Forgókínpad

Forgókínpad

Kommentek és perek

2019. augusztus 24. - Szele Tamás

Hétvége van, méghozzá hosszú hétvége utáni hétvége, magyarul mindenkiben kiakadt a Gergely-naptár, Brazília lángol, a sarki jégsapkák csendesen olvadnak, Britannia oszladozik, Olaszországban előrehozott választások lesznek, szóval van hír – olyan hír, ami nem érdekli az olvasókat.

facebook_in_chains.jpg

Olyan, ami érdekelné már kevesebb.

Ugyanis a honi olvasót a honi hír érdekli, az is főleg akkor, ha 1. van benne halott, 2. ha nincs benne halott, de van benne politikus, annak jól meg lehet majd mondani, ha lehet, álnéven, profilkép nélkül az írás alatt, kommentben, 3. ha esetleg se halott, se politikus, de legalább szóról szóra visszaolvashatja a saját véleményét mindenről és bármiről, ami feltételezné, hogy a szerző egyszerre gondolatolvasó és képes mindenkinek külön írással kedveskedni, de egyszerre és egy időben. Ez utóbbit szerző még megoldhatná úgy, hogy talál egy közös nevezőt, amiben az olvasók többsége egyetért, viszont a mai Magyarországon minden van, csak közös nevező és egyetértés nincs. Van viszont legnagyobb közös osztónk. Meg sok kisebb is.

Na, lássuk, miből élünk.

Azt mondja a 444, miszerint

Jászapáti fideszes polgármestere feljelentett egy kommentelőt” (444)

Hát kérem, kevesen tudják, de ez jogilag épp lehetséges. Főleg, ha teljesen értelmetlen eljárásokkal akarjuk lefoglalni a rendőrséget, hogy az aztán ne érjen rá valódi bűnt üldözni. Ugyanis a magyar jog eléggé összevissza van a közösségi oldalakkal, virtuális térrel, egyáltalán, mindennel, ami számítógéppel kapcsolatos: vigasztaljon minket, hogy más jogrendszerek sem tökéletesek ebből a szempontból, nézzünk akár keletre, akár nyugatra. De lássuk, itt mi történt?

Farkas Ferenc polgármester a Facebookon jelentette be, hogy „ismeretlen tettes ellen, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás miatt” tesz feljelentést - egy kommentelő ellen. A feljelentés befotózott részlete alapján egy facebookos csoportban történt az állítólagos rágalmazás.” (444)

Megtekintve a posztot, az eredeti még szebben néz ki:

Kedves Jászapátiak!
Kedves Barátaim!
A mai napon, 2019. 08. 23-án, feljelentést tettem a Jászberényi Járásbíróságon „Turjányi Öcsi” elnevezés alatt, ismeretlen tettes ellen, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás miatt.”

Mondom, jogilag lehetséges ilyen feljelentést tenni, csak a bizonyítási eljárás kivihetetlen. A rendőrség külön szakértőt kell alkalmazzon a vizsgálat során, a gyanúsított egy szimpla tagadással elhagyhatja a pályát, ugyanis hogy bizonyítom be, ki milyen álnéven kommentel? Sehogy, a Facebook sosem fogja kiadni a felhasználók adatait, illetve kiadja, ha nagyon muszáj, terrorizmus, kábítószer- és fegyverkereskedelem meg hasonlók eseten, de egy polgári perhez (mert ez végső soron polgári ügy) soha az életben.

Azzal együtt volt már, hogy pénzeket vasaltak ki büntetés címen, bírósági úton Facebookos posztok, kommentek miatt. Sőt, komoly vizsgálatok is indultak. Siófok korábbi, fideszes polgármesterének feljelentése nyomán sima Facebook-megosztásért hallgattak ki és rabosítottak 17 embert Siófokon 2015-ben. Mármost kihallgatni lehet, rabosítani lehet (időnként az az érzésem, hogy ha a rendőrőrsre befut a pizzafutár, nálunk azt is rabosítják, biztos, ami biztos), de el nem ítélték őket. Elítélték viszont a delmagyar.hu-t, amikor egyik írásuk alá olyant kommentelt valaki, amitől Lázár János úgy érezte, őt megsértették emberi méltóságában, Lázár akkor egymilliót kért, a bíróság félmilliót ki is szabott. Miért? Azért, mert a magyar jog szerint a szerkesztőség felelős a kommentek moderálásáért. Ami igazságtalan, de nagyon, ugyanis a törvény ezáltal megköveteli, hogy napi huszonnégy órában figyelje az ember a hozzászólásokat, akkor is, amikor dolgozna, terepre menne, vagy egyszerűen – enne, aludna. De jogilag így kényelmes: ugyanis így van alperes.

Magyarhonban leginkább akkor nem lehet pert nyerni ugyanis, ha vagy per nincs, vagy hiányzik valamelyik peres fél. Ilyen volt az egyik energetikai cég ügye is olyan egy éve, akik szétküldtek egy csomó fizetési meghagyást a „Szentendre blogol” Facebook-csoport egyes tagjainak, miszerint a beruházásukat kritizáló hozzászólásaik jogsértőek voltak azáltal, hogy alkalmasak a jó hírük megsértésére, és sérelemdíjként tizenöt napon belül kérnek tízmillió forintot fejenként.

Na, ez az, ami nincs. Hogy röviden elmagyarázzam a fizetési meghagyás lényegét, ez egy üzleti vitákban alkalmazott módszer, aminek sok a baja, a nyaka is véres, mert a követelő fél első körben nem kell, hogy bizonyítson, csak kitölt egy közjegyzői formanyomtatványt. Minimális költséggel. Ha a kötelezett 15 napon belül nem mond ellent a felszólításnak, már jöhet is a végrehajtó. Azonban, ha ellentmond, nem a végrehajtó jön, hanem perré alakul az eljárás, amiben már lehet védekezni, nyerni, veszíteni, mindent lehet, csak ügyvéd kell hozzá és jó vitézi resolutio. Ráadásul egy ilyen eljárásban a felperesnek, tehát a követelőnek kell bizonyítania a jogsérelmét: szóval, még manapság is attól függ a per kimenetele, hogyan aludt a tisztelt bíróság előző este, mit talál sérelemnek, mit nem.

Esetünkben ellentmondtak, és tudtommal nem is lett per az ügyből, hiszen a felperesre hárult volna a bizonyítás kötelezettsége, az ügyvéd is ember (még ha nem is tudja így mindenki), csodát ő sem tehetett, bíróság előtt nem állt volna meg a sérelemdíj igénye. Még maga a kereset jogszerűsége is vitatható, a mértéke meg főleg. Bele sem kezdtek.

Tehát látjuk: per akkor van, ha lehet.

Meg akkor is, ha nem lehet, csak akkor hiába van és sokba kerül.

Különben köztudott, hogy a kormány nagyon kacsintgat a Facebook, illetve egy sosemvolt-sosemlesz magyar Facebook megszerzésére, akár elkobzás útján, akár másként, dől a KESMA lapjaiból a propaganda, miszerint milyen aljasságokra esküdött fel ez a közösségi oldal, melynek két célja van: ártani a magyar kormánynak és támogatni Soros Györgyöt. Mondjuk jó lenne, ha erről szólnának Mark Zuckerbergnek is, mert tudhatna róla.

Nem sorolom a kormánysajtó csodás felfedezéseit az ügyben, a legnevesebb zárt osztályoknak is dicsőségére válnának, de például olyanokat írnak mániásan ismételve magukat, hogy a „magyar Facebookot” az RTL Klub „cenzúrázza”. Meg a nénikém, a palacsintasütővel, az. Valami olyan terveik lennének, hogy a multicéget „fel kell darabolni” (erre tényleg vannak törekvések, csak nem úgy, ahogy ők szeretnék), és a magyar szekcióját (honnan veszik, hogy nemzetállami alapon darabolnák?) pedig minősítsék hagyományos tömegmédiának és vonják a magyar állam ellenőrzése alá.

Mondanom sem kell: ez lehetetlen.

Az is bajuk, hogy a Facebook és a Google nem adózik Magyarországon – nem, de mondjuk a VKontaktye sem, márpedig a magyar jobb- és szélsőjobboldalnak ez az orosz közösségi oldal a kedvence – ezért aztán vagy meg kell adóztatni, vagy be kell tiltani.

Jó, hát ez sem menne, elég komoly gazdasági összeomlást produkálnának a Facebook és a Google betiltásával, még ha nem is tudnak róla – legelőször rögtön a saját, szó szerint gépekkel életben tartott médiájuk omlana össze, plusz a közigazgatásnak az a része, ami Google-alapú alkalmazásokat használ, de ez őket nem zavarja, mert nem tudnak róla és nem is akarnak tudni. Ha mégis baj lesz a dologból, arról a gonosz Google, Facebook és Soros tehetnek majd, ha nagy baj lesz akkor meg széttárják a karjukat. Az fel sem merül bennük, hogy érteni is lehetne a számítógépekhez legalább egy középiskolás szintjén.

No, mindegy, a Valóság szikláján úgyis tajtékká omlanak ezek az állandóan korbácsolt hullámok, pláne, hogy nem is tengerből indulnak, hanem éjjeliedényből.

De annyit megjegyeznék, naiv lelkek kedvéért, hogy a Facebook valóban nem egy biztonságos vagy békés hely, ciculikkal, kutyulikkal, virágocskákkal. Vannak hibái, vannak veszélyei, pont nem azok, amiket a kormány reklamál, de vannak. Veszélyes dzsungel, jó benne vigyázni.

Amint a magyar jogrendszer is az. Mármost tessék kombinálni ezt a kettőt: az már valóságos vietnami háború.

Ha a kormány emberei feljelentgetik a kommentelőket, ahhoz joguk van, legfeljebb a keresetből nem sok lesz. Ha azonban megváltoztatják a törvényeket, akkor már lehet baj a kommentelésből – de nem a közösségi oldalnak esik baja, hanem a hozzászólónak. Ő lesz a jogalany, ő lesz büntethető.

Szóval, legyünk résen és figyeljük a törvényjavaslatokat.

Hétvége van, hosszú hétvége utáni hétvége, senki sem tudja, milyen nap is van.

Sőt, a legtöbben azt sem, hány az óra.

Abban segítek.

Mindjárt üti az utolsót.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása