Forgókínpad

Forgókínpad

Futóbolondok

2018. augusztus 16. - Szele Tamás

Kérem, a magyar széljobbon is csehül állnak a dolgok, amint elnézem, erősödnek a mozgalmaik, csak éppen az elmegyógyintézetekből toborozhatták az utolsó feltöltést. De legalábbis negatív IQ-tesztet kell kitölteni náluk a belépéskor: csak ezen a héten is három bődületes baromságot mutattak be a lelkes honfiak és honleányok (ebben az esetben udvariasság hátrébb sorolni a női nemet).

Kezdjük azon, hogy a Patrióta Európa Mozgalom megszüntetéssel fenyegeti a Facebookot. Zuckerbergnek bizonyára nagyon megfájdult a feje, és porokat szed emiatt, de hát milyen alapon? Nem fogják kitalálni: azon az alapon, hogy „megsérti Magyarország Alaptörvényét”! Ugyanis moderál, és ez ellentmondana a szabad véleménynyilvánítás elvének, melyet ők a 61. paragrafus első bekezdésében vélnek megtalálni. Szerintük tehát nem szabad semmiféle házirendet, közösségi alapelveket bevezetni, az alaptörvény önmagában szabályoz mindent.

alaptorvenyesjpg.jpg

Hát akkor lássuk. Kezdjük azon, hogy a magyar alaptörvényben nincsenek paragrafusok. Az idézett szöveg létezik ugyan, csakhogy – dobpergést kérek! - a Magyar Köztársaság hatályon kívül helyezett Alkotmányában. Melyet felváltottak az alaptörvénnyel. Szóval, patriótácskáim, ti a régi Alkotmányt idéztétek, annak is a XII. fejezetét. az alaptörvény helyett, lehet leülni, egyes alá, küldjétek be a körzetvezetőtöket. De menjünk tovább.

Hát az alaptörvény nem rendelkezik éppenséggel ez ügyben? Hej, dehogynem, sajnos nem lehetett kikerülni. Azt mondja:

VIII. cikk (1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához . (2) Magyarország elismeri és védi a sajtószabadságot . (3) A sajtószabadságra, valamint az elektronikus tömegtájékoztatási és hírközlési piac felügyeletére vonatkozó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.”

Mely sarkalatos törvény viszont nem foglalkozik a közösségi oldalakkal külön, így hát az alapelvek szerint kéne nézzük az ügyet. Vegyük rögtön azt, hogy a Facebook közösségi alapelvei suták ugyan, de egy intézmény belső rendjét, működését szabályozzák, mely intézmény nem Magyarország területén működik, nem magyar állampolgárok tulajdonában van és nem adóalanya a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak. Annyi köze van Magyarországhoz, hogy az általa biztosított szolgáltatásokat itt is használják – de ilyen alapon mondjuk az összes külföldi rádióadást is be lehetne tiltani, hiszen azok is foghatóak Magyarországon, ha arról van szó, sőt, ha megvan a telefonszámuk, interaktívan be is szólhat nekik a magyar polgár, csak éppen a BBC nem fogja leállítani a műsorszórást pár jogászkodó széljobber kedvéért.

De ha ez nem elég logikus nekik, vegyük az alaptörvény negyedik módosítását. IX. cikk, (4) bekezdés:

A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.”

Ez nem, hogy szemben állna a Facebook közösségi alapelveivel, hanem még támogatja is azokat (bár a sajtónak komoly fejfájásokat okoz, ugyanis innentől kezdve akármi képezheti az emberi méltóság részét, pont, mint a közösségi oldalon). Összegezve: a Patrióta Európa Mozgalom a régi Alkotmányt idézve hivatkozik alaptörvénysértésre, és fenyeget mindenfélével egy olyan céget, mely nem tartozik a magyar hatóságok jogkörébe.

Ügyes. Esetleg hadat nem akarnak üzenni?

Nem, ők nem, hadat a mindenszo.hu üzent, Svédországnak (http://mindenszo.hu/ikea-bojkott-a-sved-kormany-tamadja-a-magyar-kormanyt-akkor-itt-az-ideje-az-ikea-bojkottalasanak/). No, azért nem véres háború ez még, csak az előszele, amolyan kereskedelmi bojkott, de lássuk, miről vagyon szó?

IKEA BOJKOTT – A svéd kormány támadja a magyar kormányt – Akkor itt az ideje az IKEA bojkottálásának

Bizony

Íme a hír:
Svédország beavatkozik az Európai Bizottság oldalán a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó jogszabály miatt Magyarország ellen indított perben az Európai Bíróságon – jelentette be a stockholmi kormány.

AKKOR innentől kezdve IKEA bojkottot hirdetünk!
Ez pedig a magyarok válasza!
Erre buzdítunk mindenkit!

OSZD MEG A KEZDEMÉNYEZÉST!

mindenszo.hu”

Hát, nagy lehet a sürgés-forgás Stockholmban mostanság, jönnek-mennek a hosszú hajók, a svéd király segítséget kér a szövetségeseitől a rettentő magyar hadak ellen. Jönnek is drakkarokon a jomsvikingek, Harald Hardrada, Harald Blotand, Olaf Trygwässon, a Kattegatt vizén várják, amint a magyar lovasok átzúdulnak a szoroson, hátrafelé nyilazva, iszonyatos hujjogtatások közepette, a hullámokon táncoltatva táltosaikat, hogy felégessék az IKEA-t.

Wagneri kép, mármint nem Wagner Richardra gondolok, hanem a No, mi újság, Wágner úr nevű hajóra. Urak, urak, ti velsz ebek, nem jutott el a kis, szürke sejtekig, hogy az IKEA nem állami vállalkozás? Köze nincs hozzá a Svéd Királyságnak. Annyi van, hogy a területén fekszik – egy része. Ha ti Svédországra haragszotok, Svédországgal hadakozzatok, mert így olyan ez a hadüzenet, mintha a Magas Porta helyett egy törökmézárussal verekednétek.

Nincs nyugság a Mi Hazánk Mozgalom háza táján sem. Alig váltak ki a Jobbikból, már el kell kezdeni az arculatépítést, terjeszkedést, ilyenkor kell valami nagy, egész estét betöltő akció, valami, amiről megjegyzik a nevüket. Nem baj, ha marhaság, csak jellegzetes legyen. Jelentem, sikerült: Toroczkai mester bejelentette, hogy népszavazást kívánnak tartani Magyarország uniós tagságáról.

Ha ki kell lépni, akkor ki kell lépni, tehát legyünk demokratikusak, nem mi akarjuk ezt eldönteni – mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

A magyar állampolgárokat 2003-ban egyszer már megkérdezték az uniós tagságról. Akkor csaknem 84 százalékuk támogatta azt, Toroczkai László szerint azonban 15 éve még senki nem tudta, milyen lesz uniós tagnak lenni. A Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom most újra feltenné a kérdést. Szerintük az unió rosszul működik, nem sikerült kiegyenlítenie az országok közötti gazdasági különbségeket, miközben politikai elvárásokat fogalmaz meg a kormányokkal szemben.

Mi nem vagyunk Európai Unió-ellenesek. Mi azt szeretnénk, hogy az Európai Unió jelenlegi formáját alakítsuk át. Ne egy gyarmatosító birodalom legyen, hanem – ahogy ezt megfogalmaztuk – szuverén európai nemzetek szövetsége” – tette hozzá Toroczkai.” (Hír TV)

A miről akar népszavazást tartani, jó uram? Felhívnám becstelen figyelmét arra, hogy nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről nem lehet népszavazást tartani. Ez viszont benne van az alaptörvényben.

Jó, akkor tartsanak népszavazást az alaptörvény megváltoztatásáról, mondaná erre Toroczkai, mert kitartó ember, csak hát van még egy tiltott tárgykör, ez pedig az alaptörvény módosítására irányuló népszavazás, tehát a népszavazás nem irányulhat arra sem.

Akkor mi légyen?

Semmi se légyen. Légyen műbalhé, gyűjtsenek össze akárhány szignót, tudván tudva, hogy feleslegesen teszik, a jogrend nem enged referendumot ebben a kérdésben semmiképp, emlegessenek utána jogtiprást, népfenséget, meg amit szokás – ők maguk lennének a legnagyobb bajban, ha sikerülne kilépni az Unióból, de nem is azért verik a galangot, hogy kilépjünk, hanem azért, mert ez kiváló reklám.

A magyar szélsőjobb kezd neurotikus tüneteket mutatni. Mondjuk épelméjű sosem volt, de ezek a kis hisztériás rohamok, fejjel falnak futkosások mind azt mutatják: rájöttek arra, hogy ők sem lesznek soha kormányképesek. Még esélyesek sem.

Dühöng a beteg, vizes borogatásra van szüksége.

És sok, sok nyugtatóra.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása