Forgókínpad

Forgókínpad

Migrén

2018. április 14. - Szele Tamás

Kérem, az egész egy pokoli fejfájással kezdődött még este. Nem tudom, mi bajom, de egyszerre fájt jobbról, balról, elölről, hátulról, alulról, felülről, szerintem még kívülről és belülről is. A migrént sikerült kialudni, a fejem már nem görcsöl, csak a politikám migrénes: ahogy így reggel körül belenézek a hírekbe, egyszerre sajog kívül is, belül is, mindenhol.

Akkor lássuk, mi a baj?

Elsősorban is baj, amit a kormánypárt művel. Mint ismeretes, sokan elégedetlenek úgy a választás eredményével, mint a szavazatok számlálásának módszerével, újraszámlálást követelnek – ettől én nem várnék radikálisan eltérő eredményt, de valóban történtek különös dolgok, érdemes volna indítani egy alapos vizsgálatot. Ezt a vizsgálatot követeli a mai tüntetés, amire sokan fognak elmenni, köztük ismereteink szerint Vona Gábor is – és, mivel ő odamegy, sokan nem fognak, például én sem, ugyanis ezzel az emberrel én nem tüntetek együtt. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne volna szükség erre a demonstrációra, ez csak azt jelenti, hogy én nem barátkozom mindenkivel.

De hogy kezeli ezt a kormánysajtó?

A kormánysajtó a jelek szerint úgy, mintha maga is kezelésre szorulna. Feltaláltak egy csodálatos rémhírt, hadd idézzem eredetiben a címet, mert utánozhatatlan: „Gulyás Márton behívta a Soros-rohamosztagot: Törni-zúzni akarnak Budapesten! Ők gyújtották fel Hamburgot” - és végigzavarták, de szó szerint a teljes kormánymédián. Van abban valami csodálatos, ahogy egy betű eltérés nélkül, kórusban ugyanazt gondolja minden kormányorgánum minden munkatársa, nem különbözik sem egy iota, sem egy apex, annyira ügyelnek a szöveghű másolásra, mintha Szentírás volna, amit közreadnak – mondjuk János jelenései, mert elég apokaliptikus a vízió. Sátáni egy evangyéliom ez, meg is mondom, miért.

Mert nyílt hazugság, maximum két dologra jó. Egyrészt arra, hogy aki még hisz nekik, otthon maradjon (de aki hisz nekik, mit keresne a tüntetésen?), másrészt előre jelzik, kikre akarnak fogni egy esetleges, kormányprovokátorok által szervezett műzavargást. Csak a gondolatmenetnek vannak hibái. Azt mondja az Origo (http://www.origo.hu/itthon/20180412-gulyas-marton-soros-rohamosztag-torni-zuzni-akarnak-pesten-ok-gyujtottak-fel-hamburgot.html):

„Törni-zúzni akarnak a szombati demonstráción. Gulyás Márton felvette a kapcsolatot régi politikai szövetségeseivel, a tüntetéseket tudatosan és profin erőszakba fordító Soros-féle rohamosztaggal, az ANTIFA-val.”

Hát, az Antifa bizony nem rohamosztag, sőt, nem is egységes mozgalom, hanem így, ilyen formában csak egy gyűjtőnév: így szokták magukat hívni (mikor nem másképp) azok, akik Nyugat-Európában fellépnek a szélsőjobboldali tüntetések ellen. Ez egy végtelenül heterogén valami, akad benne anarchistától konzervatívig mindenféle ember, aki nem kedveli a horogkeresztet, meg nem szereti a masírozó egyenruhásokat az utcán, de mondom: ez így semmi több, mint egy szakkifejezés, ami egy megmozdulás jellegét jelöli. Az Origo állítása olyan, mintha azt mondanák „a CIVIL nevű rohamosztag”. Képzavarnak sem utolsó.

Menjünk tovább. Georg Spöttle, a neves ufológus a Magyar Időkben golyóscsapágyas csúzliról és Molotov-koktélokról vizionál, most épp biztonságpolitikai szakértőként, de lesz ő még Napóleon is. (https://magyaridok.hu/belfold/az-antifasok-golyoscsapagy-csuzlival-molotov-koktellal-keszulnek-kaoszt-teremteni-2999785/)

Jól ismerem őket, évtizedek óta ott vannak minden politikai megmozduláson, azzal a céllal, hogy békés tüntetésekből polgárháborús helyzetet teremtsenek, attól sem riadnak vissza, hogy bűncselekményt követnek el – mondta Spöttle, hozzátéve, hogy a véleménye szerint németországi és ausztriai antifások érkezhetnek elsősorban, akiknek Berlin közelében van kiképzőtáboruk. Spöttle szerint itt tanulnak meg golyóscsapágy csúzlival lőni, szuper-molotov koktélt készíteni vagy éppen a rendőrök elleni fellépésről oktatják őket. Hamburgban például betonlapokat dobáltak a kiérkező rendőrökre, akiknek iszonyat sok bajuk van az antifásokkal. A brutális módszerekkel elkövetett rombolást jellemzően fekete ruhában, fekete maszk mögé bújva követik el, öltözékükön felvarrók láthatóak, csoportokban mozognak.”

Ha Spöttle mesternek egyszer lesz egy világos pillanata, meg kéne kérdezni tőle, hol látott kiképzőtábort, mikor és mi a különbség az antifa, az autonóm, a civil és a szpartakista között (segítek: szpartakisták már a huszadik század első harmada óta nincsenek. Na, azok voltak a lövöldözősök.)

Minden arra utal tehát, hogy ha a tüntetés nem fullad magától zavargásba, a kormány megszervezi azt a tiltakozók helyett is, beszáll a megmozdulásba. Mindent egy jó kis rendkívüli állapotért, ilyen az erdogani recept. És különben akkor is megszerveznék, ha nem lenne tüntetés. G. Fodor Gábor, a kormánysajtó viharmadara tegnap világosan meg is mondta a Mandinerben: „De ha kell, akkor késlekedés nélkül lövünk. Mások is ugyanezt teszik, csak ők erről azt hazudják, hogy ez újságírás.

Megint mások, közéjük tartozom magam is, azonban úgy gondolják, a sajtó eszközei között nem szerepel a lövöldözés, bár az kétségbevonhatatlan, hogy amit G. Fodor művel, minden, csak nem újságírás.

Nos, a belügyi helyzet fluid, meglátjuk estére, mi lesz, egy biztosan nem lesz: antifa rohamosztagosok nem fognak gyújtogatni az utcákon, különös tekintettel arra, hogy nincsenek is. A belső fejfájás letudva: mi van kívül?

Kívül? „Háború van most a nagy világban, Isten sírja reszket a szent honban.” - mondaná Vörösmarty és igaza lenne. Az éjjel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közös támadást mért szíriai katonai létesítményekre, melyek Asszad elnök vegyi fegyvereihez köthetőek. Meg – tegyük hozzá – nem mellesleg orosz támaszpontok kellemetlen közelségében is fekszenek. Egyesek annyira közel, hogy benne is vannak az orosz támaszpontban. Mint a világ minden más országában ismeretes, csak Magyarországon nem, ugyanis mi kizárólag a választásokkal foglalkoztunk, múlt szombaton vegyifegyver-támadás érte Dúmát az asszadista erők részéről, melynek mintegy hetven áldozata volt, többségükben gyermekek. Aki ezt szó nélkül hagyja, holott megtorolhatná, annak súlyos gondok vannak az etikai érzékével: Trump elnökre nagyon sok rosszat lehet mondani, szoktam is, de ezt még ő sem tűrhette. Mellesleg: ez a támadás nem példa nélkül álló eset, az Egyesült Államok a vegyi fegyverek bevetését Szíriában mindig megtorolja, például Trump először 2017. április 6-án rendelt el támadást meghatározott célpontok ellen Szíriában, miután több mint 80 civil halt meg egy vegyi támadásban. Akkor amerikai hadihajókról indított Tomahawkokkal lőtték a rezsim egyik légibázisát. Miért okoz tehát nagyobb gondot a mostani támadás az akkorinál?

Elsősorban azért, mert akkor orosz egységek nem voltak érintettek. Másodsorban: ez a támadás már előre tudható volt, és Oroszország állandó fenyegetésekkel próbálta elhárítani, hiszterizálták a közhangulatot is, amerikai atomtámadásokat vizionáltak, például a Vesztyi-24 nevű orosz hírtelevízió egyenesen tanácsokat adott a bunkerekben történő túléléshez: „több vizet, kevesebb édességet kell felhalmozni, és az orvosságok mellett legalább harminc liter ivóvizet érdemes tárolni. E mellett szükség lehet konzervekre, rizsre, illetve egyéb növényi alapú élelmiszerekre. Érdemes arra is gondolni, hogy a bunkerben magas lehet a hőmérséklet, így nő a vízfogyasztás is.” (HVG)

Hát, ez már a Fallout világa, és Mad Maxé.

A harmadik ok, ami miatt érdemesebb tüzetesen fohászkodnunk ezekben a napokban a Mindenhatóhoz, amennyiben vallásosak vagyunk, a Szkripal-ügy felhasználása ebben a témában is. Ugyanis „Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állítja, hogy a 70 áldozatot követelő dúmai szombati vegyifegyver-támadás külföldi ügynökök által lett megrendezve, egy bizonyos ország russzofób kampányáról van szó - de nem nevezte meg az országot. Aztán később viszont közölték, hogy Nagy-Britannia ez az ország. Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet szemenszedett hazugságnak és bizarrnak nevezte a moszkvai minisztérium állítását. „Ez groteszk, ez egy szemenszedett hazugság, a leghitványabb hamis hír, amit eddig láttunk az orosz propagandagépezettől” - hangoztatta.” (Index) (https://index.hu/kulfold/2018/04/13/sziria_ensz_lavrov_oroszorszag/)

Mivel pedig tudjuk, hogy a ma éjszakai légicsapásokban az egyik célpontot a négy közül egy brit Rafale-légiszázad semmisítette meg, valamint arról már régóta tudomásunk van, miszerint az Egyesült Királyság légterét heti rendszerességgel sértik meg orosz harci repülőgépek (többségükben stratégiai bombázók és kísérő vadászok), nyilvánvalóan demonstratív célokkal, attól kell tartanunk, hogy maga Britannia is orosz célkeresztbe kerül.

Egy szíriai konfliktus a NATO számára még lehet kérdéses és rendezhető tárgyalásos-kompromisszumos úton, mert ez esetben csak a szír nép veszít, igaz, ők nagyot, ám ha bármilyen támadás éri Nagy-Britannia területét, az beindítja a világméretű hadigépezetet, és ebből az Európai Unió sem maradhat ki. Főként, hogy államai majdnem mind tagjai a NATO-nak is.

A helyzet a végsőkig eszkalálódott, és amennyiben Oroszország nem tanúsít bölcs önmérsékletet, talán a legrosszabbra is fel kell készülnünk. A Szkripal-ügy igazi oroszos összeesküvés volt: elkövetünk egy gyalázatos merényletet egy idegen országban, aztán szövetségesünk elkövet egy még gyalázatosabb támadást a sajátjában. Ezek után megvádoljuk a támadással azt az idegen országot, melyet megsértettünk, és kész a casus belli, az ürügy a háborúra.

Egy megoldás kínálkozik: örömmel vennénk, mármint mi, a világ, ha a Duma is, Putyin is kimennének a Leningrádi Pályudvarra (Ленинградский вокзал), hátha az Ezüst Nyíllal megjön az eszük.

Hát így állunk, kérem.

Itthon tüntetés, várható provokáció, politikai elmebaj, a külvilágban világméretű katonai és politikai válság.

Csoda, ha fáj a politikám kívül is, belül is?

Lassan a fejem is kezd fájni.

Legyünk észnél, emberek, mindenhol a Föld kerekén.

Most muszáj.

 

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása