Forgókínpad

Forgókínpad

Gárdistapárt

2018. november 11. - Szele Tamás

Rövid leszek és tömör: meg vagyunk mentve, hajjaj. Borzalmatosan meg vagyunk mentve. Ha jobban meg lennénk, tán túl sem élnénk, de ez a mostani is meg fogja viselni a szervezetünket. Új párt alakult ugyanis, ami majd minden gondot levesz a vállunkról. Illetve, talán nem is a miénkről, hanem a kormányéról, de az ország, a népe, a kormánya szerintük: egy.

Nagyon egy. Azt mondjuk nem értem, mi szükség van arra, hogy ezt a kormánypárton kívülről tegyék, illetve dehogynem értem, mindjárt meg is magyarázom. Csak előbb lássuk magát a hírt, úgy, ahogy az az MTI-ből kipattant.

Orosháza, 2018., november 10., szombat (MTI) - Megoldások, Egyensúly, Rend és Tettrekészség (MERT) néven új, jobboldali párt alakult szombaton Orosházán - közölte sajtótájékoztatón Rubi Gergely, a párt elnöke, aki bemutatta az alakuló közgyűlésről szóló jegyzőkönyvet, és azt mondta: a dokumentum rövidesen a cégbíróságra kerül, hogy bejegyezzék a szervezetet.

Az új párt tagjainak számáról nem közölt adatot, annyit mondott, hogy minden megyében van már képviseletük.

Elmondta: tagságukat az elmúlt években a Jobbikot, illetve a Jobbikhoz korábban kötődő szervezeteket, így a Magyar Gárdát, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet és más, hasonló radikális szervezeteket, mozgalmakat elhagyó emberek alkotják.

Az elnök szerint - aki korábban jobbikos parlamenti képviselő volt - közvetlen céljuk, hogy a következő parlamenti választásokon kiszorítsák az Országgyűlésből az ellenzéket, mert „hazaárulóknak” tartják őket. A közelgő önkormányzati választásokon egyelőre az általa „kiemelt helyszínnek” nevezett Ózdon és Orosházán indítanak jelöltet. Rubi Gergely úgy látja, pártja 2026-ra már kormányközeli helyzetbe kerülhet.” (MTI)

Kérem, ez nagyon szép, különösen annak fényében, hogy ismerjük Rubi mester múltját: nem csak jobbikos képviselő volt ő korábban, de a Jobbik „néppártosodása” idején jó kedvvel és bőséggel nyilatkozott a sajtónak arról, hogy ő mennyire csalódott ez ügyben. Még egy történetet is elmesélt a Lokálnak, miszerint:

Ez a cukisodás meg néppártosodás a cukormázas felszín. Korábban keményebben megmondták a véleményüket az elnökség tagjai. A zsidózás meg a cigányozás napi szinten ment, lehet, hogy még most is megy. Például egy mezőkövesdi frakcióülésen épp egy zsidózásról volt szó, és Vona azt mondta, hogy nagyon szívesen bemegy a férfivécébe, és egy közös pisilés alkalmával megnézi, melyik képviselőtársa van körülmetélve.” (Lokál)

Hát, nézelődjenek csak felőlem, ha ezt szeretik, ámde Rubi ugyanebben a Lokál-interjúban mond olyasmit is, ami politikai szempontból sokkal érdekesebb. „2006-ban kerültem a Jobbikhoz, aminek az őszödi beszéd volt az oka. Nyolc évig dolgoztunk azért, hogy a radikális ideológiát továbbvigyük...

magyargarda.jpg

Én is attól tartok. Ugyanis tekintsük, mire lenne jó ez a MERT nevű alakulat? Parlamentbe jutni esélye sincs, pont a Jobbik pályaíve bizonyítja, hogy a szabadcsapatok veteránjai senkit sem képesek bevinni a vállukon a Házba, maximum erőszakkal (azt meg a magyar történelem bizonyítja, hogy lehetséges), de szavazattal semmiképp. Sokan vannak, persze, hogy sokan, hiszen a 2006-os események nyomán és alkalmából gombamódra alakultak ezek a gárdák, egyletek, valóságos politikai divat volt belépni egy-egy ilyen különítménybe bizonyos körökben, az igazán menők több helyen is tagok voltak.

Ezt onnan tudom, hogy még olyan 2013-ban, az „Adj gázt!” elnevezésű kedélyes kis rendezvény kapcsán, midőn a Dohány utcai zsinagóga körül kívántak motorozni olyan szélsőjobboldaliak, akiknek ez okozott volna örömet (a túra később csak kis részben jött létre, hivatalosan be is tiltották, le is mondták), még nagy elvi csata folyt akörül, hogy ezt és ilyen címmel lehet-e, szabad-e és ízléses-e. Nyilván mindhárom kérdésre „nem” a válasz, de a szokásos sajtóviharban szemet szúrt nekem a rengeteg támogató szervezet – mármint, a motorozást, gázadást támogatók. Belenéztem akkor az elérhető, főleg vezetőségi névsorokba, a honlapjaikba, és hát bizony olyan 75%-os volt a tagságukban, vezetőségeikben az átfedés. Pedig akkor már sok éve léteztek, túl kellett volna legyenek a csapatépítés nehézségein.

De miért ilyen fontos nekem 2006? Mert beigazolódni látszik egy régi jóslatom, miszerint a Jobbik nem cukisodik, hanem a radikálisokkal bizalmasan megegyezve a párt egyik része parlamenti tényező marad, a másik része nagy dérrel és dúrral kilép emiatt, majd a kilépett radikálisok a bent lévő radikálisokkal egyeztetve nagyjából azt művelnek, amit jobbikosként nem művelhetnének, gondolok itt masírozásra, megfélemlítésekre, erőszakos cselekményekre. Ők már nem tagjai a Jobbiknak, a pártot ezért nem lehet felelősségre vonni. Ebből egyelőre csak kezdemények látszanak, de a MERT érdekes példája lehet annak, hogy ez nem csak a Jobbikkal, hanem a Fidesszel is eljátszhatják a volt gárdisták.

Mi is a céljuk? Az, hogy a következő parlamenti választásokon kiszorítsák az Országgyűlésből az ellenzéket, mert hazaárulóknak tartják őket. Mondjuk papírforma szerint a Jobbik is ellenzék (a gyakorlatban majdnem mindig együtt szavazott a kormánypártokkal, legalábbis a fontos kérdésekben), őket is ki kell szorítani? Őket is: erre nincs alkalmasabb ember, mint a sértődött, radikális volt jobbikos. És hát mások „kiszorítására” is tökéletes, ha ez a kiszorítás erőszakkal történik. Mármost a kormánypárt kiszorításáról nincs szó – adódna a kérdés, miért nem lépnek be, akár önálló csoportot alkotva, a Fideszbe?

Mert a Fidesz nem bolondult meg. Nekik nem párton belül, hanem párton kívül kell a martalóc, a haramia, a kapcabetyár, épp úgy, mint – hát igen, igen – 2006-ban. Akkor sem indult parlamenti vizsgálat a Fidesz ellen, pedig nem csak a logika, de ezer bizonyíték is mutatta, hogy a zavargások mögött ők álltak, ők robbantották ki, ők szították, ők szervezték. A puccs nem sikerült ugyan, és emiatt volt hasznos, hogy hivatalosan nem volt hozzá közük, csak a valóságban – de akkor megtanulták, hogy kell egy párton kívüli politikai szervezet, aminek formálisan semmi köze hozzájuk, mert azokkal el lehet végeztetni a piszkos munkát. Ezt a szerepet akkor a Jobbik és a 64 Vármegye játszotta – úgy látszik, most a MERT-re osztják.

Hát, kérem, érdekes egy párt lesz, inkább nevezném különítménynek, az igazán szép az lesz, mikor a saját, régi elvtársaikat verik majd. Az már nem lesz olyan érdekes, mikor mást: és életszerűbbnek találom, hogy több alkalommal vernek majd mindenféle másokat.

Persze, jobbikosokat vagy betyárseregeseket csak akkor fognak verni, ha nincs igazam, és nem létezik a Jobbik és a kilépők közötti kis egyezség.

Ha igazam van, akkor őket békén hagyják.

Majd vernek minket.

A kulturális hagyományőrzés jegyében.

Elvégre mostanság, mióta kötet jelent meg róla, már Héjjas Iván is kulturális hagyomány.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása