Forgókínpad

Forgókínpad

Demonstráció az archívumból

2023. április 01. - Szele Tamás

Tüntetés volt tegnap, kérem, reszket a techóriások nadrágja, a Pesti Srácok felvonultatta ellenük a forradalmi tömegeket. Illetve... Illetve a megjelentek nem voltak forradalmiak, de olyan nagyon tömegek sem, hogy úgy mondjam, távol álltak a „sokaság” fogalmától, de ezen szerencsére – mint a mellékelt ábrák mutatják majd – sikerült vizuálisan segíteni.

pestisracok3.jpg

Kezdjük azzal, hogy a demonstráció okát már néhány nappal ezelőtti írásomban tisztáztam: nem örülnek annak, hogy a YouTube törölte a PS TV csatornáját, amin tulajdonképpen a megszűnt Pesti TV műsora futott, bár csak takaréklángon. Ezt a techóriás a Pesti Srácok korábbi csatornatiltására hivatkozva tette, melyet – még 2020-ban – egy meglehetősen undorító pedofil videó miatt kaptak. Nyilván csak demonstrációs céllal tették közzé, de épelméjű online újságíró tudja, hogy ilyesmit nem lehet művelni, mert előbb lőnek miatta, aztán (se) kérdeznek, viszont akkor épp beleillett a kiprovokált tiltás egy kormányzati, voltaképpen internet-ellenes kampányba.

2020-ban is rendeztek tüntetést a Google budapesti székháza előtt, ahogyan most is. Csak a mostani kicsit kevésbé volt népes, hogy udvariasan fogalmazzak. De erről később.

Most azt vegyük elő, hogy a magyar jobb- és szélsőjobboldal ilyen helyzetben tökéletesen úgy viselkedik, mint egy nem túl okos, ám annál hisztérikusabb passzív-agresszív bakfis, aki nem akarja érteni, mi volt a baj, bosszút esküszik, sikítozik, toppant a lábával, esetleg földhöz is veri magát, hogy mindenki lássa, mennyire áldozat is ő. Semmiféle túlzástól nem riadnak vissza, őket nagy, örök sérelem érte, ha tehetnék, körbehordoznák az országban a véres kardot is.

Nem tehetik.

Vegyük a rendelkezésre álló forrásokat, első sorban őket magukat. Azt mondja Földi „Nyírfácska” László, miszerint:

Azért is fontos teljes erővel kiállni a Pesti Srácok mellett, mert ha ezt most hagyjuk, akkor biztos, hogy mind sorra kerülünk, és a végén az összes többi nemzeti hírportál, blogok sorra kerülnek, aztán az összes kormányhivatal, minisztérium, miniszter, miniszterelnök. Nem kapunk majd sem jelenlétet a platformokon, sem hirdetést. És akkor majd úgy fog kinézni egy választási kampány is, hogy csak a külföldről támogatott hazaáruló pártok véleményével és hirdetéseivel találkoznak majd a magyar emberek a saját mobiljukon. Ez nem vezethet máshoz, csak egy újabb Kun Béla-féle tanácsköztársasághoz!

Ezért a Pesti Srácok-ügy a rendszerváltás óta legfontosabb jogi ügye a nemzeti oldalnak. Ez most a teljes nemzeti oldal jövőjéről szól, ami gyorsan el fog dőlni. Ha a Pesti Srácok végül kitaszítva marad a YouTube platformról, akkor a Big Tech utána lépésről lépésre visszaszorítja a nemzeti oldalt, amire az impotens hazaáruló ellenzék egyesül sosem lenne képes.”

Értem, tehát egy YouTube-csatorna tiltása miatt elbukik a nemzet és rabigába görbed, ahogy Berzsenyi mondaná. Kicsit patkószeg-logika ez, az angol népi versikére utalnék ezzel, mely szerint:

Egy szög miatt a patkó elveszett.
A patkó miatt a ló elveszett.
A ló miatt a lovas elveszett.
A lovas miatt a csata elveszett.
A csata miatt az ország elveszett.
Máskor verd be jól a patkószeget!”

(Károlyi Amy fordítása)

Szóval az a videocsatorna lenne Magyarország patkószege szerintük. Túl azon, hogy tökéletesen bevert patkószeg sosem létezett, mindig lehetett arra számítani, hogy egy-egy patkó leesik, túl azon, hogy szép kis csata lehetett az, ami egyetlen lovas miatt veszett el, gyomorforgató, ahogy a hatalom leghívebb lakájai így sivalkodnak egy viszonylag kis veszteség miatt. Bár mondjuk lehet, hogy nekik nagy, nem láttam a könyvelésüket és azt sem, miből finanszírozták a csatornát, mennyit költöttek rá.

Ezek után jön a passzív agresszivitás másik példája, ugyanis mint az Origo írja:

A felszólalók közül Füssy Angéla, a portál tényfeltáró újságírója elmondta:

Már másodjára tiltották le őket a videómegosztóról, feltehetően azért, mert a gyermekvédelem érdekében folytatott munkájuk zavarta a médiacéget, és tették ezt éppen arra hivatkozva, hogy a Pesti Srácok sértették meg a vonatkozó szabályokat egy nyilvánossá nem tett, a techcég szabályainak megfelelő videó feltöltésével.”

Tehát pedofíliával vádolja a YouTube-ot, mert megszüntettek egy csatornát melyen pedofil videó volt látható. Érdekes logika. Jeszenszky Zsolt még annyit tett hozzá a létrejövő közös értékhez, hogy megjegyezte: fasiszták irányítják az Google-t, a cég magyarországi igazgatóját, Bíró Pált pedig utasításokat végrehajtó kisnyilasnak nevezte, sőt, Huth Gergely alapító főszerkesztő a tüntetés zárásaként egy Lenin-fejszobrot ajándékozott Bíró Pálnak, mert szerinte ez való neki.

Értem, illetve nem értem: ha nyilas lenne az illető, mihez kezdene Leninnel? Mindegy, azt a srófot, amire a Pesti Srácok agya jár, már ember ki nem csavarja, rég megszakadt már azon minden menet.

Térjünk rá ellenben egy sokkal praktikusabb kérdésre: hányan vettek részt az eseményen? Ezt Magyarországon soha nem szabad megkérdezni egyetlen tüntetéssel kapcsolatban sem, mert a szervezők szerint mindig annyian, hogy a Rákos mezején sem fértek volna el (csak mégis befértek egy mellékutcába), az ellentábor szerint hárman ha csellengtek a helyszínen, ha meg ne adj’ Isten megszámolja a szegény tudósító a megjelenteket, mindkét oldal nekiesik.

Számszerű adatokra ne is gondoljunk, de akkor is volt valami hiba a kréta körül. Oda sem kellett menni, hogy meglátszódjon: valami nincs ott rendben. Arra lettem ugyanis figyelmes, hogy a Pesti Srácok Facebook-hirdetésének képén – mellyel az esemény közvetítését reklámozták – ismerősök a transzparensek. Rendben van, megőrizték őket 2020-ból, bár ésszel fel nem foghatom, honnan tudták, hogy fognak ők még a Google ellen tüntetni (azért sejtem, hogy nem temették ők el annak idején az ellenszenvet). Meg sokan is vannak. Nem rengetegen – de többen, mint gondoltam. És a képet is mintha láttam volna már valahol... Átvette az Origo is, ellenben a Magyar Nemzet fotóin kevesebben látszanak. Hogy van ez?

Úgy, hogy kicsit „meghajlították a valóságot”. Itt a szóban forgó kép:

pestisracok_hamis.jpg

ezen látszanak jó sokan, csakhogy a rendezvényről készült videón, amit a PS már hivatkozott helyén találnak, kevesebben vannak, érezni is, hogy kínban volt az operatőr, nem bizonyult egy Leni Riefenstahlnak, aki tíz katonából is sereget tudott forgatni. Itt van egy kép a közvetítésből is

pestisracok2.jpg

De akkor honnan származik a PS-hirdetés és az Origo fotója?

A 2020-as tüntetésről. Egy képkeresés kiderítette, és szerepel is a Demokrata 2020. február 20-i képgalériájában, mely az akkori eseményről készült.

Szóval, hiteles emberek ezek ott túloldalt, ahol nincs tömeg, oda is szerkesztenek egyet. Nagy kár, hogy valószínűleg hiába tüntettek. Bizony, hiába, ha megvalósulnak a Meta tervei, az még a magyar kormány jelenlegi propaganda-stratégiáját is romba dönti. Pedig nem is ellenük szőtték őket. Mint a 444 írja:

Amennyiben a közösségi médiás politikai hirdetéseket szabályozó EU-s törvény túl szigorúra sikerül, teljes egészében letilthatja platformjain a politikai hirdetéseket a Facebookot is fejlesztő Meta. A tavaly óta vitatott szabályozás a politikai tartalmú hirdetések tiltása helyett valószínűleg a nagyobb mértékű hirdetői transzparenciát fogja megcélozni.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója azért vetette fel a teljes tiltás ötletét, mert nem tudni, milyen tágan kell majd értelmezni a hirdetések politikai mivoltát. A teljes tiltás már csak azért is reális, mert a cég szerint az ilyen típusú hirdetésekre amúgy sem különösebben fogékonyak a felhasználók, így a hirdetési bevételek sem számottevők – a politikai hirdetésekből származó bevételek közel egy százalékát adták a cég 2019-es bevételének. A végső döntést azután fogják meghozni, hogy kiderül, az EU szerint mi fér bele a politikai hirdetések kategóriájába.”

Innentől már értelmezés kérdése az egész, mi politika, mi nem az, mit lehet hirdetni, mit nem, de hogy a jelenlegi magyar propaganda-stratégiát, ami alapvetően a kormány üzeneteinek online megjelentetésére épül, kisebb részben médiumok, nagyobb részben influencerek által, felrúgja a Holdba, az is biztos.

Nem arról van szó, hogy „a Facebook cenzúrázni fog”. Nem fog, bárki leírhatja majd magánemberként szerelmi érzeményeit a miniszterelnök iránt, nem lesz tilos. Hirdetni lesz tilos a politikai közleményeket, márpedig az influencer-technika, ami olyan hatásos volt a legutóbbi választásokon (vagy nem az volt a hatásos, ördög tudja), épp arra épül, hogy beletolnak a primitív, pármondatos üzenetbe sok millió vagy tízmillió forintot, és hirdetik, míg a vízcsapból is az nem jön.

Ha nem lehet hirdetni őket, úgy fogják eldobni az influencereket és az online kormánylapokat, mint a Pesti TV-t – minden sajnálat nélkül hagyják őket az út szélén. Ha sokat berzenkednek, még belé is rúgják egyiket-másikat az árokba.

Szóval mondom, könnyen meglehet, hogy ez a tüntetés még értelmetlen is volt, amellett, hogy belecsúszott némi passzív agresszivitás és képhamisítás.

De azt senki sem mondhatja, hogy az egész így együtt nem volt jellemző a szervezőire.

Ők ilyent tudnak.

Kérdés, meddig lesz vevő a portékájukra.

Vagy legalább közönség.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása