Forgókínpad

Forgókínpad

Terrorhullám Amerikában

2019. augusztus 04. - Szele Tamás

Vannak hírek, amiket nem cifrázunk, ez is ilyen: röviden, pontosan az történt, hogy a texasi El Paso városában tegnap véres lövöldözés zajlott egy Walmartban, vagyis bevásárlóközpontban. Az állam kormányzójának közleménye szerint a halálos áldozatok száma húsz, a sebesülteké huszonhat. A tömegmészárlás gyanúsítottját, a 21 éves Patrick Crusiust ellenállás nélkül vették őrizetbe.

el_paso_the_australian.jpg

(Fotó: The Australian)

Sőt, amennyire tudni lehet, a CNN jelentése szerint vallomást is tett már az El Paso-i rendőrségen – Robert Gomez őrmester „élete legmegrázóbb helyzetének” nevezte a kihallgatást a sajtó képviselői előtt. A gyűlöletbűncselekmény ténye kétségbevonhatatlan. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait.

Az FBI nem tévedett, mikor „belföldi terrorizmusként” kezdte vizsgálni az ügyet.

Mi is az a belföldi terrorizmus (domestic terrorism)? Az amerikai szervek meghatározása szerint az a terrorcselekmény, amit adott államalakulat területén belül követnek el és az elkövető, valamint az áldozatok mind ennek az államalakulatnak a polgárai. Ez esetünkben megvalósult, maradéktalanul, sőt, ennél nyomósabb bizonyítékok is szólnak amellett, hogy Crusius szélsőjobboldali terrorista, még ha magányos elkövetőnek is tűnik ez idő szerint.

Ugyanis röviddel a terrorcselekmény előtt hosszú - 2300 szavas – rasszista kiáltványt tett közzé az 8chan nevű közösségi oldalon, melynek lényege az volt, hogy Texas államot „hispán invázió” sújtja, és részletes tervezetet tartalmazott az Egyesült Államok területének „faji” alapú felosztására. Sőt, kimondta azt is, hogy

Ha elég embertől szabadulunk meg, sokkal fenntarthatóbbá válik életformánk.”

Maga az iromány a „Kellemetlen igazság” címet viselte, habár a benne foglaltaknak semmi köze az igazsághoz, annál több a kellemetlenségekhez – bár egy tömegmészárlást talán ennél súlyosabb jelzőkkel is illetnék. De idézzünk még belőle:

Általánosságban a christchurchi „lövész” mellett állok, támogatom őt és nyilatkozatát. Az én támadásom válasz lesz Texas hispán megszállására.”

Igen, ugyanis a christchurchi gyilkos, Brenton Harrison Tarrant szintén kiáltványt tett közzé a rémtette előtt, mit ad Isten, szintén az 8chan közösségi oldalon. Az jóval hosszabb volt, 74 oldal – de szintén a bevándorlást nevezte meg a fehér ember végromlásaként.

Mindenképpen, illik az események sorába az El Paso-i támadás, éspedig mintha nagyon is tervezett, előkészített sorozat volna ez – sőt, egy kicsit amatőrnek is tűnik a szervezés. Crusius nyilvánvalóan a legsúlyosabb büntetést fogja kapni, ami Texasban kiszabható, és ez ott bizony halál, méreginjekció útján – de hát mi folyik itt, az orrunk előtt, sőt, a hatóságok orra előtt, nyilvánosan, a világhálón?

Alig pár napja hozta nyilvánosságra az FBI, hogy egyes, széles körben terjedő összeesküvés-elméleteket kénytelen nemzetbiztonsági kockázatként kezelni. Ezek:

- A QAnon mozgalom
– A Pizzagate
– A kormányzat cionista elfoglalásának elmélete
– A Sandy Hook „Crisis Actor”-elmélet (ez dióhéjban azt jelentené, hogy az ámokfutó mészárlásokat, lövöldözéseket tulajdonképpen a kormány rendezi, és nem is történtek meg)
– Az Új Világrend elmélete

Ezeknek nagyjából két közös nevezőjük van: az egyik, hogy mindegyikben szerepel elemként a „Great Replacement”, vagyis a lakosság kitelepítése és bevándorlókkal való helyettesítése (minek tenne ilyent bárki, nem világos, de erről szól ez a téveszme), valamint az, hogy mindegyik elmélet legfőbb terjedési fóruma az 8chan.

De hát mi is ez az 8chan?

Ez egy közösségi oldal, amit 2013 októberében hozott létre Fredrick Brennan programozó, aki féltette a hagyományos közösségi oldalakon terjedő moderálástól az internet szólásszabadságát. Hát ez nagyon szép, színes lufi, gyönyörű elv, csak éppen a szólásszabadság fogalmába nem csak az tartozik bele, hogy mindenki azt beszél, amit akar, hanem az is, hogy utána vállalja a következményeit annak, amit mondott. Ezt nem szokták emlegetni a szólásszabadság radikális hívei, akik többnyire úgyis vagy névtelenül uszítanak, vagy hamis nevet, álprofilt használnak (kivéve, ha a magyar kormánysajtó munkatársai, mert akkor presztizskérdés a számukra, hogy a valódi nevüket mocskolják be. Sőt: anyagi kérdés, mondhatni.)

Az 8chan fénysebességgel keveredett bele a legmocskosabb internetes ügyekbe, köszönhetően a teljes névtelenségnek, melyet a felhasználói élveznek és a moderáció tökéletes hiányának. A botrányok a Gamergate idején kezdődtek, már akkor is rasszista-homofób felhangokkal, aztán folytatódtak azzal, hogy gyermekpornográfia kezdett terjedni az oldalon, részt vettek Trump elnök kampányában egy olyan fotóval, ami Hillary Clintont egy halom pénz és egy Dávid-csillag társaságában ábrázolta, a „Minden idők legkorruptabb jelöltje” felirattal, terjesztettek rajta állítólag a lousianai rendőrségről származó anitfasiszta-listát is (hamisítvány volt, csak komoly problémákat okozott), ők adnak felületet a Qanon-elméletnek és a Pizzagate-nek, náluk tette közzé a kiáltványát a christchurchi mészáros (emiatt aztán idén március huszadikán az ausztrál hatóságok elérhetetlenné is tették a körzetükben), John T. Earnest, a Poway-i zsinagóga támadója az 8chant nevezte meg, mint azt a felületet, ahol radikalizálódott, és végül itt ez a mostani eset.

Tekintetbe véve a héten elhangzott FBI-nyilatkozatot – mely példákat is említett, így bemutatta, hogy 2018. december 19-én elfogtak egy kaliforniai férfit, aki már be is szerezte a robbanóanyagokat, amikkel az illinois-i törvényhozás épületének rotundáját akarta felrobbantani. Az szerinte „sátánista templom”, az akcióval pedig a Pizzagate-re, vagyis arra az őrült összeesküvésre akarta felhívni a figyelmet, amely szerint vezető demokrata politikusok egy washingtoni pizzériában erőszakolnak kisgyerekeket, úgy gondolom, komoly lépések várhatóak a Szövetségi Nyomozóiroda részéről.

Nem vagyok tanácsadójuk, de a terrorhullámot legalábbis lassítaná, ha kissé betiltanák a legvadabb elméleteknek teret adó fórumokat, így az 8chant is: persze, csinálnának másikat helyettük, de addig is időt nyernének ezzel. Magukat az elméleteket nem lehet betiltani, az csak olaj lenne a tűzre, meg hát megvalósíthatatlan is volna – de valamit tenni kell, méghozzá sürgősen, és nem azzal a mechanikus, fürdővízzel gyermeket is kiöntő buzgalommal, ami a Facebook moderációs ötletelésére jellemző. (Alig pár hete minősítette az egyik kirekesztés-ellenes írásomat kirekesztőnek az automata egy munkatársam oldalán, a benne előforduló fotó és nevek alapján – az én oldalamon semmi kifogásuk nem volt ellene, de a kollégát letiltották, ami arra mutat, hogy a moderációt nem lehet robotokra lőcsölni, ahhoz ember kéne.)

Az előbb terrorhullámot emlegettem, és félő, hogy azzal is van dolgunk: alig pár perce érkezett a rövid gyorshír, miszerint ma, a kora reggeli órákban legalább kilencen meghaltak egy lövöldözésben az Ohio állambeli Daytonban. A lövöldözés a város Oregon nevű kerületében történt, ahol sok bár, étterem és üzlet működik. A rendőrség szerint a halottak közül az egyik a támadó, ugyanakkor egy másik fegyveresnek sikerült elmenekülnie. A sebesültek száma tizenhat.

dayton_shooting_fox_4_news.jpg

(Fotó: Fox 4 News)

Mintha minden magányos őrült egyszerre szabadult volna el Amerikában és mindegyiknek fegyvere volna...

Azért ennyi és ilyen véletlen nincs, de reméljük, nem összehangolt támadássorozattal van dolgunk.

Isten óvja Amerikát, Isten óvjon minket is!

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása