Forgókínpad

Forgókínpad

Szellemi termékek

2018. június 16. - Szele Tamás

Kérem, zajlik a foci-vb, Ronaldo három gólt csavar be, és utána úgy ünnepel, mint kisbéres a feketetói vásárban, Budapesten matricázzák a civilek irodáit a KDNP-sek, a Tudományos Akadémia függetlensége meginogni látszik és egyáltalán, kinek van ideje ilyen körülmények között Amerika és Kína gazdasági háborújára figyelni? Minden, ami tőlünk telik egy bágyadt legyintés.

Pedig rosszul tesszük: majd kiabálunk mi még, mikor belegebedünk abba, hogy teljesen felborul a világgazdaság. Trump elnöknek kezd a fejébe szállni a szingapúri semmi, ugyanis lényegében véve annyiban egyezett meg Kim Dzsongunnal, amennyit a kilencvenes évek óta Észak-Korea rendszeresen megígér, többnyire pár hajórakomány rizsért. Miszerint nem fognak atomfegyver fejlesztésén dolgozni. Mellesleg, ez a kitétel az Apple cég alkalmazottaival kötött munkaszerződés formanyomtatványaiban is szerepel, Kim Dzsongun nem ígért semmi többet, mint egy iPhone-összeállító segédmunkás szokott, és ha megszegi az ígéretét, nem is fenyegetik komolyabb következmények, mint azt.

Tehát elmondható, hogy Szingapúrban a két politikai vezető jegyzéket és fodrászt cserélt egymás között.

Ettől függetlenül lehet, hogy kiosztják ennek a két szélhámosnak a béke-Nobelt, nagyon kacsintgatnak rá, mondjuk esélyük van épp, elvégre azt annak idején Arafat is kibulizta magának (Ceausescu csak akarta, de nagyon), szóval mondom, Trumpnak fejébe szállt a semmiből fakadó dicsőség meg a maotai-pálinka és most gazdasági háborút üzent a világ egy részének.

A világ ezen részét Európai Uniónak és Kínának nevezik.

Hát Istenem.

Mit mondana erre Fülig Jimmy? Azt, hogy őt is csak két szigetről tiltották ki, úgymint Angliából és Dél-Amerikából, de a többit látogathatja. Trumpp is valahogy így van ezzel a két mondhatni jelentéktelen világgazdasági tényezővel, Európával és Kínával.

Európával egyszerű a helyzet. Mitőlünk csak acélt és alumíniumot nem érdemes az Egyesült Államoknak szállítani, mert 25%-os védővámot vetett ki rá ez a politikai géniusz, legfeljebb majd nem kap, nagy kaland. Az amerikai acéltermelés meg majd fellendül, felfedezi ősmagyar gyökereit, és új neve lesz: Csodaszarvas.

Kínával már másképp áll Trump mester. Bonyolultabbak a kifogásai és jóval nagyobb kereskedelmi kárt is okozott, mikor pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok kormánya 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos védővámot. Erre válaszul a kínai kormány nagy valószínűséggel hasonló vámokat vet majd ki amerikai termékekre, vagyis hónapok fenyegetőzése után élesbe fordulhat a kereskedelmi háború a világ két gazdasági óriása között. 

Az Index szerint:

Trump a vámok bejelentésekor azt mondta, hogy ezzel a kínai kormány "Made in China 2025" stratégiájának akar gátat szabni, vagyis annak a tervnek, hogy minél magasabb hozzáadott értékű és komplexitású technológiai termékek gyártására álljon át a kínai gazdaság. Ez az amerikai elnök szerint árt az Egyesült Államok és sok más ország gazdasági növekedésének.

Trump azzal vádolta meg a kínai cégeket, hogy összelopkodták a high-tech termékekhez szükséges szellemi jogokat.” (Index)

Ez csúnya vád, és én személy szerint óvakodnék attól, hogy ilyen durván sértegessek akármilyen kínai embert, ugyanis kissé kényesek rá, és bosszúállóak (ahogy különben mi is azok vagyunk). De mi a válasz?

A kínai kereskedelmi minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott közleményben tudatta, hogy az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesznek, valamint érvénytelenítik a kereskedelmi konzultációkon eddig kötött megállapodásokat. Egyúttal felszólította a világ országait, hogy közösen lépjenek fel Washington „haladásellenes és idejétmúlt viselkedése” ellen.

Kína nyilvánvalóan nem kíván kereskedelmi háborúba bocsátkozni, de az Egyesült Államok ezen rövidlátó, kártékony és rosszindulatú viselkedése miatt kénytelen erős válaszlépéseket tenni és határozottan megvédeni nemzeti érdekeit” - mutatott rá a pekingi kereskedelmi minisztérium.” (Index)


Hát, akkor amilyen volt az adjonisten, olyan lett a fogadjisten, megindult a kereskedelmi háború a világ két legnagyobb gazdasága között. Érdekes lesz, Európa megint kissé indignálódva figyeli az egészet, ránk olyan hatása lehet csak a történetnek, mint a kurszki harckocsi-ütközetnek a csatamezőn fekvő hangyabolyra, szóval lehet, hogy nyomunk sem marad, de sokat nem tehetünk ellene – akár a hangyaboly.


No, de elképzelem a következő kínai lépést. Én, ha kínai kormánytag lennék, mindenképpen elküldeném a következő levelet:

kinai_sarkany.jpg


Mr. Donald J. Trump

az Amerikai Egyesült Államok elnöke

POTUS

(Twitteren is POTUS)

részére


Tisztelt elnök úr!


Először is tízezer év életet kívánunk önnek szerető családja körében, bájos felesége gondoskodása közepette. Nyíljanak kertjében a Halhatatlanság Barackfái, ne kerülje el őket a Jade-császár istállómestere sem. Legyen legjobb barátja a Nyugati-tenger Sárkánykirálya és Lu, a sok szakterülettel rendelkező Isteni Bíró.


Tudomásunkra jutott, ó Tízezer Év Ura, hogy kifogásokat emelt szerény iparuk termékeinek eredetisége ellen. Másként szólva, ön úgy vélekedik, hogy a méltatlan kis iparcikkeink előállításához szükséges tudást a nagy Amerikai Egyesült Államok bölcsességének kiapadhatatlan forrásából merítettük volna. Az ön szolgájának együgyű véleménye szerint ez nem így van, ám az ön nézete olyannyira értékes számunkra, hogy átkutattuk a Mennyei Birodalom összes könyvtárát és arra jutottunk, hogy Kína igen nagy. Sok benne a bölcs ember, mindig is sok volt. A világ is igen nagy, abban is sok a bölcs ember. Megesik, hogy bölcs embereknek, éljenek bár akár Kínában, akár a Nyugati Marhavásár Földjén, ugyanaz jut az eszükbe, egymástól függetlenül. Azonban, ha már szóba került, kié is az ötlet, a szerzői jog, szeretnénk csillagragyogású jade-trónusa elé terjeszteni néhány apróságot.


Az önök országa annak köszönheti mostani népességét és államformáját, hogy egy Kolumbusz Kristóf nevű genovai tengerész felfedezte. Felfedezték már mások is, korábban, sőt, mi is, de Kolumbusz után indult el az európai gyarmatosítás. Nos, ismereteink szerint Kolumbusz iránytűt és térképet használt útja során, melyek sajnos kínai szellemi termékek, mi találtuk fel őket, és soha egy fen jogdíjat nem kaptunk ezek használatáért. Kérnénk tehát, hogy mérhetetlen gazdagságú kincstárából utaljon ki minden iránytű árából 25%-ot a Középső Birodalom számára – itt és most csak az 1492 óta használatos iránytűkről beszélünk.


Ugyancsak jeleznénk, hogy balga tudósaink úgy vették észre, miszerint az önök történelmében nagy szerepet játszanak a lőfegyverek. Ezeket is mi találtuk fel, a lőporral együtt, tehát a mondott év óta amerikai földön ellőtt összes muníció árának negyedét is kérelmeznénk. A lőfegyverek árának negyede szintén minket illet.


Továbbá nem hallgathatjuk el Halhatatlanságod színe előtt, hogy az önök társadalmában oly fontos bankjegyeket is mi találtuk fel. Ennek okából kérjük, tetézze jótéteményeit azzal, hogy a világon forgalomban lévő összes dollárbankjegy szerény negyedének birtoklását is ránk ruházza.


Kérjük tehát, hogy jogos követeléseink fényében gondolja át mindent átható elméjével azt a bizonyos kereskedelmi háborút.


Tízezer év boldogsága kísérje Halhatatlanságodat!”


Nos, azt a tanácsot adnám Trump elnöknek, gondolja meg, mire hivatkozik.


Még így járhat.



Szele Tamás

süti beállítások módosítása