Forgókínpad

Forgókínpad

Zuckerberg Magyarországon

2018. április 05. - Szele Tamás

Kérem, megérkezett Zuckerberg Márkus Magyarországra, nem személyében, de a kampányra bizonnyal rátette a kezét és ő irányít mindent, már nem is a Soros. Legalábbis ezt állítja Apáti Bence balett-táncos, publicista és kőfaragó, a kormányoldal elkötelezett híve. Ezt onnan tudja, hogy őt letiltotta a Facebook, az igaz, oly kevéssé, hogy most is rajta van – de megesett a borzalom!

Apáti mester, aki maga a wagneri Gesamtkunst, összművészet, ugyanott bontott tégla eladó, mindezt a TV2 tárgyilagosságáról ismert reggeli műsorában állította, aki nem hiszi, járjon utána, íme, a felvétel.

https://tv2.hu/musoraink/mokka/258747_apati-bence-nem-feltetlenul-kiegyenlitettek-a-jatekviszonyok.html

Mielőtt véres könnyekkel elsiratjuk a magyar jobboldal sanyarú sorsú publicistáit, akiket gályára hurcol a zuckerbergi önkény, jusson eszünkbe először is, hogy a Nagy Letiltási Hullám már jó másfél éve pusztít, ha nem több, és először a független sajtó képviselőit tizedelte meg. Engem is tiltottak, mást is. Nem örökre, első körben harminc napot kaptam két, évekkel ezelőtti cikk megosztásáért, de aztán ebből két nap lett, mások rosszabbul jártak. Megírtam én is annak idején ezt, akkor nálunk öten voltak épp tiltva (http://huppa.hu/szele-tamasmergezett-nyil/), és már előtte is írtam a Facebook struktúrájáról, de azóta fokozottan foglalkozom vele. Fogalmam sincs, hány írásom jelent meg a témában, de közelebb lehet a hatvanhoz, mint az ötvenhez. Meg is kaptam valamelyik nap egy úriembertől kommentben, hogy fogalmam sincs semmiről az üggyel kapcsolatban, bezzeg ő mindent tud – mindent lehet, hogy tud, sőt, mindent is, csak azt nem tudta, hogy nekem ez bizonyos szempontból szakterületem.

De tiltották az elmúlt egy-másfél évben a legtöbb politikailag aktív ismerősömet, és mivel nem igazán nyilas körökben ismerkedem, eleinte magam is azt hittem, hogy a kormány valamiképpen bejuthatott a közösségi oldal dublini központjába és ott elhelyezett pár ügynököt.

Aztán rájöttem, hogy tévedek, a helyzet ennél rosszabb.

A tiltáshullám más kollégáknak is felkeltette a figyelmét, a HVG-nél és a Népszavánál, ők pedig kiderítették, hogy velünk nagyjából egy időben jobboldali politikai aktivistákat is tiltottak.

Hoppácska.

Akkor nem kormánymanipuláció.

Viszont mi lehet?

Ehhez vegyük először is sorra Apáti kijelentéseit.

  1. Vannak tiltott szavak. Vannak bizony, én sem írom le őket, ugyanis a robotokra épülő algoritmus ezek alapján tilt, általában ezek használata szükséges ahhoz, hogy a bejelentésből tiltás legyen – de anélkül, hogy jelentene valaki, szorgos kis Pávlik Morozov a klaviatúra mellett, nem fognak tiltani. Azonban ez Magyarországon, a névtelen feljelentések hazájában sosem fog problémát jelenteni.

  2. A Facebook beavatkozik a magyar választási kampányba. Ez viszont szemenszedett hazugság: épp az a baj, hogy a területileg illetékes dublini központban senki sem beszélt magyarul évekig, és most is kevesen, így volt aztán lehetséges, hogy a legvadabb náci uszítások vígan átmehettek hosszú időn keresztül a szűrőkön. Zuckerberg lehet, hogy tudja, hol van Magyarország, a kutyája miatt, de ennél több ismerete nincs erről a kis drótoktól öleltről.

  3. A Facebook adminjai az ellenzék zsoldjában állnak, „..van egy olyan adminja, aki a HVG liberális lapnak szokott cikkeket írni. Ez is azt bizonyítja, hogy nem kiegyenlítettek a játékszabályok.” - mondja a költő. Hát ez is igen nagy szamárság. Apáti mester itt összekeveri a csoportadmint a FB-adminnal, és egy rég érvényét vesztett intézkedést próbál beemelni a köztudatba. Ugyanis, mikor először kezdtek nyiladozni, bimbózni a Facebook-botrányok az álhírek miatt, 2016 decemberében, a közösségi oldal bevezetett egy pokolian bonyolult protokollt, akit érdekel, itt elolvashatja a lényegét (http://huppa.hu/szele-tamas-a-facebook-es-a-logika/) és – emellett! - megbízta a német Correctiv vállalatot a hírek auditálásával. Aztán lejárt a megbízás, most éppen az AFP hírügynökség látja el ezt a feladatot. Mármost a Correctiv általános médiavállalat, nem csak ezzel foglalkozik, hanem mindennel a világon, ami sajtónak nevezhető, így a Ripost-Lokál duó (https://www.lokal.hu/2018-03-soros-pen%C2%ADzelte-fa%C2%ADce%C2%ADbook-cen%C2%ADzor-a-hvg-ujsagiroja/) könnyen találhatott náluk magyarországi tudósítót is. Jelesül Orosz Mártát, aki – különben – tényleg ír a HVG-be. Is. Ír, tehát nem Facebook-adminisztrációval foglalkozik, ami persze az Apáti-kaliberű elméket nem izgatja, de olyan ez, mintha a kollégám megnyerné a Budapest Maratont és emiatt engem „közismert atlétának” nevezne a kormánypárti média.

Szóval, Apáti rémeket lát, bár az kétségtelen, hogy letiltások valóban vannak. Vannak, csak épp mindkét oldalt tiltogatják, sőt, a függetleneket és ellenzékieket sűrűbben. Ugyanis ez aszerint működik pillanatnyilag, hogy kinek hány haramiája van.

Összeszed ugyanis a megbízó pár embert, ha tízet, jó, ha százat, jobb. Ezeknek kiosztja a célszemélyeket, akiknek átnézik a teljes digitális munkásságát, és ha egyszer is a büdös életben használták a „tiltott szavakat”, az ezt tartalmazó megosztást jelentik a Facebooknak. Ha tízszer, hát tízszer, ha százszor, az hatékonyabb, ha óránként százszor, az még sokkal többet jelent. A dublini központban ezeket a jelentéseket ember nem nagyon látja, robotok figyelik őket, az algoritmus csak azt ellenőrzi, hogy valóban szerepel-e a bejegyzésben tiltott szó. Ha igen: tiltja a felhasználót. Mármost, ha lejár a tiltás, ezt a szorgos kis brigád még párszor el tudja játszani a célszeméllyel, míg el nem érik a végleges letiltását.

Ez, kérem a recept.

Nem kell hozzá se pénz, se fegyver, és meggyőződésem, hogy egyaránt alkalmazza ellenzék és kormánypárt. Sőt: tudomásom van minden párttól független szélsőségesekről is, akik gyakorlatilag mindenkit jelentgetnek, akit „túl aktívnak” találnak. Hogy kik ezek? Bíróság előtt nem nevezném meg őket, de azért sejthető.

Önjelölt megváltók különben.

Tehát erősen eldobta a sulykot Apáti Bence, mikor azt vizionálta, hogy a magyar jobboldalt veszi le a sakktábláról a Facebook. Mi is elvetettük, mikor azt hittük, hogy csak az ellenzékieket és függetleneket veszik le.

Egyszerűen egy népi játékkal van dolgunk, kalákák jelentgetik az embert, este összeülnek a leányok a fonóba és jelentgetnek kart karba öltve.

Hogy Apátinak most, kampány idején jól jön a már lejárt letiltása, azt nem kétlem. És most megpróbálja monopolizálni a helyzetet a kormánypárt számára.

Őket üldözik, ellenük folyik a hajsza.

Sőt, ahogy a bukott érpataki polgármester mondta egy önfeledt pillanatában a Pride-on: „Üldözgetnek bennünket!”

https://coub.com/view/2da2n

Az ellenkező oldal több letiltásról számolhatna be.

De a jobboldalt legalább egyenesen Zuckerberg üldözi.

Hát, kérem, erre mondom én, hogy ha a Face Isten kalapja, hazánk a bokréta rajta...

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása