Forgókínpad

Hacsek, az űrhajós

2019. december 14. - Szele Tamás

- Jó napot, Hacsek, mi volt magával, hogy pár hete nem láttam, hála Istennek?

- Hagyja csak, Sajókám, elkaptam a másodfokú córeszt.

- De már meggyógyult?

- Nem, viszont már nem akut.

- Akkor múlik?

- Dehogy múlik. Most már krónikus.

gagarin.jpg

Tovább

Gáz a lejtőn

Kérem, így alakult, rossz hírrel ne sokat teketóriázzunk: az Egyesült Királyságban nagy többséggel győzött a Konzervatív Párt az előrehozott választásokon. Johnson tizenkilencre lapot kért és most nyert: az ország pedig nem torpant meg a szakadék felé vezető lejtőn, hanem gázt adott. Ennek sok következménye lesz és egyik sem kellemes – de lássuk a részleteket.

johnson_victorious.jpg

Tovább

Törvények kolera idején

Sztahanovi műszak volt tegnap a Törvénykombinátban, bocsánat, a Parlamentben, csak úgy gördültek ki egymás után a futószalagról az új törvények, csillogva-villogva sorjáztak – mondjuk a minőségi ellenőrzés ilyenkor elmarad, elvtársak, hogy meglegyen a darabszám a terv túlteljesítéséhez, de hát valamit valamiért, vagy mennyiség, vagy minőség.

kolerabakterium.jpg

Tovább

Ördögűzés kétségesen

Itt állok, kérem, egy nagyon nagy fa tövében, és készülök belévágni a fejszémet, pedig azt se látom, hol van ennek a teteje. Szóval, sok lesz most a feltételes mód, a kételkedés, a logikázgatás, és kevés a következtetés, de azért nem érdektelen, miképpen próbálja az ember a mai világban a sok bába, bocsánat, hírforrás között meglelni a gyermeket vagyis a valóságot.

ordoguzes.jpg

Tovább

A kultúra frontja

Tüntetés volt tegnap, szép, nagy, alapos tüntetés, és most emiatt nagyon nehéz az én dolgom. Ugyanis az egyik politikai oldal azt várná, hogy megénekeljem a Győzedelmes Forradalmat, a másik, hogy jelentéktelen csoportosulást emlegessek, a harmadik, hogy neki tulajdonítsam a kormány „meghátrálását”, a negyedik... na, szóval ebben az országban csak győztesek élnek.

szinhazi_tuntetes.jpg

(Fotó: szinhaz.org)

Tovább

Angyali üdvözlet

Kérem, az egyik szemem nevet, a másik meg röhög. Az igaz, hogy van egy kis harag is a derültségemben, de erről majd később – egyelőre annyit, hogy a mi Egres Bélánknak már megint sikerült eltalálnia szarva közt a tőgyét, megint olyasmibe tenyerelt, amiből csoda lesz, ha képes kimászni. Már a budapesti trágyaszag vállalásakor nagy volt neki a kabát, azt hiába is akarja bizonygatni, hogy ő az Angyal Ügyvédje.

pokol_angyala.jpg

Tovább

Hanta-palinta

Hanta-palinta, régi dunna, kis katona, ugorj a Tiszába” – dudorássza az ember hírolvasás közben a gyermekmondókát, és tényleg leng a hantapalinta, előbb jobbra, aztán balra, öröm nézni, az embernek az az érzése támad, hogy ami ennyit mozog, megy is valahova, de nem, egy helyben lengedezik, mint az apamén szerszáma, és körülbelül ugyanarra is jó.

hinta.jpg

Tovább

A Facebook felégetése

Akkor ma megint kicsit jogászkodunk, nem, mintha nem állnánk politikai pergőtűzben, több frontos támadás alatt – de míg a színházak, a könyvkiadás vagy az ellenzéki pártstruktúra átalakítását sokan értik vagy vélik érteni, a Facebook 1,2 milliárd forintos megbírságolása keveseknél ütötte át az ingerküszöböt. Pedig ez is része a kormány nagy, átfogó Barbarossa-tervének.

ego_facebook.jpg

Tovább

Az elveszett levél

Írt már ilyen címmel darabot Ion Luca Caragiale, írt ellopott levélről novellát Edgar Allan Poe, most már nincs mese, rajtam a sor, ha már nálunk is elveszett egy levél, bár nincs kizárva az sem, hogy ellopták. Előre szólok, hogy hosszú lesz, főleg, mert mindent eredetiben és teljes terjedelmében kell idézzek – aki sokallja, annak szokás szerint ajánlom Stuart képregényboltját az Agymenőkből.

iustitia4.png

Tovább