Forgókínpad

Forgókínpad

Srí Lanka és Tarhonyaröcsöge

2019. április 23. - Szele Tamás

Még mindig Srí Lankáról szólnak a hírek, még mindig velük foglalkozunk: részben azzal, ami történt, részben azzal, miként reagálunk az eseményekre mi itt, a világ kellős közepén, Hungáriában, mely körül forog az univerzum, mindenestől, mint tudjuk. Ja, nem körülöttünk forog? Dehogynem, minden egyéb világkép hamis.

pokolgep.jpeg

Nos, a valódi hírekről annyit, hogy kezdem érteni, miért nem érdemes nekem lottózni. Ugyanis úgy lett igazam tegnapi írásomban (http://huppa.hu/sri-lanka-kerdesei/), hogy semmi haszna. Azt fejtegettem volt, miszerint

...könnyű volna egy helyi al-Kaida- vagy ISIS-sejt nyakába varrni a felelősséget. Még az is lehet különben, hogy tényleg ők voltak – de hogy nem helyi utasításra cselekedtek, hogy ennek a támadássorozatnak komolyabb célja, értelme volt, amit nem Srí Lankán fundáltak ki, az is biztos.”

Mármost azt nem hinném, hogy Maithripala Sirisena elnök pont engem olvasott volna, de valami hasonló eredményre jutott ő is. Éspedig arra, miszerint magukat a robbantásokat ugyan egy helyi, alig ismert iszlám fanatikus csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el, de a Srí Lanka-i hatóságok biztosak abban, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Az elnök külföldi segítséget is kért az ügyben – biztos, hogy meg fogja kapni, csőstől, lesz majd állam, amely azért segít, hogy kiderüljön a teljes igazság és lesz majd olyan, amelyik azért, hogy ne. Az utóbbi segít majd lelkesebben.

A csoportról sokat nem lehet tudni. A számlájukon eddig csak annyi volt, hogy tavaly megrongáltak néhány Buddha-szobrot Mawanella városában Srí Lankán, akkor a rendőrség letartóztatta az esethez köthető fiatal férfiakat. Meglehet, hogy arról van szó: gyorsan kell a vádlott, ezek tényleg léteztek, tényleg militánsak voltak, fegyverük is lehetett – különben mivel öltek volna meg három rendőrt a letartóztatásuk során? - kéznél is voltak, szóval első körben tökéletesen megfelelnek vádlottnak, aztán folytatódik a nyomozás a valódi tettesek után, akiket vagy meglátunk majd a nemzetközi segítségnek köszönhetően (és annak dacára), vagy nem. De egyelőre nehezen fér a fejembe, miért támadtak volna keresztény templomokra azok, akik Buddha-szobrokat rongálnak – hát, illetve magyarázat van rá, mindkét vallás templomaiban emberábrázolások vannak, ami elvileg tilos a Korán szerint (bár ezt a muhal korszakban a nagymogulok udvari művészei mintha szabadabban kezelték volna), de mivel Srí Lankán keresztény templom igen kevés van, buddhista szentély, Buddha-szobor meg rengeteg, buddhista ünneppel is teli a naptár, hát az lett volna a természetes és kézenfekvő ennek a Nemzeti Tauhít Dzsamaatnak, hogy inkább buddhista célpontokat támadjon. Ha nem tette, azért nem tette, mert valakik más célpontot jelöltek ki nekik. Arról már nem is beszélve, hogy a szállodák meg végképp nem templomok, ahogy az állatkert sem: és azokat is megtámadták.

Egyszóval, nem mondanám, hogy nem ez a helyi csapat volt a végrehajtó, meglehet, hogy ők voltak, az is meglehet, hogy csak ők estek kézre mint leggyanúsabbak, de hogy akárki is tette, ha helyi volt, nem a saját feje után ment, az is bizonyosnak tűnik.

Idetartozik még, hogy tegnap a colombói buszállomáson nyolcvanhét robbanószerkezetet talált a Srí Lanka-i rendőrség – szerencsére sikerült hatástalanítani őket, amint azt a csőbombát is, amire a repülőtéren bukkantak. Egy gyanús táskát meg felrobbantottak a sérült Szent Antal-templom mellett a tűzszerészek – arról azt sem tudjuk, bomba volt-e vagy csak a tulajdonosa volt igen nagy szamár, mikor feltűnően az autójában hagyta, de a dühös tömeg majdnem meglincselte, a rendőrség mentette meg a bőrét.

Azért mélázzunk el egy kicsit. Nyolcvanhét bomba. Hát, ezekkel nem robbantani akartak, hiszen annak a buszpályaudvarnak elég lett volna egy is. Hihetőbb inkább, hogy a rendőrök a terroristák elosztópontját találták meg: mi van egy buszpályaudvaron? Tömeg. Azon kívül? Buszok. Még azon kívül? Csomagmegőrző. Kolumbusz, sőt, Colombo tojása: beteszik a robbanószerkezeteket a csomagmegőrzőbe, azok ott elvannak, jönnek az öngyilkos merénylők, mindegyik kivesz egyet-egyet, felcsatolja magára a mosdóban, kibiztosítja, felszállnak egy-egy buszra és már indulhat is a Pokol... ezt előzhette meg az ügyes és éber rendőrség.

De azért ez jelent mást is. Nyolcvanhét bomba bizony nagyon sok bomba. A már felrobbantakkal együtt összesen körülbelül száz lehetett. Ennyivel az IRA sem operált egyszerre, fénykorában sem, és ennyit egyszerűen képtelenség házilag legyártani. A bombakészítés amúgy is kockázatos mesterség, a terroristák összeolvashatnak róla bármit, érteni kiképzés és fegyveripar híján akkor sem fognak hozzá. Az nem úgy megy, hogy fogja magát a delikvens és legyárt száz robbanószerkezetet. Még akkor jár jól, ha már az elsővel átszáll a tubafa árnyékába, hurik ölébe, hetedik mennyországba, mert ha mondjuk kilencet összerak, és csak a tizedik robban fel a kezében, már viszi magával a teljes szomszédságot, ha az ötvenedik, hát a környező utcákat is. Bombakészítéshez fejlett fegyveripar és valódi szakértő kell, ennyihez meg főleg – nehezen hinném, hogy azok, akik tavaly még csak Buddha-szobrok arcát rongálták, maximum egy év alatt olyan komoly kiképzést kaptak és annyi tapasztalatot szereztek, hogy üzembiztos bombagyárat képesek fenntartani. Ide bizony külső segítség kellett.

A legfrissebb hírek pedig arról szólnak, hogy huszonnégyről negyvenre emelkedett a letartóztatottak száma, és megérkezett az ausztrál rendőrség nyomozócsoportja, segíteni a vizsgálatot.

Hát, ők segítsenek is, mert semmi érdekük elkendőzni a tényeket – másféle segítség lenne az, máshonnét, ami ártana. Annyit azért minden gyanúsítgatás nélkül el lehet mondani, hogy ez a szegény Srí Lanka sajnos nagyon jó helyen fekszik, és ha ne adj' Buddha kitörne ott egy polgárháború, amit nemzetközi, nagyhatalmi szövetség pacifikálna, hát a vezető hatalmak egymást vernék le a vetélkedésben, melyiküknek lehessen flotta- és rakétatámaszpontja a szigeten.

Eddig tartottak a valódi hírek, most akkor nézzük meg, mi látszik ebből az egész világot lázban tartó eseményből a mi kampányidőszakbéli, tarhonyaröcsögei perspektívánkból, hiszen, mint mondtam, a világ közepe akkor is a Duna-Tisza köze és mindent magunkhoz mérünk jó magyar szokás szerint.

Elég ránézni akármelyik kormánylap címlapjára, főcímeire. Én a Magyar Hírlapot vettem elő.

Szijjártó: A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon”

Hát, tény, hogy ennek a mostani merényletsorozatnak volt részben vallási jellege is, de ha úgy veszem, legalább annyira támadták a nemzetközi szállodaipart, márpedig azért meg nem száll síkra ez a mi kis külügyérünk. (Mellesleg: a Magyar Hírlapnál még ott tartanak, hogy hét gyanúsított van őrizetben – hej, mikor volt az már... vasárnap déltájt).

Európa gyenge – üzenik az uniós politikusok a dzsihadistáknak”

Ezt meg Horváth József biztonságpolitikai szakértő volt képes mondani – remélem, nem ingyen, azért az ilyent meg kell fizetni! - „aki az uniós politikusok felelősségét is firtatta.” (https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20190423-europa-gyenge-uzenik-az-unios-politikusok-a-dzsihadistaknak)

Ingabasszus, jó uram, mi felelőssége volna bárakármelyik uniós politikusnak egy Srí Lankán elkövetett merényletsorozatban? Térképet látott már? Hol van Európa? És hol van Srí Lanka? Ja, hogy az mindegy?

Azbej Tristan: a kormány gyorssegélyt ajánl fel a Srí Lanka-i súlyos sérülteknek”

Ez igen szép a kormánytól. Mennyit is ajánl fel?

Kilencmillió forintot.

Kérem, aki nem tud számolni, aki nem ismeri a millió és a milliárd közötti különbséget, az itt és most hagyja abba az olvasást, sőt, hallgasson örökké. Azok is, akik a külföldi „nagyberuházásokról” elhiszik, hogy azok valóban beruházások és nem a sikkasztás egyik kifinomult változatával van dolgunk esetükben. Meg azok is, akik most elkezdenek káromkodni és átkozódni, miszerint ez a tengersok pénz a gonosz külföldiekhez megy, szavazatokat vesznek rajta, hiszen a Srí Lanka-i népesség szavazhat az európai uniós választásokon, ugyebár.

Maradt még itt valaki? Ahogy látom, nem sokan, de válogatottan jó társaságban vagyunk.

Hát kérem, tetszik tudni, mennyi kilencmillió forint? Aprópénz, perselypénz, villamospénz! Még egy magánembernek sem sok, ennyiből egy fél lakás is alig jön ki Magyarországon, állami segítségnek meg végképp nevetséges, sőt: szégyen. Egy stadiont tíz milliárdra szoktunk taksálni, persze, nem a Puskást, az különleges eset, egy átlagos stadion kerül ennyibe. Kilencmillió forint egy stadion árának egy ezrede sincs. Ennyit akár ne is adtak volna, vagy ha mégis, adták volna saját zsebből és titokban. Párhuzamba sem állítom a vietnami, ghánai, mexikói milliárdos beruházásokkal, mert azok nem invesztíciók, hanem sikkasztások, itt viszont nem lehet lopni – hát ennyi pénze van a magyar kormánynak jótékonyságra, ha sehogyan sem lehet visszaszipkázni az összeget, és a gesztusnak maximum egy kevés propagandaértéke van.

Azért ha csak ennyit tudunk, ennyit akarunk, ezt is kampánycélokból, nem kéne szalagcímekben hirdetni, mert még gyűjtést indítanak nekünk Srí Lankán, hiszen nagyon szegények vagyunk.

Az külön gusztustalan, hogy a kormánymédiának erről a világméretű tragédiáról is a kampány jut eszébe. Előre szólok, nagyon nehéz dolguk lesz a közeljövőben, ha szolidarizálni akarnak a sziget népével – ugyanis az Európába érkező bevándorlás jelentős része pont Srí Lankáról származik, és korábban ők maguk is kéjesen elemezték, táblázatokban, hány odavalósit, hány afgánt és hány kurdot fogtak el éber határőrizeti szerveink.

Na jó, hát a logika, sőt, úgy általában maga a gondolkodás sem volt soha az erős oldaluk, nem is azért szereti őket, aki szereti. A kormánymédia az a Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe, csak míg az eredeti Mórickánál a női nemi szerv az észebejutás tárgya, náluk mindig az, amit épp diktálnak nekik.

Egyelőre ennyiről számolhatok be a Srí Lankán elkövetett terrorcselekmények kapcsán - a világról, Tarhonyaröcsögéről és ezek kölcsönhatásáról.

Lefogadom, hogy folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása