Forgókínpad

Forgókínpad

Sherlock és a Bábumester

2017. december 08. - Szele Tamás

Kedves Watsonom, ma oly enervált vagyok. Ezért is lőttem jó ismétlőpisztolyommal a kandalló fölé a falba a V. Q. monogramot, hogy így fejezzem ki hűségemet brit hazánk iránt. Csengetne, kérem a teáért és közelebb adná a pipadohányt? Igen, ott a perzsa papucs orrában. Nos, még egy fél gallon whisky is rátérhetünk a munkára is. Igen, a Sertés Halála.

 

Watsonom, ki írhatná le megdöbbenésemet a ma déli posta láttán? Ja, maga, mert magának ez a dolga. Hát, legfeljebb írja. Nos, kedves Watson, a ma déli postával érkezett egy fotográfia, mely széles körben terjed, s melyet mr. Pócs János tett közzé, ki a Jászság fideszes képviselője néven ismert. MP. Nem Military Police, hanem Member of Parliament. A képen egy társaság látható, egy megperzselt sertés mögött, papírpohárral a kezükben, a sertésen felirat: „Ő volt a Soros” A kép kísérőszövege: „A jásziványiak az imént küldték ezt a fotót az erdélyi testvértelepülésükről. Ott már egy disznóval kevesebb van...? Jó étvágyat!”

 

Nem titkolom, Watson, végigfutott a hátamon a hideg. Ezt antiszemitizmusnak hívjuk, annak is a legalja. És ezt egy kormánypárti képviselő teszi közzé. A legrosszabb, legaljább pillanatban. De vajon nem játszik-é ez szegény, őszinte lelkünk indulataival, egy nagyobb, gonoszabb Bábumester parancsára, nem cibálja-e érzelmeink drótjait? Hiszen kétségtelen, hogy gazember.

 

Watsonom, ön előtt nem titok, hogy elsőként minden látványban a részletekre leszünk figyelmes. Lássuk tehát, mit nézünk. Vagy mondjam úgy: lássuk is!

A képen látunk egy megperzselt sertést, melyen az említett felirat látható. Mögötte emberek csoportja mosolyog, kezükben papírpohár. A hátuk mögött nyírt pázsittal benőtt domboldal. Valóban ezt látjuk?

 

Nem.

 

Nézzük meg, hol is lehet a helyszín! Azt írja a szoljon.hu három hónappal ezelőtti képriportjában (https://www.szoljon.hu/galeria/jaszivanyi-falunap/), miszerint:

 

Jásziványi falunap

A Jászság legkisebb településén szombaton tartották a község hagyományos falunapját. Az esemény keretet adott Jászivány és az erdélyi Kőrispatak testvér-települési megállapodásának aláírására a dokumentumot Tari András iványi, illetve Szőcs László pataki polgármester írta alá. A rendezvényen adták át a Jászivány Községért kitüntető díja Bolla János emeritus jászkapitánynak. Fotós: Banka Csaba”

 

Ám legyen. Watson. Ez esetben a helyszín Kőrispatak. Hol fekszik ez a település?

 

Ez a település Hargita megyében fekszik. Milyen dátumot is írunk? Ha a Gergely-naptár nem csal, december nyolcadikát. Ezek szerint a kép csak vagy ma, vagy pár napon belül készülhetett.

 

Ismereteim szerint azon a vidéken ebben az évszakban mindenképpen kell legyen némi csapadék, de leginkább hó. Watsonom, legyen erős, katonai kifejezést fogok használni: tökig érő hó szokott lenni arrafelé ilyentájt. Ja, a képen nincs.

 

De ez még nem bizonyíték. Tekintsünk írásos dokumentumokat is. Mondjuk Kőrispatak község honlapját. Ez említi a testvértelepüléseket, úgymint a Nógrád megyei Kazárt, Zalaapátit és baráti kapcsolatokat ápol Edelénnyel is.

 

Jásziványiról egy szót sem ejt.

 

Valaki szólhatna nekik, hogy testvérük született.

 

Mi következik ebből, Watsonom?

 

Két lehetőség van. Vagy akadt néhány ember, aki Kőrispatakon sertést perzselt, és ezt fényképezték le, valamiképp elkerülve a természetes csapadék és klíma minden nyomát, vagy a Photoshop nevű eszköz alkalmazását láthatjuk. Kőrispatak és Jásziványi nem testvértelepülés, vagyis az egyik oldal szerint igen, a másik oldal nem tud róla, így ez is a hamisítás tényét valószínűsíti.

 

Nem kétlem, hogy élhetnek arrafelé is bolond vagy gonosz emberek – a világ egyetlen része sem mentes ettől – de ez nem szokás arra. És ott sokat számít, mi a szokás.

 

Watsonom, minket manipulálni akar a gaz Bábumester, hadd nevezzem nevén: Moriarty!

Hazugság, aljas befolyásolás és hamisítás útján. No, de mondja, Watsonom, az miért van, hogy az elmúlt napok eseményei hatására a Reform Club legkiválóbb tagjai is gyűjtést szeretnének rendezni a Sir Reginald Casement, a Brit Fasiszta Párt vezetője javára, hogy hadd tiporhassa el még vagyonukat és családjukat, életüket is?

 

Watsonom, úgy hiszem, ők is hasonló, bár logikai manipuláció áldozatai.

 

Kérem, erősítse meg a redőnyöket, töltse újra fegyvereinket és küldjön egy táviratot Csehországba, igen, miss Irene Adlernek.

Ezek az emberek nem veszik észre, hogy ravasz módon felhasználják őket.

 

Watsonom: csak egymásban és kedvesünkben bízhatunk lassan.

 

Ma oly enervált vagyok. Adja, kérem, közelebb a hegedűt és a kokainos szelencét...

 

 

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása