Forgókínpad

Forgókínpad

Egy kis spekuláció

2019. január 12. - Szele Tamás

Hölgyeim és uraim, most próbáljunk meg egy kis rendet tenni abban a mérhetetlen káoszban, ami tegnap reggel óta uralkodik a nem, avagy késve folyósított nyugdíjak ügyében. Legendák és hazugságok terjednek mindkét politikai oldalon, a tények már megint kezdenek másodlagossá válni a hittel, véleménnyel szemben – márpedig pénzügyekben nincs hit, csak számok vannak.

tozsde.jpg

Illetve, esetünkben nagyon sok ügyfélnél nincsenek számok sem, amint pénz sem.

Erre még nem volt példa.

Magyarországon a nyugdíjak mindig a tárgyhó 12-ik napján érkeztek, amennyiben ez hétvégére esett, a szabályoknak megfelelően előző pénteken, és erre szükség is volt, hiszen a nem túl magas összegű nyugdíjak – a magyar átlagnyugdíj összege Rétvári Bence szerint, aki ezt egy, tavaly nyári sajtótájékoztatón állította, 130 500 forint – sokaknak az egyetlen megélhetési alapját képezik, ebből kell éljenek, étkezzenek, lakjanak, fedezniük gyógykezelésük költségeinek egy részét, ha ugyan nem az egészet, fizetniük számláikat, törlesztéseiket, tehát bizony sok nyugdíj van napra pontosan beosztva.

Ennyiből képtelenség is volna tartalékokat képezni. Ha késik a pénz két napot, akkor két napig nincs étkezés, gyógyszer, esetleg fűtés. Ebből a szempontból tehát nagyon nem lehet és nem szabad félvállról venni a „pár napos csúszást”.

Márpedig tegnap reggel hiába keresték a nyugdíjasok a pénzt a bankszámlájukon – már, akik számlára kapják, körülbelül a 2,6 millió magyar nyugdíjas 60 százaléka. Vagyis 1 560 000 ügyfél nem kapta meg időben a járandóságát. (Más információk szerint 1,8 millió). Ez különösen kínos pillanatban történt, hiszen Orbán Viktor egy nappal korábban sajtótájékoztatóján még olyanokat mondott, hogy ha egy jogos járandóságot nem kap meg az ember, azt ki kell követelni, ő sosem hagyta, hogy ne fizessék ki. Másnap meg a magyar állam nem fizetett több, mint másfél millió polgárának.

De miért?

Az első pillanatokban eluralkodott a káosz, a különböző bankok nyilatkozatokat adtak ki és értesítéseket küldtek az ügyfeleiknek – igen korrekt módon! - miszerint hozzájuk nem érkezett meg időben az utalás, és ezért legkorábban hétfőn várható az összeg megjelenése a számlán. A Magyar Államkincstár 2017 novemberétől a járandóságokat az Országos Nyugdíj Főigazgatóság (ONYF) helyett már a Magyar Államkincstár (MÁK) fizeti ki – szintén nyilatkozott:

Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél! A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg. A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják. A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.”

Az ellenzéki és független sajtó kapkodott fűhöz és fához, kereste a magyarázatot, a felelősöket, csak senki sem válaszolt semmilyen kérdésre, a kormánysajtóban olyan hírek jelentek meg (például az Origón), miszerint még napközben megérkezik a nyugdíj mindenkihez, aki számlára kapja, (http://www.origo.hu/gazdasag/20190111-idoben-kifizetik-a-nyugdijakat.html) (aztán ezt a hírt este kissé eltüntették a címlapról, ugyanis egyesekhez megérkezett, másokhoz nem).

A legértékelhetőbb nyomozást a portfolio.hu végezte, ők ugyanis legalább a hibát megtalálták, ha a felelőst nem is. Idézzük őket! (https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/megtudtuk-banalis-hiba-miatt-kesnek-a-nyugdijak.310229.html?fbclid=IwAR3x1YBNWtd3vP9H1TyU5sI73Mh7OXPLKShDsL6EeRDlUy7Ai8P1VGpFUcg)

Piaci forrásból most úgy értesültünk: a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak. A MÁK nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülésünket. Lapunknak küldött tájékoztatásuk szerint a postai kifizetések a korábban közölt 14-e helyett 16-án indulnak el, a MÁK 14-én csak beadja a postai megbízásokat.

A gyakorlatban valószínűleg ez úgy nézett ki, hogy az átutalásokat a szokásos 12-ei dátummal küldték be a rendszerbe, mivel minden hónapban erre a napra esik a nyugdíjak utalása, kivéve, ha 12-e hétvégére esik. Ilyenkor ugyanis nincs nyitva a rendszer, ezért a hétvége előtti pénteken utalnak. Most vélhetően elfelejtették ezt, ezért az átutalások 12-ei dátummal szerepelhettek. Igaz, mi csak annyiról értesültünk, hogy nem mai értéknap szerepelt a tranzakcióknál.

A MÁK oldalán olvasható újból megváltozott tájékoztatás szerint a nyugdíjak készpénzben történő házhoz kézbesítése a fenti problémától független, az a megszokott rendben történik. A MÁK január 14-én indítja a kifizetést, így a posta - az eddig is megszokott rend szerint - már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.” (portfolio.hu)

Kérem, ennyit lehet tudni hivatalosan. Tegnap a délutáni-esti órákban sokan hozzájutottak a járandóságukhoz, ami arra mutat, hogy komoly erők dolgozhatnak a hiba elhárításán, sokan azonban még most sem – vagyis váratlanul érte a rendszert az előállt helyzet.

Eddig a tények.

Mindenkit kérek, azt, amit a következőkben írok, tekintse fikciónak, és semmiképpen se tekintse tények állításának!

Este ugyanis elalvás előtt kissé elméláztam. Van úgy 2,6 millió nyugdíj, átlagosan darabja 130 500 forint. De vegyünk csak 1,5-1,8 millió nyugdíjat, mert a többiek postai úton kapják, nem átutalással. Az annyi, mint minimum 195,75 milliárd forint, mely igen szép összeg.

Bár lehet több is.

Hej, ha az enyém volna!

Mihez kezdenék én, ha néhány órára lehetne ennyi pénzem, de nagyon hamar vissza kéne tennem az utolsó vasig?

A kamatozó értékpapírba fektetés a rövid lejárat miatt értelmetlen volna, csak gyorsan változó árfolyamú részvények vagy valutaspekuláció jöhetne szóba.

A kockázati részvénypiac képes ugyan hatalmas bevételeket produkálni, de inkább képes hatalmas veszteségeket, tehát jobb, ha csak valutában gondolkodunk. Akkor lássuk csak, hogyan is alakult a pénteki nap folyamán az euró-forint árfolyam? (https://www.portfolio.hu/arfolyam-panel/FX-EURHUF=X/euro-arfolyam.html)

Reggel nyolckor az euró 321.35 HUF volt, ez 13:36-ra felkúszott 321.72-re, vagyis 0.37 forintot emelkedett, aztán lezuhant a mostani 321.18-ra. Mintha valaki reggel nyolc körül nagyobb mennyiségű eurót vett volna, amitől megnőtt a kereslet, aztán 13:36-kor eladta volna, és ezzel lenyomta az árfolyamot... Nézzük pontosabban, a portfolio.hu nyomán!

valutatozsde.jpg

07:53 – 321.35 forint egy euró
10:01 – 321.49 forint egy euró
13:36 – 321.72 forint egy euró
14:51 – 321.49 forint egy euró
17:04 – 321.47 forint egy euró
20:57 - 321.19 forint egy euró

Tehát 07:53-kor meredek emelkedésbe kezdett az árfolyam, ez 13:36-kor elérte a csúcsot és utána csökkenni kezdett.

Hát, kérem...

Egy pillanatig sem állítom, hogy bárki is valutaspekulációba kezdett volna a visszatartott nyugdíjakkal, én csak megfigyeléseket teszek, és megállapítom, hogy nagyon, de nagyon különös véletlenek vannak ezen a világon.

0.37 forint nem nagy összeg, de százmilliárdok esetén tisztesre hízhat. Illetve nem hízhat, mert abban már megegyeztünk, hogy nem spekulál(t) senki, hiszen erre sem lehetőség nincs a szabályok betartása esetén, sem nem tudom bizonyítani, tehát nem is állítom.

Én csak annyit állítok, hogy igen furcsa véletleneket bír produkálni a gazdaság.

Reméljük, ha kis késéssel is – bár, ha kenyérről, gyógyszerről, fűtésről van szó, nincs „kis” késés – mindenki meg fogja kapni végül a járandóságát.

És azt is reméljük, hogy nem felejtik majd el ezt a kis affért, ami rávilágít arra, hogy a nemzeti együttműködés gránitszilárdságú magyar rendszere milyen törékeny agyaglábakon áll.

Elég egy rossz dátumozás ahhoz, hogy meginogjon.

De az is meglehet, hogy a magyar állam csak meg akarta mutatni oroszlánkarmait: „Látjátok, én ezt is megtehetem veletek, lapuljatok meg a fűben!”

Ennél a lehetőségnél még a másik is jobb.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása