Forgókínpad

Forgókínpad

Kormánymeglepetések

2021. április 21. - Szele Tamás

Kezd különös előérzetem lenni: valami furát művel a kormány. Ha indulatok vezetnének, mint sok polgártársunkat, azt mondanám vigyorogva, hogy „kapkodnak” és dörzsölgetném a kezemet, de az értelem vezet és tudom: ezek az emberek mindennek nevezhetőek, csak ostobának nem. Ezek készülnek valami különös lépésre, annak az előjeleit látjuk.

civiltorveny_tuntetes.jpg

Azon kezdtem a meglepődést, mikor megtudtam ma reggel, hogy a kormány visszavonja a civiltörvényt. Félreértések elkerülése végett: a 2017. évi LXXVI. törvényről van szó, mely a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szólt. Így, múlt időben. Ugyanis az EU bírósága még tavaly nyáron kimondta, miszerint nem összeegyeztethető az uniós joggal az, hogy adott összegű, külföldről érkező támogatás fölött a törvény nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben. Sőt, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

Tavaly nyár egészen pontosan tavaly nyáron volt, nemsokára nyakunkon az idei: ezért aztán tegnap született egy törvényjavaslat ez ügyben, aminek a végén dugták el a HVG által megtalált kulcsmondatot:

Hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.

Aki azt hiszi, hogy ez ennyire egyszerű, alaposan téved. Ugyanis a törvényjavaslat szerint:

Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.” (HVG)

Ez is érdekes lesz, ugyanis az az évi húszmilliós mérlegfőösszeg nagyon alacsony, ennyit nagyon könnyű elgazdálkodni évente, havi kétmilliós kiadást sem jelent: egy magánembernek sok ez, persze, de egy egyesületnek vagy alapítványnak nagyon kevés. Igen ám, de ezt most már nem kötik a bevétel külföldi eredetéhez sem: meg fognak ritkulni az összes ilyen alapítványok, egyesületek, kivéve persze, ami nonprofit. Ugyanis húszmilliót csak elkölteni könnyű, megszerezni már nehezebb, lekönyvelni pedig nagyon nehéz, ha nem ért hozzá az ember.

Mindenesetre szeretném emlékezetünkbe idézni, hogy mi ez ellen a törvény ellen – amit akkor lex Sorosnak hívtak tüntettünk volt, sokan, sokszor, ha még emlékszik arra bárki is... az akkori híradások szerint hetven-nyolcvanezer ember vonult a Várkert Bazártól a Kossuth térre 2017. április 9-én. Másnap zajlott a Sándor-palotánál az a demonstráció, ami végül pereket vont maga után és ami miatt Gulyás Mártont közmunkára ítélték. Így se dereng? Pedig forró egy tavasz volt. Mostanra győztünk, csak olyan ez a győzelem, hogy inkább vesztettünk vele. És most még tüntetni sem lehet a törvényjavaslat ellen.

Nem lehet azt még jó ideig. A ma reggeli hírek szerint ugyanis a kormány által kedd este benyújtott újabb törvényjavaslat őszig hosszabbítaná meg a világjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet, pontosabban a Parlament őszi ülésszakának kezdete utáni tizenötödik napig.

Ez már kezd úgy kinézni, mint valami ősi ünnep, úgy számolják. Például a keresztény vallásban a Húsvét a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra esik, amiben látok is némi rációt, mert kalendárium nem mindenhol volt a niceai zsinat idejében, de napéjegyenlőség, holdtölte és vasárnap mindenhol akadt. Ennél egy fokkal nehezebb kiszámítani a kínai holdújévet, ugyanis az – nagyon leegyszerűsítve – az európai naptár február 4-éjéhez legközelebb eső újhold napján van, de nem mindig. Igazából a kínai a hivatalos naptárakból szokta megtudni, mikor is volt Szilveszter, és annak semmi köze ahhoz, hogy ő mikor ünnepelte. Mármost ha dicső eleink Európában is, Ázsiában is így számolták az ünnepeiket, számolhatjuk mi is így: az ülésszak tizenötödik napján szűnik meg tehát a veszélyhelyzet, kivéve, ha abban a hónapban lesz újhold vagy holdtölte, mert ez esetben meghosszabbítják kétszáz évre, mi meg szidhatjuk a Holdat, annak a járása miatt történt így, a kormány, szegény, semmiről sem tehet.

A javaslat indoklása viszont külön szép, sikerült megtalálni az eredetijét:

Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírusvilágjárvány ellen. Az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés. A Kormány ezért javaslatot tesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbítására az őszi ülésszak első ülésnapját követő 15. napig. A javaslat egyúttal rögzíti, hogy a Kormány a veszélyhelyzetet ezt megelőzően is megszüntetheti. A Kormány alapvető célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. Ezek eléréséhez gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség. A világjárvány elmúlt egy éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat. A világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges.”

Továbbmennék: ezek az új vírusvariánsok ráadásul szobatiszták és jól neveltek is, mert például teraszon egyáltalán nem fertőznek és focimeccsen sem. Ezek már nagyon fejlett mutációk.

Különben adja magát még egy lehetőség: ha ugyanis mondjuk a parlamentnek nem lesz őszi ülésszaka, annak tizenötödik napja sem lehet.

A kormány mai harmadik meglepetése az induló tíz napos oltáskampány. Erről kevés konkrétumot tudunk, leginkább azt, hogy lesz. Azt már, hogy miért lesz, csak sejthetjük: a Telex tudta meg, miszerint tegnap este két hivatalos e-mailt is kaptak a háziorvosok a NEAK-tól (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), ezek közül az az érdekes, amelyben az országos oltási munkacsoport vezetője, György István informálja a címzetteket, miszerint:

A 2021. április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén előre láthatóan nagyobb mennyiségű Sinopharm típusú vakcina fog érkezni hazánkba. A rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltása érdekében a következő hét 2021. április 26-tól április 30-ig, valamint 2021. május 3-tól május 5-ig »Tömeges Oltási Szakasz« kerül bevezetésre, azaz az országos teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását – így a háziorvosi praxisokat is – be kívánjuk vonni az oltási folyamatba. (2021. május 1-jét és 2-át szombatot és vasárnapot az országos tisztifőorvos tömeges oltási napoknak már korábban kijelölte.)”

Azt tudjuk Szijjártó Pétertől, hogy nemsokára 400 ezer helyett egymillió Sinopharmot kapunk, mert Kína szeret minket, mi meg szeretjük a kínait, csak nem az oltást, hanem a tavaszi tekercset vagy a szecsuáni égetett marhát, de mit csináljunk, most vakcinából tudnak küldeni sokat, nem tavaszi tekercsből. És míg megjön ez a szállítmány, gyorsan el kell oltani mindenünket, amink van, legyen hely az újnak a hűtőben. Azt még tudni a kampányról – nem tudom másnak nevezni –, hogy a háziorvosnak

Ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha Ön már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

Ez tulajdonképpen lehet akár jó hír is – de ki tudja? Arról szintén tudunk, éspedig hivatalos forrásból, hogy miképpen állunk vakcinák dolgában. Eszerint:

Újabb vakcinaszállítmányok érkeztek. A Modernából hétfőn 68.400 adag oltóanyag érkezett, kedden a Pfizer 248 ezer adag, az AstraZeneca pedig 72 ezer vakcinát szállított, és még ma 100 ezer adag második oltáshoz használható Szputnyik vakcinaszállítmány is érkezik. Mindezekkel a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni. Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával történik az oltás és már minden harmadik magyar megkapta azt.”

Ezek mai adatok, most már csak azon kell eltöprengjenek az első és második magyarok (hiszen minden harmadik már be van oltva), hogy ha kimaradnak a következő tíz napi oltáskampányból, mert mondjuk 45 év alattiak vagy még nem regisztráltak, utána törvényszerűen kínai vakcinát fognak-e kapni? Nem hinném, hiszen a többi megrendelést sem mondta fel az ország, azt azonban hinném, hogy lesz vagy két hét, amikor megpróbálnak mindenkit Sinopharmmal oltani. Én arról sem tudok semmi rosszat, de ha valaki nem szereti, itt hívom fel a figyelmet: meg lehet beszélni, milyen vakcinát fogadunk el és milyent nem szeretnénk. Csak tessék szólni, és meglátják: nem erőszakolják egyiket sem.

Aki pedig már megkapta az első oltását nem Sinopharmmal, az megnyugodhat: pont olyannal kapja majd a másodikat is, amilyen az első volt.

Csak mégis, mintha érezne az ember némi lázas igyekezetet az események mögött, pedig hát elvileg minden a terv szerint halad.

Mármint, ha van terv, ami távolról sem biztos.

Szóval, ilyen kis figyelmes ez a mi kormányunk: csak ma reggel három meglepetéssel szolgált nekünk.

Néha pihenhetnének egy kicsit.

Csak arra bírnék rájönni, igazából mire készülnek?

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása