Forgókínpad

Forgókínpad

Megastadion és rozsdaövezet

2020. szeptember 22. - Szele Tamás

Emberkísérlet, mondja az egyik oldal, világraszóló sportesemény, mondja a másik, én annyit tennék hozzá, hogy mindemellé Vízkereszt, vagy amit akartok. Tulajdonképpen muszáj polarizálni a véleményeket erről a szuperkupa-döntőről? És egyáltalán: miről szól ez az esemény, azon kívül, hogy labdarúgó mérkőzés lesz? Csak töprengek, bár némiképp utánajártam ma.

oriasplakat.jpg

Így azt például Sipos Jenő úr, az MLSZ szóvivője árulta el nekem, miféle óvintézkedéseket fognak betartani és miknek az elfogadását várják el az úri közönségtől. Mondjuk nem csak nekem árulta el, az a helyzet, hogy én másodállásban a német ZDF televíziónak is dolgozom, de nem látom értelmét, hogy ne mondjuk el a magyar olvasóknak azt, amit a német tévénézők legkésőbb holnap reggel tudni fognak. Annyit még szakmai szempontból megjegyeznék, hogy Sipos úrral dolgozni üdítő kivétel a mai magyar sajtóviszonyok között: vérprofi. Tökéletesen nyilatkozik, pontosan fogalmaz, és ami ennél is több: pontosan érkezik. Tanulhatna tőle akárhány politikus, annyit mondok, udvariasságot, úri modort, a sajtó megbecsülését. No, de térjünk a tárgyra.

Szóval, az azért nem egészen úgy van, hogy sok ezer őrült drukker fogja megszállni Budapestet. Sőt, ellenkezőleg: ez egy nagyon alaposan megszervezett valami. Folyamatosan tartja a kapcsolatot az MLSZ az Operatív Törzzsel és a kormánnyal (ilyenkor nyeli le a sajtómunkás a pikírt megjegyzést, hogy MLSZ-nek se mindig jó lenni) és komoly, bár sajátos óvintézkedések várhatóak.A legelső az, hogy mától komoly forgalomkorlátozások várhatóak. Eléggé bonyolult volna részletezni, hol, ugyanis nagyjából a Thököly út – Kerepesi út – Hungária körút háromszögben mindenhol tilos a parkolás, megállás, várakozás és úgy általában véve bármi, homályos okokból tilos ugyanez a Dob – Hársfa – Király utcák térségben is, de ott legalább megszoktuk, hogy időnként ok nélkül művelnek velünk dolgokat mindenféle hatóságok. Van egy hagyománya ennek: mindenesetre a police.hu részletesen, mi több, kimerítően beszámol a szabályozásokról.

Mondjuk azt speciel értem, miért kell kiüríteni a Keleti Pályaudvar melletti parkolót, a Verseny utcát és környékét: a Münchenből érkező különvonat szurkolóit a parkolóban kívánják gyülekeztetni, majd onnan gyaloggalopp a Verseny utcán keresztül a Puskás Aréna 3-as és 6-os kapujához.

Ugyanis a német szurkolók
csakis ezen a két kapun mehetnek be.

A Sevilla szurkolóinak más kapukat jelöltek ki, míg a magyaroknak megint másokat, szóval a közönség maximum távolról láthatja egymást. Ami azt illeti, elég távolról: nagyon szét fogják ültetni a népet, még egymástól is. Bár a belépési kritériumok nem teljesen egyenlőek.

Külföldi szurkoló csakis a megfelelő helyen léphet az arénába és csakis negatív teszt birtokában. Mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét, a felső határ 37.8 fok, aki ennél lázasabb, nem mehet be, ha azonban az Európában mindenfelé elterjedt kínai lézeres hőmérőket használják, amúgy sem lesz ember, akinek 36.2-nél magasabb lesz a testhőmérséklete, és azt nehezen tételezném fel, hogy mérkőzés előtt visszatérnének a higanyos hőmérőhöz (bár az legalább pontos, de kissé időigényes volna a használata, és sokan nehezményeznék).

tilalmak2.jpg

Az arcmaszk mindenkire nézve kötelező. Mindenhol, minden körülmények között. Akinek nem tetszik, nézze tévén a mérkőzést. A biztonsági emberek ezt komolyan fogják venni. Az MLSZ mindenkit kér, hogy a távozást is fegyelmezett módon végezzék: speciel ha tekintjük a meccs végének várható időpontját, vagy rövidtávfutó rekorderekre lenne szükség, hogy elkapják még az utolsó sört a Verseny utcában, vagy tömeges maratoni futásra, hogy elkapják az elsőt – Ausztriában. Szóval az utcai tömegjelenetekre a külföldi szurkolók esetében körülbelül nulla az esély.

Tényleg: hát hányan jönnek?

Nem, nem hatezren. A mai adatok alapján úgy becsülhető, hogy Németországból 1100 fő érkezik, Spanyolországból 500. A németek hazamennek az első vonattal, illetve két különrepülőgép is várja őket, a spanyolok egy éjszakát nálunk töltenek, aztán mennek haza. Szóval, a magyar hotelipar nem igazán fog meggazdagodni ezen az eseményen, amint a magyar szeszipar fellendülése sem várható tőle. És a környékbeli vendéglátóipari egységek sem most fogják megkeresni az éves bevétel javát.

Tehát akkor – egy nagyon szabályozott sporteseményről beszélünk. Mi ebben az emberkísérlet?

Nem az, amit a politikusok annak neveznek. Ha mindenki betart minden szabályt, ez nem veszélyesebb annál, mintha ibolyát szagolna egymagában az ember egy erdei tisztáson. Persze, drukkerekről van szó – bár nem magyarokról, tehát a különvonat nullára amortizálása, mint a hírhedett bukaresti baranta idején, egyáltalán nem várható – az nincs kizárva viszont, hogy csoportosulni fognak, míg nem jön a rendőr. Sőt, a rendőr fogja őket csoportosítani a Keleti parkolójában. (Ha pénzt akarnék keresni, beállnák egy német feliratú hűtőkocsival a Nefelejcs utca sarkára és dobozos sört árulnék belőle öt euróért, de nem akarok tippeket adni, bár a német drukker mesebeli sebességgel képes meginni akármennyi sört, sőt, a magyar is).

De ha mindenki úgy tösz, ahogy köll, minden úgy is lösz, ahogy köll, mondaná Rúzsa Sándor.

Valóban próbája ez az UEFA előtt is a komoly nemzetközi mérkőzések szabályozásának: ha a szurkolótáborok hermetikus elszeparálását, a maszkviselet kötelezettségét, a negatív teszt bemutatását tekintjük, talán még tudományos eredményeket is le lehetne vonni a mérkőzés után az esetleges fertőzöttek számából.

Csak nem lehet.

Csak egy dolog miatt nem ér semmit az egész csodás terv: egyetlen Achilles-sarka van, és bízvást mondom, ha kell, esküt is tennék rá, nem az MLSZ tehet róla.

Ez a gyenge pont az, hogy míg minden külföldi szurkolónak kötelező a negatív teszt bemutatása, egyetlen magyar szurkoló sem kell ezt megtegye.

Innentől kezdve világos, hogy nem magunkat kell védeni Hanstól, Jürgentől, Juantól vagy Carlostól, nekik pöcsétes papírjuk van róla, miszerint nem fertőznek. Sőt, épp őket óvta Markus Söder bajor miniszterelnök egy új futball Ischgl-től, de annyira, hogy azt javasolta a bajor kormány ülésén:

A sport- és kulturális eseményekre külföldre utazókra ne vonatkozzanak a jelenleg érvényes könnyítések. Most ugyanis az a szabály Bajoroszágban, hogy aki 48 óránál rövidebb időre utazik kockázatos országba üzleti útra vagy ilyen eseményre, annak utána nem kell 2 hetes otthoni karaténba vonulnia, ellentétben a normális turistákkal. Söder ezt a kedvezményt vonná meg holnap a lex budapesti szuperkupadöntővel. (444)”

Ugyan még az is csoda lesz, ha az az 1100 német szurkoló idejön.

Meglátjuk, mi lesz, de egy biztos: ha a meccs után növekszik a megbetegedések száma, az nem a drákóian megszabályozott külföldi szurkolók miatt lesz.

Az a mi saját, igaz magyar, hazai koronavírusunk miatt lesz, és nagy dolog az a nemzeti autonómia ügyében, ha egy ország ebből a ragályból már nem szorul behozatalra.

Amúgy meg: olyan ez a meccs, mint a Dózsa György út A és B oldala.

Egy álltó helyemben két fotót készítettem, csak elfordulni kellett hozzá.

Az egyik oldalon szupermodern megastadion:

stadion_total2.jpg

A másikon rozsdaövezet. (Magyarul: vasúti terület).

rozsdaovezet2.jpg

A külföldi szurkolókat huszonegyedik századi szinten teszteljük a megastadionban, mielőtt betehetik a lábukat: a hazaiakat pedig sehogy.

Ez Magyarország, two in one, megastadion és rozsdaövezet.

Azért jó estét majd, jó szurkolást.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása