Forgókínpad

Forgókínpad

Amerika megmozdult

2019. augusztus 06. - Szele Tamás

Még mindig az amerikai terrorhullámmal, illetve annak következményeivel kell foglalkoznunk – és jólesik azt leírni, hogy igenis, az eddigi gyakorlattól eltérően vannak következményei. Egyelőre még csak a szándék látszik, még csak a jóakarat – de eddig ennyi sem történt, egyszerűen rátolták a felelősséget a terrorelhárító szervekre.

8chan.jpg

Akkor vegyük sorban az eseményeket. Már tegnapelőtti és tegnapi írásainkban említettük, hogy a tömeggyilkosok igen gyakran kerülnek ki az 8chan közösségi oldal látogatói közül. Valóságos radikalizáló kiképzőtábor az, ahol folyamatos a kisebbségek elleni uszítás, az erőszak eszményítése, senki sem használ valódi nevet és körülbelül az emberiség legalja ad egymásnak randevút napi huszonnégy órában – hát, ennek most úgy néz ki, hogy vége van.

Vége, éspedig azért, mert az oldalnak webhelyet adó és azt a terheléses támadásoktól is védő, világméretű cég, a Cloudflare közzétette: felmondják a szerződésüket az 8channel. Az oldal hétfőre elérhetetlenné is vált. Ami az Egyesült Államokban ritka: a közösségi oldal tartalma miatt. Ebbe arrafelé a szolgáltató általában nem szokott beleszólni, lényegében véve azért, mert feltételezi, hogy az ügyfele is felnőtt ember, tudja, mit művel és nem él vissza a szólásszabadság technikai feltételeivel – nos, az 8chan visszaélt, éspedig azzal, hogy a névtelenség miatt a rajta megszólalók semmiféle felelősséget nem vállaltak az általuk hirdetett eszmékért. De egyáltalán: a közösségi média nem erre való. Idézzük Matthew Prince (a Cloudflare vezérigazgatója) nyílt levelét a 444 nyomán!

Az El Pasó-i és a Daytoni tömegmészárlás rettenetes tragédiák. Az El Pasó-i lövöldözés esetében a feltételezett terrorista úgy tűnik, a 8chan néven ismert fórumon inspirálódott. A bizonyíték alapján, amit láttunk, úgy néz ki, hogy közvetlenül azelőtt, hogy elkezdte volna a támadást, melynek során az El Pasó-i Walmartban megölt 20 embert, kiposztolta manifesztóját. Sajnos ez nem egy elszigetelt eset volt. Majdnem ugyanez történt a 8chanen az új-zélandi Christchurchben végrehajtott terrortámadás előtt. Az El Pasó-i merénylő kimondottan hivatkozott is a christchurchi incidensre, és úgy tűnik, a 8chan a tömeggyilkosságot méltató, moderáció nélküli kommentfolyama is inspirálta a tette elkövetéséhez. Egy másik tragikus eset, a kaliforniai Poway zsinagógájában történt lövöldözés feltételezett elkövetője ugyancsak egy gyűlölettel teli ‘nyílt levelet’ posztolt a 8chanre. A 8chan folyamatosan azt bizonyította magáról, hogy a gyűlölet pöcegödre.” (444)

Hát, három tömeggyilkosság kellett ugyan, de reagált – az IT-üzletág. Prince levele és döntése lényegében azt jelenti, amit én magam még vasárnap délelőtt így fogalmaztam meg ezeken a hasábokon:

Nem vagyok tanácsadójuk, de a terrorhullámot legalábbis lassítaná, ha kissé betiltanák a legvadabb elméleteknek teret adó fórumokat, így az 8chant is: persze, csinálnának másikat helyettük, de addig is időt nyernének ezzel.” (Huppa)

Nos, akkor egy szőnyeget kirántottak a fanatikusok lába alól, lehet, sőt biztos, hogy lesz másik – de ez akkor is magánkezdeményezés, roppant fontos lépés a mass shooting elleni harcban, de mindenképpen magánember tette. És az Egyesült Államok vezetése mit cselekedett?

Trump elnök megszólalt, és meghökkentő beszédet mondott.

Mármint, nekünk meghökkentőt, a hívei már most is úgy emlékeznek, hogy a kedvencük mindig is ezeket a húrokat pengette, holott nagyon nem így volt. Az elnöki beszéd ugyanis roppant érdekes dolgokat tartalmazott, lássuk az MTI nyomán, miket is?

Nemzetünknek egyhangúlag kell elítélnie a rasszizmust, az elvakultságot és a fehér felsőbbrendűséget - fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Házból valamennyi amerikai tévécsatornán élőben közvetített beszédében. Hozzáfűzte: „ezekre az ideológiákra vereséget kell mérni, a gyűlöletnek nincs helye Amerikában”.
Trump az internetet, a sajtót, a videojátékokat okolta e gyűlöletből fakadó bűncselekményekért. Az internetet veszélyesnek nevezte - ahogyan fogalmazott: - „a radikalizálódott és zavart elméjűek számára”, a videojátékokról pedig úgy vélekedett, hogy „ünneplik” az erőszakot. „Fel kell hagynunk az erőszak dicsőítésével társadalmunkban” - szögezte le.
Belföldi terrorizmusnak minősítette a szombaton a texasi El Pasóban és vasárnapra virradóra pedig az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságokat. Közölte: utasítja az igazságügyi minisztériumot a törvényhozásnak teendő olyan javaslatra, amely biztosítja, hogy „a gyűlöletbűncselekmények és a tömegmészárlások elkövetői halálbüntetést kapjanak”. Hozzátette: a halálbüntetést ezekben az esetekben „gyorsan, határozottan és évekig tartó szükségtelen késlekedés nélkül” kell meghozni.
Donald Trump sürgette a mentális betegségekre vonatkozó törvények reformját, mondván, az esetleges fenyegetések elkerülése végett jobban és korábban kell azonosítani az ilyen betegségekkel küszködőket. „Ha szükséges, a várhatóan erőszakos cselekményeket elkövetőket el kell különíteni a társadalomtól” - fogalmazott, egyértelműen a mentális betegségeket és a gyűlöletet, nem pedig a fegyvertartást téve felelőssé a történtekért.” (MTI)

Erre mondaná az én hétfalusi nagymamám, hogy „igen meggalambosodott ez a héja, mindjárt burukkol is”. Azonban, ha jobban megnézzük az elnöki téziseket, azt látjuk, hogy Trump nem hibáztatja az alacsony szinten vagy sehogyan sem ellenőrzött szabad fegyverviselést, ehelyett mondhatni standard felelősöket rángat elő a hajuknál fogva, úgymint a sajtót (melyet sosem szeretett, és ez már elég ok a hibáztatására), az internetet (ami csak felület, technikai háttér, nem „a bűn közege” ab ovo, különben meg tessék már megpróbálni irányítani Amerikát nélküle) és a videojátékokat. A videojátékok egy része erőszakos, más része távolról sem az, én például a stratégiai, építkezős programokat éppúgy kedvelem, mint a bonyolultabb szerepjátékokat, az egyik műfajban abszolút nincs erőszak (kivéve, mikor a Caesarban jönnek a barbárok és szétverik a fél várost, ha nincs légiónk), a másikban előfordul, de az értelmetlen erőszakot nagyon kevés játék jutalmazza, talán a huszon-évvel ezelőtti Carmageddon volt ilyen, de az meg a mai gépeken már el sem nagyon fut. Viszont a videojátékok hibáztatása biztos adu, még azok a már felnőtt szavazók is rábólintanak, akik maguk is Doomon vagy Wolfensteinen nőttek fel, és nem lettek erőszakosabbak mondjuk azoknál, akik a világ kevésbé szerencsés tájain, mondjuk Észak-Koreában nem is hallottak ilyesmiről.

Sajtó, internet, videojátékok, ők a hibásak, természetesen, ki más még?

Ja, igen: a mentálisan sérültek. Ebben lehet valami, de ha továbbvisszük az elnöki gondolatot („a várhatóan erőszakos cselekményeket elkövetőket el kell különíteni a társadalomtól”), akkor tömegeket kellene elkülöníteni. Persze az szóba sem került, hogy talán nem kéne fegyvert eladni azoknak, akik nem mennek át egy alapos pszichológiai teszten – ugyanis ez tovább rontaná a fegyvergyárak eladási statisztikáit.

Azért mondom, hogy tovább rontaná, mert már így is rosszak, és ez a közismerten fegyverbarát Trump megválasztásának volt köszönhető. Bizony-bizony... Az úgy volt, hogy Obama elnöksége idején állandóan a levegőben lógott a fegyvertartás feltételeinek általános szigorítása, nem lehetett tudni, mikor üt be egy átfogó szabályozás, azok is rohantak beszerezni mindenfélét, fegyvert, lőszert, akik különben nem nagyon lövöldözős emberek, csak szerették tudni, hogy van a házban egy pisztoly, adott nekik egy biztonságtudatot – vásároltak, mert hátha holnap már nem lehet. Trump megválasztásával elhárult a szigorítás veszélye és bizony nagyon lecsökkent a fegyvereladások száma, hiszen most már lehet tudni, hogy holnap is lesz parittya a boltban, holnapután is.

Kérem, a kapitalizmus így működik, és ezt Trumpnak, mint állítólag „zseniális” üzletembernek illett volna tudni.

El Pasót és Daytont különben a hét folyamán mindenképpen katasztrófa sújtotta övezetté kell nyilvánítani, ugyanis Trump elnök meglátogatja a lövöldözések helyszíneit és az ő megjelenése felér egy közepes hurrikánnal.

Még egy ember akadt, aki nem foglalta imáiba a hétvégi lövöldözők nevét: hétfőn ugyanis 20 éves börtönbüntetésre ítélték az 57 éves Cesar Sayocot, aki 2018 októberében 16 csőbombát küldött13 célpontnak, köztük a CNN-nek, a korábbi elnök Barack Obamának, a korábbi belügyminiszter majd elnökjelölt Hillary Clintonnak, Soros Györgynek és Robert De Nirónak is. A házi készítésű robbanószerekből egy sem robbant fel, így személyi sérülés sem történt. A Donald Trump-szimpatizáns floridai férfi Trump ideológiai ellenfelei közül válogatta célpontjait.

Ha a hét végén nincsenek terrortámadások, talán valami kevéssel enyhébb lett volna az ítélet, de így nem volt kegyelem – igaz, az ellene felhozott 65 vádpontban mindenféle büntetési tétel akadt, 121 hónaptól életfogytiglanig, szóval még így sem a maximumot kapta.

Összefoglalva tehát: Amerika végre megmozdult. A hétvégi tömegmészárlások felrázták (rázhatták volna sok évvel ezelőtt is, mikor elkezdődött ennek a megmagyarázhatatlan jelenségnek a terjedése), és most már a magánszférától a hivatalos politikáig mindenki belátta: cselekedni kell, nem beszélni.

Én magam sokkal inkább látom a jövőt a terrorizmus és radikalizmus elleni magánkezdeményezések terjedésében, mint a központi intézkedésekben, ugyanis a nagy, általános döntésekkel könnyű visszaélni, a legkönnyebb azoknak, akik hozzák őket.

Törvényi háttérre persze szükség lesz, de hadd éljek egy hasonlattal: mondjuk bicskázás történik a kocsmában. A bicskázót becsukják, viszont nem kéne újból megesnie ennek a csúfságnak.

Ha a kocsmárosra bízzák, az egyszerűen oldja meg: aki felemeli a hangját, pláne az öklét, netán kést ránt, az aznap már nem kap több italt. Ezt ő látja, nem a bíró.

Hanem ha a falu bírájára bízzák, az először is azt mondja – hiszen választott tisztségviselő, nem szidhatja a választóit – hogy a főbűnös az alkohol, és betiltja az ital forgalmazását. Aztán lebontatja a kocsmát. Végül elterjed a szeszcsempészet és elkezdenek megvakulni, meghalni a választók a pancsolt löttyöktől. Akkor azt mondja: nem az alkohol a hibás, hanem az alkoholizmus, szűrjük ki az arra hajlamosakat a társadalomból, szigeteljük el őket! Aminek következtében a háromnegyed falut elszigetelik, mert ha akár a nagypapát is látták egy alkalommal részegen, az már mind lehet jele a hajlamnak az unokában. A végén fellázad a falu, elkergetik a bírót, és hatalmas vedeléssel meg késeléssel ünneplik meg a szabadságot, minek következtében kitör a káosz.

Én azt mondom: bízzuk csak ezt a kocsmárosra, ő tudja, ő látja, kinek nem kell aznap már több a jóból. Bízzuk az IT-szakértőkre, mi a veszélyes, ők látják mindennap a tevékenységeket. A mentális problémákat meg gyógyítsuk, ne büntessük.

Nem megtorlásra van szükség, hanem megelőzésre.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása