Forgókínpad

Forgókínpad

Mágusok a Kremlben

2022. november 21. - Szele Tamás

Egészen érdekes dokumentum került napvilágra a The Insider jóvoltából, mely magyarázatot látszik adni a közelmúlt pár titokzatosnak tűnő moszkvai eseményére, és egyúttal valóságos hangulatjelentéssel szolgál a Kreml falai között uralkodó légkörről. Bizony, nem lehet a legnyugodtabb az Oroszországi Föderáció politikai vezetése.

magusok2_november_21.jpg

Október 26-án katonai járművek és fegyveresek jelentek meg Moszkva központjában. Egyes moszkvaiak azt remélték, hogy katonai puccsra kerül sor, de az FSO (a Szövetségi Gárdaszolgálat) gyorsan kijelentette, hogy „taktikai gyakorlat zajlik a terrorista fenyegetések semlegesítésére és a felsőbb hatóságok létesítményeinek védelmére”. Az Insider megtudta, hogy a taktikai gyakorlat csak egy kis része a különleges intézkedéseknek arra az esetre, ha az FSO háborús üzemmódba kerül. Az FSO felkészíti a személyzetet egy „masszív ideológiai támadásra”, amelyben az ellenség a médiát, a közösségi hálózatokat, a vallási szervezeteket, a hipnózist (!), a pszi-generátorokat (?!) és akár néhány „hétköznapi tárgyat is felhasznál preparált csomagolásban”. A megtorló intézkedések között a tábornokok tervezik az ellenbefolyásolást, a heti politikai képzést, a kollektív templomba járást és az instabil pszichéjű és nem megfelelő reakciókkal rendelkező FSO tisztek azonosítását. A terv végrehajtásáért közvetlenül Alekszandr Komov tábornok, az FSO igazgatóhelyettese felel. Egy Kreml-biztonsági forrás szerint Komov tábornok nemcsak rendkívül éber, hanem odafigyel az asztrológusok és médiumok tanácsaira is.

A The Insider birtokába került egy titkos „erkölcsi-pszichológiai támogatási tervezet az FSO műveleti igazgatóságának békeidőből háborús időbe történő átirányítására”. Ez az osztály a Kreml biztonsági szolgálatának legfontosabb részlege, amely nemcsak a legmagasabb rangú tisztviselők biztonságáért felelős, hanem az FSO-n belül a kémelhárítás feladatait is ellátja. A projekt négy részből áll:

1) „A háborús bevetésre való közvetlen felkészülés során végzett tevékenységek”.

2) A „Fokozott harckészültség” fokozat bevezetése során végzett tevékenységek".

3) A „Katonai kockázat” katonai készültségi szint bevezetése során végzett tevékenységek".

4) A „Teljes riasztási fokozat” bevezetése során teendő intézkedések.

A háborús időszakra való áttérés időszakában a javaslat szerint meg kell szervezni az FSO-tisztjeinek „az operatív és szolgálati tevékenységek erkölcsi és pszichológiai támogatására irányuló intézkedéseket”, valamint „a személyzet erkölcsi és pszichológiai állapotáról szóló jelentések elkészítését”.

A „Fokozott harckészültség” részben ajánlott egyéni megbeszéléseket tartani az egyes biztonsági tisztekkel, hogy az FSO személyzetet tájékoztassák a belföldi, nemzetközi és politikai-katonai helyzetről. Ezenkívül tervezik a Kremlben található FSO Hírességek Csarnokának meglátogatását, valamint egy kirándulást a Kazanyi Istenanya ikonjának katedrálisába.

A „Háborús veszély” szakasz javasolja „az egység előtt álló feladatok azonnali tájékoztatását és elmagyarázását, valamint nyilvános állami kiképzések tartását (legalább heti 1 óra)”. Katonai veszély esetén nem kizárt a Kreml-őrséghez tartozó tisztikar családtagjainak evakuálása Moszkvából. Az egységparancsnokok és az FSO személyzeti osztályának pszichológusai feladata, hogy felvidítsák és megvigasztalják beosztottjaikat.

A „teljes harckészültség” kezdetével „el kell magyarázni a személyzetnek a katonai bűncselekményekért való felelősségre vonatkozó orosz jogszabályok követelményeit, hogy megelőzzék a zavart és a pánikot a katonák és családtagjaik körében”. Ezen túlmenően az FSO tisztek hősiességére és bátorságára is példákat kell felhozni.

A terv készítői előre figyelmeztetnek arra, hogy puccs esetén a Kreml egyes védelmezői depresszióba eshetnek, visszahúzódhatnak, elbizonytalanodhatnak feletteseik cselekedeteinek helyességében, félelmet érezhetnek és aggódhatnak az életükért. A javasolt válaszok közé tartoznak az „ellen-narratívák”, az „ellen-félrevezetés”, a „kezdeményezés megakadályozása”, a „tárgyak helyettesítése” (jelentsen ez bármit is) és a mentális instabilitásra hajlamos fiatal alkalmazottakkal folytatott bizalomépítő interjúk. A legkevésbé ellenálló FSO-tisztek mellé a politikailag legtapasztaltabb FSO-tiszteket kell beosztani.

Az FSO szerzői hangsúlyozzák, hogy az ellenség ravasz és alattomos, és mindenekelőtt arra törekszik, hogy „csökkentse a személyzet pszichológiai stabilitását, erkölcsileg zavarba hozza őket, és felkészületlenné tegye őket az ellenállásra”. A televíziót, a rádiót, a nyomtatott médiát, az internetes közösségi médiát, a könyveket, a brosúrákat, a szórólapokat és a plakátokat nevezik a fő veszélyforrásnak. Ezenkívül a külföldi hírszerzők társadalmi mozgalmakat, nem kormányzati és vallási (álvallási) szervezeteket is bevonhatnak, és elérhetik az FSO tisztjeinek rokonait. Különös hangsúlyt fektetnek bizonyos, „a személyzet pszichológiai megfertőzésére kiképzett és hipnotikus képességekkel rendelkező” személyekre. Igaz azonban, hogy a dokumentum nem részletezi, kik ezek a személyek, és azt sem, hogy miként tudják hipnotizálni és pszichológiailag megfertőzni a kiképzett Kreml-őröket.

Ezen a ponton kezdi magát az ember egy Lukjanyenko-regényben érezni. Az Őrség-sorozatról mindig azt hittem, hogy az allegorikusan bár, de a különböző orosz szolgálatok (FSZB – GRU – SZVR) közötti rivalizálásról szól, de ezek szerint nem, és szó szerint kell érteni. Sebaj, lesz mindjárt fekete mágia is.

A terv szerint a közösségi média és a hipnózis mellett az ellenfél kifinomultabb módszereket is be kíván vetni: 1) hang- és vizuális effekteket tartalmazó szoftver- és hardverkönyvek, 2) pszichokorrekciós játékok, 3) pszichológiai hatású kémiai és biológiai formulák, 4) számítógépes pszi-vírusok és a számítógépek kezelőinek titkos befolyásolására szolgáló programok, 5) pszi-generátorok, 6) alacsony frekvenciájú akusztikus generátorok, 7) reklámtermékek, 8) preparált csomagolású háztartási cikkek.

A titkos tervben említett pszicho-korrekciós játékok elsősorban a figyelem fejlesztésére és a félelmek leküzdésére szolgálnak az óvodáskorú gyermekeknél. A gyermekpszichológusok emberi vagy állati babákat használnak erre a célra. Hogy ez a gyakorlatban hogyan nézne ki a külföldi hírszerzők és az FSO tisztjeinek bevonásával, azt még elképzelni is nehéz.

A számítógépes pszi-vírusok, legyenek azok bármik is, nyugodtan kizárhatók a személyzet pszichológiai befolyásolásának módszereiből. Mivel a Kreml biztonsági emberei tömegesen látogatták a külföldi pornóoldalakat, különösen éjszaka, az internet-hozzáférést már évekkel ezelőtt korlátozták. A Kremlben pedig szigorúan tilos a mobiltelefonok és a táblagépek használata szolgálat közben.

Sokat írtak már a pszichogenerátorról, vagy ahogyan nevezik, a „fekete anyag” generátorról, amelyet állítólag titkos CIA központokban fejlesztettek ki, és az ilyen publikációkat összeesküvés-elméletek és áltudományos elméletek több nemzedéke használta fel. A Szovjetunió is dolgozott pszichológiai fegyvereken, és sok pénzt fektetett bele, de a gyenge eredmények miatt a titkos programot leállították.

Az alacsony frekvenciájú akusztikus generátorok valószínűleg nem rontják a személyzet morálját, mivel elektronikus vagy elektroakusztikus eszközök hibaelhárítására és javítására használják őket. Ráadásul nem világos, hogy külföldi ügynökök hogyan akarják ezeket az eszközöket becsempészni és telepíteni a Kremlbe.

Az is rejtély marad, hogy mit jelent az „előkészített csomagolás”. Csomagolópapír, amin az áll, hogy „dobják el a fegyvert és adják meg magukat”?

Az Insider értesülései szerint Alekszandr Komov, az FSO igazgatóhelyettese közvetlenül felelős a titkos terv végrehajtásáért, míg Resit Buharin, az FSO személyzeti osztályának munkatársa készítette el a végső szövegezést. Buharin kádertiszt, akit az FSO kiváló értelmiséginek tart – számos tudományos munkát publikált az állam első embereinek védelmével kapcsolatban. Például: „Az RSFSR (Szovjetunió) Népbiztosok Tanácsa elnökének személyes védelme V. I. Lenin esetében” és „A moszkvai Kreml biztonságának néhány történeti problémájáról az 1918 és 1941 közötti időszakban”.

Komov tábornok az FSO szigorúan titkos tisztjei közé tartozik, és nagyon kevés nyilvános információ áll rendelkezésre róla. A háta mögött úgy nevezik, hogy „Csillagszóró”, mivel rendszeresen részt vesz különböző tudományos szemináriumokon és az űrkutatással kapcsolatos megbeszéléseken. Tavaly például részt vett az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézete által szervezett, „A Föld űrből történő távérzékelésének aktuális problémái” című konferencián. Csillagszóró tábornok egy olyan szabadúszó tanácsadói csoportot vezet, amely asztrológusokat, fekete mágusokat és médiumokat foglal magában. Néhányan közülük tanácsadói voltak Jelcin személyes biztonsági főnökének, Alekszandr Korzsakovnak, majd a következőnek, Jevgenyij Murovnak, és most előrejelzéseket és tanácsokat adnak az FSO jelenlegi vezetésének.

Komov tábornok a beosztottjaival folytatott kommunikációban folyamatosan a nyugati hírszerzés intrikáiról beszél, és arra buzdít, hogy ne veszítsék el az éberségüket. Közben fia, Nyikita szinte minden nyáron Európába utazik nyaralni, és már járt a Monacói Hercegségben, Németországban, Olaszországban és Franciaországban. Az utóbbi három közismerten a Kreml által gyűlölt NATO tagja.

Ami a védelmi erők FSO osztályát illeti, amelynek háborús átállási tervet készítettek, e titkos egység fő feladatai közé tartozik a Kreml biztonsági szolgálatán belül a külföldi titkosszolgálatokkal szembeni fellépés, a korrupciós bűncselekmények felderítése, a költségvetési pénzeszközök elsikkasztása és az FSO tisztjeinek jövedelmére és ingatlanvagyonára vonatkozó információk ellenőrzése. Az osztály munkatársainak jogukban áll titkos megfigyeléseket folytatni társaik felett, lehallgatni telefonjaikat, és hazugságvizsgáló segítségével részt venni előzetes kihallgatásokon.

Az FSO Igazgatóság „Piranha” detektorokat (rádióhullámokat sugárzó lehallgató eszközök keresése és lokalizálása), „Norka–160” hordozható röntgentelevíziós berendezéseket (robbanóeszközök felderítése), ST 400 Cayman nemlineáris lokátorokat (mobiltelefonok és SIM-kártyák információinak lehallgatása) stb. vásárol. A legtöbb ilyen eszköz azonban külföldi mikrochipeket tartalmaz, és miután szankciókat vezettek be Oroszország ellen, a javításuk és karbantartásuk kérdése továbbra is nyitott.

Szergej Kudinov tábornok, aki az FSO Belső Biztonsági Igazgatóságának 3. szolgálatából érkezett, vezeti az FSO OU-t. Ő követi 2019-ben Nyikolaj Muszinskijt, aki Putyint a leningrádi UKGB-nél végzett munkájából ismeri. A The Insider FSO-s forrása szerint Kudinov érkezésével aktív kampány kezdődött a biztonsági egységekben a megbízhatatlan személyek, alkoholisták és drogfüggők azonosítására: „A Kreml folyosóin elkapták az érintetteket, és azonnal vér- és vizeletvizsgálatra vitték őket.” Ezután kezdődtek a kimerítő interjúk, például arról, hogy támogatja-e a Putyin elnök által követett politikai irányvonalat.... vagy sem. Vagy követelték Navalnij, Jasin, a Novaja Gazeta és az Ekho Moszkvi felforgató tevékenységének értékelését. Ugyanezen forrás szerint több biztonsági tiszt nem ment át az átvilágítási folyamaton, ezért elbocsátották vagy lefokozták őket.

Az Elnöki Biztonsági Szolgálat (PSS) és a Személyvédelmi Igazgatóság (PPD) még szigorúbb követelményeket támaszt a politikai lojalitással szemben. Az SBP testőrei közvetlen kapcsolatban állnak Putyinnal, míg az ULO tisztjei mesterlövészpuskával a háztetőkön teljesítenek szolgálatot az utcai rendezvényei alatt.

Én azt értem, hogy minden állami vezetőre, elnökre, politikusra vigyázni kell valamilyen szinten, mert sok a haragosuk. De azért fekete mágusokat és médiumokat nem szoktak alkalmazni a testőrség körében. Mindenesetre legalább tudjuk, hogy október végén, mikor még a magyar nyelvű közösségi oldalakon is megjelent a találgatás egy esetleges katonai hatalomátvételről Moszkvában, nem puccs volt, hanem csak gyakorlatoztak a mágusok.

Esetleg zavart éreztek az Erőben. De elég volt elővenni a Kazányi Istenanya ikonját, és rögtön úrrá lettek a helyzeten.

Sosem gondoltam volna, hogy Szergej Lukjanyenko nem sci-fit vagy fantasyt ír, hanem hiperrealista regényeket az orosz valóságról.

Az Éjjeli Őrséget meg Szövetségi Gárdaszolgálatnak hívják.

És az a jelszavuk, hogy „hókuszpókusz”.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása