Forgókínpad

Forgókínpad

Gyilkos álhírek

2019. január 31. - Szele Tamás

Kérem, előre szólok, hogy botrányos ügy következik. Hosszú lesz és mocskos. Megint álhírek, igen. Meglehet, hogy kicsúszik a billentyűzetből pár átok is: utálom a vérszívó vámpírokat, nehezen tűröm, ha gyermekeknek esik bántódása, éri őket kár, esetleg kerülnek veszélybe néhány amúgy is velejéig jellemtelen felnőtt anyagi haszna kedvéért.

Márpedig most erről van szó – ha ugyan nem többről.

Néhány hete vált közismertté a kétegyházi Dicsa Noémi esete: kisgyerekről van szó, a hat éves kislány egy ritka betegségben, gerincvelői izomsorvadásban szenved. Az orvosok legfeljebb 10-12 éves kort jósolnak neki, édesanyja azonban nem adja fel: minden nap tornáztatja, és új lehetőségek után kutat. Nem is lenne anya, ha nem tenné, ha feladná. Most elvben kínálkozik egy új terápia: egy, az Egyesült Államokban kifejlesztett gyógyszer, a Spinraza, amely segítené a kislány szervezetét, hogy feldolgozza és izommá alakítsa a fehérjét. A kezelést már alkalmazzák itthon, azt azonban tavaly is csupán tíz gyereknek fizette a biztosító, de Noémi nem volt köztük. A család így önerőből próbálja összegyűjteni a 68 milliós forintos terápia árát. Illetve gyűjtést indítottak, a sajtó és a közösségi média segítségével.

Itt álljunk meg egy pillanatra. Ebben az írásban nem, azaz NEM fogom elemezni, mennyire lenne hatásos vagy nem hatásos a kezelés. Azt sem, hogy a TB azért nem fizet-e, mert már késő lenne alkalmazni a Spinrazát, avagy takarékosságból. Nem vagyok orvos, olvastam több szakvéleményt pro és kontra, és az a meggyőződésem, hogy ebben a kérdésben csak szakorvos mondhatna véleményt. Szeretném még a látszatát is kerülni annak, hogy bármelyik álláspontot képviselem: munkahipotézisként egyelőre fogadjuk el, hogy a terápia lehet sikeres.

Tegyük ezt azért, mert ez nem orvosi szakcikk, hanem – akármennyire is különös – médiaügyi írás lesz. Tehát: mondjuk, hogy lehet sikeres talán a kezelés. (Etikai kérdés az is, hogy mivel nem vagyok szakértő, nem kívánok senkiben sem reményeket kelteni, sem azokat porrá zúzni). Tehát tételezzük fel, hogy van értelme és haszna a gyűjtésnek. Egy próbát mindenképpen megér.

A gyűjtés haladt is szépen, a maga útján, össze kezdett jönni valamennyi pénz, most olyan 16 millió körül stagnál az összeg. Stagnál bizony: ugyanis hiába a jó szándék, a segíteni akarás, az átkozott magyar álhír-sajtó, az álmédia felfedezte magának a halálos beteg kislányt, rátelepedett és meglehet, tönkre is teszi a kezdeményezést.

Azzal, hogy hírt ad róla – hírt, csak éppen hamisat!

Az egész botránykrónika – nyomon követtem, amennyire lehetséges – azzal kezdődött, hogy beszámoltak a saját szemétdombjukon is a gyűjtésről. Az álmédia, álsajtó imádja az érzelmekre ható híreket, gyártanak is sokat, ezt le sem kellett gyártani, adta magát. Gondolnánk, hogy a híradással nem is ártottak, hiszen sokan csak így szereztek tudomást az esetről.

Ha így gondolnánk, rosszul gondolnánk: nem ismerik maguk a hír sorsát az álhírlapokban. Még ha van is valamiben igazságmag, azt azonnal betemetik mocsokkal, hazugsággal, ismert emberekhez kötik, körbemaszlagolják, hogy aztán folytathassák a nagyipari felhasználását.

Így történt itt is.

Ebben a botrányban szemmel láthatóan az ismerős piros-sárga fejléccel virító ma-reggel.me vitte a prímet (a fejléc azért ismerős, mert az álhírlapok egyik családja, hálózata ezt használja, lusták lecserélni, ez már a hazugság védjegye kezd lenni magyar nyelvterületen). Ők első körben, miután beszámoltak az alaphírról, azt közölték (http://www.ma-reggel.me/2019/01/bamulatos-amit-tesz-bogdan-laszlo.html?fbclid=IwAR1YBv-OiJF1igWys1Howrmw2Anx4GR5Aq4pZXKulIfHfzz3LAqsuEV05OU):

BÁMULATOS, AMIT TESZ BOGDÁN LÁSZLÓ TELEPÜLÉSE AZ ÉLETVESZÉLYBEN LÉVŐ 6 ÉVES NOÉMIÉRT! MI CSAK EGYSZERŰ CIGÁNY EMBEREK VAGYUNK, DE ÍGY TUDUNK SEGÍTENI”

Bogdán Lászlóról vitázhatnánk napestig, de nem itt és most: annyi azonban biztos, hogy ő ilyent sem nem írt, sem nem mondott. Nem is tette volna: ez a cím (és a szöveg is) egy alsó középosztálybeli, feltehetően aluliskolázott és életidegen környezetben élő ember elképzelése arról, hogyan is beszélnek egymás között az „egyszerű cigány emberek”. Mellesleg ilyenek nem léteznek, a cigányok épp úgy, mint bárki más, emberek, és mint ilyenek, pont olyan bonyolultak, mint a szerző. Illetve, a szerző náluk valamivel egyszerűbb működésű élőlény, főleg központi idegrendszerének fejlettségét tekintve.

Mi szükség volt erre a hazugságra? Annyi, hogy a már létező hírt úgy lehetett megismételni, hogy valamilyen ismert ember nevéhez kötötték.

De lépjünk tovább.

Másnap indult el a hírtorpedó, ami telibe találta a gyűjtőakciót (http://www.ma-reggel.me/2019/01/cristiano-ronaldot-lehet-szeretni-vagy.html?fbclid=IwAR1bDWkP8OOgOGjn6Y7dtZvnGyPe_SyprJw9W2vuBkX7vAYWetDAEXqqsaE):

ronaldo_kislany.jpg

CRISTIANO RONALDOT LEHET SZERETNI VAGY SEM, DE ÍGY MENTI MEG A 6 ÉVES BETEG NOÉMI ÉLETÉT”

Mint láthatjuk, a régi receptet követik: megható történet + ismert ember. Hát mit mond Ronaldo, mit mond CR7? Mármint állítólag?

Szomorúsággal töltött el a 6 éves Noémi betegsége.
Ritkán lehet találkozni ilyen megható történettel és őszinte leszek teljes szívemből megsajnáltam a kislányt, hisz nekem is van gyermekem.
Borzalmas látni, hogy Magyarországon ilyen negatívan áll hozzá az egészségbiztosító, sőt amint hallottam a kormány is.
Mondhatják azt,hogy könnyen teszem, hisz van pénzem.
Ez igaz, de higgyék el engem a pénz önmagában nem boldogít, azonban annál inkább igen, ha nemes célra fordíthatom.
Úgy határoztam kifizetem Noémi kezelésének teljes költségét, sőt utána is támogatom az egész családot.
Szeretem Magyarországot, ezért szívesen fogadom, ha bármiféle segítséget adhatok az ott élő beteg gyermekeknek.
Tiszta szívből szurkolok Noémi gyógyulásáért.”

Az egy dolog, hogy Ronaldo pont úgy fogalmaz magyarul, mint állítólag fogalmazott Bogdán László, és mint általában egy nem túl gyakorlott tanítónő valamely alsó népiskolából, az a nagyobbik baj, hogy

Ronaldo nem küldött egy vasat sem! Dehogy fizette ki a kezelés teljes költségét, nem is tud az esetről!

Tény, hogy közismert jótékony tevékenységéről, de most nem, azaz nem tett semmit, hiszen fogalma sincs Dicsa Noéminek egyáltalán a létezéséről sem. A jó magyar olvasó azonban mit mond? „Kifizette? Na, akkor jól van...” és nem küldi el az alapítványnak szánt pénzt. Nem küldi, mert „fizessenek a gazdagok”, mert olyan magyar embert még nem láttam, aki magát gazdagnak (vagy elég gazdagnak) tekintette, és nem küldi – mert az a pénzeszsák Ronaldo már úgyis rendezett mindent.

Hát ezért akadt el a gyűjtés, kérem tisztelettel.

Aki azt hiszi, az álmédia azok után, hogy ennyi kárt okozott, leáll: az nagyot téved. Ezek után jött még a politika beleráncigálása az ügybe.

Mert mit közöl a ma-reggel.me másnap? (http://www.ma-reggel.me/2019/01/botrany-ilyen-megveto-szavakkal-illette.html?fbclid=IwAR0ZTwKg62PfByEWZoUs_n6mjybabiMYTfiUAAAn0jUWwNC2PYy8LehGtpg)

BOTRÁNY! ILYEN MEGVETŐ SZAVAKKAL ILLETTE A 6 ÉVES NOÉMIN SEGÍTŐ CRISTIANO RONALDOT A KORMÁNY:

Elismerjük, hogy Ronaldo kiváló focista, de semmiképpen nem őszinte ember.
Bár felajánlotta a millióit a beteg kislány gyógyítására, de ezzel semmit nem old meg.
Neki is tudnia kell, hogy ez a betegség jelen pillanatban még gyógyíthatatlan, hisz a kísérletezés stádiumában van még külföldön is.

Ezzel a tettével csak népszerűsíteni akarja magát, azaz számára csak egy jó reklám fogás, amivel lejáratja a magyar egészségbiztosítót, sőt az egész kormányt.
Számtalan hasonló betegséggel küzdő gyermek van Magyarországon, akik hozzá fognak ezután menni segítségért.
Ő, ha csak a lábát lógatja a reklámjaiból már akkor is milliókat keres, fogalma sincs arról milyen nehéz gondokkal küzd a kormány.
Mindenki maradjon a hazájában és ott tündököljön a millióival!
Felháborítónak véljük, hogy ellenünk hergeli a magyar embereket!”

Ahogy Ronaldo nem írta az előző levelet, Bogdán a még előbbit, úgy a kormány sem írta emezt. Az álhír szintet lépett: most már „megható történet + ismert ember + lebutított politikai propaganda” a recept. Ez a kormány nem a legnépszerűbb, és ennek bizony oka van: hamarjában nem is tudnék olyan döntést mondani, amit ők hoztak és jó lenne. Megértek a bukásra, de semmi szükség arra, hogy hazudjanak róluk. Tesznek ők eleget a valóságban is saját maguk meg az egész nép ellen. De ez a hazugság nem is ellenük szól igazából: hanem az álmédia kattintásszámát hivatott növelni. Ha népszerűek volnának, azt hazudnák, hogy segítettek – ez, kérem, nem politika, ez zsebre megy.

Különben pedig: erről a kormányról hazudni nem ellenzékiség, hanem álellenzékiség, és pont az ő malmukra hajtja a vizet.

És Háry ő beszédét tovább is folytatá: egy másik álhírlap (reszvetel.blogspot.com) már a sorosozást is belékeveri az ügybe (https://reszvetel.blogspot.com/2019/01/a-kormany-allitja-cristiano-ronaldo.html?fbclid=IwAR1J5y7OrSfPWQahndSconlZJ-T3rtF46_PvDzLf1pr61n-Wobhim5gkvDI):

A KORMÁNY ÁLLÍTJA, CRISTIANO RONALDO NOÉMINAK TETT ADOMÁNYA, NEM MÁS MINT SOROS GYÖRGY ÚJABB... - OSSZA MEG LEGYEN KEDVES, AKI NEM ÉRT EGYET!”

Anyukátok piros viganója, az. Sorosozik nálunk boldog és boldogtalan épp eleget, a Postától a Volánig, a kormány más szót lassan nem is ismer, Soros az alfa és Soros az ómega, Soros a Kezdet és Soros a Vég - könnyen hihető a hazugság: csak épp ez sem igaz. Ez is a kattintásért megy.

Körülbelül itt tartunk most. Akkor összegezzünk. Mit látunk?

Látunk egy szomorú esetet, egy kisgyerek betegségét, amin vagy lehetne, vagy talán nem lehetne pénzzel segíteni, de megpróbálni mindenképpen érdemes volna.

Látunk egy gyűjtést, ami megindult.

És látjuk a gyilkos indulatú álmédiát, ahogy a reklámbevételekből származó júdáspénzecske, mondhatjuk, júdásfillér kedvéért tönkreteszi, széthazudja, megtorpedózza a gyűjtést. Csak, hogy jobban forogjon a körömgomba-hirdetésük.

Azt írom, hogy gyilkos indulatú, mert így is van.

Akár gyógyítható a betegség, akár nem, felelősség igenis terheli az álhír-oldalakat: ugyanis ők úgy tudják és olvasóiknak is úgy mondják, az a legjobb tudomásuk, hogy a terápia hatásos - csak megfúrták. Tehát a bűnelkövetés szándéka és kísérlete fennáll: és ez is büntetendő. Ők úgy tudják és azt is állítják, hogy a kislány gyógyítható - csak belenyúltak, pár fityingért.

Ennek a fordítottja lenne az, ha rálőnének valakire. Azt gyilkossági kísérletnek hívjuk, akár vaktöltény van a pisztolyban, akár éles.

Most azt akadályozzák meg, hogy Noémi meggyógyuljon, illetve annak esélyét veszik el tőle - és nem számít, mennyire hatásos a terápia vagy sem. Szerintük ugyanis hatásos.

Akkor bizony ez is gyilkossági kísérlet, méghozzá sajtó útján, ami a jogtörténelemben egyedülálló.

Hiába a HVG kiváló írása (https://hvg.hu/tudomany/20190129_alhir_valotlansag_hazugsag_dicsa_noemi_ketegyhaza_izomsorvadas_gyujtes_kezeles?fbclid=IwAR3x2BNx8ixlFhztIFif0a_IN0esQYfDgsORU-CBfhekgepIpINzIzrSIAQ), hiába az RTL Klub híradójának videója (https://rtl.hu/rtlklub/hirek/azt-allitottak-christiano-ronaldo-segitett-a-beteg-gyereken), a méreg már közénk hatolt és hatni kezdett.

Nem tudom, hogyan fognak elszámolni az álhírlapok tulajdonosai a lelkiismeretükkel, ha van nekik olyan, de remélem, a Pokolban külön bugyor várja őket.

Aki mégis megpróbálna segíteni, annak álljanak itt a szükséges adatok:

Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott gyermekeket támogató Alapítvány

Bankszámlaszám: OTP 11733027-28360616
IBAN: HU77 1173 3027 2836 0616 0000 0000
BIC(SWIFT)Code: OTPVHUHB

Nem tudom, hatásos-e a terápia, nem vagyok orvos és nem is tisztem ítéletet hozni ez ügyben.

Döntsön mindenki maga ebben a kérdésben.

Én csak azt tudom, hogy ezerszer legyenek átkozottak a haldokló gyerek kínjain élősködő vámpírok.

És most faragok egy karót nekik.

Szólítsatok Van Helsingnek.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása