Forgókínpad

Forgókínpad

A Schrödinger-sajtó

2018. április 02. - Szele Tamás

Húsvét hétfő, reggel, ilyenkor a fűnek is hatóságilag tilos nőni, csak a sajtómunkás kotyvaszt erős feketét, hogy aztán szorgosan ellássa a nagyérdeműt mindenféle friss hírekkel. Vagy nem is olyan frissekkel, ha arról van szó, elvégre ünnepek voltak, vannak, nincs esemény. Van kampány, de azon kívül semmi lényeges nem történik. Nem történik?

Rádiumot találtak egy dél-budai lakóház pincéjében. Na jó, rádiumizotópot. Így tavasszal nem is polgári háztartás az, amiben nincs egy kevés rádiumizotóp, jó az, kell az, attól fényes a hajunk. Ráadásul rendesen le is volt szigetelve, senkit sem ért sugárfertőzés, szóval tessünk továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló. Az elhárítók valószínűleg egymás haját tépik, de az nem nyilvános, szóval ez nem igazán hír. A cím nincs meg, nem lehet kimenni, kérdezősködni, de ha meg is lenne, a fenének van kedve egy kis sugárbetegséghez, ami ugyan nincs, de lám a Becquerel Henrik bácsi is hogy járt annak idején.

Lapozzunk.

Lezuhant a kínai Tienkung űrállomás, bele a Csendes-óceánba, terv szerint, senkinek nem esett a fejére, pedig szép neve volt, azt jelenti: „az Ég ura”. (天坤) Hát, amúgy is csak egy prototípus volt, nem nagy kár érte. Ahogy a kínaiakat ismerem, lesz még nekik sárkány formájú űrállomásuk is, mondjuk Lungwang néven (龙王), ami „Sárkánykirályt” jelent, igyekvő társaság az, főleg mostanság, hogy újra szocialista császárságban élnek. Közben Hszi Csin-ping a minap fogadta Pekingben Kim Dzsongunt, aki a nagypapája legkedvesebb, felvirágozott, ünnepi páncélvonatával látogatott a kínai fővárosba. Na jó, nem páncélvonat, csak páncélozott, meg van benne kormányülésre alkalmas vagon is, kanapékkal, mert az elengedhetetlenül fontos, hogy szükség és igény esetén egy észak-koreai kormányülést óránként legalább hatvan kilométeres sebességgel lehessen megtartani.

Hogy miről szólt a találkozó? A világon minden dologról és némely egyebekről is, ámde leginkább arról, hogy Kelet-Ázsia átrendezte a még fél éve is reménytelennek játszó állást a világméretű sakktáblán. Észak-Korea közeledik Kínához, bár nem lemeztektonikai értelemben, mert akkor földrengések is lennének (vannak), Kína örömmel fogadja, Kim Dzsongun hajlandó leszerelni az atomfegyvereit, mire fel Trump és Putyin homlokán szakmányban cserélgetik a testőrök a hidegvizes borogatást, ugyanis ezt a helyzetet csak üdvözölhetik, holott ők kihasználni akarták. A krízis vége valószínűleg egy, a kínai fejlődési utat elfogadó, enyhébb és magasabb életszínvonalú diktatúra lesz Észak-Koreában és lehet új világpolitikai válsággócot keresni, ha valakinek szüksége lenne ilyesmire.

Rendben van, az már eredmény, hogy nem lesz atomháború, és az egész felhajtásból Kína jön ki győztesen, mert növekszik a befolyási övezete. De lássuk, még mi történt?

Barnamedvét láttak Jósvafő mellett. Kirándulók. Ez ám a hír. Meg cápát is, az Adrián. Mondjuk a kirándulók jobban tették volna, ha nem filmezgetik a kedves macikát, hanem eltűnnek a környékről, ugyanis az az állat okos, erős és nagyon utálja, ha zavarják, olyankor képes elragadtatni magát, és vagy végtagokat tép le, vagy, ha már ennél is idegesebb, azt mondja, hogy „a teremburáját”. Erre most nem került sor.

Majdnem belehajtott egy algériai terrorista a pompei bazilikába, de aztán mégsem – írja az Origo. Tessék? Pompeiben bazilika? Hát persze, kellett legyen, mint minden komolyabb római városban, de azt már egy ideje elintézte a Vezúv. Most akkor a Vezúv vulkán vagy algériai terrorista? És mire kellett ennek a köztiszteletben álló tűzhányónak az autó? Anélkül nem tud lávát okádni?

Alaposabban megnézve kiderül, hogy ez a Pompei nem az a Pompei, hanem egy másik, ami ott van, egészen szorosan mellette, de ez egy mai kisváros (nem is értem, semmiből sem tanulnak, megint várost építettek oda?) Ez a bazilika nem az a bazilika, és ez a hír sem biztos, hogy egyáltalán hír, ugyanis a Breitbartról származik. Pedig már elképzeltem a Vezúvot turbánban. Szóval, a szokásos kampányőrület, szerintem az Origónál aszerint fizetik a munkatársakat, hogy hányszor képesek leírni a „migráns” szót. De főleg címben és leadben. Ott kettőt számít.

Ha már kampány, a magyar őrület csúcsra jár, a fejekben ötezer atmoszféra a nyomás, mindenki fülén sivítva törnek ki a gőzoszlopok és őrjöng az egész ország, ahogy azt kell. Pécsett a kormány ellopott például egy iskolai bulit. Most mit tetszik csodálkozni? Miért pont iskolai bulit ne lopnának? Mindent loptak már, ideértve az eleven parazsat, a juhtrágyát és a compound-rendszerű gőzmozdonyt is, miért lenne kivétel az iskolai buli? Úgy történt a dolog, hogy (http://comment.blog.hu/2018/04/01/pecsi_ujsag_hazugsag_kozepiskola?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2018_04_02&utm_campaign=index)

...hétfőn beöltözős napot tartottak a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihályról elnevezett gyakorló gimnáziumában és szakközépiskolájában, vagyis a tanulók jelmezekben mentek iskolába, ahol aztán egy sor vidám diákprogram várt rájuk. Az eseményről beszámolt a Pécsi Újság is, a cikküket azonban arra a gondolatra húzták fel, hogy az ott tanulók szerint feleslegesek a diáktüntetések, és ezzel a nappal bizonyítják, hogy mennyire csodásan érzik magukat a magyar oktatásban.

Hogy a címben is kiemelt állítást megerősítsék (Mókás jelmezekben mentek iskolába a Babits diákjai, szerintük nincs ok a tüntetgetésekre), az újság még a diákönkormányzat elnökét is megszólaltatta: Laczkó Martin, az esemény ötletgazdája lapunknak elmondta, hogy felbuzdulásuk oka főként az volt, hogy kifejezzék, feleslegesnek tartják a tüntetéseket, szerintük az oktatás megfelelő és jó kedvvel is lehet iskolába járni, nagy problémák egyáltalán nincsenek a mostani tanulnivalókkal sem.” (comment.com)

Na ja, csak egy a baj: hogy az ötletgazda nekik ilyent egy szóval sem mondott. Mondta viszont az ellenkezőjét, a Szabad Pécsnek, miszerint teljesen egyetértenek az utcára vonuló diáktársaik céljaival és követeléseivel. Éppen azért találták ki a jelmezes napot, mert az iskolában nem lett volna helye politikai rendezvénynek, nem támogatta volna az intézmény vezetése.

Hát, ezt félrehallani sem lehetett. A kormánysajtó hazudik, és lop, illetve azért hazudik, hogy lophasson. Hogy lenyúlhassa és kormánypárti demonstrációként adja el a diákprogramot. Ez a legjobban a hetvenes-nyolcvanas évekre emlékezteti az embert, amikor ha felrobbant egy gázpalack valahol Nyugat-Európában, a hírügynökségeknél felizzottak a telefonok, és legalább nyolc terrorszervezet vállalta az akciót, egymással is konkurálva, aztán kiment a gázművek és megállapította, hogy baleset történt. Volt ilyesmi tavaly is: a Borussia Dortmund csapatának buszát érte támadás (szerencsére komoly bajuk nem esett), azt először az Iszlám Állam vállalta, aztán egy német szélsőjobboldali brigád, végül a rendőrség letartóztatta a valódi bűnöst és kiderült, hogy szó nem volt politikáról, tőzsdei spekulációhoz kellett a támadás. „Semmi személyes, ez csak üzlet.” Gratulálok a kormánymédiának, látszik, hogy sokat tanultak – a terrorszervezetektől.

Na, de hát ha azokkal kelnek, azokkal fekszenek, csak rájuk ragad valami tőlük.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kossuth rádióban bejelentette, hogy hangfelvételek igazolják, miszerint nemzetközi hálózatba szerveződött erők akarják eltántorítani Magyarországot a bevándorlást ellenző politikától, a Soros-féle szervezetek pedig a választási kampányba is beavatkoznak civil szervezeteken vagy a politikát formáló sajtón keresztül.

Mármost ez – ha tetszik hinni, ha nem – kvantummechanikai kérdés. Még ha erről a jó Kovács professzor nem is tud. Ugyanis a sajtó általában két dolgot művel: beszámol a hírekről és értelmezi azokat. Egymás mellé rakja őket, összeadja, kivonja, köbgyököt von belőlük, a végén kijön valami eredmény. Mármost ez a konklúzió valóban befolyásolja valamennyire magát a valóságot, de nem jobban, mint maguk az események, sőt, kevésbé.

Olyan az, amit Kovács mond, mint amikor a kvantummechanikában szubatomi folyamatokat kéne vizsgálni, de nem lehet, ugyanis a folyamatokat maguk a mérőeszközök is befolyásolják. A tömegük, gravitációs, elektromos, elektromágneses mezejük, bármijük.

Tehát előáll az az abszurd helyzet, hogy a teljesen tárgyilagos méréshez nem lenne szabad mérni. Nem tudom, hogy képzeli a kormányszóvivő a politikát nem formáló sajtót, mert ahogy egy hír kimegy a nyilvánosság elé, az már formálja a politikát, kinek-kinek ízlése szerint, persze. Kovács ezek szerint feltalálta a Schrödinger-hírt, amelyről csak azt tudni, hogy vagy van, vagy nincs de azt, hogy mi áll benne, semmiképpen. Így aztán nem is befolyásol senkit és semmit.

Például ez a mostani hír így hangzana schrödingeresítve: „Kovács Zoltán a Kossuth rádióban dolgokat mondott.”

És ennyi.

Kérem már érdemes volt ma felkelni. Feltaláltuk a Schrödinger-sajtót.

A Nobel-díjat hajlandó vagyok személyesen átvenni, vonatjegyemről kérem, akadémikus urak, tessenek gondoskodni, szobámat a stockholmi Radisson Blu Royal Vikingbe kérném, az elnöki lakosztály meg fog felelni.

 

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása