Forgókínpad

Forgókínpad

Busójárás Washingtonban

2021. január 08. - Szele Tamás

Tegnap azt hittem, tréfálok, mikor megengedtem magamnak azt a poént, hogy mindenki rosszul látja a helyzetet, nem zavargások voltak Washingtonban, hanem csak annyi, hogy Trump nagyon szereti Magyarországot és emiatt rendezett egy saját kis busójárást a Capitoliumban. A helyzet azonban mostanra még ennél is rosszabb.

qanon_saman_orf.jpg

Az Egyesült Államok erre illetékes körei már urai a helyzetnek, a valódi káosz igazából csak néhány pokoli órán keresztül tartott (de sokáig nem felejtjük el), most minket jobban érdekel a bizonyítvány magyarázata és a hivatalos magyar állásfoglalás az ügyben – nem fogják elhinni, de a kettő összefügg. Elég alaposan, a szemünk láttára kezd kialakulni egy velejéig hamis legenda, mely a legalantasabb forrásokból táplálkozva jutott el a magyar kormánykörökig.

A hivatalos kormánysajtó, a KESMA-lapok elég nagy bajban voltak a washingtoni eseményekkel – ők minden váratlan eseménnyel bajban vannak, ha csak nem ők maguk szervezik, az ő mozgásterük szűken be van határolva. Így mondjuk finoman azt, hogy azt kell mondják, amit a miniszterelnök gondol, azonban, mivel a kormányfő nem mindig mondja meg nekik, mit gondol, azt váratlan helyzetekben ki is kell találják, és ha eltalálták, jó, ha nem találták el, másnap meg kell írják akár az ellenkezőjét is annak, amit előző nap közöltek. Szóval, nem könnyű nekik, na, például most egészen a ma reggeli Orbán-interjúig semmiféle hivatalos magyar állásfoglalás nem volt a kormány részéről a Capitolium ostromával kapcsolatban. Annyit mondogattak mindenféle államtitkárok, amennyit kockázat nélkül bármikor mondhattak volna: miszerint igyekszünk jó kapcsolatokat fenntartani a Biden-kormányzattal is, amint az elődjével is tettük.

Ma reggel azonban elhangzott a Nagy Miniszterelnöki Frankó a Kossuth rádióban, ezt idézném:

A héten a Capitoliumban történt erőszakos cselekményekről szólva Orbán Viktor egyrészt részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak, másrészt úgy fogalmazott: „nem szeretjük, ha bennünket minősítgetnek, következésképpen mi sem minősítgetünk más országokat”. „Nem szólunk bele abba sem, ami most Amerikában történik, ez az amerikaiaknak a dolga. Szurkolunk nekik, és bízunk abban, hogy sikeresen meg fogják oldani a saját problémáikat” – közölte.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, „megostromolták az Országgyűlés épületét”, rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlamentet az erőszakos baloldali tömegtől, amelyben ott voltak ellenzéki politikusok. Van olyan pártvezető, akinek azért kellett bíróság állnia, mert egy ilyen alkalommal füstgránátot dobott rendőrökre – tette hozzá, jelezve: a magyar rendőrök kiválóan teljesítettek.”

Hát, egyfelől erőszakos cselekményekre magam is emlékszem, sőt, a Kossuth téren zajló erőszakos cselekményekre is, hosszas táborozásra, minek következtében ki kellett cserélni a tér talaját, a sok szükség odavégzése után, még 2006-2007-ben, de azok mintha nem baloldaliak lettek volna. Emlékszem egy későbbi miniszterelnökre is, aki a saját kezével bontott kordont, de ő sem igazán vádolható baloldalisággal. Szóval, gondok vannak a toronyban, de legalábbis a hosszú távú memória mintha már nem lenne az igazi. Ennek az orbáni állásfoglalásnak csak akkor van értelme, ha úgy magyarázzuk, hogy a magyar kormányfő szerint a washingtoni randalírozók lettek volna baloldaliak. Így se sok veleje van, de legalább valamennyi mégis.

Amivel Magyarország világelsőként tett hivatalossá egy alt-right konteót.

Ez a marhaság azóta terjed a világhálón, amióta világossá vált, hogy a Capitolium ostroma nem fog újabb elnöki ciklust biztosítani Trumpnak, tehát értelmetlen volt és hiábavaló: az alt-right portálok, ideológusok azonnal siettek kiállni saját csőcselékük mögül és azt kezdték terjeszteni, hogy ezek nem is jobboldaliak voltak, hanem azoknak öltözött antifák, az egész egy provokáció volt, amihez Trumpnak semmi köze. Hát, egy órával a támadás előtt még ezek előtt az emberek előtt beszélt, de még a támadás alatt is „hazafiaknak” és „különleges embereknek”, sőt, „barátainak” nevezte őket, még ha ma reggeli videóüzenetében meg is tagadta ezt a szívbéli rokonszenvet irántuk. Ennyi ideig tart Trump barátsága. Most már nem barátai. Tehát mintha Trump is az „álruhás antifa” legendát tenné a magáévá – akkor Orbán véleményén ne is csodálkozzunk.

Az Antifa még a tavalyi mozgalmak idején vált Trump mumusává, a Black Lives Matterrel együtt, a szobordöntések, tömegtüntetések idején: ebben az ügyben most nem érdemes elemezgetni, annyit jegyezzünk meg, de azt nagyon alaposan, hogy míg az egyik oldalon az Antifa és a BLM antikapitalista-antifasiszta (a kettő nem kötelezően jár kéz a kézben) álláspontját találták radikálisnak és ijesztőnek, a másik oldal legalább ugyanennyi joggal tartott a Proud Boys, a Boogaloo, valamint a különböző autonóm milíciák alaposan felfegyverzett embereitől. Voltak is minden tüntetésen ellentüntetők. Összecsapások is voltak, halálos áldozatok is, mindkét részről.

Itt jutunk el a Capitolium ostromának kétségtelenül legszínesebb figurájához, a kétszarvú, prémes ruhát viselő Jake Angelihez, akit egy világ ismert meg a képekről és akit már korábban is csak „Qanon shaman”-ként emlegettek. Ez az ember egyszerűen kikerülhetetlen, valóságos jelképpé vált, korábban is festői jelenségnek számított még az alt-rightos, qanonos tarkaságban is, de most már valóságos szimbóluma a... minek is?

Mivel minden felvételen ott volt, mondhatnánk, hogy a trumpista támadóknak, de mivel a trumpista élcsapatot épp most árulják el tulajdon vezetői és most nevezik ki őket antifáknak – mely állításnak épp az ellenkezője igaz – természetes, hogy elsőként a sámánt szúrták ki, vele kezdték a bizonyítást. Annak bizonyítását, hogy antifa kell legyen, hiszen a felvételek szerint részt vett egy arizonai antifa megozduláson.

Részt bizony. Hiszen arizonai. Csak épp nem, mint antifa vett részt, hanem mint ellentüntető. Ez a kifacsart gondolkodás kicsit olyan, mintha az én valamelyik rendőr ismerősömet vádolnám azzal, hogy jobboldali vagy baloldali, mert részt vett egy csomó tüntetésen, látták, le is fényképezték – persze, hogy részt vett, csak nem a demonstrálók között, hanem a sorfalban, mint készenlétis. De mondok más példát: pár éve, mikor még a Parlament mellett állt a Nagy Imre-szobor, egy október 23-án megkoszorúztuk a Nagy Imre Társasággal. Arra járt Budaházy György, meglátta, mit művelünk – épp Adyt szavaltak – és elkezdett durva sértéseket bekiabálni biztos távolságból. Mi meg visszakiabáltunk, és ennyi történt: akkor most Budaházy tagja lett ezzel az afférral a Nagy Imre Társaságnak, mert „részt vett” a koszorúzáson? Dehogyis, ellenkezőleg! Sőt, épp az ellensége lett.

Ennyit érnek az alt-right magyarázkodásai, de míg az ügyben dokumentálódtam, megtaláltam a tökéletes bizonyítékot Jake Angeli trumpista, qanonos voltára. Ugyanis azon a bizonyos arizonai tüntetésen sámánunk interjút adott volt az ORF-nek! Itt van, megtekinthető, nem csalás, nem ámítás, pár mondatát le is fordítom:

Azt mondja a derék, kétszarvú koma, azzal a patrióta kis sminkkel az arcán, miszerint:

Rendben, tehát az az igazán fontos, hogy értsd meg a „Q” mozgalmat. Ez nem csak az Egyesült Államokra vonatkozik, világmozgalom, mert világjelenség a legmagasabb kormányzati szintű korrupció. A legnagyobb végrehajtó hatalom a törvényhozás és a bírói kar kezében van, meg a bankokéban, kartellekében, amelyek a kormánypénzekkel manipulálva, azokat kölcsönözve irányítanak mindent, oké? És millióik, milliárdjaik vannak, dollárban, arra használják, hogy titkos, föld alatti bázisokat építsenek ki, amelyekben rendkívül titkos technológiát használnak és fejlesztenek, végtelen energiaforrásokat meg ilyesmiket, antigravitációs technológiát, inercia-meghajtást, klónozást, oké? Ezzel a globális felvásárlással megpróbálnak új, egységes világrendet létrehozni, ebben 180 ország vesz részt, oké? Az Egyesült Államoknak már vége, de vannak más országok, ahol száz mérföldenként vannak föld alatti bázisok, Svájc már úgy néz ki a bázisok miatt, mint a svájci sajt, olyan lyukasak a hegyek, oké? Trump elnök tweetjeiben megtalálod Q figyelmeztetéseit, Trump olyan, mint egy jó rendőr, aki kijön és segít.” (Itt fullad a szöveg teljesen őrült halandzsába a világ összes ismert konteóját elővéve)

 Annyit még elárul, hogy azért visel bölényszarvakat, mert a bölénnyel nem ajánlatos kötekedni. Hát, ha szembejönne a Baross téren, egy biztos: én sem mernék belékötni, de más sem, mindenki azonnal fedezéket keresne és hívnánk az ápolókat.

 Az interjúból annyi mindenképpen kiderül, hogy ez a figura minden, csak nem antifa: Qanon-hívő, paranoiás összeesküvés-elméletek fanatikusa, Trump legnagyobb tisztelője – de nem egyéb.

 Meg, amint látom, saját vezéreinek a parasztáldozata – épp most árulják el, hagyják cserben, taszítják el maguktól ezt a szegény, manipulált, radikalizált figurát, annak érdekében, hogy adjanak valami magyarázatot a saját ostoba tévedésükre.

 Szánalmas és undorító dolog ez.

 Ráadásul látszólagos, átmeneti megoldást nyújthat csupán: hiszen a trumpista mozgalom nem képes másféle támogatókat szerezni, nekik csak ez az egyfajta csőcselékük van, pedig nem is olyan kis országban élnek, mint mi. Itt maga a tüntetés és az épület ostroma volt a hiba, az a vállalhatatlan, márpedig azért a demonstráció szervezői a felelősek – és a fő szervező épp Donald Trump volt. Míg nem cserélnek vezetőséget, minden megmozdulásukból ilyesmi lesz, és minden demonstráció résztvevőit oda kell majd dobják áldozatnak, el kell majd határolódjanak tőlük, ellenfélnek hazudva őket.

 Itt, kérem, a fejnél vannak a bajok, nem a lábnál.

 És ezt a módszert támogatja, ha közvetve is, a magyar kormány hivatalos álláspontja.

 Már várom a ma reggeli interjú után a szalagcímeket a kormánylapokban:

Kommunista támadás a Capitolium ellen!”

Az Aurora már a Potomacon áll!”

A trumpista anarchisták megtámadták az anarchista Biden-adminisztrációt!”

Fasiszta antifák”

 Legalább egy ezek közül huszonnégy órán belül meg fog jelenni. Fogadni merek rá.

 Ja, hogy a reális helyzettel viszont nem kezdtünk semmit és nem is fogunk?

 Hát mióta van köze a populista politikának akár Európában, akár Amerikában a realitásokhoz?

 Tessék tudomásul venni: Washingtonban igenis busójárást rendeztek az antifák, Trump utasítására, akinek természetesen semmi köze az egészhez.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása