Forgókínpad

Forgókínpad

Világvége újratöltve

2020. június 21. - Szele Tamás

Úgy általában írtam én erről már nyolc éve is, mikor aktuális volt, csak arra már senki sem emlékszik, a téma meg újra felmerült. Feldobta a mocskos ár, ami itt kavarog körülöttünk, szóval az a helyzet, ha valaki nem tudná, hogy ma a nagy tetszésre való tekintettel és közkívánatra megismétlik a 2012-es maja világvégét, utána opcionálisan Utolsó Ítélettel.

mayan-calendar.jpg

Ezt nem én mondom, ugyanis én nem élek hallucinogén szerekkel, hanem az Origo, akik tudtommal szintén nem, csak nekik nincs is vegyi anyagokra szükségük, hogy ilyent írjanak, náluk ez az alapértelmezett szint, lefordítottak egy erről szóló anyagot a brit Expressből, és tegnap este még ez volt náluk a szalagcímek egyike a kettő közül. Lelkük rajta, akkor legyen ma nekik maja világvége, Tollas Kígyóval vagy anélkül, bár nem tudják, mivel játszanak. Az írás különösen bután magyarázza a 2012-es fiaskót, mikor is ugye nem lett maja vége a világnak, vagy ha igen, senki sem vette észre – igaz, ez az angol eredetiből származhat:

Nemrég azonban egy kutató azzal állt elő, hogy azért nem következett be a világvége 2012-ben, mert tévesen számolták a maja naptárt. Az új időpont szerinte június 21-e, vasárnap, írja az express.co.uk folyóirat.

Paolo Tagaloguin, fülöp-szigeteki Fulbright-ösztöndíjas kutató a Twitteren (azóta törölt bejegyzésében) azt állítja, hogy a korábbi tévedés az 1582-ben bevezetett Gergely-naptár pontatlanságából adódik. Véleménye szerint a „hiba” évente 11 nap „elvesztéséhez” vezet azért, hogy a naptár jobban tükrözze a Föld Nap körüli keringésének idejét. Bár 11 nap első pillantásra nem tűnik olyan vészesnek, évek hosszú során tetemes eltérés halmozódik fel. Így Tagaloguin kalkulációi szerint a világvége időpontjának korábban kiszámolt 2012. december 21-i dátum valójában 2020. június 21-e. Paolo Tagaloguin Twitteren közzétett, majd törölt levezetése alapján a julián naptár szerint valójában még 2012-ben vagyunk. (A julián vagy juliánus naptár egy Caius Iulius Caesar által – Róma alapítása után 709-ben, azaz Kr. e. 45-ben – bevezetett naptár, amely a már akkor is csaknem háromezer éve alkalmazott egyiptomi naptáron alapult, amely sokkal pontosabb és egyszerűbb volt más naptáraknál, így a rómainál is, olvasható a Wikipédiában. Ezt váltotta fel 1582-ben a Gergely-naptár.)”

Jó nagy marhaság, nem mondom, kezdjük azzal, hogy a „tagalog” általában nem egy név, hanem a Fülöp-szigetek hivatalos nyelve, ha valakit Paolo Tagaloguinnak hívnak, az olyan, mintha nálunk Magyar Pál volna a neve – van ilyen név, hogyne volna, csak egy más anyanyelvű álhírlapírónak adná magát, hogy így nevezze el a nem létező forrását. Mondjuk azt nem értem, hogy a maják, akiknek fő foglalkozásuk a földművelés és az emberáldozat volt, emiatt is alkottak hihetetlenül pontos naptárakat, hogy még ezer év múlva is tudják a leszármazottaik, mikor kell kukoricát vetni és embertársainkat obszidián baltával fejbe csapkodni, szóval ez a békés, jóravaló maja kultúrnép minek bajmolódott volna a sajátjánál pontatlanabb Gergely- és Julián-naptárakhoz egyeztetéssel, ha volt nekik jobb, pontosabb? Persze a szerző és az ő nyomán a fél világ úgy érti, hogy mi számoltuk át rosszul a dátumot, nem a maják tévedtek. Az megint más kérdés, hogy akárhogyan is számolgatunk, ez nem világvégét jelent, hanem csak egy naptári ciklus végét, kezdődik a másik, mintha nálunk véget érne egy ezredév. Ja bocs, akkor is várták páran az Apokalipszist, az se jött be.

Különben én már egy hete tudok a dologról, a New York Post ugyanis 13-án már közzétette, csak akkor azt mondtam: ezt a marhaságot én nem is hozom be Magyarországra, van nekünk saját termésű elmebajunk is, de így, hogy az Origo behozta, már nem én vagyok a hibás.

Viszont játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha most az egyszer elhinnénk a dolgot. De az egész világ, hiszem a híresen igazmondó Origo is megírta.

Mi lenne? Először is elkezdene csengeni a telefon a Kék Házban, a Cheong Wa Daeben, vagyis Dél-Korea mindenkori elnökének rezidenciáján:


- Halló, Mun Dzseint keresem!

- Én vagyok az, kivel beszélek?

- Kim Dzsongun vagyok, nem ismered fel a hangomat?

- Mit akarsz?

- Gyertek értem, a húgom bezárt, hogy ne mehessek bulizni, de jön a világvége... Keszong felé gyertek, ő most a tábornokokkal Vonszanban bulizik, akkor nem vesz észre titeket, hozzatok valami sört is, mert nagyon másnapos vagyok.

Egy konfliktussal kevesebb. Az Egyesült Államokban a hír hatására abbamaradnak a tiltakozások a BLM és a jobboldali szervezetek részéről egyaránt, mindenki rohan a boltba sörért, egy jogvédő aktivista sörösdobozzal a kezében odaszól egy déli milicistának, aki szintén sörözget még egyet utoljára:

- Te, tulajdonképpen ki volt ez a Washington, akinek mi le akarjuk dönteni a szobrát, ti pedig meg akarjátok védeni?

- Tudja a jófene. Biztos úr – szólít meg egy rohamrendőrt – maga sem tudja?

- Én aztán főleg nem, de nem is dolgom tudni.

George Washington bronzszobra nagy robajjal magától a mélybe veti magát a talapzatáról, és darabokra törik. Donald Trump és Joe Biden közös sajtótájékoztatót tart, Trump bohóctréfákkal, Biden bűvészmutatványokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, a fináléban együtt éneklik: „Azért ennyire komolyan nem gondoltuk!”

Az Orosz Föderáció területén megnyitják a vodkaraktárakat és ingyen szétosztják a készletet a nép között. Vlagyimir Putyin elérhetetlen, ugyanis átment a Kremlből a Vaszilij Blazsennij székesegyházba, és térden állva, sőt, mobilját kikapcsolva imádkozik bűnbocsánatért. A munkatáborok foglyait szabadon bocsátják, minek következtében az orosz sajtó nyilvánosan elcsodálkozik: „Jé, még voltak munkatáborok?” Estére kifogy a vodka is, a kölnivíz is. Az olginói FSZB-központ fellázad, felveszi Éhező Szent Nyikifor hitvalló nevét, és bűnbocsánat reményében nyilvánosságra hozza, mely álhírek származtak tőle az elmúlt tíz évben. Mint kiderül, a sporthírek sem voltak mind igazak, sőt, a gyászjelentések egy része sem. A világsajtó összeomlik, kivéve a magyart, mert Hunniában senkit sem érdekel, igaz-e amit olvas.

Pekingben Hszi Csin-ping beszédet tart, melyben kiemeli: minden állítás, mely a világvégét kínai eredetűnek tünteti fel, az amerikai imperializmus hazugsága, amint az egész híresztelés is, melyet annak érdekében terjesztenek, hogy lelassítsák a Kínai Népköztársaság gazdaságának dinamikus fejlődését. Tajvan a szárazföldi Kína szerves része, Hong Kongban búcsúzóul bevezetik a statáriumot. Tömegjelenetek a pekingi Lamamiaoban, a tibeti buddhizmus templomában, a hivatalos tévéadások szerint az odacsődülő tömegek csak szelíd, ateista propagandát akarnak kifejteni, a kezükben lévő füstölőpálcikák ellenére. A Mennyei Béke Terén egymillió ember imádkozik Avalókitésvarához, de ezt a jelentéktelen csoportosulást azon a nagy helyen senki sem veszi észre. Később jön a rendőr.

Orbán Viktor tekintettel a közelgő világvégére nagyobb összegű kölcsönért folyamodik egyszerre Moszkvához és Pekinghez, mindkét helyen elutasítják, ugyanis maximum éjfélig lennének hajlandóak kölcsönözni, egy húszasnál nem többet és azt is kamatra. Végül Soros György segíti ki némi apróval, mert egyszer van vége a világnak.

David Icke a BBC élő adásában bevallja, hogy a gyíkembereket ő találta ki, majd villás nyelvével önkéntelenül elkap egy arra szálldogáló legyecskét.

Nyilvánosságra kerülnek a titkos kutatások eredményei. Bebizonyosodik, hogy az 5G nem terjeszti a koronavírust és a hibrid kukorica hibrid kukoricából van. A bolygó összes régi épülete földi eredetű, Atlantisz Szantorinin volt és az SR-71-eseket nézték repülő csészealjnak. Erich von Däniken az öngyilkosságot fontolgatja, de az „Ősi idegenek” nézettségét kicsit sem befolyásolják a tények, úgyhogy inkább megebédel.

A budapesti Rákóczi úton tízes sorokban felvonulnak a kormánymédia alkalmazottai, vízilóbőr korbáccsal ütvén saját hátukat, közben azt skandálják: „Ha-zud-tunk! Ha-zud-tunk!” Budapest népe visszaskandál: „Tud-tuk! Tud-tuk!” Aztán mindenki megy a dolgára, a kormánysajtó folytatja eddigi tevékenységét, mert már mindegy.

Mészáros Lőrinc reggel búcsúcédulákat dob piacra, ezek annyira kelendőek, hogy déltől bevezetik őket a tőzsdére is.

Ferenc pápa misét cerebrál a Szent Péter téren, melyet Bayer Zsolt ékes, valamint éktelen szavakkal elítél.

Együtt legel a farkas és a bárány, de a farkasnak fáj a gyomra a fűtől, a báránynak meg valamiért nincs jó étvágya.

A köztereken gyülekező tömegben hallani a koronavírusok harsány röhögését.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban felhívja a figyelmet még utolsó alkalommal a migrációs nyomásra. Később ezt az interjút hatalmas közönségsikerrel megismétlik a Rádiókabaré adásában.

Karácsony Gergely Messenger útján Messenger-beszélgetésre hívja szimpatizánsait, ha már így alakult, ez ellen tüntetést szervez a Mi Hazánk, de mintegy ötven légiósuk sehol sem találja Budapesten a Messenger teret. A rendezvény meghiúsul.

Breaking news! A CNN éjfél előtt tíz perccel élő adásban interjúvolja meg Paolo Tagaloguint, aki könnyek között vallja be az emberiségnek, hogy tévedett: most nem a világvége van a maja naptár szerint, hanem április elseje.

Ezt a felhők között megjelenő Tollas Kígyó is megerősíti, majd eltűnik azzal, hogy még benéz hozzánk, csak most dolga van.

És aztán minden megy tovább, ahogy eddig.

Vagy nem.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása