Forgókínpad

Forgókínpad

KGBéla és a revízió

2022. április 26. - Szele Tamás

Tudom, reménytelen feladatra vállalkozom, mikor a már manipulált polgártársaimat próbálom meggyőzni arról, hogy őket befolyásolják, de mégis megpróbálkozom a dologgal, legfeljebb megint rám szakad pár száz nehéz, tipróláncos, nagy kaliberű, huzagolt csövű átok és pár személyes fenyegetés. De ha egy ember is a fejéhez kap attól, amit írok: már megérte.

karpatalja_kgbela.jpg

Szóval, kedves pionírok, akik úgy szeretitek a cár atyuskát, ma KGBéla bácsiról lesz szó, mint már annyiszor ezeken a hasábokon. KGBéla bácsi is nagyon szereti a cár atyuskát, amire oka is van neki, mert az mérhetetlen jóságában megmentette az ő bőrét, ugyanis a mi Bélánk neki kémkedett. Éspedig az Európai Unió intézményei ellen, el is ítélték érte, csak hát valahogy a cella helyett hazatalált Moszkvába, azt gondolta, hajdani egyetemén, a MGIMO-n akar ott nemzetközi kapcsolatokat oktatni. Oktass csak, galambocskám, ha kedved tartja, mondhatta neki a rektor, de Béla emellett szorgosan publikál is a Regnum.ru című pánszláv-nacionalista-eurazionista kiadványban, és emiatt gondolom én, hogy akár oktat, akár nem, köze lehet még neki a Lubjanka térhez – de hát az ősi orosz közmondás is úgy tartja, hogy „nyugalmazott FSZB-s márpedig nincsen”.

Erre – mielőtt megint nekem esnek pár százan – már az Index is rájött, éspedig március közepén, mikor Bélánk elpublikálta magát, de ők mélyebben nem mentek bele abba, hogy mit írt, csak jelezték, hogy manipulációt. Egészen pontosan fogalmazva, Bélánk írásának csak a címét idézik. Ettől még békén hagynám, ha nem látnám, hogy amint egyre veszélyesebbé válik a transznisztriai helyzet – jelenleg már robbantásos merényletek zajlanak az országban és Tiraszpolban lemondták a május kilencediki díszfelvonulást is – úgy válnak egyre gyakoribbá a magyar nyelvű közösségi oldalakon a kárpátaljai revíziót emlegető, kívánó posztok, megosztások, sőt, belecsábult ebbe az örvénybe egy hónappal ezelőtt Belénessy Csaba az MTI volt vezérigazgatója is (azért egy hónapja, mert akkor volt ennek az első szezonja), azt írta ugyanis, miszerint:

Magyarországnak egy lépést sem szabad tenni annak érdekében, hogy Kárpátalja hazatérjen, de érzelmileg készen kell lennünk arra, hogy befogadjuk az ottani magyarokat és ruszinokat illetve ha úgy alakul a hektikus nagyhatalmi helyzet, akkor békés úton magát Kárpátalját is.”

Nem ártott volna tájékozódnia kicsit előzőleg, ahogy egy bizonyos Tihomir Zorić nevű úr is körülnézhetett volna, aki akkortájt a Pravda.ru hasábjain akarta megajándékozni Magyarországot jelentős ukrajnai területekkel, róla akkortájt írtam is egy másik lapban. De most miért a hirtelen fellobbanó buzgalom? Ez épp egy hónapja volt divatban.

Nem tudok egyébre gondolni, csak arra, hogy az FSZB folytatja a fellazító–zavarkeltő tevékenységet, és ahogy épp most ugrasztják egymásnak Transznisztria kapcsán annak a környéknek az összes népét, úgy velünk is ezt próbálgatják. Eszköz van hozzá, mert KGBéla az erre használható alapművét még március 15-ére megírta, olyan buzgó volt a Regnum, hogy már 14-én lejött – azóta ezt melengetik újra. Korábban meg egy évek óta keringő álhír tartotta ébren az igényt a revízióra. De ne kerülgessük a forró kását, lássuk, mit írt Bélánk, ami március 14-én jelent meg a Regnumban és ami azóta sem hagyja nyugodni azokat, akik lelkesebbek, mint amilyen eszesek?

Az ukrajnai magyarság felvetette a Magyarországhoz való csatlakozás kérdését. Kárpátalja több, nagy magyar diaszpórával rendelkező határ menti járásában népszavazást terveznek az Ukrajnától való elszakadásról.

A beregszászi járásban már szervezőbizottságot hoztak létre a népszavazás előkészítésére.”

Hát ennek még az Index is utánajárt: nem csak az a helyzet, hogy sosem volt ilyen kezdeményezés, de az ukrán jog szerint nem is lehetett, nincs rá törvényes mód. Ne játsszuk a szende szüzet: ezt a szerző is nagyon jól tudta. De, hogy hitelesebbnek tűnjön a hazugsága, kreált egy nyílt levelet is, aminek a címzettje állítólag Orbán Viktor lett volna. Hangsúlyoznám, hogy volna, mert nyilvánvaló hamisítvánnyal van dolgunk, a magyar nyelvű szövege sehol, semmilyen formában nem fellelhető, én is le kellett fordítsam, az orosz nyelvű annál inkább: de az meg csak az orosz kormánymédiában keringett. Szóval, hogy szólna ez a „felhívás” vagy „nyílt levél”?

Az ukrán hatóságok továbbra is népirtó és elnyomó politikát folytatnak népünkkel szemben Kárpátalján. Számunkra teljesen nyilvánvaló, hogy az ukrán hatóságok a neonácik és a jobboldali radikálisok szeszélyeinek és érdekeinek engednek, akik már hosszú ideje korlátozzák jogainkat és lealacsonyítják Nagy-Magyarország és polgárainak méltóságát. Zelenszkij elnök és az ukrán rendfenntartók nem vesznek tudomást a népirtásról, amely az ellenünk, nemzeti jogainkat érvényesíteni próbáló magyarok ellen irányuló támadásokban, történelmi és kulturális helyszíneink lerombolásában, a magyar aktivisták börtönökben való illegális fogva tartásában nyilvánul meg.

Csak azért üldöznek minket a másként gondolkodás miatt, mert más a kultúránk és más nyelvet beszélünk. A törvény ebben az államban nem garantálja a jogainkat és szabadságainkat. A mai folyamatok visszafordíthatatlanok, és ezentúl egyre rosszabb lesz. Megértjük, hogy az ukrán hatóságok és a jobboldali radikálisok a végsőkig elmennek, és mindent megtesznek azért, hogy vérünket ontsák, és elűzzenek bennünket őseink földjéről. Az ukrajnai bizonytalan helyzet nem fogja megbocsátani a történelmi hazánkhoz való szoros kötődésünket és az ukrán hatóságok brutális politikája elleni fellépést. Nem fognak megbocsátani az időseknek, a nőknek és a gyerekeknek.

Ma fontos számunkra, hogy az Ukrajnában élő magyarokat és más nemzeti kisebbségeket megvédjük az erőszaktól és a megaláztatástól.

Ebből az alkalomból, kedves Orbán Viktor, arra kérjük Önt, mint a biztonság letéteményesét, hogy minden létező lehetőséggel élve biztosítsa a külföldön élő magyar állampolgárok fizikai védelmét! Reméljük, hogy újra egyesülhetünk történelmi hazánkkal, hogy békében élhessünk, boldogulhassunk, és ne kelljen féltenünk gyermekeinket és jövőnket!”

Ki írta? Mivel nincs eredetije, az ősforrása KGBéla cikke, csak arra gondolhatunk, hogy ő maga. Ráadásul még a magyarországi választások előtt jelent meg, szóval befolyásolhatta volna az eredményt, ha felkapja a honi sajtó, de erre nem került sor: el is sikkadt volna mára, ha az utóbbi pár napban a témát – forrás említése nélkül ugyan – elő nem veszik sokan. Különben a megosztások pszichológiája is érdekes: meg vagyok róla győződve, hogy a propaganda, éspedig orosz, dezinformációs propaganda terjesztőinek kilencven százaléka ártatlan, hiszékeny ember, aki valamikor elkezdett ilyen hírforrásokat olvasni, és őszintén gondolja, hogy ő látja a valóságot, mindenki más él homályban. A posztok forrásai azonban – az a bizonyos tíz százalék – már fizetett propagandista, ügynök, akik dróton rángatják a követőiket. De térjünk még vissza KGBélához.

Az írás további része meglehetősen érdektelen, a magyarországi és kárpátaljai ruszinokkal foglalkozik (sokkal terjedelmesebben, mint az első rész), viszont az figyelemre méltó, hogy szerzőnk még ugyanazon a napon, ugyanabban a sajtótermékben de újabb írásban közreadott egy második nyílt levelet is! Ez már nem a magyar, hanem a ruszin nemzetiség uszítását szolgálta. Így szól:

A Matica Ruszin Nemzetközi Központ arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy Nyugat-Ukrajnát alakítsa át Kárpáti Ruszszá „a ruszinok jogain, mandátumain, címein”. Ezt a szervezet honlapján közzétett nyilatkozatban közölték.

Az Ukrajna körüli helyzet közel áll a végkifejlethez. Maguknak a ruszinoknak a jövőbeni sorsa nagyban függ attól, hogyan oldják meg ezt a kérdést” – mutat rá a szervezet elnöke, Peter Getsko.

A ruszinok hivatalosan is támogatták az orosz vezetés Ukrajnával kapcsolatos álláspontját. Ha Nyugat-Ukrajna úgy marad, ahogy most van, Oroszország nemzetbiztonsági stratégiája megkérdőjeleződik, és a ruszofóbia folytatódik” – mutat rá Getsko.

Ebben a tekintetben a nemzetközi terrorizmus forrásának felszámolását, a leszerelést és a denácifikációt javasolja a nyugat-oroszországi előőrs – a Kárpáti Rusz – visszaállításával, amely több mint 1200 éves múltra tekint vissza.

Reméljük, hogy ezeknek a kérdéseknek a megoldása a Kárpáti Rusz révén szervesen illeszkedik majd az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági stratégiájába” – foglalja össze a Nemzetközi Ruszin Központ elnöke.”

Bélánk hazafisága tehát nem ismer határokat és nemzetiségeket: ír ő levelet ha kell, a magyarok, ha kell, a ruszinok helyett is, akár Orbánnak, akár Putyinnak, ír ő mindenkinek, mindenki helyett. Hajlandó képviselni bármely nemzetiséget – míg arra kap parancsot a Lubjanka térről.

Az már más kérdés, hogy míg ennek a levélcunaminak a megjelenése előtt a szerző naponta-kétnaponta publikált a Regnumon, azóta összesen egy írása jelent meg, azt is Szijjártó-idézetekből ollózta össze. Vagy ő nem kell már a lapnak, vagy – erre gyanakszom – a lap nem kell már őneki. Akkor zárásként lássuk, miről volt szó?

Arról, hogy nem érdemes határrevíziót követelni Ukrajna jelenlegi, szomorú helyzetében, nem csak azért, mert 1. a lakossági arány ezt lehetetlenné tenné, 2. a magyar gazdaság végét jelentené, de a belpolitikai intézményrendszerét is – de azért sem érdemes, mert ezt az ötletet, amit most, mint látom, egyes körök szítanak, idén olyan ember vetette fel és indította útjára a magyarországi köztudatban, aki ellen ítélet van érvényben kémkedés miatt. Éspedig az Oroszországi Föderáció javára kémkedett, az Európai Unió ellen. Ennél ékesebb bizonyíték arra, hogy orosz propagandáról, manipulációról van szó, talán nem is kell. A tűz égetné meg őket, hogy kisebbségek sorsát mocskos politikai játékra használják.

Különben pedig: lássuk csak, mit kívánt nem a magyar meg a ruszin nemzet, hanem KGBéla a nevükben?

A magyarok nevében behívta Orbán Viktort Kárpátaljára, megvédeni őket.

A ruszinok nevében behívta Vlagyimir Putyint ugyanoda, ugyanebből a célból.

Mi lett volna, ha mindketten komolyan veszik a meghívást? (Szerencsére nem így történt, bár akármikor elővehetik a leveleket, ha olyanjuk lesz).

Találkoznak, vagy mi?

Leülnek beszélgetni?

És közben az ukrán hadsereg hordja nekik a csáját?

Szóval, nyugodjon meg mindenki, revízióról szó sincs, nem is lehet, maga az ötlet is az orosz gumitalpúaktól származik, és ahányszor megosztja valaki, egy kis FSZB-s mindig iszik szto gram vodkát.

Most már hatodjára cserélik, az előző öt belepusztult az alkoholmérgezésbe.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása