Forgókínpad

Forgókínpad

Az amerikai segítség

2020. június 24. - Szele Tamás

Az amerikai segítség, mint tudjuk, órákon belül megérkezik, már 1956 októbere óta úton van, közben megkerülte párszor a Földet, átszaladt a Holdra is gyalog, de jön, mindenképpen jön most már. Hát, ahogy elnézem, ki leszünk vele segítve... nyilván nem azt a katonai segítséget várná most az ember, ami akkor el sem indult, most a sajtószabadságunk szorulna támogatásra – de ez a segítség se lesz különb az elődjénél.

195781_gorka_sebestyen.jpg

Komoly hagyományokra tekint vissza ebben az országban a Szabad Európa Rádió újraindítása, ugyanis már évek óta zajlik, zavartalanul és főleg eredménytelenül: két éve kezdték rebesgetni, hogy sor kerülhet rá, tavaly szeptemberben került a terv a Kongresszus elé, ahol bizony meg is szavazták, szóval ihaj, jön a gyöngyélet, lesz megint SZER és szabad sajtó, mondta a hetvenes-nyolcvanas évekbe nosztalgiázó nagyérdemű, és azóta tűkön ülve vár.

Várni lehet, de tessék leszállni arról a tűpárnáról, mert ami elindul nemsokára, az minden lesz, csak az nem, ami az elődje volt.

Először is: az adó kezdeti költségvetése összesen 750 ezer dollár, ami nem nagy pénz, pláne, ha tudjuk, hogy a Váci utcában béreltek belőle irodát. Másodszor: ez a rádió nem rádió lesz. Hanem egy online híroldal, ahhoz csatolják a hangos podcastet, ami elvileg a rádióműsor lenne, hallgatni csak számítógépen vagy okostelefonon lehet majd, ugyanis frekvenciát nem kaptak a földi sugárzáshoz. Nem ám, mert már induláskor közölte Szijjártó Péter egy interjúban, miszerint:

Sértő, hogy egy olyan országban, ahol teljes a médiaszabadság, a SZER-t újra beüzemelik.”

Hát, a mostani helyzetben, mert sok víz lefolyt azóta a Dunán is, Hudsonon is, lehet, hogy esetleg nem találná annyira sértőnek a dolgot, mármint a mai környülállások mellett.

Azt már a „rádió” alapítása körüli hercehurcák során láthattuk, hogy Jamie Fly, a Szabad Európát működtető USAGM igazgatója egy Twitter-bejegyzésében azt írta, 2020-ban indulhat el a Szabad Európa Rádió. Jamie Fly Kovács Zoltánnal találkozott az ügyben, és azt követően reményét fejezte ki, hogy kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a SZER-nek, ha az megkezdi munkáját.

Hát, akkor már nem számíthat a közönség egy élesen rendszerkritikus orgánumra, bár Fly le is szögezte egy interjúban, amit a Deutsche Wellének adott, miszerint:

Az erősen polarizált magyar sajtóban a semleges pont szeretnénk lenni, ahol pártállástól függetlenül mindenki megtalálja az információt.”

Ha csak úgy nem. Az is szép volna. Nehéz ugyan semleges orgánumot szerkeszteni, mert maga a közönség skatulyázza be az embert ide vagy amoda, de azért meg lehet próbálni. Hanem mit olvasok tegnap az Amerikai Népszavában? 

Bejött a papírforma: nyíltan szélsőjobboldali lesz az új Szabad Európa Rádió”

Ejnye. Eddig mindenféle szép, színes lufikat eregettek nekünk semlegességről, miegyébről – igaz lehet ez? Bizony, igaz lehet. Az Amerikai Népszava a magyar Népszava egyik írására hivatkozik, mely szerint múlt héten

Szerdán ment be először dolgozni az Amerika Hangját, a Szabad Európát és a többi külföldre irányuló amerikai médiumot felügyelő USA Globális Média Ügynökség frissen kinevezett igazgatója. Michael Pack biztosította az alkalmazottakat, hogy továbbra is független újságírást folytathatnak, majd leváltotta az összes eddigi felső vezetőt, köztük Jamie Fly SZER-igazgatót, aki az év elején a hamarosan újrainduló magyar nyelvű tartalomszolgáltatásról tárgyalt Budapesten. A hírek szerint az új vezetők a szélsőjobboldali propagandista Stephen Bannon környezetéből érkeznek majd és köztük lesz a furcsa életpályát befutó Gorka Sebestyén is.” (Népszava)

No, ez több kettőnél – de vajon nem lehet félreértés? Nem bizony, a CNN már egyenesen „szerda esti mészárlásnak” nevezi a tömeges elbocsátást, szóval igaz minden szó. Ezek szerint Fly lett volna még a semleges, minden kapcsolata dacára Kovács Zoltánnal és köreivel, Pack az alt-right képviselője, aki a jelek szerint már meg is találta budapesti emberét a hírhedett Gorka Sebestyén személyében. Gorka mester ugyanis eléggé érdekes szereplője volt egy időben a magyar belpolitikai életnek: eredetileg biztonságpolitikai szakértőnek nevezi magát, a végzettsége tán még meg is lenne hozzá, csak olyanféle szakértő, mint Földi László, Georg Spöttle, esetleg Nógrádi György. Igaz, ő többre vitte, mint ez a helikoni triász, most nem követném nyomon kanyargós életútját, de miután az FBI elbocsátotta, valahogy a Breitbarthoz került nemzetbiztonsági szerkesztőnek, ott lett tagja az amerikai alt-right mozgalom belső köreinek, közeli ismerőse és munkatársa Steve Bannonnak, aki nélkül ma már nincs szélsőjobboldal. Mondjuk, bár vele se volna... És aztán jött a Fehér Ház. Miután Bannon elnöki tanácsadó lett, 2017. január végén Donald Trump helyettes tanácsadójává (Deputy Assistant) nevezte ki Gorkát is. Aztán 2017. augusztus 25-én kitelt a becsület, egyes hírek szerint lemondott, más hírek szerint eltávolították posztjáról, miután Bannon is távozott Trump kabinetjéből.

Bannonnal jött, Bannonnal ment, és lám, a Szabad Európához is Bannon segítette be a többi tanítványával együtt.

Tegnap még nyilvános volt (ma reggelre vették le) a hirdetés, amelyben a magyar Szabad Európa szerkesztőt keresett, de idén áprilisban még igazgatót is kerestek – ismerőseim erősen kapacitáltak, hogy pályázzam meg az állást, csak nekem nem fűlött hozzá a fogam valamiért, rossz érzésem volt, nem is adtam be semmiféle papírt, ami azért jó, mert lám, ha akkor felvettek volna bárminek is, épp mostanra lennék kirúgva.

De hát minek is jelentkezne most már bárki, megvan a legalkalmasabb bannonita a magyar adás igazgatói pozíciójára, még a mi szép nyelvünket is kiválóan beszéli, hiszen sajátja: Gorka mester majd eligazgatja a céget, és bizonyos, hogy van neki épp elég alt-rightos magyar barátja, aki beültethet szerkeszteni. Más kérdés, hogy milyen lesz aztán az adás: igen, olyan, és örökre véget vet a Szabad Európa régi, nagy hírének Hunniában. Mert bizony az kicsit sem kétséges, hogy emberünk a nemzetközi szélsőjobb – divatos nevén alt-right – szellemében fogja tenni a dolgát.

Jobb kérdés, hogy miként történhetett ez így? Nos, az Egyesült Államok zavaros időket él, és akkor még finoman fogalmaztam, Trump pedig a választási kampány dandárjában van, nem is érdekli más. Valószínűnek tartom, hogy ebben a helyzetben még az USAGM mérsékeltebb, semlegességre törekvő vezetőitől is megszabadult – és akkor más helyeken is lehettek személycserék – az egyszer már ugyan tökéletes csődöt mondott, ám hozzá feltétlenül hűséges alt-rightos, korábban a pixisből kiesett káderek kedvéért.

Mert lehet ugyan, hogy semmire sem jók és több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van, lehet, hogy tönkreteszik az amerikai diplomácia környezetét és reputációját, ez mind lehet – de régi elvtársak, jó elvtársak és most őket kívánja a megsebzett lelkű elnök.

Ez a biztos bukás titka ugyan, de ez talán az egyetlen, amire Donald Trump segítség nélkül, teljesen egyedül rájött.

No, de velünk mi lesz?

Az rajtunk kívül senkit sem érdekel igazán, meglehet, olyan ország, mint a miénk, nincs is, legalábbis Trump szerint.

De olyan se nagyon van, mint a mostani Egyesült Államok, főként neki köszönhetően, azt is meg kell hagyni.

Mindenképpen, mint láthatjuk, a magyar sajtószabadság meg van mentve, az amerikai segítség órákon belül megérkezik.

És aztán kenhetjük a hajunkra.

Annyira lesz ez Európa, amennyire szabad.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása