Forgókínpad

Forgókínpad

A Pegasus-elméletek

2021. július 24. - Szele Tamás

Már a megfigyelési botrány hatodik napját írjuk, bizony, kérem, telik az idő és egyéb közhelyekkel is szolgálhatnék, ha nem lenne jobb dolgom. A magyar közönség talán „fáradni” érzi a hírt, a kormány propagandagépezete is beindult, bár erősen csikorog, ócska egy masina az – nos, a hír nem fárad, csak éppen nem rólunk szól.

lehallgatas2.jpg

Rettentő dolog szembenézni a ténnyel, miszerint nem körülöttünk forog a világ, félelmet nem ismerő lélek kell hozzá, épp ezért többnyire ki is szoktuk hagyni ezt az életünkből. A Pegasus-ügy is kapott egy magyar belpolitikai értelmezést, jobban mondva kettőt: látszik mindkettőn, hogy eléggé egysíkúan gondolkodó emberek ütötték őket össze, fél kézzel, két ital vagy egyéb között.

Az ellenzéki értelmezésben több a logika: azt mondja, hogy civilizált országokban a kormány lemond, ha kiderül, hogy megfigyeltette a saját maga által vélelmezett ellenzékét. Ez igaz, csakhogy még nem derült ki ilyesmi, és nem is fog. Miért? Azért, mert a Forbidden Storiesnak és az Amnesty Internationalnek a megfigyelésre érdemes telefonszámok listája került a kezébe, nem a lehallgatási jegyzőkönyvek, nem a hangfelvételek. Ezen a listán vannak magyar számok, nevek (a dolgok eddigi állása szerint talán az enyém is), de míg nincs bizonyítéka a lehallgatásnak, a kormány nyugodtan mondhatja azt, hogy az illetőket csak azért találta érdekesnek, mert meg akarja hívni őket habos kávéra a Mézes Mackóba az unokahúgocskájuk születésnapján, annyira kellemes, szórakoztató emberek. Ha előkerülnének a jegyzőkönyvek, felvételek (már, ha még léteznek), szükség és igény esetén akkor is legálisnak lehet őket minősíteni, amint a megfigyelést is, szóval ebből kormánybukás nem lesz, maximum veszítenek pár voksot. És arra való a KESMA meg a Mediaworks, hogy ne veszítsenek, sőt, nyerjenek.

Itt következik a kormánypárti verzió, ami bizony nagyon gyenge: lényegében két dolgot állítanak, néha egyszerre is, őket nem zavarja az önellentmondás, úgy látszik, az olvasóikat sem. Az első: a lista hamisítvány, sehol nem figyeltek meg senkit, az egészet a sorosista szervezetek találták ki a magyar kormány megdöntése céljából. A második: minden ország használ ilyen eszközöket, nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk. Mondjuk az első szerint nincs lista, és kész, a második szerint van, de milyen nagyon jó, hogy van... eldönthetnék, mit akarnak tölcsérrel lenyomni a közönség torkán, mert a kettő együtt nem megy. Vagyis hát, ahogy látom, mégis megy, nem jönnek tömegesen a tiltakozó olvasói levelek a kormánysajtónak, miszerint ne tessék már minket teljesen hülyének nézni. Esetleg, ha jönnek, nem közlik őket. Persze azért ilyen kétágú a kormány verziója, mert se nem tagadják a dolgot, se nem ismerik be, a végén ki fog derülni, hogy nagyjából igaz a történet, csak addigra annyit gyúrják, hogy még dicsekedni is fognak vele.

Gyenge kezdők. Amatőrök. Profi ezt nem így csinálja. Adnék is egyet a kormánymédiának, csak azért, hogy lássák, miképpen művelik ezt elegáns módon.

Mi van akkor, ha az egész valóban ármány, csak épp nem Soros áll mögötte, hanem a nagy mobilgyártó cégek? Hiszen rengetegen cserélték le a telefonjukat a hír hallatán, még Emmanuel Macron is (teljesen feleslegesen, míg a telefonszám, a jelszavak és a fiókok régiek, semmi értelme a cserének), szóval ezen ők most nagyon nagyot kerestek. Mi van, ha titokban kartellbe tömörült ez ügyben az Apple, a Samsung, a Huawei és társaik? És az egész világösszeesküvés irányítója igazából Soros, aki egyébként a techóriásokat is a markában tartja?

Előre szólok, hogy ha ennek bármilyen feldolgozása megjelenik a kormánymédiában, perelni fogok a szerzői jogok miatt (már ezért érdemes volt leírni, egy marhaságot előre kilőttem alóluk).

Viszont van nekem egy komolyabb sejtésem is, ami már nagyon nem kormánypárti. De csak sejtés, spekuláció, nincs rá bizonyítékom. Azt tudjuk, hogy 21 ország nem kaphat eleve a Pegasusból. Tiltja a törvény Izraelben. Ezek között szerepel néhány nagy barátunk, úgymint Oroszország, Törökország és Kína. Az ő érdekükben szoktuk eljátszani az Európai Parlamentben szavazások idején a vétólakáj szerepét, vagyis ha egy uniós nyilatkozat, határozat sértené őket, akkor azt Magyarország megvétózza, gátlás és kritika nélkül. Mármost, ha vétózni hajlandóak vagyunk az érdekükben, miért ne tennénk nekik más szívességeket is? Moszkva nem figyeltethet senkit ezzel az eszközzel, Ankara vagy Peking sem, de mi figyelhetünk helyettük is.

Azonban ez csak sejtés, bizonyítani nem tudom.

Térjünk vissza a tényekhez, hírekhez, mert vannak, ha elszórtan is.

Az tegnap kiderült, hogy a mostani kormány két volt államtitkára is szerepel a listán, de nem véletlen, hogy nem hörög sebzett vadként a kormánymédia emiatt: mindkettőt menesztették már régebben, ugyanis a saját területén mind Aszódi Attila, mind Weingartner Zsolt ragaszkodott a szakmai szempontok betartásához a politikaiak helyett. Szóval, sírni majd akkor fognak, ha az aktuális belső kör tagjainak a száma kerül elő, de akkor nagyon.

Viszont a szegény, ártatlan NSO minden erejével kapálózik, és magyarázza, hogy a vádak méltatlanok. Sőt, ők az emberiség és a Felsőbb Jó érdekében cselekedtek. Illetve nem is cselekedtek, de ha igen, akkor magasztos célok vezérelték őket. Shalev Hulio még azt is képes volt nyilatkozni a Washington Postnak, hogy (a 24.hu alapján idézem):

Ha valaki azt mondja, van jobb módja annak, hogy bűnözőket, terroristákat vagy pedofilokat kapjunk el, akkor le fogom lőni a céget. Azonnal le fogom állítani a Pegasust.”

Le fogod te azt lőni már előbb is, mert dekonspirálódott. Mit mond az újságírók megfigyeléséről?

Ez szörnyű, nem kisebbítem a jelentőségét. De ez az ára az üzletnek… Ezzel a technológiával a világ legrosszabb dolgait lehetett kezelni. Valakinek el kell végeznie a piszkos munkát is.”

Szegény, gáncs nélküli lovag, aki tényleg csak a szüzeket menti meg az óriásoktól, csak mindenki félreérti... Mielőtt telesírjuk csipkés kis zsebkendőnket, tekintsük azt a hírt, ami fél órával ezelőtt érkezett a Szabad Európa útján:

A Pegasus gyártójának uniós cége magánszereplőknek is árul megfigyelőeszközt

A bolgár leányvállat programjával mobilhálózatokra kapcsolódva lehet telefonokat lehallgatni. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatként tekint a világon bárhol bevethető kémszoftverre.

A Pegasust gyártó NSO Group egyik leányvállalata Bulgáriában működik, és az ottani hatóságok engedélyével adja el külföldre az uniós országban fejlesztett megfigyelőeszközöket.

Az NSO átláthatósági jelentése külön kiemeli, hogy minden országban, ahol a cég működik (Izrael, Ciprus, Bulgária), szorosan együttműködik a hatóságokkal, és betartja az országok exportszabályozását. Ez azért is érdekes, mert Ciprus és Bulgária európai uniós országok.

Az NSO bolgár leányvállalata a Circles Bulgaria, amelyet a ciprusi Circles Solutions Ltd.-n keresztül birtokol az izraeli anyacég.”

Márpedig ezt megvehetik pedofilok is, terroristák is, emberevő, parázna óriások is. Hogy is állunk a fehér ruhás szüzek megmentésével, jó Sir Hulio?

Akkor vegyük azt a honi szempontot, miszerint az egész botrány kizárólag a magyar kormány ellen zajlik. Hogy ezt olyan sajtózsellérek találták ki, akik nem látnak túl a birtok határán és biztosak abban, miszerint az uraság udvarháza körül forog a világ, az már a felvetésből is látszik. De nézzük meg, éspedig a Forbidden Stories oldala alapján, hány országot kellett felforgatnia a sorosista ármánynak szegény kicsi Orbán Viktor megtámadásához? Kis segítség a gyengébb tanulóknak: a magyar helyzettel csak egy írás foglalkozik az oldalon, olyan kicsik vagyunk a többi botrányhoz képest. Vegyük sorra. Ide kapcsolódik

  • A Kashoggi-gyilkosság ügye, amiben Törökország és Szaúd-Arábia érintett

  • Andrés Manuel López Obrador jelenlegi mexikói elnök ügye, melynek során ötven főt figyeltek meg környezetéből megválasztása előtt, köztük összes családtagját is. A mexikói megfigyeltek listáján különben tizenötezer fő szerepel, sehol nem vagyunk a háromszáz magyarral.

  • Az Apple operációs rendszereinek sebezhetőségi botránya. Ez nemzetek fölötti: mindenkit érint.

  • Azerbajdzsánból 250 fő került a listára, közülük 59-en újságírók, szerkesztők, médiavállalkozók. Azerbajdzsán szerepel Izrael tilalmi listáján. Ki tudja, hogyan (azért sejthető, talán egy Azerbajdzsánnal baráti állam segítségének köszönhetően) mégis ott vannak.

  • Megfigyelték Dél-Afrika elnökét, Cyril Ramaphosát, Pakisztán miniszterelnökét, Imran Khant (aki egyébként nagy ellensége a szabad sajtónak, mégis, lám, idekerült), Emmanuel Macron francia elnököt, Tedros Adhanom Ghebreyesust, a WHO vezetőjét, Saad Hariri volt libanoni miniszterelnököt, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, Saadeddine Othmani marokkói miniszterelnököt, de ezzel párhuzamosan VI. Mohamed marokkói királyt és családtagjait is, Rahul Gandhit, az indiai ellenzék vezetőjét, a Telegram alapítóját, Pavel Durovot és Őszentségét a XIV. dalai lámát, csak mivel neki nincs okostelefonja, a környezetében élő húsz munkatársának viszont van, az ő számuk, nevük került fel a listára.

Ilyenkor írják oda a filmek végén, hogy „És még sokan mások”.

Mármost tessék elképzelni, hogy ezt a világméretű felhajtást mind-mind csakis és kizárólag Orbán Viktor és kormánya ellen rendezték, semmi egyéb oka nem volt. Sikerül?

Nekem, meg kell vallanom, nem.

Aki ilyen zöldségeket állít, elvtelen, ráadásul ostoba lakája egy pitiáner és önző kiskirálynak.

De mifelénk itt tartanak az elméletek, nem néznek ki, a kerítésen túlra, a mi tanyánkon még a falu is fikció, mese, a nagyvilág nem létezik. Azt csak a garabonciás diákok találták ki.

Sorozatunkat folytatjuk.

Nagyon az az érzésem, hogy folytatjuk.

Még jó ideig.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása