Forgókínpad

Forgókínpad

Kamupártok alkonyán?

2020. július 07. - Szele Tamás

Látszólag jó hírt hozok, ami azonban valószínűleg nem is olyan nagyon jó hír. Bár alapvetően mégis lehet örülni a dolognak, csak a mai világban óhatatlanul eltöpreng az ember a dolgok miértjén is – vajon mi oka lehet annak, hogy a magyar kormány lemond arról a kamupárt-hálózatról, aminek annyit köszönhetett két választási kampányban is?

seres_maria.jpg

Márpedig ez a helyzet, és előre szólok: hosszú, valamint bonyolult írás következik, akinek nincs türelme, ideje, vagy nálam amúgy is jobban tudja, amit e pillanatban még én sem, vagyis, hogy mit fogok írni, az itt hagyja abba és foglalkozzon valami mással. Aki azonban folytatja, magára vessen.

Kezdjük egy rejtvénnyel. Rövid lesz. Ki indította el a következő népszavazási kezdeményezést 2009-ben?

Kezdeményezzük az Alkotmány és a kapcsolódó törvények módosítását úgy, hogy országos népszavazást lehessen tartani arról hogy az állam
költségvetéséből a pártok ne részesülhessenek semmilyen juttatásban.”

Igen, eltalálta, már aki eltalálta: Seres Mária. És ki ellen emeltek vádat tegnap 117 millió forint párttámogatás elsikkasztása miatt?

Seres Mária és férje, Stekler Ottó ellen. Így múlik el a világ dicsősége, mondanánk, de a helyzet bonyolult, különben annak idején, tavaly április végén Gulyás Marci és a Partizán átütő erejű dokumentumfilmmel (Rablópártok) bizonyították, hogy ez a pár döntő szerepet vállalt a kétharmad megszerzésében a Fidesz számára: nem ingyen, az igaz, de amint a hírből láthatjuk, ezek szerint már nincs rájuk szükség. Akkor előbb lássuk a hírt magát az MTI-ből (velem nem fognak pereskedni):

Nyíregyháza, 2020. július 6., hétfő (MTI) – Vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy házaspár ellen, mert a férj és a feleség a 2014-es országgyűlési választások alkalmával 117 millió forintot elcsalt az általa létrehozott párt állami támogatásából. Az MTI információi szerint a Seres Mária Szövetségesei elnevezésű pártról van szó.

Martossy György, a főügyészség megbízott vezetője hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a vádirat szerint a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolt férjnek és a feleségének is volt egy-egy olyan saját pártja, amely csak formálisan működött, a tagokat ismerőseik közül gyűjtötték össze.

A házaspár 2013-ban egy újabb pártot is alapított, amelynek vezetője egy ismerősük lett, a párt nevében, meghatalmazással azonban a férj járt el. Az új párt a 2014-es országgyűlési választáson 67 egyéni jelöltet állított, így jogosult lett csaknem 300 millió forint állami támogatásra, mely összeget a törvény szerint kizárólag kampánycélra – plakátolás, rendezvénytartás, reklám – lehetett költeni.
Ahogy a pénz megérkezett a párt bankszámlájára, egy részét a férj átutalta felesége pártjának számlájára, az asszony pedig azt nagyrészt tovább utalta férje pártjának bankszámlájára – ismertette a megbízott főügyész. Az átutalások jogcíme mindig „kampánytevékenység” volt, de ezt a vádlottak csak kitalálták.
Megjegyezte, a pénzből a férj 75 millió forintot készpénzben vett fel, felesége szintén vett ki pénzt pártja bankszámlájáról, valamint Budapesten egy ingatlant is vásárolt. A két vádlott 117 millió forintot tulajdonított el a kampányra kapott állami támogatásból.

A házaspárra börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, valamint a jogtalanul szerzett vagyon elkobzását indítványozta az ügyészség a bíróságnak – közölte Martossy György. A vádlottak két ingatlanát már zár alá vették, így a vagyonelkobzás részben biztosítva van. Mivel pedig a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált pártok papíron még ma is működnek, a megszüntetésüket indítványozta az ügyészség – tette hozzá a megbízott főügyész.” (MTI)

Hát, ennek a nagy múltú, veretes cégnek is fújtak ezek szerint, pedig haj, mennyi sötét ügylet áll mögöttük... tényleg, hogy is volt ez az egész? Lássuk a történetet!

Egyszer volt, kár, hogy volt, még az 1994-es választásokon egy érdekes kis párt, az volt a neve, hogy Magyarországi Zöld Párt. Ne tévesszük őket össze a valódi környezetvédőkkel, olyanok voltak ők, mint a kivi: kicsit lehet, hogy zöldek, de inkább bizony barnák, nagyon barnák. Így lehet, hogy nem tetszenek rájuk emlékezni, de úgy, hogy az volt a választási jelszavuk, miszerint „Magyar nőbe magyar magot!” vagy „Rendezd le az asszonyt, és menj el szavazni!” már ismerősebb lehet. Jelképül a birodalmi sast választották, egyik célkitűzésük „a zsidókérdés megoldása” volt Magyarországon – annyira voltak ezek környezetvédők, amennyire a Hermann Göring. Sokat is ártottak a valódi környezetvédőknek, főleg, miután az 1994-es választásokon hatalmasat buktak, ám csatlakozott hozzájuk Tomcat mester is, bár akkor már Magyar Szociális Zöld Pártnak nevezték magukat.

No, ennek a díszes rohamcsapatnak volt az elnöke és listavezetője a választásokon Stekler Ottó. A szóvivőjük pedig a később elhíresült Seres Mária volt – sőt a választási listájuk ötödik helyén is szerepelt. Ők később – vagy tán már akkor – egy pár lettek, és próbálkoztak mindenféle úton-módon a Parlamentbe jutással, befolyás szerzésével, egyszóval mindazzal a sok kis aljassággal, amit magyar belpolitikának nevezünk. Nem sok sikerrel – legalábbis 2009-ig. Itt nincs megfelelő terjedelem arra, hogy ismertessem az összes kacskaringós utat, amit addig bejártak, legyen elég annyi, hogy nem sok babér termett nekik, bogáncs is alig, az is inkább a szélsőjobboldalon – de épp az volt a szerencséjük, hogy nem volt országosan ismert a nevük, az hozta meg a 2009-es sikert.

Akkor ugyanis Seres Mária népszavazási kezdeményezést indított az országgyűlési képviselők számla nélküli költségtérítésének megszüntetéséről. Az aláírásgyűjtés példátlan sikerrel zárult, civilként máig megdönthetetlen számú, 605 885 aláírást gyűjtöttek össze. Ezeknek az összegyűjtött aláírásoknak fontos szerepe lehetett a házaspár további politikai működésében. Ugyanis, ahhoz, hogy valaki elindulhasson egy választáson, leginkább adatokra, címekre, aláírásokra van szüksége.

Magából a népszavazásból nem lett semmi, amint az írás elején említett második kezdeményezésből sem, de akkor már a kezükben voltak az adatok!

Ez hát az az alaptőke, ez a Nibelungok ősi kincse, amiből a kamupártok élnek – máig. Aki akkor aláírta ezt a kezdeményezést, biztos lehet benne, hogy minden későbbi kamupárt ajánlói között ott szerepel a neve – ha él, ha nem, ugyanis ennyi év alatt azért történhetett az aláírókkal egy és más. De az adatbázis most is Seres Mária és Stekler Ottó kezében van (habár jog és törvény szerint meg kellett volna semmisíteniük), ma is használják, sőt, a kamupártok alapítását, üzemeltetését iparággá fejlesztették.

Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a 2013-ban elfogadott, most is hatályos LXXXVII. törvény lehetővé teszi. A központi költségvetés ennek értelmében támogatja a választási kampányt, komoly pénzekkel, az igaz, el kell velük számolni, de ez Hunniában, a „lepapírozás” hazájában nem lehet probléma. A mindenféle kamupártok átlagosan százötven milliós tartozásokkal szoktak felszívódni – lássunk erről egy táblázatot!

MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT – 154 167 773 forint tartozás
SZEGÉNY EMBEREK MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT – 154 167 773 forint tartozás
TENNI AKARÁS MOZGALOM – 154 114 962 forint tartozás
KELL AZ ÖSSZEFOGÁS PÁRT – 154 167 773 forint tartozás
SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT – 154 160 229 forint tartozás
IRÁNYTŰ PÁRT – 154 160 229 forint tartozás
EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT – 154 160 229 forint tartozás
NET PÁRT – 154 107 418 forint tartozás
REND ÉS ELSZÁMOLTATÁS PÁRT – 154 107 418 forint tartozás
MAGYARORSZÁGON ÉLŐ DOLGOZÓ ÉS TANULÓ EMBEREK PÁRTJA – 154 114 962 forint tartozás
CSALÁDOK PÁRTJA – 154 107 418 forint tartozás
KÖZÖS NEVEZŐ 2018 – 154 152 684 forint tartozás
ÖSSZEFOGÁS PÁRT – 308 214 836 forint tartozás

Hogy ebben nem szerepel a Seres Mária Szövetségesei? Ez azért van, mert a táblázat a 2018-as adatokat tartalmazza, akkor ők már saját néven nem indultak, de a fentebb jelzett pártocskák jelöltei mind az ő adatbázisukból szedték az ajánlásaikat. És 2014-ben egy főn múlott a kétharmad: nagy valószínűséggel a budapesti 15-ös választókörzetben dőlt el a dolog, éspedig 56 szavazattal, amik épp az SMS párt jelöltjéhez, Mészáros Norberthez kerültek volt. Szóval, nem bilinccsel, hanem arannyal tartozna Seres Máriának a kormánypárt, mégis vasat kap tőlük – igaz, az után, hogy sok évig lubickolt az aranyban.

De 2014-ben nem ért véget a tevékenységük, csak megváltozott: onnantól nem az SMS Párt nevében üzleteltek, hanem többek között a Szepesi, másként Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt (és nem a pártok összefogása!) csatornázta be, használta fel a terülj-terülj listácskát. Csakhogy az több párt volt, érdemes egy percig elidőzni náluk is.

Az úgy volt, hogy indult a 2018-as választásokon a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja. Ami egy ferencvárosi kerékpárgumi-üzletbe volt bejegyezve, mert hova máshova jegyezzenek be egy kormányzásra hivatott pártot? Ők a Családok Pártjával működtek együtt, mondhatni koalícióban, mely viszont egy kisboltban funkcionált az iratok szerint, majd a szép közreműködésbe belépett harmadiknak az Összefogás Párt is, így aztán együtt több mint hatszáz milliót markolhattak fel – a botrány akkor tört ki, mikor kiderült, hogy nem pártcsaládról, hanem teljesen valódi családról van szó, a család különböző tagjai nevén futottak a különböző mozgalmak.

Papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet – és hatszáz milla a zsebben.

Hasonló üzletben utazott – szintén seresi ajánlókkal – a mostanság magát koronavírus-szakértőnek kiadó dr. Gődény György, csak ő a Közös Nevező 2018 színeiben, ez a párt 154 152 684 forint tartozást halmozott fel, viszont őket nem abajgatják. Még, teszem hozzá.

Akkor lássuk a mostani helyzetet. A Seres-Stekler házaspárt sem a 2018-as ügyekért vették elő, ugyanis az másik ügy, ott nem indultak saját személyükben és pártjukkal a választásokon. Hanem a 2014-es támogatás elsikítása miatt, szóval lehet gratulálni az illetékeseknek, miszerint hat év alatt észrevették, hogy hiányzik háromszáz millió. De még ebből a háromszáz millióból is „csak” száztizenhetet keresnek rajtuk, igaz, ebből is sok év jöhet össze: a 2018-as szereplés számításaim szerint aránytalanul többet hozhatott az adatbázis-tulajdonosoknak. Egyáltalán, miért vették elő őket, ha eddig ráért?

Na, itt kezdődik a hír rossz vonatkozása. Meg a spekuláció.

Ugyanis ennek csak egy oka lehet, éspedig az, hogy a kormánynak már nincs szüksége a kamupártokra. Az eddigi választási csalások három pilléren nyugodtak: a választási körzetek határának átrajzolásán (gerrymandering), a választási matematika trükkös alkalmazásán és a kamupártokon.

Tehát hiába uszulunk különböző embercsoportok ellen, nincs olyan, hogy „ők” választották meg „ezeket”. Csak olyan van, hogy „ezek” kiválóan csaltak.

Most ebből a három pillérből kidöntenek egyet. Csak azért tehetik, mert sokba kerül és nincs már rá szükség. Valamitől nagyon, nagyon magabiztos lett tehát a Fidesz.

Az jó kérdés, hogy mitől, de majd úgyis meglátjuk.

Egyelőre Seres Máriáék ellen vádat emeltek, esetleg készülhet a többi kamupárt vezetősége is, ha ez egy tendencia kezdetét jelenti – no, nem arra gondolok, hogy megtisztítanák a magyar politikai életet a svindlerektől, mert akkor teljesen ki is ürülne, hanem arra, hogy a kormánypárt megszabadul ezektől a felesleges kiadásoktól.

Azt azért ne tessék várni, hogy elharapózzék a dolog, bár ki tudja.

Egy biztos: a 2018-as választások ügyeit senki sem fogja bolygatni.

Most és még.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása