Forgókínpad

Forgókínpad

Kapkodó sorokban

2018. április 26. - Szele Tamás

Kérem, kedves mindenki, tegnap megint csúcsra járt az elmebaj kis hazánkban, nem is lehet az eseményekről koherensen, áttekinthetően beszámolni, inkább csak kapkodó sorokban: úgy foglalhatnánk össze az eseményeket, hogy ebben az országban a tüntetésekhez a jelek szerint mindenki ért, a kormányalapításhoz senki és közlekedni lehetetlen.

Mindezt így, reggelire. Akkor kezdjük is. Mondjuk kezdjük a roppant okos, fékezhetetlen agyvelejű Bencsik Andrással, aki aggódik. Félti a Parlamentet az ellenzéki csürhétől, amely véleménye szerint minimum porig rombolná az épületet nyolcadikán, az Országgyűlés megalakításának napján, ha hagyják ott demonstrálni, a képviselőket pedig bizonyára a romok üszkein sütné meg vacsorára. Azért nem ebédre, mert – ez fontos lesz – a demonstráció délután kezdődik. Épp ennek okából kéri az Echo TV-n keresztül, hogy vezényeljenek ki fegyveres karhatalmat a tüntetők ellen.

bencsik.jpg

Nekem nagyon nem tetszik, hogy május 8-án, a Parlament alakulásakor ott akarnak tüntetni a Kossuth téren. Erősen bízom benne, hogy a rendőrség, ha kell, a katonaság meg tudja védeni a Parlamentet ettől a... elnézést, de azt kell mondanom, ettől a csürhétől.”

Hát, ahogy a közismert internetes mém mondja, „ez is egy opció” lenne, de nem az. Egyfelől, ha annyi ötezresem volna, ahányszor én a Kossuth térről tudósítottam, ellenzéki tüntetések alkalmából, most éppen valami komolyabb IT-vállalkozás megvásárlásával foglalatoskodnék, nem Bencsiket elemezném, és tessék nekem elhinni: soha, senki nem támadta meg a Parlamentet. Az 2006-ban került szóba, és a másik oldal szerette volna. De nekik sem jött össze. Másfelől katonai erőről Magyarország határain belül nemigen beszélhetünk, ha mégis bevetnék őket, Isten óvja az Országházat – a védelmező katonaságtól. Kiállt az ezer tüntetést, ostromot, mindent, de a honvédség védelmét nem biztos, hogy kibírná.

Másfelől azonban Bencsik mester aggodalma tárgytalan. Van egy érdekes kis szerszám, a legtöbb embernek van, óra a neve, javasolnám a kiérdemesült munkásőrnek, hogy vessen egy pillantást arra. A rendőrség valóban lezárja a teret – 06:00-tól 14:00-g. A tüntetés 17:00-kor kezdődik. Akkor már nincs is miért karhatalom legyen a téren, illetve van, mert az ekkora rendezvényeket kötelező jelleggel a Készenléti Rendőrség biztosítja, de hogy a Parlament alakuló ülését ez a demonstráció nem fogja megzavarni, az hétszentség. Bencsik nem ismeri az órát – nem az egyetlen dolog, amit nem ismer.

Most jön csak a feketeleves. A kormányalakítás. Amit ne tessék összekeverni az Országgyűlés alakuló ülésével, az viszonylag egyszerű dolog, odamegy mindenki, akit megválasztottak így vagy úgy, és az az alakulás. A kormány összetétele már más tészta. Egyelőre részint tudjuk – biztos forrásokból – kik nem lesznek a tagjai az új kormánynak, vagyis nem lesz benne Lázár, Balog, Seszták, Kósa, Fazekas.

Ez bizonyos.

Másrészt van egy kormánynévsorunk bizonytalan, ám kormányközeli forrásból – jó kérdés, hogy ha még nincs is kormány, mihez áll közel a Magyar Idők? Valamihez biztosan, már a teljes idegösszeomlást kivéve, mert ők hideg fejű elemzők, melyre még ki fogok térni. Na, akkor lássuk az ő listájukat. (https://magyaridok.hu/belfold/a-figyelo-nyilvanossagra-hozta-az-uj-kormany-tagjainak-nevsorat-3037924/)

A Fidesz frakcióvezetője Kocsis Máté lesz. A Figyelő birtokába jutott információk alapján Gulyás Gergely kancelláriaminiszterként folytatja politikai pályafutását, Rogán Antal pedig marad továbbra is kabinetminiszter. A harmadik Orbán-kormány miniszterei közül szintén pozíciójában marad Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Trócsányi László igazságügyminiszter is.

Simicskó István sem marad miniszter, helyét információink szerint várhatóan Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök veszi át.

Szintén miniszter lesz a korábbi felsőoktatási államtitkár, Palkovics László is. A mostani kormányban innovációs és felsőoktatási miniszterként fog dolgozni.

Sok új miniszterrel bővül ugyanakkor a kormány az elkövetkezendő négy éves ciklusra. Már biztos, hogy a 2016 óta postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztosként dolgozó Bártfai-Mager Andrea lesz a fejlesztési miniszter.

Földművelésügyi miniszternek Nagy Istvánt kérte fel Orbán Viktor.

Mint arról a Figyelő korábban már beszámolt, Kásler Miklós, Széchenyi–díjas magyar onkológus, egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója lehet Balog Zoltán utódja az EMMI élén.”

Mindehhez még tegyük hozzá a bizottsági elnököket is: a jobbikos (és listázó) Gyöngyösi Márton bejelentette, hogy pártja a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnökét adja, továbbá hét bizottsági alelnöki tisztséget kaptak. Jobbikosra bízni a nemzetbiztonságot olyan, mintha kecskére bíznánk a káposztát, Gyöngyösi mester meg még külön érdekes figurája a magyar külpolitikai életnek (nem nevezném diplomáciának) – talán neki vannak a legkomolyabb kapcsolatai az összes arab országgal. Mármint a gazdagabbakkal, természetesen.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta, pártja a népjóléti bizottságot vezeti, az MSZP-Párbeszédnek összesen nyolc bizottsági alelnöki posztja lesz, a Ház alelnökének pedig a posztot eddig is betöltő Hiller Istvánt jelölik. A frakciódöntés értelmében Korózs Lajos - a bizottság eddigi alelnöke - vezeti a népjóléti bizottságot. Az MSZP és a Párbeszéd egymás között állapodik meg a nyolc bizottsági alelnöki poszt elosztásáról.


Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője arról számolt be, hogy az LMP a fenntartható fejlődés bizottságában tölti be az elnöki posztot, emellett két bizottság alelnökét adja. Varju László, a DK alelnöke pedig azt mondta, pártja vezeti az Országgyűlés költségvetési bizottságát.


Hát kérem, ennyit tudunk, aztán két lehetőség van: vagy így lesz, vagy nem. Érdekesebb a kormánylista útja: a Magyar Idők a Figyelőtől vette, a 888 a Magyar Időktől, szóval a kormánymédiában tökéletesen működik a hírátvétel, mégpedig a szó szerinti átvétel. A független sajtó is vesz át egymástól híreket, csak nálunk legalább még nem kötelező és nem is lesz az: a kormányoldal viszont belefutott egy nagyon kínos afférba ily módon.


Ugyebár, a vasárnapi tüntetés kapcsán bemutattak valahol – a forrás megállapíthatatlan, hiszen egyszerre ugrott elő az anyag minden kormánymédiumban – egy képes riportot arról, hogy valaki, illetve valakik pénzt vettek át a demonstráció alatt, és ez biztos Soros zsoldja. Az anyag szerzője természetesen a nagyképességű Jurák Kata. Képek is valának: és valóban, látszik, hogy egy ember egy másik embertől bankjegyeket kap.


Nohát. Azonban a Mérce megnézte alaposabban is a dolgokat. (https://merce.hu/2018/04/23/a-magyar-idok-egy-zaszloarust-nezett-bertuntetonek/) Persze, hogy pénzt kap: hiszen zászlóárus. A portékáért kapja a pénzt. Szó nincs bértüntetésről, arról van szó, hogy a zászló pénzbe kerül, a perec úgyszintén, a sör nemkülönben. A kormánymédia alaposan mellélőtt.


Az ám, de a központi irányításnak köszönhetően ezt nem tudta egyik kormánylap sem kikerülni, egy hajóként ment neki a flotta a jégmezőnek.


Kérem: így tetszettek járni, most jön majd a mocskolódás, a tagadás, majd a feledés: bégül pedig üres érvként vonul be a politika eszköztárába a megcáfolt és hazug vád.


Van még egy bagatell hírünk, könnyed levezetésként, miszerint három évre lezárják a Lánchidat, hivatalosan felújítás miatt, nem hivatalosan viszont egész Pest tudja, hogy Bayer Zsolt fogorvosának van szüksége egy megfelelő méretű hídra.


Egy ekkora pofához kell is.


Kérem, reggeli híreinket látták, nap közben folytatjuk további őrültségekkel és/vagy borzalmakkal, addig is maradtam tisztelettel.



Szele Tamás

süti beállítások módosítása