Forgókínpad

Forgókínpad

Gondos atyafiak

2019. január 10. - Szele Tamás

Itt vannak ezek a gondos, kormánypárti atyafiak, akik annyi mindenre ügyelnek, hogy azt elmondani nem lehet – strázsálnak ők mindent, koronától káromkodásig, bár a legtöbb nem fizetett pribék, hanem önkéntes poroszló, akik csak remélik, hogy egyszer majd pénzt is látnak a nagy hevületükért. Azért is olyan hangosak most.

Mert amelyik pénzt lát, az egyből megcsendesedik. No lássuk, mire vitt minket tegnap is a jó erkölcs szerelme és a hagyományok nagy tisztelete?

Hát például arra, hogy a Szent Koronát a Várba kell vinni. Nem azért, hogy kéznél legyen, hanem épp azért, hogy ne legyen kéznél. No, de miért a nagybetű? Első sorban is azért, mert törvény vagyon a védelmére, s a kisbetű tán megbántaná. Másodsorban azért, mert az érvényes Helyesírási Szótárban is így szerepel, márpedig azt nekem jó ismerősöm szerkesztette, derék, okos ember, akit főleg nem bántanék meg – mit nekem a koronasértés, ahhoz képest? No, de ha nagybetű, légyen nagybetű. Hanem hát mi a baj?

Nemzetünk legismertebb nyugdíjas miniszterelnöke, Boross Péter emelt szót, ugyanis kifogásolja, miszerint a Parlament Kupolacsarnokában van kiállítva a történelmi ereklye – mert ez esetben akárki megnézheti. Mondjuk

Fiatalemberek egy gatyában, és fiatal nők lenge öltözetben, fedetlen keblekkel”

- ahogy az idős honatya fogalmazott. Őszerinte különben is elég volna évente egyszer-kétszer megmutatni, még sok is, mert így 

nem kapja meg azt a tiszteletet, mely évszázadokon keresztül bevésődött a generációkba.”

Csak annyit mondhatok, hogy ilyen a gondos atyafi: én magam ugyan elég sokat jártam a Parlamentben (tudósítani) és soha nem láttam egy szál gatyába öltözött csikósokat, valamint fedetlen keblű nimfákat körtáncot lejteni a Szent Korona körül, csak egy alkalommal egy szibériai sámánt, de mivel a fizika törvényei nem zárják ki, hogy egyszer csak megjönnek a meztelen felsőtestű orgiázók is (bár a magyar törvények elég alaposan kizárják, van Házőrség), hát értem, hogy tart ettől a veszélytől Boross úr. A meztelen keblű hölgyektől amúgy is szokás félni kormányoldalon, 2013-ban még Bencsik mester vizionálta azt, hogy „félmeztelen nők fognak a Békemenetre rontani”, ami kétségtelenül kéjes látomás, nedves álom a tiszteletreméltó csataló részéről, ámde a félmeztelen hölgyeknek is van ízlésük, így az affér – Bencsik legnagyobb fájdalmára – elmaradt. Boross aggodalma is meglehetősen felesleges, bár az ő korában már az is eredmény, hogy ilyesmik foglalkoztatják. Holott ő maga tanúsíthatja, mekkora tisztelet vésődött be évszázadokon át a generációkba a Szent Korona iránt, ugyanis ahogy elnézem, végig ott volt.

Az összes évszázadon át.

A kebelcsodáktól azonban felesleges a Parlamentben tartani, olyan jók ott az erkölcsök, hogy azokon maga a hatalmas küproszi Aphrodité se bírna rontani. Vagy mert olyan jók, vagy mert nem találná őket, ami pedig nincs, annak ártani sem lehet.

radai_rosseb.jpg

Na, de ha már erkölcsök kerültek szóba, elmondhatjuk: káromkodni nem szép dolog. Magyaros, az kétségtelen – de nem szép. Legalábbis a kormánypárti Mindenszo.hu érzékeny, csipkefinom lelkecskéjét bántotta, miszerint a múltkori tüntetésen a gimnazista Nagy Blanka száján kicsúszott két borsosabb kifejezés. Idézzük, mert úgy hiteles:

Véglezárásként csak üzenem annak a bajszos fasznak és az összes fideszes képviselőnek – legyen kecskeméti, félegyházi, szegedi vagy bárhonnan –, hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát.”

Oh, kedves Heminkém, minő vulgaritás...” - mondaná a decens Malvinka néni egy biedermeier szalonban, majd kérne még egy csésze habos kakaót a meisseni porcelánból. Kisujjakat eltartani! A szigorú erkölcsiségű mindenszo.hu nevű betűhalmaz azonnal kardot rántott és nem kérte, hanem követelte, hogy rúgják ki Nagy Blankát a – most tessék figyelni, mert fontos lesz! - Móra Ferenc gimnáziumból. (http://mindenszo.hu/felszolitas-nyilt-level-a-mora-ferenc-gimnazium-tavolitsa-el-nagy-blankat-az-iskolabol/?fbclid=IwAR2PlqCjHApOKf72bickEuntoFd1Alw1yX64w_zKJb_IRryW0dwe-d6BNg0)

Egy iskola, amelyikben a magyar anyanyelvet részesítik előnyben, nem tarthat a közösségében olyan diákot, aki az ország közéleti méltóságairól (pl. Áder János köztársasági elnökről) nyíltan, nagy nyilvánosság előtt úgy beszél, hogy ”Bajszos fasz”, valamint “Bassza arcon magát”, mármint Áder János.

Nem kell ahhoz politikai álláspontot képviselni, kiállni egyik, vagy másik oldal mellett, hogy ettől a viselkedéstől emberileg elhatárolódjunk.
Aki ilyen stílusban beszél a nyilvánosságban, az nem lehet egy ilyen patinás iskola diákja. Ha az marad, akkor az igazgatóság bemocskolja az iskola hírnevét, és Móra Ferencét is!

Ha most ezt megengedjük, akkor a következő diák is megteszi, meg utána tömegével úgy gondolják a diákok, hogy ez az alpáriság megengedett! NEM, NEM MEGENGEDETT!
EDDIG ÉS NE TOVÁBB!

Nem félhetünk állandóan a liberális médiaterrortól, hogy mit szólnak majd!

Felszólítjuk az Igazgató Asszonyt, hogy Nagy Blankát azonnal távolítsa el az iskola diákjai közül!

Egy igazgató, aki ráadásul magyar nyelv és irodalmat oktat, nem tűrheti ezt el!

Álljon ki az iskoláért, a normális többségért, a diákjaiért, és azok családtagjaiért, és Móra Ferenc méltóságáért!

Tisztelettel,

A mindenszo.hu szerkesztő Csapata”(mindenszo.hu)

Egyelőre csak annyit jegyeznék meg, hogy akinek fontos a magyar nyelv, annak fontos a helyesírása is, és a „csapat” szót itt nem írjuk nagy betűvel. De az igen szép, hogy káromkodásért akarnak gimnazistát kirúgatni – bizony mondom, üres lenne egy nap alatt az ország összes tanodája, nem maradna azokban sem diák, sem tanár, ha ezt bevezetnék. Folytassuk, mert lehet fokozni!

A Magyar Idők ugyanis kioktató írást intéz – szignó nélkül – Móra Ferenc dédunokájához, Vészits Anderához. Ő ugyanis azt írta volt az ügy kapcsán, hogy dédapja büszke lenne Nagy Blankára. Erre reagáltak a Magyar Idők atyafiai (https://magyaridok.hu/belfold/mora-nem-lenne-buszke-3833081/?fbclid=IwAR3Dv_Rzi86t7-mR_RG2BbF6rOjzqCjrsDU3sLkqOoA1HzLlzZefxf-5QJ8):

Móra Ferenc életművének rajongó tisztelőiként, emlékének hűséges őrzőiként a Magyar Idők szerkesztősége nevében szeretnénk ezúton felhívni Vészits Andrea figyelmét súlyos tévedésére.

Móra Ferenc egyáltalán nem lenne büszke azokra, akik az édes anyanyelvünkön folyó közbeszédet a kocsmák körbevizelt budiajtajain látható feliratok szintjére züllesztik. Egyébként pedig méltatlan a neves írót belerángatni ebbe a pöcegödörbe.

Különösen a dédunokától…” (Magyar Idők)

Hát kérem, lehet, hogy tisztelik Móra Ferenc életművét, az sincs kizárva, hogy rajonganak érte, de ismerni nem ismerik. Móra igazgató (és szerkesztő) úr a legtisztább lelkű és szellemű magyar publicisták közé tartozott, de épp ezért és emiatt bizony nem csak gyermekmeséket és kötelező olvasmányokat írt. Olyan sistergős jegyzetek is kicsúsztak a tolla alól, hogy attól az egész mai kormánymédia világgá szaladna, sőt, 1911 november 13-ától a „Szeged” szabadkőműves páholy inasa, 1912 október nyolcadikától legénye, 1913 január nyolcadikától mestere, 1918 február harmadikától helyettes főmestere volt. Nem épp a legjobb pont manapság, csak hát nem tetszenek ismerni Mórát, és azt tetszenek hinni, hogy nem írt egyebet, csak a Kincskereső Kisködmönt. Ráadásul a Tanácsköztársaságot pártoló írásai miatt elfogatóparancsot adtak ki ellene, sőt, bizony halálra is ítélték – ezer szerencséje volt, hogy a szegedi rendőrkapitány kedvelte az írásait, a humorát, és jóllehet, pontosan tudta, hogy a tanyavilágban bujkál, nem engedte elfogni, sőt, elintézte, hogy bizonyos idő múltán visszatérhessen a városba, a múzeum élére, csak annyit kért tőle, hogy írjon humoros, ártatlan dolgokat.

Egyszóval, kedves Semptei Névtelen a Magyar Időktől: Móra bizony büszke lenne Nagy Blankára. A szabadságszeretete miatt.

Elcsúszott pár erősebb szó? Ez ügyben nagyon kérném a farizeus kormánymédiát, „vonják figyelmük homlokterébe” egyik munkatársuk, bizonyos Bayer Zsolt teljes életművét. Ha két káromkodásért egy diáklányt ki lehetne rúgatni a középiskolából, őt minimum száműzni lehetne a Föld bolygóról ugyanezért a vétségért. Különben pedig az iskola megoldotta a kérdést: elhatárolódtak és nem történt semmi más, semmi rossz.

A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium vezetősége és tantestülete tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás és a politikai hovatartozás szabadságát. Azonban elhatárolódik a rendezvényeken bármely tanulónk által képviselt méltatlan retorikai stílustól, és kommunikációtól.”

Azt mondom: Móra az iskolát sem átkozná meg. De hogy miket szólna ezekhez a képmutató álszentekhez a kormánysajtóból, azt inkább nem reprodukálom, mert leugrik a képernyőről, s elszalad a világba, olyan erős lenne.

Gondosak ezek az atyafiak, hej, nagyon gondosak.

Úgy őrzik az erkölcsöt, hogy már nem is atya- hanem gatyafiak.

És a „gondos” szóból is elhagyhatjuk azt a manapság sokat sérelmezett egy „g”-t.

Na: azok.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása