Forgókínpad

Forgókínpad

Vírusbűnözés

2020. április 09. - Szele Tamás

Ilyen is van, mit tagadjuk, akkor is, ha másodrendű híreknek tűnnek ezek a ma várható legfelsőbb, nagyméltóságú bejelentéshez képest, melynek tartalmát ezekben a percekben nincs értelme találgatni: annyi elképzelhető, hogy talán, de csak talán nem a CEU visszahívásáról fog beszélni a miniszterelnök a legnagyobb nyilvánosság előtt, valamint az sincs kizárva, hogy kellemetlen hírei lesznek.

coronavirus-crime-scaled.jpeg

Ne jósolgassunk, rakjuk el a kristálygömböt: inkább azt nézzük, mi az a vírusbűnözés? Ezt a kifejezést én találtam ki, és nagyon remélem, hogy nem fog különösebben elterjedni, mert nem lesz rá ok – bár egyelőre sajnos van. Ezzel a névvel illetném azokat a bűncselekményeket, amelyek így vagy úgy kapcsolatban állak az aktuális koronavírus-járvánnyal, és kezdenek szép számmal felbukkanni.

Persze, ahány, annyiféle. A rendőri szervek józanságát dicséri, hogy a rémhírterjesztés kategóriájában eddig csak valódi rémhírek terjesztőit vették elő, őket viszont joggal: nos igen, míg nincs szabatosan meghatározva a magyar jogban a rémhír fogalma, a rendőr is vékony jégen jár, ha értelmezni próbálja a vélemény és a hír közötti különbséget, jobb, ha csak a nyilvánvaló esetekkel foglalkoznak. Maradjon is így. A Police.hu arról számolt be, miszerint:

Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy 54 éves férfival, és 15 éves lányával szemben. A gyanúsítottak az egyik legnagyobb videómegosztó oldalon 2020. április 4-én tettek közzé egy felvételt, melyet rövid időn belül több mint ezerötszázan tekintettek meg. A videófelvételen a férfi az embereket arra buzdította, hogy a kijárási korlátozások ellenére menjenek ki az utcára, mert koronavírus nem létezik, és nem igaz, hogy koronavírus-járvány van. A felvételt a beszédet mondó férfi gyermeke rögzítette és tette közzé.

A rendőrök a nyomozás során azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőket.” (Police.hu)

Hát, itt valóban látunk némi fogalmi zavart, csak nem a rendőrség, hanem a gyanúsított részéról. Neki tudniillik az volt a véleménye, miszerint a koronavírus nem létezik, ugyanis senki sem látta még, de ő főleg nem. Az ilyen embernek hiába mutatnánk meg elektronmikroszkópon akár ezerszer is a vírust: nem hinné, hazugságot, csalást, összeesküvést emlegetne, az ilyen menthetetlen. Ugyanis – mint még nagyon sokan – annyira szubjektív személyiség, hogy összetéveszti vagy inkább azonosnak tekinti a véleményét a tényekkel. Hogy is mondjam csak: például, ha ég a házam, az kellemetlen, és mondhatom rá, hogy nem is ég, hazugság, csak a rosszakaróim terjesztik. De ha leégett, az már nagyon is objektív valóság lesz, és akkor már nem hit kérdése, hogy nincs ház, csak hamu meg korom. Mondjuk egy vírust nehezebb megfigyelni a méretei miatt, mint egy tűzesetet, de annak a létezése sem hit kérdése: a villanykörtében sem látom a légüres teret (melyben akad egy kevés nemesgáz is) de attól még ott van. Ha eltöröm a buráját, és úgy kapcsolom be, felizzik a szál és azonnal el is ég a légkör oxigénjében: könnyen bizonyítható tehát kísérleti úton, hogy az az izé a burában, amit nem látok, légüres tér. Azonban nem kívánom a gyanúsítottnak, hogy a koronavírus létéről kísérleti úton próbáljon meggyőződni. Annyi gondom mégis lenne az eljárással, hogy a tizenöt éves kislányt kivenném a gyanúsítotti körből: mit tehetett volna, ha az apja rászólt, hogy tartsa a kamerát? Neki elég volna egy megrovás és kész, de a papa büntetést érdemel. Ugyanis valódi álhírt terjesztett, mely alkalmas a járvány elleni hatásos védekezés akadályozására.

Érdekes dolog különben, kinek mi a valódi álhír. A Pesti Srácok, mely ezen a területen kétségtelenül hatalmas tapasztalattal rendelkezik, talán doktorálhatnának is álhírekből, mármint az előállításukból, tehát tekinthetőek avatott szakembernek, a csernobili erdőtűzről szóló, és általánosan terjedő ostobaságot úgy vezeti fel, hogy:

A rengeteg kártékony és kizárólag az ártó szándék vezérelte álhír mellett néha feltűnnek teljesen ártalmatlanok is. Ezek közé tartozik az elmúlt néhány napban a közösségi médiában nagyot menő híresztelés, mely az Országos Meteorológiai Szolgálatra (OMSZ) hivatkozva azt állította, hogy egy Csernobil melletti erdőtűz miatt Magyarországon is emelkedett a háttérsugárzás. A hír hamis, nem ezért kell otthon maradni, hanem a járvány miatt.”

No igen, ugyanis náluk az „álhír” a „politikai vélemény, amivel nem értek egyet” szinonimája, ők követelik a független sajtó munkatársainak bebörtönzését is – vélemény és nem hírközlés miatt. Én magam nem értem, miért lenne egyik hazugság kevésbé ocsmány a másiknál: a csernobili kamu azért nevezhető igenis veszélyesnek, mert ha elhiszik, nem otthon maradnak az emberek, hanem megrohanják a patikákat jódtablettáért. Nincs elég baj, tetézzük is. Különben a Pripjaty vidékén nem is olyan ritka az erdőtűz, évente három-négy is előfordul, ez csak az egyik ilyen eset, nem kell tőle megijedni, a háttrésugárzás szintje nem nőtt mérhetően. Egyébként az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján az európai térség háttérsugárzás-adatai megtekinthetők. Nincs semmiféle kiugró adat.

eurdep-advanced-map-overview.png

Hagyjuk is, mi az ártalmas és az ártalmatlan a kormánymédia korifeusai szerint, nézzük a valódi bűncselekményeket. Az például mindenképpen bűncselekmény, ha valaki hamisítja a fertőtlenítőszert és feketén árulja, ugyanis ez nem pálinka, amit szükség és igény esetén gumicsizmából is kifőz a magyar ember, ezen életek múlhatnak járvány idején. Az külön megjegyzést érdemel, hogy miért nem érdemes a pálinkafőzőket átállítani tiszta szesz előállítására – lehetne épp, technikai akadálya nincs, ám ennek olyan magas az adóterhe, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása. És az állam erről az adóról a mostani helyzetben sem hajlandó lemondani, pedig a pillanatnyilag egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások egyrészt a tiszta szesz előállításával munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

De ha nem, hát nem. Akkor ne is csodálkozzunk, hogy kevés a fertőtlenítő, minek következtében hamisítják: valóságos bűnszövetkezetet tartóztattak le Kőbányán, ami ezzel foglalkozott.

Nagy mennyiségű alkoholt, glicerint és több mint ezer legyártott, eladásra váró „Antiviral Plus” feliratú flakont találtak. A kőbányai nyomozók a helyszínen elfogták az 53 éves H. Zsoltot és lányát, a 19 éves H. Viktóriát. A férfit és a nőt előállították, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozás során kiderült, hogy a 47 éves B. Erika és ismerőse bízta meg az apát és lányát a „fertőtlenítőszer” gyártásával, ugyanis az 53 éves férfi horgászcsali előállításával foglalkozik.

Megbízójukat, az 51 éves S. Lászlót II. kerületi lakásán fogták el a rendőrök, ismerőse, a 47 éves B. Erika pedig bement a X. kerületi Rendőrkapitányságra, ahol őrizetbe vették, és gyanúsítottként hallgatták ki őket. Lakásuknál, a garázsban 60 liter alkoholt és egyéb anyagokat foglaltak le a rendőrök.

A nyomozás adatai szerint S. László és ismerőse 2020. március 14-e körül állapodott meg H. Zsolttal és lányával, hogy kézfertőtlenítőket gyártanak, amit aztán el is adtak ismerősökön keresztül. A csalással okozott kár több mint 22 millió forint, ugyanis egy férfi – több részletben – ennyit utalt át a csalóknak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. kerületi Rendőrkapitánysága a két férfit és a két nőt jelentős értékre üzletszerűen, bűnszövetségben és közveszély helyszínén elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vételük mellett előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására.”

Azért nem egészen véletlen, hogy az ilyesmit nem sufniban szokták kikeverni, hanem gyógyszergyárban, és szakemberek, nem horgászcsali-gyártó kisiparosok. Bár mondjuk ez lett volna a világ első olyan fertőtlenítője, ami jó pecázáshoz is. Esetleg árulhatták volna Áder János ajánlásával.

Az utolsó eset már nem csak csúnya, de kínos is. Tegnap ítélkezett a Szombathelyi Járásbíróság két humorharold ügyében, akik március 18-án egy szombathelyi gyógyszertárhoz érkezőket szándékosan arcon köhögték, majd obszcén szavakkal illették őket. Egyikük azt kiabálta az embereknek: „Jól megkoronázom a napotokat!”

A járásbíróság előkészítő eljárás során meghozott határozata szerint a kirívóan közösségellenes magatartás alkalmas volt arra, hogy az érintettekben megbotránkozást és riadalmat keltsen. A bíróság nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte az elkövetés helyét és idejét, tekintettel arra, hogy akkor már hatályban volt a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet.
Az elkövetők – egy magyar és egy ukrán állampolgárságú férfi – nem tettek vallomást, de a szabálysértés elkövetését elismerték. A bíróság 200-200 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket.” (MTI)

Annyit tennék hozzá, hogy a bíróság igen elnéző volt: maga a cselekmény megérdemelte az ilyen mértékű pénzbüntetést, szó se róla, de ez a kis szórakozás viccnek olyan pocsék volt, poénnak annyira gyenge, hogy a magyar humor védelmében igenis ki kellett volna szabni némi letöltendő szabadságvesztést is érte. Legalább fejenként egy évet. Csak a rend kedvéért, mégis Rejtő és Karinthy népe vagyunk, nemzeti értékünk károsodott.

Szóval van vírusbűnözés, járványbűnözés. Ezt a helyzetet is kihasználja mindenki a maga javára: ki törvényesen, ki törvénytelenül.

Én most a törvénytelen úton járó csibészekkel foglalkoztam.

Ugyanis ha a törvényes úton járókat veszem elő, az politika lett volna.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása