Forgókínpad

Forgókínpad

Barlangban, tűz körül

2020. május 16. - Szele Tamás

Ha azt vesszük, ennek a mostani kritikus periódusnak, ami valószínűleg alaposan rajtunk hagyja nyomát, egyetlen alapkérdése van, melyet már kutatnak, éspedig: mit művel a koronavírus az emberi aggyal? Ha a jelenségek megfigyeléséből vonjuk le a tanulságokat, arra kéne következtetnünk, hogy elsorvasztja, csak éppen a boncolások ezt nem bizonyítják.

osemberek1.jpg

Persze, dehogy a vírus árt, és dehogy az agyunknak, mint szervnek: a krízishelyzet árt, és a gondolkodásunknak. Nagyon világosan látszik majd példáinkból, hogy a fejlett és kulturált huszonegyedik századi ember, az informatika korának gyermeke tökéletesen produkálja a hordákba verődő ősemberek ösztönös reakcióit és – ha modern eszközökkel is – de nagyjából ugyanazokat a válaszokat adja ugyanazokra a rosszul feltett kérdésekre, mint dicső, kőpattintó eleink.

Maga a járvány gyakorlatilag, betegségként mindenkit érdekel, hiszen aki nem orvos, az is lehet még beteg, azonban ezen a jogon mindenki bele akar szólni a gyógyításba és a karantén szabályaiba, hiszen érintettnek tekinti magát. Márpedig, ha megoldásra váró helyzet van, ha érdekeinket kell védenünk érintettségünk miatt, akkor a régi, bevált módszerekhez folyamodunk, és egyfelől arra hivatkozunk, hogy mi vagyunk a nép, milliók állnak mögöttünk, másfelől pedig megpróbáljuk egy füst alatt elintézni a lehető legtöbb egyéb problémánkat, a válságkezelés ürügyén.

Hogy ez a vírust nem érdekli, az annál rosszabb a vírusra nézve. Nem tudom bizonyítani, pusztán szubjektív véleményem, de nem kizárt, miszerint Pompei és Herculaneum lakosságának pusztulását az okozta, hogy közvitát tartottak a katasztrófaelhárítás különböző lehetséges módozatairól, csak erről a Vezúvnak senki sem szólt. Az a barbár vulkán pedig nem várta meg a felszólalások végét, a frakciók és érdekcsoportok kialakulását majd versenyét, a gazdasági helyzet újrastabilizálódását, a közbeszerzések kiírását, a szavazást, a szavazás megismétlését, a szavazatok újraszámlálását és más egyebeket: az a drabális tűzhányó minderről nem tudott és nem is érdekelte, fogta magát és kitört. Nem véletlen, hogy a vulkánok társadalmában nyoma sincs a demokratikus intézményrendszernek, sőt, még az antidemokratikusnak sem.

Nem lehet velük tárgyalni, na.

Azt, hogy voksoltak-e Pompei polgárai a Vezúv ügyében, nem tudom, de azt tudom, mert az emberi természetből fakad, hogy megtették volna, amennyiben hisznek az intézményrendszereikben. Szerintem, ha van elég idejük, a vigilek még azokat is megkeresték volna a városban, akik „a vulkánnak drukkolnak”, „a tűzhányó ügynökei” vagy „lávaszármazásúak”. Senkit sem zavart volna, hogy ilyenek nincsenek, legfeljebb majd csinálnak, ha az kell a problémamegoldó rendszerüknek. Esetleg, mivel tűzről van szó, hívnak pár flament jósolni a vulkánból, aztán a helyzet csak rendeződik valahogy, ha másként nem, úgy, ahogy történt is, és a túlélők a megoldást minden esetben a bölcs kormányzatnak köszönhetik majd: ugyanis aki nem éli túl a rendeződést, az nem lesz abban a helyzetben, hogy reklamáljon, aki meg igen, az örülni fog, hogy lyuk van az alfelén.

Ez már Róma, de még nem a Neander-völgy: azonban láthatjuk, hogy ha szükség lett volna rá, a most adott rossz válaszainkat a rosszul feltett kérdésekre a császárkori latinok tökéletesen meg tudták volna adni. Kár, hogy ezek a válaszok se a Vezúvot, se a koronavírust nem érdeklik.

Az első reakció az volt, ugye, hogy elkezdtük keresni a bűnöst, a felelőst. Egy természeti csapásért. Ami szimplán, önmagában van, köze nincs a mi társadalmi szempontjainkhoz: naná, hogy találtunk! Jobbról, balról, mindenhonnét sikerült bűnbakokat lelni, a jobb sorsra érdemes kínai büféstől Soros Györgyig. Ezeken kívül játszik még: 5G, Háttérhatalom, CIA, FSZB, ellenzék, kormánypárt, apolitikusok, idősek, fiatalok, biciklisták és a nénikém piros viganója, az is. Ezek mind tehetnek a bajról, ami ránk szakadt, csak lehessen már valakit hibáztatni.

Persze akinek van gyakorlata a dologban, az ügyel rá, hogy a bűnbakok valamiféle megfoghatatlan, homályban gomolygó ködfigurák legyenek, mert a bűnbakkeresésnek kicsit sem az a célja, hogy segítsünk a bajon, hanem a saját hatalmunk megerősítése vagy megszerzése a cél. Itt már nem is zavaró tényező a járvány, hanem egyenesen kapóra jön, hiszen ha a mi módszereinkkel védekezünk ellen, mi leszünk a játszma nyertesei is. És ki értene jobban ehhez a játékhoz, mint a Vatikán bíborosai, akik már kétezer éve a szervezés legkiválóbb szakértői? A héten felhívást tettek közzé a Vatikán Ferenc pápával szemben álló körei – érdekes volna elemezni az aláírók személyét, bőven akadnak köztük bíborosok is, csak terjedelmi okokból nem kerítek rá sort. És azt kell mondanom, ez a felhívás a maga műfajában, vagyis demagógiaként egy kicsiny remekmű. Butításnak és érdekérvényesítésnek első osztályú, az igazsághoz sok köze nincs ugyan, de a céljának tökéletesen megfelel. Idézzünk belőle!

Jó okunk van azt gondolni, hogy a járvány előfordulásáról, a hozzá kötődő halottak számáról szóló hivatalos adatok alapján, hogy vannak olyan hatalmak, amelyek abban érdekeltek, hogy pánikot keltsenek a világ népességében, amelynek kizárólagos célja a szabadságjogok elfogadhatatlan korlátozásának a bevezetése, az emberek ellenőrzése és nyomon követése. Ezen illiberális intézkedések bevezetése felkavaró kezdete a mindenre kiterjedő ellenőrzést gyakorló Világkormány megvalósításának.”

Erre mondanám, hogy Isten nélkül még el tudnék képzelni egy egyházat, felekezetet, vallási jellegű mozgalmat, de Sátán nélkül – képtelenség. Világkormány, azt mondják... és csak azért mondják ezt, mert a „Csillagflotta” ebben a szövegkörnyezetben furán hatna. Világkormány, mely általánosan mindenki szabadságára tör. Ez a legsötétebb konteók világa, arról már nem is szólva, hogy mi a jófenét kezdene magával egy ilyen Világkormány, ha netán véletlenül győzne? Rab tömegeket még sokkal nehezebb irányítani, létüket fenntartani főleg, mint szabadokat.

Úgy gondoljuk továbbá, hogy egyes helyzetekben az alkalmazott korlátozó intézkedések, ideértve az üzletek és vállalkozások bezárását, olyan válságot váltottak ki, amely a gazdaság egész ágazatait lerombolta. Ez idegen hatalmak beavatkozását okozhatja, és súlyos társadalmi, valamint politikai következményekkel járhat. (…) Ne engedjük, hogy a több évszázados keresztény civilizációt egy vírus ürügyével eltöröljék, és egy olyan gyűlöletes technológiai zsarnokságot hozzanak létre, amelyben névtelen és arctalan emberek döntenek a világ sorsáról, egy virtuális világba zárva bennünket.”

Azért ezt János Patmoszon jobban megírta és a Jelenések Könyve érdekesebb is, kérem. De figyelem, megjöttek az oltásellenesek is!

A Covid-19 elleni küzdelemnek, bármennyire komoly is, nem szabad ürügyként szolgálnia a nagyon erős kereskedelmi és politikai érdekekkel rendelkező, nemzetek feletti testületek rejtett szándékainak a támogatására. Különösen pedig a polgárok számára lehetőséget kell biztosítani arra, hogy megtagadhassák a személyes szabadság e korlátozásait anélkül, hogy bármiféle szankciót szabnának ki azok számára, akik nem akarnak oltást, nyomkövetőt vagy más hasonló eszközt használni.”

Nem érdemes tovább idézni, ezek a tiszteletreméltó atyák, akinek a hit és nem a logika a munkaeszközük, sikeresen beemelik felhívásukba modern korunk összes koromsötét konteóját, babonaságát, rettegését. Ennek már nem sok köze van a fejlett, kifinomult valláshoz, ez helyenként ősemberek démonhite.

Hangsúlyoznom kell, hogy ez nem a Vatikán hivatalos álláspontja, ez Ferenc pápa ellenzékének az álláspontja.

Van egy ellenzéke, nem mondom... római pápa sem lennék, az is biztos, bár ez a veszély több okból sem fenyeget.

De ha a tanult bíborosok és püspökök képesek ilyen rossz választ adni, mit várunk a magyar Századvégtől? Propagandát, kérem, és valamiféle eredményt, amit produkálnak is, ők Magyarország ellenségét találták meg ebben a kritikus helyzetben, mely jelenleg a világsajtó. Egészen pontosan a CNN, a Washington Post, a Die Welt, tágabb értelemben pedig a világ minden sajtóterméke, amely nem tartozik a KESMA-hoz. Ezen csak úgy lehetne segíteni, ha a bolygó teljes médiáját önként a magyar kormánynak ajándékoznák, azonban ez – bizonyára a Világkormány mesterkedéseinek köszönhetően – még várat magára. Az idézett Századvég-anyagnak van egy különösen aranyos bekezdése:

A német Die Welt című napilap nemrégiben azt állította, hogy a Századvég bebörtönzésekhez „listáz” újságírókat és politikusokat, így arról kérdezte Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkárt, hogy a Fake News Figyelőben szereplők közül hányan fogják rács mögött végezni – mindannak ellenére, hogy Alapítványunk nem készít ilyen listát ezen személyekről. A lap utólag a Századvég helyreigazítási kérelmének eleget tett.”

Nos, a lista hivatalosan valóban nem arról szól, hogy kit fognak becsukni, nem ez a címe, ennyiben jogos volt a helyreigazítási kérelem, azonban létezik, íme, itt olvasható. Álhírnek bélyegzett megszólalásokat tartalmaz, a megszólalók nevével együtt. De tény, hogy formailag nem bebörtönzések alanyairól szól. Csak akkor nem értem, mi célból vezetik?

A nagyobb tömegek, egyszerűbb lelkek számára készülő kormánysajtó pedig napok óta a Facebook és Soros György kergetésével van elfoglalva, szintén valamiféle démonhit jegyében, aminél a benini vudu jelentősen fejlettebb és bonyolultabb. Javasolnám a mese izgalmasabbá tételének érdekében, hogy Sorosról derüljön ki az is, miszerint ő volt eredetileg a Hegység Vénje, Hasfelmetsző Jack, Arábiai Lawrence, a jeti, Drakula gróf, valamint Jurajda szakács a Svejkből, majd ezeket a verziókat filmesítsék is meg.

Mit látunk tehát? Ül az emberek törzse a barlangban, a tűz körül, az a csúcstechnológiánk, ülünk és rettenetesen félünk a betegség miatt, de mivel tudjuk, mert megmondták a sámánok, hogy a betegséget a démonok okozzák, melyek egyfelől láthatatlanok és bárkibe belebújhatnak, másfelől a barlangon kívüli sötétségben gyülekeznek, rettegve nézzük a barlang száját, a bátrabbak köveket, égő ágakat hajigálnak feléje – de alapvetően összebújunk a nagyobb biztonság kedvéért, a vírus meg vagy megárt nekünk, vagy túléljük, neki semmi köze a mi hülyeségeinkhez, kikéri magának. Közben a sámán és a törzsfőnök a saját pecsenyéjüket sütögetik a tűzön, és nekünk nem jár belőle, de megérdemlik, mert ők védenek meg minket a démonoktól.

Nem Platón barlanghasonlata, csak az enyém, de barlang és hasonlat.

Egyszóval: azt, hogy mit tesz a koronavírus az agy nevű szervvel, orvosilag még nem tudjuk pontosan, valószínűleg semmi különöset vagy de, majd kiderül.

Azonban azt, hogy mit tesz koronavírus-járvány és az általa okozott válság a gondolkodásunkkal, azt láthatjuk.

Mindenki meghülyül tőle és sokan kezdenek halászni a zavarosban.

Akadjon a torkukon az így kifogott hal szálkája.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása