Forgókínpad

Forgókínpad

Nostradamus 2021-ben

2021. január 01. - Szele Tamás

Vannak pillanatok, amikor a leghelyesebb az volna, ha megállna az idő, az a csermelyléptű, kicsit szabadságra menne és nem történne semmi. Az idő megállásától nem kell tartanunk (különben is: ha megállna, hogy tudnánk eldönteni, meddig állt?) de január elsején reggel és délelőtt enélkül sem történik a világon semmi. Főleg, ha az a január elseje 2021-ben van.

nostradamus2.jpg

Spárga macska szemtelen, meg kell etetni, itatni, hogy aztán sértetten felüljön a szekrény tetejére és régi videokártyákat lökdössön le onnan, amiket tizenöt éve tettem oda egy pillanatra, míg nem találok nekik jobb helyet, a tévében most látom harmincadszor a dokumentumfilmet Merer papiruszáról, lassan már jobban ismerem a 4500 évvel ezelőtt élt egyiptomi építőmestert, mint a családja, bár az nem nagy kunszt, mert keveset járt haza, állandóan piramist épített. Csak ebből nem lesz hírlap, nézzünk körül, mit is ír a hogyishívják.

Egyik hogyishívják sem ír semmit. Jó, a Brexit éjfélkor hatályba lépett, Nicola Sturgeon skót első miniszter be is jelentette, hogy Skócia köszöni szépen, nem kér ebből az angolos fogásból, de erre számítani lehetett. Hszi Csin-ping újévi beszédében közölte, hogy a nagy Kína legyőzte a járványt és megmentette az emberiséget, valamint százmillió vidéki kínai polgárt emeltek ki a falusi mélyszegénységből (tudtommal oly módon, hogy a falusi szegényeket városra költöztették, így városi szegények lettek belőlük, ami azért mégiscsak más) valamint új tengeralattjárót küldtek a Mariana-árokba, mely felvételeket közvetített a töksötét mélységből. Ez szívderítő, amint az is, hogy a Csang-o űrszonda kőzetmintákat gyűjtött a Holdon.

Jó, csak ez nem hír.

Hír nincs. Mondjuk ne is legyen, én lennék a legboldogabb, ha hosszú ideig nem volnának hírek – mármint, ha nem belőlük élnék. Na, nézzünk át a magyar sajtó jobboldalára, hátha ott van valami.

Valami épp van, csak nem az igazi. Az Origo vezércikke hatalmas betűkkel adja tudtunkra:

Nagyszerű program újévkor a téli erdőben kirándulni”

Kiránduljon újévkor a téli erdőben a Derszu Uzala a Körösi Csoma Sándorral és a Jack Londonnal karon fogva... annak örülök, ha ki sem kell menni a házból, különben is, a Baross téren a legtermészetközelibb kirándulás jelenleg az volna, ha átmennék a Boldog Szent Második János Pál Pápa Lánykori Nevén Köztársaság térre, de már abba is belefáradok, ha kimondom. Azért a javára szóljon az Origónak, hogy a vezércikkük csak ostobaság, de nem rosszindulatú, mint a többi írásuk.

A Minden szónál kezd elhatalmasodni a téboly. Pár napja az MTI-t akarták megrendszabályozni oly módon, hogy ne használjanak többet mindenféle nyugati hírügynökségi anyagokat forrásként, mit nekünk Reuters, AFP, mit nekünk Hekuba, álljanak át a V4NA-ra és Russia Todayre, abban van az igazság. Meg a vitamin. Erről az átállásról a kissé durva, de jellegzetesen nyócker kocsmai vicc jut eszembe, ami szerint:

- Te értesz a villanyszereléshez?

- Valamennyire, miért?

- Akkor állítsd már át a seggemet gázról áramra...

Rossz hír a kissé túlbuzgó Minden szónak, mely az önkéntes, toporzékoló, büszke seggnyalás all-time magyar bajnoka minden távon, hogy az MTI még nem állt át, De náluk kitartó emberek dolgoznak, most épp a Magyar Nemzetet támadták meg, azt írják:

Döbbenet – A Magyar Nemzet cikke szerint nem volt csalás az amerikai választáson!

Megint sikerült elrugaszkodni a valóságtól”

Hát valakinek mindenképp, valószínűleg annak, akinek a Minden szó szerkesztője enni ad minden nap. Mindennek van határa, a lószerszámnak is van vége, annyira már azért abszurd szeretni ezt a kormányt, hogy magát a kormánylapot támadják miatta... Azt írja az aranyköszörűs szerző:

Minden valóságot nélkülöző cikk jelent meg a Magyar Nemzetben, ismételten Mártonffy Attila tollából. Már nem először írunk róla az USA választások kapcsán.

A rendre csak balliberális oldalakról szemléző (CNN, Politico, stb.) újságíró most ezt tudta leírni a Magyar Nemzet hasábjain:

Mindazonáltal a keresetet nagy valószínűséggel visszautasítja a bíróság, a perkísérlet döntésre kényszeríti Pence-t: vagy vitatja a beadvány jogosságát, amivel kivívja Trump és párttársai haragját, vagy támogatja és ezzel világossá teszi, hogy szándékában áll megváltoztatni egy olyan választás eredményét, amelyben semmiféle beavatkozás és csalás nem bizonyított.”

Eme kinyilatkoztatás, hogy semmiféle beavatkozás és csalás nem bizonyított, óriási hazugság. A mi részünkről nem fogadható el ilyen mértékű hazugság a Magyar Nemzetben!”

Majd az általuk forgalmazott, közismerten alt-rightos összeesküvés-elmélet videóját ajánlja és hozzáteszi, miszerint Lovas István forog a sírjában. Csak forogjon, sosem szerettük egymást, de nem is volt kit szeretni a Lovason, olyan látomásokat írt ki magából időnként, hogy hozzá képest János apostol Patmoszon ipari tanuló sem volt. Úgy látom azonban, a Minden szó szerkesztője igaz magyar ember, mert lovas nemzet fia, és ez a lovacska kezd vele elszaladni. Ha megmarad ambíciói mellett, melyekkel már a kormánysajtót hozza kellemetlen helyzetbe, vagy leállítja valaki, vagy sajtókamarai elnök lesz belőle, erősen reménylem az első változatot.

Lapozzunk, mi van a 888-ban?

Érdekes, mulatságos és hasznos tudományok vannak benne. G. Fodor megint meglepte úri közönségét a tőle megszokott egymondatos vezércikkel („Le fogjuk győzni!”), ennek a sajtóműfajnak ő az egyetlen, bár kifejezetten jól fizetett művelője az egész világon. Ha belegondolunk abba, mennyit kap ezekért az egy mondatokért, fel kell ismernünk: még jól is jártunk, ugyanis ha leütésre, karakterre fizetnék és elkezdene ötoldalas elemzéseket írni, az maga lenne a magyar államcsőd. Mindenkinek jobb, ha marad az egy mondatoknál.

És a többi írás? Egy cím kiemelkedik a többi közül:

Semmi jót nem jósolt 2021-re Nostradamus”

Azért ezzel bajok lesznek. Nostradamus ugyanis némi egészséges gyanakvással élt az egész emberi nem iránt, és úgy gondolta: nem kéne őt mágusként megégetni, tehát soha nem dátumozta fel egyetlen jóslatát sem. Tehát ha ő valamit megjósolt, azt mindig csak utólag tudjuk meg. Olyan az ember nem talál nála, hogy „az ötös lottó nyerőszámai 2021. január másodikán, Budapesten a következők lesznek”, de még kevésbé pontos meghatározást sem: nincs dátum, és kész. Ha valóra vált, rájövünk, ha nem, hát nem. Okos ember volt, mert a jóslatainak legnagyobb része sosem vált valóra, de így lehet azt mondani, hogy azok majd csak később várhatóak. Honnan tudta Béla király 888-nál dolgozó Névtelen Jegyzője (mert az írás nincs szignálva) hogy a jóslatok pont 2021-re vonatkoznak? A cikk a brit Express portálra hivatkozik, az Craig Hamilton-Parker mentalistára, ő pedig senkire és semmire, úgy van, ahogy mondja és kész. Ezek után lássuk, mit jósolt volna Nostradamus, a derék pestisdoktor az idei évre?

Zombiapokalipszis

Igen, jól olvasták. A francia próféta szerint 2021 az élőholtak éve lesz. A szövegek elemzései szerint Nostradamus úgy vélte 2021-ben orosz kutatók szabadjára engednek egy biológiai fegyvert, amely zombivá változtatja az embereket.”

Hát... Nostradamus 1503 és 1566 között élt, francia földön. Művelt ember volt, olvasott, tanult sokat, biztos tudta, hogy létezik az orosz nép, azt is, körülbelül hol lakhatnak. Zombikról, nem ismervén az akkor még Nyugat-Afrikában elterjedt vudut a büdös életben nem hallhatott, halottidézésről, nekromantiáról épp olvashatott valamit az antik klasszikusokban, de a biológiai fegyver fogalma akkor teljesen ismeretlen volt. Hogyan sikerült ezt így olvasni, nem tudom. Illetve tudom, mert az Express közli a centuriát:

Kevés fiatal félholtan elindul. Haláluk ellenére a többieket ragyogásra késztetik, és egy magasztos helyen néhány nagy gonoszság következik be: Szomorú eszmék ártanak mindegyiküknek, az átmeneti méltóságoknak, a tömeg legyőzi őket.

Apák és anyák végtelen bánatban, gyászban a nők, a pestis a szörnyeteg: A Nagy nincs többé, az egész világ véget ér.”

Ha akarom, zombi, ha akarom, nem zombi. Lássuk a másikat.

Napviharok

Bolygónkat 1859 óta nem sújtotta komoly napkitörés, azonban ha Nostradamusnak igaza lesz, jövőre súlyos károkat okoznak majd napviharok.”

Nostradamus napfoltokról tudhatott, napkitörésekről nem. Ennek már utána sem érdemes járni. Amint annak sem, hogy

Nostradamus szerint jövőre, pontosan november 25-én egy rendkívül erős földrengés sújtja majd Kaliforniát.”

Egyrészt megint itt a dátum problémája, másrészt magát Kaliforniát csak 1542. szeptember 28-án fedezte fel a spanyol Juan Rodríguez Cabrillo. Felfedezve ugyan volt, de nem lakta európai ember 1769-ig, ilyenformán nem is nagyon lehetett volna fontos a francia jósnak, lesz-e ott földrengés, és ha igen, mikor.

Azonban mielőtt kiröhögnénk a 888-at és az Expresst, nézzünk csak körül egy kicsit! Ugyanezek a jóslatok, néhány továbbival megspékelve fellelhetőek nem csak a tegnapi 888-ban, hanem a december 27-i 24.hu-ban is! Ott ugyan azt is írják, hogy chipeket fognak ültetni a katonák agyába, én erről már csak annyit kérdeznék, hogy miképpen mondják ófranciául azt, hogy chip? Persze a 24.hu-n sincs szignálva az anyag. De továbbmenve elénk kerül szintén ugyanezzel a tartalommal a december 26-i Nyugat, amiben a szintén szignálatlan írás a Szeretlek, Magyarország című oldal egyik elérhetetlen linkjére mutat, itt vesztettem nyomát a jó doktor állítólagos próféciáinak.

Hát nem mondom, nekem sem könnyű akkor írni, amikor nincs miről. De amiket ugyanebben a műfajban a magyar sajtó többi része produkált ma, az azért nem kismiska. Főleg intrikák, Nostradamus és erdei kirándulások terén.

No, csak annyit kívánok, idén ezeknél rosszabb hírek ne legyenek.

De lesznek.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása