomítás, edzés)
- családfakutatás (genealógia)
- tetoválás, testékszer-behelyezés
- cipőtisztítás, portási, ajtónálló (étterem, szálloda előtt álló személy, aki leparkolja a vendég autóját) szolgáltatás stb.
- az érmével működő személyi szolgáltató gépek koncessziós üzemeltetése (fényképkészítő, testsúlymérő, vérnyomásmérő berendezések, érmével működő csomagmegőrzők stb.)”

Tény, hogy vannak apró szépségei a mostani helyzetnek. Épp most futott be a hír különben, hogy az elmaradó hétvégi tömeges oltás úgy marad el, hogy részben mégis megtartják az RTL Klub híradójának értesülései szerint:

A kórházak is kaptak értesítést az országos kórház-főigazgatóságtól, melyből kiderült, hogy a vakcinákat mindenképp kiszállítják, és hétvégén telephelyenként ügyeleti jelleggel 1-5 oltóhelyet kell biztosítsanak, azért, ha olyan ember jelenne meg az oltóponton, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás.”

Szóval akkor ma meg holnap vagy lehet oltakozni, vagy nem, de az egészen biztos.

Mi kavarodott össze ennyire a kormányzati munkában? Ráadásul egyik pillanatról a másikra, a tegnapi nap folyamán?

Akkor szoktak ilyesmik történni, amikor valamilyen hirtelen bekövetkező esemény hatására át kell térni egyik tervről a másikra, csak ez feltételezne egy hirtelen eseményt, amiről nem tudunk, és egy másik, sőt, harmadik tervet is. Aztán lehet, hogy még első sem volt. Vagyis az lett volna az „első terv”, hogy szép csendben, meglapulva, ahogy eddig oltunk mindenkit, akit csak lehet, aztán, ha nagy baj nem lesz, március 15-én a kormány bejelent egy fokozatos, lassú nyitást, amit majd óvatosan duhajkodva tessünk megünnepelni, utána meg valahogy csak lesz.

Viszont baj lett, amire így, világjárvány idején senki sem számított, mert hogyan is juthatott volna eszébe vezetőinknek, hogy az az átkozott járvány ragályos, így a csütörtök reggel előállt kritikus helyzetben mindenki mondta, ami eszébe jutott meg amit mondani szokott vagy amiről azt hitte, hogy elvárják tőle. Jó taktika ez, mikor nem zeng az Ég, de most zeng, és egy emberként mondott csődöt a teljes államapparátus, ha nem tűnt volna fel. A helyzet valóban válságos, a ma reggeli adatok szerint 7269 új fertőzöttet találtak és elhunyt 146 beteg, ez minden eddiginél több.

És kezd kiderülni, hogy nincs másik terv, soha nem is volt, a korábbi, informális, propaganda-jellegű kijelentésekre próbálnak támaszkodni, arra, hogy ha kell „egymillió ember beoltására is képesek vagyunk két nap alatt”, holott hetvenezret sem tudunk beoltani, hol jön a vakcina, hol nem jön, az oltási terv tökéletes és rendelkezésre áll, csak egy akadálya van: a tények, maga az oltási terv egy régi viccre emlékeztet:

- Este gruppenszex-party lesz nálam, átjösztök?

- Persze, hányan leszünk?

- Ha hozod a feleségedet is, hárman.

Oltani is csak akkor lehet, ha van elég orvos, vakcina, személyzet, oltópont és jelentkező. Ebből eddig leginkább a jelentkezőkben lehetünk biztosak.

A propaganda csodálatos dolog, nagy is a haszna a politikában, csak egy baja van.

A tényekkel szemben mindig csődöt mond.

De ezt már késő megtanulni.

Ezt tudni kellett volna.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása