Forgókínpad

Forgókínpad

Orion és Nimród

2019. június 04. - Szele Tamás

Kérem, ha valaki azt mondta volna nekem, hogy péntektől rugdalhatom a bőrt az Orion csillagképben, ha azt Nimródnak hívom, rögtön nagyon kedves lettem volna vele és szépen, szelíden beszélek hozzá, míg ki nem érkeznek az ápolók. Azonban tegnap óta ez kíméletlen valóság, Lezsák Sándor lehozta a csillagokat az égről, sőt, konkrétan Lakitelekre rögére hozta a csillagképet.

orion.jpg

Na, ne marháskodjunk, mondhatnák a józanabbak, de én kötöm az ebet a karóhoz, igenis lehozta. És most a csillagokban footgolfozhat a derék magyar honfi.

Mit csinálhat?

Footgolfozhat.

Az meg mi az Öregisten csodája?

Pontosan az: Isten csodája. De lássuk az alaphírt, az eredeti forrása, a baon.hu nyomán:

Európában is egyedülálló footgolf pályát avattak Lakiteleken

A parlament alelnökének kezdő rúgásával nyitotta meg kapuit a sportolni vágyók előtt a Nimród Szabadidő és Footgolf Park a lakiteleki Népfőiskolán. Az Európában is egyedülálló létesítményt pénteken ünnepélyes keretek között adták át.

Az ünnepélyes átadáson Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke felidézte a footgolf pálya létrehozásának előzményeit. Elmondta, a footgolf mindössze tízesztendős játék a világban, de rendkívül gyorsan fejlődik. Abban bíznak, hogy néhány esztendő múlva Európa Bajnokságnak is otthont adhat a lakiteleki pálya, amely a Nimród csillagképet formázza és a Hungarikum Liget legújabb ékessége. Elhangzott az is, hogy a tizennyolc szakaszos footgolf pályát a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány a 24 hektáros területén a Nemzetközi Footgolf Szövetség előírásainak megfelelően alakították ki. Európa első kifejezetten footgolfra tervezett pályája a Magyar Footgolf Szövetség által felügyelt, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas. (...)

A footgolf pályán a Nimród csillagkép pontjai rajzolódnak ki, akik a játék során érintik a pálya összes végpontját, azok egyúttal végighaladnak a híres csillagkép alakzatán is. A pálya építése során a terepet úgy alakították ki, hogy a játék minél élvezhetőbb legyen. A pályahosszok meghatározása során pedig arra törekedtek, hogy a gyermektől kezdve az idősekig mindenki örömmel használhassa. A 18 pályaszakaszt egyenként ideálisan 3 és 5 rúgásból lehet teljesíteni. A távolságok átlagosan 2000-2500 méter között vannak.” (Baon.hu)

Most már csak azt nem tudjuk, hogy mi az a footgolf és mi van, illetve lesz még a Hungarikum Ligetben. De mindkettőre megtaláltam a választ.

Hát kérem, a footgolf lényege, hogy egy 5-ös méretű futball-labdát a lehető legkevesebb rúgással kell a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni. A pálya 18 szakaszból, míg a gyakorlópályák 6, illetve 9 részből állnak, hosszuk akár a 7 000 métert is meghaladhatja. A sportot, mely ötvözi a labdarúgás és a golf szabályait, hivatalos golfpályán vagy footgolf pályán 4 fős csapatok játsszák. A játékszabályok alapvetően az eddig ismert golf szabályokra épülnek.

Ennek a játéknak – mely rövidesen tömegsporttá válik hazánkban éppúgy, mint a Kárpát-medencében mindenfelé, ugyebár, hiszen két dologgal nem tudunk mit kezdeni: a temérdek helyünkkel és a rengeteg időnkkel – érzem én egy markáns nemzeti jellegét. A dacos, felemelt fejű szittya, aki szemmagasságból tárgyal bárkivel (mert nem olvasta a Gullivert) és megharcol a világgal is ősi szabadságának, vagy inkább vezérei szabadságának védelmében, hétvégén a hóna alá kapja a focilabdát, és hosszú, tömött sorokban elindul Lakitelekre footgolfozni. Árpád apánk, ne féltsd ősi nemzeted: nem vész el az, ha footgolfozni engeded!

Fogósabb kérdés a Hungarikum Liget. Ez ugyanis tulajdonképpen egy élménypark, amit a mostani népfőiskola fejlesztése útján nyerünk. Mondjuk azt nem értem, hogy egy népfőiskolából miért pont élménypark fejlődik evolúciós úton és miért nem mondjuk egyetemmé válik, de nem kell nekem mindent tudni. Az alapelképzelés az ugyanis, miszerint a footgolf-pálya, valamint az épülő, turulmadarat formázó lovarda, a borkatedrális és a termálfürdő azt a célt szolgálják, hogy a népfőiskola közönsége a tanfolyamok, kurzusok után ott maradjon és kicsit élvezze az életet. Persze, nem ingyen.

Túl azon, hogy az illető kurzusok egyelőre nem vonzanak tömegeket – majd fognak, Lezsák mester reményei szerint, ha megvalósul ez a kacsalábon forgó élménypark – azért elképzelem például a borkatedrálist. A turul formájú lovardát már el sem képzelem, ugyanis az én fantáziám is véges és nem tudok rájönni, hogyan lehetne turul formában lovagolni, de nem kétlem, hogy valamely csavaros eszű szittya erre is rájön majd. Hanem az építés alatt álló borkatedrális nem hagy nyugodni.

Nekem, kérem, nagyon komoly gyakorlatom van az italmérések látogatásában: ittam én csapszéktől ötcsillagos luxushotelig mindenféle helyen, mindenfélét, még ha mostanság, így ötven fölött mintha már kevésbé igyekeznék mindegyik késdobálóba bemenni. A tapasztalat alapján kívülről el tudom dönteni, érdemes-e. De én azt hittem, inni járok ezekre a helyekre, nem túl dicséretes módon, arról fogalmam sem volt, hogy ezek nem kocsmák, hanem sörkápolnák, pálinkatemplomok, borkatedrálisok, és én voltaképpen egy szent életű remete vagyok, zarándokúton, egyik kegyhelytől a másikig. Ó, hányan ájtatoskodnak kegyességgel ezen pillanatokban is kicsiny országunkban! Minő hitújítás – ennek a vallásnak, ami katedrálist emel a bornak, Magyarországon rengeteg híve lesz. A vezetője meg Lezsák atya ezek szerint – bár én helyet biztosítanék a legmagasabb klérusban Tibi atyának is. Különben még a végén megreformálja a Szent Tanokat és kitör a vallásháború.

De nem, azt nem lehet: egységben az erő, a magyar nem fog pártoskodni, együtt találjuk majd meg, szent énekeket zengvén a legendák Sárga Földjét! No, annyi biztos: nekem ezt a borkatedrálist is látni kell majd. Remélem gótikus lesz. A cinterem meg borospince. Az istentisztelet alkalmából orgona és furmint szól, a lelkek felemelkednek, a láb megtántorodik a mennyei malaszttól… ezt látni kell, kérem, nincs mese, látni kell, felebarátaim.

Marad még számunkra annak kiderítése, hogy mi köze Nimródnak az Orionhoz. Nagyjából semmi, de nemzeti-okkult körök szerint ez az Orion magyar neve, illetve ez az eredeti név, korábbi, mint a görögöké. Hát persze, mióta a boszniai hegyekben is rovásírásos feliratokat és ősmagyar piramisokat találunk, semmi kétség, hogy mindenhol is az ősmagyarok voltak legelőször, aztán mindenki más.

Lakitelken főleg, Lakitelken az ősmagyarok előtt csak Lezsák volt, mint még ősibb magyar, de ő már akkor is ott lakott, mikor a legközelebbi szomszédja a Vértesszőlősi Samu volt. És szerintem azóta tervezgeti ezt az élményparkot, aminek a legnagyobb előnye, hogy drága és rengeteg számlával jár. Persze, nem árt, ha tudjuk, miszerint Lezsák Sándornak sikerült elintéznie, hogy az alapítványa megkapja a Budai Vigadóból kiköltöztetett Nemzeti Művelődési Intézetet, így a közintézménynek is ők építenek új székházat 2,2 milliárd forintért. És hát a 444 információi alapján eddig sem sínylődtek, most sem teszik:

A kormányváltástól kezdve Lezsák alapítványa minden évben több száz milliós működési támogatást kap a költségvetésből, de ahogy 2015-ben elkezdődtek a felújítások és az újabb építkezések, úgy a minisztériumoktól, állami cégektől és pénzalapoktól érkező pénzek is milliárdos szintre ugrottak. A 2017-es beszámolója szerint a Népfőiskola Alapítvány több mint 15 milliárdot kapott különböző állami szereplőktől. A legbőkezűbb az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt 14 milliárddal, de beszállt a Seszták-féle Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, a Szerencsejáték Zrt. és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is.” (444)

Szóval, tőkeerős alapokra épül az Orion csillagkép. Nem légvár az élménypark, nem ködkastély a borkatedrális.

Csak azt tudnám, mikorra hozza be ez az egész befektetés az árát?

Van Poul Andersonnak egy kiváló tudományos-fantasztikus regénye, fiatalkorom egyik kedvence. Annak a címe adja meg a választ.

Majd, ha az Orion felszáll”.

Na, pont akkor válik kifizetődővé a Hungarikum Liget is.

Egy perccel sem hamarább.

A határ a csillagos ég.

Meg a küszöb is.



Szele Tamás

süti beállítások módosítása