Forgókínpad

Forgókínpad

Központi Hírművek

2018. augusztus 27. - Szele Tamás

Ma reggel kissé borongós az idő, alacsonyan szállnak a sajtóviták és arra a hírre kellett ébrednem, miszerint centralizálni fogják a kormánymédiát, ami belátható következményekkel fog járni. Nem beláthatatlanokkal, azokon már túl vagyunk. Okos ember előre meg tudja mondani, milyen is lesz az a központosított mamutmédia, amit terveznek, és miről fog írni.

De miért központosítják? Röviden: azért, mert rájöttek, hogy sok csibész többet lop, mint kevés. Ha minden lakájmédium vezetője a maga feje után kötögeti a szerződéseket, elég sok pénz esik le neki a páncélozott szállítójármű platójáról, drága a mostani struktúra, nagyon drága – ahogy a 444 fogalmaz (https://444.hu/2018/08/27/gigantikus-kozponti-mediaholdingot-epitenek-orban-emberei):

el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.”

Nem untatom a nagyérdeműt a mostani állapotokkal, tény, hogy a kormánysajtó gépezete jelenleg valóban úgy megy, mint a gőzmozdony, abból is a jobbfajta – ha papírpénzzel fűtik. A teljes pályás dominanciának ára van, és elsősorban nem is a munkatársak bérezésére gondolok, az szimplán csak nem szerény, de még az a legkisebb kiadási tétel: igazából az kerül benne sokba, hogy milliárdos tételek tűnnek el hanyag, hűtlen kezelés, előnytelen szerződések miatt, vagy egyszerűen engedély nélkül kötnek üzleteket (ilyen volt a TV2 tízmillió eurós sportközvetítési jogvásárlása). A népszerűség pedig nem nő, a flotta fenyegetően és impozánsan nyomul ugyan a semmiből a semmibe, de maximum két csomó sebességgel, körülötte a független kis egységek valósággal cikáznak, egy tutaj vagy egy tolóhajó is állva hagyja a mai kormányflottát – borzalmasan alacsony a hatékonysága. Mondjuk ez a centralizálás után is így marad majd, mert az egy dolog, hogy most már minden vidéki napilapot meg fognak venni (szegény kollégák, szegény olvasók), tehát mindegyik teljesen egyformán fog kinézni, amint azt az eddigi gyakorlat már megmutatta, de ez nem változtat majd azon, hogy ember nem fogja elhinni, amit benne írnak, főleg, hogy betűazonosan fogják ismételni az M1 és az MTI híreit. Az lesz benne, ami a tévében, rádióban.

Eszembe jut erről egy régi szovjet vicc: Szása rászól a kisfiára:

- Szásenyka, nesze, itt van négy rubel. Lemész az újságoshoz, hozol nekem egy Pravdát, édesanyádnak egy Rabotnyicát, a nővérednek egy Komszomolszkaja Pravdát, magadnak egy Pionyerszkaja Pravdát. Fontos, hogy a proletár család informálódjon a világ dolgairól!

Szásenyka öt perc múlva visszajön, üres kézzel:

- Papa, találkoztam a mamával a lépcsőházban, elszedte a négy rubelt, azt mondta, nem pazarolunk, a hírek benne vannak a rádióban is!

- Szásenyka, ez baj. Akkor itt van három rubel, hozol nekem Pravdát, nővérednek Komszomolszkaja Pravdát, magadnak Pionyerszkaja Pravdát, édesanyád meg törli a seggét a rádióval!

Nos, igen, a centralizált sajtónak ilyenek az előnyei: ha mindennek ugyanaz lesz a tartalma, tényleg okosabb az elektronikus médiát támogatni, a televízió és a rádió ugyanis felsérti adott esetben a hírfogyasztó végbelét, így nem fog a toalettben kikötni, szemben a print formátumokkal.

Na jó, de mi lesz az az ugyanaz, ami mindenben lesz?

Interpoláljunk, következtessünk, tekintsük a mai helyzetet, ahogy Kölcsey mondaná: „Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort”, mindjárt kiviláglik. A haza ugyan nem derül fényre, sőt, a haza kicsit sem fog derülni, de nem is az a célja a kormánymédiának.

Hát akkor először is: lesz benne kulturális forradalom, ugyanis a kezdő slapajok életük végéig nem fognak belényugodni, hogy nem ők találták fel a sajtót, és másokat, tehetségük okán még mindig olvasnak az emberek. Ezen tényleg csak a könyvégetés segít majd, a mai Magyar Idők csodálatos, iránymutató jegyzetet közöl Pilhál György tollából vagy más testrészéből, mely a nyolcvannégy éves Moldova Györgyöt nevezgeti elmebetegnek. Az egy dolog, hogy Moldova valóban rajong Kádár Jánosért – ezt a rajongását én magam nem osztom – ámde a lábujjaival, különösebb odafigyelés nélkül, ebben az életkorban is képes lenne leírni a pályáról a Magyar Idők teljes szerkesztőségét. Olyan lenne ez a párviadal – csak nem kerül rá sor, mert Moldovának több esze van – mint a Gyalog-galoppban Artúr és a Sötét Lovag küzdelme („Leharapom tőből mind a két lábad!)

Akkor lássunk még tartalmat, külpol majd jön az MTI-ből, a belpol a kormany.hu-ról (az is MTI, csak keresztbe fedik egymást a közlemények), legyen még egy kis kultúra, bemutatjuk Szakács Árpádot, a Fogadatlan Prókátorok Kamarájának elnökét, aki a hét végén magvas tanulmányban (https://magyaridok.hu/velemeny/balliberalis-diktatura-a-konnyuzeneben-3416173/) védte meg Tóth Verát a könnyűzenében uralkodó balliberális diktatúrától. Úgy osztogatta a csapásokat, miként a már említett Sötét Lovag, kár, hogy Tóth Vera kikérte magának: külön nyilatkozatban határolódott el (https://444.hu/2018/08/25/toth-vera-leteremtette-a-magyar-idok-legfobb-kulturharcosat-amiert-belekeverte-ebbe-az-egesz-agymenesbe)

Okos propagandista azonban nem egy áldozatot véd, van neki tartalékja is, Szakács doktor védelmébe vette FankaDelit is, aki már nem utasította el az oltalmazó jobbot. Támadta viszont a Pilvakert, Fluor Tomit meg a 30Y-t, mivel szerinte ezek az előadók szocialisták.

Erről maguk az előadók is kissé megütközve értesülhettek, legalábbis lefogadom, hogy idejük nagy részét nem a Tőke tanulmányozása tölti ki, és nehezen tennének vizsgát a Szovjetunió Kommunista (bolsevik) Pártjának történetéből, sőt, Sztálin nyelvtudományi tanulmányait sem biztos, hogy olvasták. A nyelvtudományok legnagyobb élő szakértője különben is Szakács úr, amit ő a nyelvével tud, nem tudja senki más, nem is érdemes mástól tanulni.

Mondjuk tőle sem.

Szóval, akkor legyen a szupermédiumban liberálbolsevista diktatúra, anélkül tapodtat sem, legyen majd némi genderezés, jelentsen ez akármit, migránsok minden sarokban, és egy kis „tudomány”. Ide fog majd kelleni az álhírsajtó annektálása, nem, mintha az álhírlapok olyan nagyon tiltakoznának ez ellen – a legtöbbjüknél a kormány oldalára állás már csak egy létező állapot vállalása volna. Akkor lássunk címeket.

108 elgondolkodtató mondat Attila királytól a hatalomról, a nemzetről”

(http://magyarokvagyunk.com/108-elgondolkodtato-mondat-attila-kiralytol-a-hatalomrol-a-nemzetrol/)

Hát, a gondolatok vannak olyan magvasak, mint az Oravecz Nóra-összes, csak párat emelnék ki, a szebbjéből:

18. Aki bohócként viselkedik, azt bohócként kezelik.”

Szentigaz.

19. Ismerd meg őseid, tiszteld őket, és légy méltó hozzájuk.”

Luke, én vagyok az apád!

21. Légy az Isten munkatársa.”

És ki lesz a főnökünk?

33. A célba lövésnél a célpontra kell összpontosítani.”

Basszus, eddig azt hittem, a heti lottószámokra.

52. A jövő alapja: az egészséges nagycsalád.”

És a hunok egész Európában mindenhol piszok nagy családokat alapítottak, akár akarták ezt a menyasszonyok, akár nem.

68. Sáros csizmával ne lépj a házba.”

Jurtába szabad?

99. A nyilat szeles időben nem úgy használjuk, mint szélcsendben.”

Sőt, nem is nyereg, mert nem ülünk bele.

Nem folytatom a hun király bölcsességeit, magasan szántanak, mélyen szárnyalnak, azt azért megkérdezném, hogy milyen nyelven maradtak a magyarokvagyunk.com-ra ezek a sziporkák, ugyanis a hun nyelvből összesen három szót ismerünk, annyi maradt ránk, abból is kettő szláv. Ja, meg az Iszfaháni Kódex ismer hatszázat, csak az a baj, miszerint az Iszfaháni Kódexet még senki sem látta, mert nem létezik, és a benne lévő állítólagos hun-magyar szószedet első megjelenése - most nem viccelek – egy gyermekeknek szánt kifestőkönyv függelékében történt. Az eredetit nem lehet megtekinteni, mert aki meglátja, menten megvakul, és elnyeli a föld.

Jó, a történelem megvan, lássunk egy kis orvostant, szintén az álhírlapok világából.

Agyvelő evő oltóanyagokkal tömhetik a világ lakosságát: Agenda21 protokoll!”

(https://avilagtitkai.com/articles/view/agyvelo-evo-oltoanyagokkal-tomhetik-a-vilag-lakossagat-agenda21-protokoll)

Ez tökéletes, ez mehet így, ahogy van, senki meg ne húzza.

Agyvelőevő oltóanyag.

És a vilagtitkai.com szerkesztőségében próbálták ki a jelek szerint.

De nemsokára országosan is bevezetik majd.

Hát, körülbelül ilyen lesz a nagy, egységesített mamutmédia.

Tartalomban, színvonalban.

Ja, van egy rossz hírem: ráadásul baromi drága is lesz. Sajtóban fokozottan érvényes a tétel, hogy selejtet gyártani mindig drágább, mint minőséget.

Drágább lesz még a mostaninál is, akárki meglássa.

De legalább mindenhová eljut majd.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása