Forgókínpad

Forgókínpad

Kötcsei játékok

2019. szeptember 08. - Szele Tamás

Kérem, ilyen ködös vasárnap reggel nem is lehetne alkalomhoz illőbb foglalkozást kitalálni, mint egy szép magyar népszokást, ez a kötcsei találgatós. Nem nagyon régi tradíció, de mélyen gyökerezik nemzetünk lelkében, és azért voltak előzményei, kihelyezett kormányülések, KB-vadászatok, Őfelsége valóságos belső és titkos tanácsosai, szóval mondom én, hogy a folklór része.

orban_kotcse_atv.jpg

(Fotó: ATV)

A játékhoz – mert játék ez! - kell egy miniszterelnököcske, egy kormányocska, egy holdudvarocska meg egy Kötcse és kell sok sajtómunkás is. A miniszterelnököcske kormányocskástól, holdudvarostól egy szombat reggel lemegy Kötcsére, ahol bebújnak egy kúriába, magukra zárják az ajtaját, és elkezdik énekelni: „Miénk a vár, tiétek a lekvár!”, míg a sajtómunkások kívül ugrálnak körbe-körbe, dögnehéz videokamerákkal a vállukon. Mármost ezek után a mondóka logikájának teljesen ellentmondva – hiszen nem a lekvár az övék, hanem a vár, és a lekvárt lehetne megenni – a bentiek esznek-isznak és beszélnek valamit. A kintiek meg hazamennek, és megpróbálják kitalálni, mit ettek, mit ittak és mit beszélgettek a kúriában. Ezek után zálogosdi következik a bíróságon: a sajtósok találgatásaira kivétel nélkül azt válaszolják a kúriázók, hogy „Bee, nem is azt mondtam!” minekutána a sajtósoknak egyenként zálogot kell adni vagy büntetést kapnak, a legnagyobb büntetést pont azok, akik véletlenül eltalálták amiről bent folyt a szó.

Ez egy éves népszokás, rendszerint Kisasszony napja előtt rendezik, nagyasszonyok örömére, hogy kiöltözhessenek. Minden évben megismétlik, míg lesz hozzá sajtómunkás, aztán, ha kivesztünk, velünk pusztul, csak a Néprajzi Múzeumban lehet majd látni a díszes népviseleteket, amiket az alkalmából hordtak.

Szóval, ma azt találgatjuk, mit mondott Orbán Viktor Kötcsén. Ez kicsit rokon játék a kremlinológiával, ugyanis elszórt, kiszivárgott szavakból, ellesett gesztusokból, ülésrendből, miegyébből próbálunk következtetni eljövendő eseményekre, mint hajdanán (és ma) a nyugati médiumok moszkvai tudósítói abból, ki ült Brezsnyev mellett a Bolsoj díszpáholyában a legutóbbi premieren és kik ültek az első sorban, ki került ki mellé.

Ezek a következtetések teljesen bizonytalanok: hol tökéletes szamárságok, hol meglepően pontos jóslatok jönnek ki belőlük, szóval azért nagyobb összegben nem érdemes rájuk fogadni, csak, ha szeretjük a kockázatot. Akkor lássuk csak.

Azt például nem is a sajtó tudta előre, mit fog mondani Orbán, hanem Rogán Antal, és el is mondta a médiának, mielőtt még bebújt volna a kúriába:

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője elárulta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arról beszél majd az összegyűlteknek, hogy „a 2010 óta eltelt 9 évben először megteremtettük a függetlenséget, majd megvédtük azt; az előttünk álló évek legfontosabb feladata a nemzeti függetlenség megerősítése”.

Bár azt a miniszter nem magyarázta el, a kormányfő pontosan mit ért ez alatt, de ehhez mindenképpen szükséges „egy erős és sikeres gazdaság”, továbbá szuverén és önálló gazdaságpolitika.

A következő években tehát minden forrást arra koncentrálnak, hogy erős magyar gazdaságot teremtsenek. Ez a feltétele annak, hogy továbbra is támogatni lehessen a családokat, megvédjék a nyugdíjak értékállóságát – hangsúlyozta Rogán. Szavai alapján arra lehet következtetni, hogy egy jó ideig nem számíthatunk magyar euróra.” (HVG)

A magyar euró ugyan sokaknak jönne jól, főleg, akik devizában fizetik a tartozásukat, de ezek szerint sokaknak lehet, hogy jól jönne, ám a fontosaknak nem, szóval ne is álmodjunk ilyesféle árfolyam-stabilitásról, hogy képzeljük? A nemzeti függetlenség ügye már érdekesebb, mert az elhangzottak szerint 2010 előtt ilyesmink nem volt, azt a Fidesz-kormány vívta ki, aztán meg is védte száz csatán – urak, nem képzeli magát valamelyikük egészen véletlenül Kossuth Lajosnak? Ki tartott minket megszállva 2010 előtt, miféle idegen hatalomtól kellett kivívjuk a függetlenségünket? Amit aztán most megerősítünk, tehát csak remélhetjük, hogy ez nem jár a határaink lezárásával is. Rogán mester jól tenné, ha buli előtt nem melegítene egy féldecinél többel, mert ilyeneket beszél a kisüstitől.

No, de aztán bézárták a vasalt kaput s megkezdődött a dáridó, amiről nekünk fogalmunk sem lehet. A HVG (az ATV-ből) azért megtudott valami keveset abból, Orbán miről is beszélt igazán. 

Az atv.hu szerint Orbán Viktor Európa és Magyarország jövője kapcsán egy autópályás hasonlattal élt: a „körforgalom” képével illusztrálta, hogy a magyaroknak szerencséje van, mert látják az Európa nyugati országai esetében a mintát, de a különbségeket is.

Európa országai együtt autóznak ugyan a körforgalomban, de vannak, akik lehajtanak adott pillanatban egy-egy autópályára” – mondta Orbán. A miniszterelnök szerint mi azért vagyunk szerencsések, mert látva a különbségeket, eldönthetjük, hogy mikor hajtunk ki a körforgalomból és aztán milyen úton szeretnénk járni.” (HVG)

Miniszterelnök úr, a hasonlat sántít. Nem körforgalom, amiből le kéne vagy lehetne hajtani, nem akar itt lehajtani senki, főleg keletre nem. Ringlispíl vagy inkább óriáskerék ez, menet közben nem ajánlatos leugrálni róla, mert nagyot koppan az ember, azután elhallgat, szóval ha csontját nem akarja törni Magyarországnak, csak ne akarjon leszállni erről a körhintáról.

Beszélt még – az ATV szerint – az újabb, készülő akciótervről. Hát maguk azt hitték, meglennénk akcióterv nélkül, kampány nélkül, hadjárat nélkül? Nékünk örökétig hadakozni kell, most fut ki a családvédelmi akcióterv, valós eredményei mondjuk nem voltak, ugyanis olyan ügyesen oldották meg a kedvezményeket, hogy annak csak alig pár család felehessen meg, de lehessen dicsekedni fűnek-fának, mi jó dolga van a családnak – mármint a kormány dicsekedhessen, nem az érintettek. Most jön az újabb szittya fergeteg, a gyermekvédelmi akcióterv, amiről egyelőre az ATV csak annyit tudott meg, hogy lesz egy, a gyermekek azonos nemű párok általi örökbe fogadását érintő, valamint egy drogellenes pontja is.

Amennyire én a világot ismerem, ha ez a két pont egymás mellett hangzott el, akkor az azonos nemű párok pont annyira fogadhatnak majd gyermeket örökbe, amennyire várható lesz a marihuána legalizálása.

És egyelőre ennyit tudunk, már, ha ezt is tudjuk, mert semmi sem biztos és minden letagadható egy ilyen népi játék után.

Én mindenesetre utálom ezt a szép, hagyományos játékot.

Nem ér a nevem, nem játszok ilyent.

Ezt nem is volt érdemes találgatni.

 


Szele Tamás

süti beállítások módosítása