Forgókínpad

Forgókínpad

Zsarolók Minszkben

2021. május 26. - Szele Tamás

Akkor folytassuk a fehérorosz helyzet krónikáját, mert bizony nem csitulnak az események, egymást kergetik, csak győzze őket követni az ember. Tegnap jó néhány fontos dolog történt: új törvényeket írt alá Lukasenka, vád alá helyezték Sofia Sapegát, akinek az a valódi bűne, hogy Roman Protaszevics barátnője, valamint belekeverték az ügybe Svájcot is.

sofia-sapega1.jpg

Bár, amennyire vád az a vád... még maga az ügyészség sem mondja kétszer ugyanazt. Mindenesetre elrendelték a hölgy fogva tartását, egyelőre két hónapos időtartamra, melyből könnyen lehet tizenöt év is, arrafelé ilyen a kalendárium. De róla később, egyelőre lássuk Lukasenka törvényeit.

Első sorban a sajtót bénította meg a tömegrendezvényekről és a médiáról szóló két törvény, ezekről máshol írtam részletesebben, nem ismételném magamat, legyen elég annyi, hogy sok dolog lett tilos a belarusz médiában, olyan alapvető újságírói eszközök használata például, mint az élő, helyszíni tudósítás, a közvélemény-kutatás (ha az nem állami) és a „tiltott források” idézése. Kérdés, hogy ezek után miféle sajtót lehet egyáltalán összelapátolni, szerintem maximum termelési riportot a Minszki Traktorgyár, más néven MTZ tervének korai teljesítéséről, vagy esetleg életszagú tudósítást a tengerihántásról a sklovi járás téeszeiben, Lukasenka szakértő tanácsainak szellemében.

Ami a tömegrendezvényeket illeti, azok környékén szabályosan lezárható tegnaptól az összes szolgáltatás, legyen szó kereskedelemről, energiáról, ivóvízről vagy akár közlekedésről is, ami a törvény lényege lehet: ugyanis ha egy tüntetésre nem bírnak eljutni a résztvevők, az nem tüntetés.

Ennyi nem volt elég.

A minszki Nemzetgyűlés (egy kétkamarás parlamentről van szó) hozott tegnapelőtt egy olyan határozatot is, ami a távközlési törvényt módosítja. Ezt a BelTA hírügynökség angol nyelven nem közölte (mert hátha észreveszik) de közölte oroszul, annak fordítását idézem.

Lukasenka fehérorosz elnök aláírta az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításait – tájékoztat a BelTA.

A dokumentum előírja, hogy a kormányzat intézkedéseket hozhat a távközlési hálózatok és elemeik működésének korlátozására (használatuk idejének és mennyiségének csökkentése, munkarendjük megváltoztatása), valamint a távközlési hálózatok és elemeik működésének felfüggesztésére (ideiglenes leállítás) a nemzetbiztonságot veszélyeztető helyzetek megelőzése érdekében.

Ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a közcélú távközlési hálózat irányításának hatáskörét a Fehérorosz Köztársaság elnökének irányítása alá tartozó Operatív és Elemző Központ kapja. Ha a távközlési szolgáltatók nem tesznek eleget a távközlési hálózatok és az azokat alkotó távközlési létesítmények működésének felfüggesztésére vagy korlátozására vonatkozó követelményeknek, az a hírközlési tevékenységek engedélyezésére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértésének minősül.

A törvény a hivatalos kihirdetését követően lép hatályba.” (BelTA)

Mivel pedig tegnap kihirdették, már hatályos. Mit jelent ez? Ha lehántjuk a szövegről a hivatalos bikkfanyelvet, annyit, hogy amennyiben Lukasenkának, hogy is fogalmazzak, olyan gerjedelme ágaskodik, akkor egy mozdulattal kikapcsolhatja az internet-szolgáltatást az egész országban mindenestől. Egyben megszűnik az eddigi rendszer, amiben a szolgáltatásra kiadott engedélyeket a Beltelekom kapta és az gazdálkodott velük – volt már ilyen arrafelé, 2020 októberében, az első nagy tüntetések idején, akkor ez a lekapcsolás körülbelül 170 millió dolláros kárt okozott a gazdaságnak.

Belarusz torka tehát Lukasenka kezében van, és a diktátor egyre erősebben fojtogatja az országot, de, mint minden velejéig romlott gazember, az áldozatát vádolja a saját bűneivel. Lám, mit mondott ma délelőtt is! 

Ellenségeink áttértek a zavargások szervezéséről a fojtogató taktikára. Új sebezhető pontokat keresnek, és nem csak minket vesznek célba. Mi vagyunk számukra a kísérleti terep, mielőtt keletre költöznek. Itt mindent kipróbálnak, aztán majd odamennek. Az egyik szélsőséges Telegram-csatorna, amelynek székhelye Fehéroroszországon kívül van, azzal szerzett ismertséget, hogy Fehéroroszország ellen dolgozott, és most Oroszország ellen dolgozik.”

Szóval, akkor Minszk most Moszkvát védi igazából? Téeszelnök elvtárs, kilóg a lóláb, kilóg a ménes is! És kik ellen védik, kik azok a rejtelmes ellenségek, hol vannak?

A dolgok jelenlegi állása vagyis inkább Lukasenka szerint Lengyelországban rejtőznek, Litvániában és Lettországban, ezen kívül Svájcban. Miért pont Svájcban? Mert azt mondta és kész. Illetve egészen pontosan azt mondta, hogy a Ryanair gépét fenyegető e-mail Svájcból érkezett, tehát az alpesi ország is érintett az ügyben. Én értem, hogy emberünk szakmája és képzettsége alapján alapvetően a sertéshizlaldák világában járatos (mivel ilyent is igazgatott egy időben), de kéne találni egy bátor embert, aki elmagyarázza neki, mi is az a proxy-szerver. Bár egyelőre nem láttuk még magát a mailt sem. Idézetet láttunk belőle. Azt viszont legalább többfélét is...

Ellenben tegnap a fehérorosz Közlekedési Minisztérium kiadta a Ryanair-gép parancsnoka és a minszki légi irányítás között lezajlott rádióforgalmazás leiratát is, amit érdemes értő szemmel végigolvasni, bár szerintem sokat húztak belőle. Alapvetően szakszerű kommunikáció, de képtelen vagyok elhinni, hogy nem hangzott el a forgalmazásban még egy említés sem a gépet kísérő MiG–29-esről.

Folytassuk a történetet: azt már megmondta Lukasenka, hol vannak a rettentő ellenségek, mely országokban, illetve ezen országokon kívül a minszki tömlöcben vannak, most akkor lássuk, kik is ők?

Roman Protaszevics életét ismerjük, bár nem hosszú a krónika, hiszen a fiatalember csak 26 éves. A Nexta Telegram-csatorna valóban hihetetlenül hasznosan tudósított a tömegtüntetésekről, a teljes világsajtó hálás lehet érte, de – nem szervezte őket. Tehát az a veréssel kikényszerített vallomás, amit tegnapelőtt este hallhattunk a fogságban lévő Protaszevicstől, a valóság fényében hajítófát sem ér. Ő csak beszámolt az eseményekről, de nem szervezett semmit – az az igazság, hogy szinte senki nem szervezkedett, ezek a demonstrációk leginkább spontán alakultak ki, főleg eleinte. Később is közösségi szervezés-jellege volt a dolognak, sokan összedugták a fejüket mindenféle online csoportokban, csatornákon és tanácskoztak, mint a vecsében. Csakhogy online csoportot becsukni nem lehet, embert viszont lehet, ezért kell Lukasenkának Protaszevics.

Bűnbaknak, vagy ahogy a Tanúban mondanák, „statuálni”. Így már érthető lesz akár a tizenöt év, akár még a kötél is.

De miféle aljas indokból tartják fogva a barátnőjét, Sofia Sapegát is?

A kérdésben a válasz: aljas indokból. Kiváló zsarolási potenciál a fehérorosz KGB számára (náluk még így hívják a Szervet, igen...) az, hogy a kezükben van, hiszen ha Protaszevicset nem töri meg a kínzás, a verés, az biztos megtöri, ha a kedvesét a szeme láttára kínozzák meg. Vagy megfenyegetik sok év börtönnel. Undorító helyzet ez, és innentől mondhatjuk, hogy bármit vall be Protaszevics, az mind kétséges.

Mi a vád Sofia Sapega ellen?

A vád abszurd és többféle: napokig gondolkodtak azon, mit fogjanak rá, bemutatok pár változatot a Meduza.io alapján.

Május 25-én az orosz külügyminisztérium arról számolt be, hogy Sapiegát azzal gyanúsítják, hogy „2020 augusztusa és szeptembere közötti időszakban több, a fehérorosz büntető törvénykönyv több cikkelye szerinti bűncselekményt követett el”. Nem részletezték, hogy milyen bűncselekményekre utalnak. Augusztusban és szeptemberben tömeges tüntetések voltak Fehéroroszországban az elnökválasztás után.

Sapega édesanyja elmondta, hogy lánya a tüntetések alatt egyáltalán nem tartózkodott az országban: „Augusztusban elutazott Fehéroroszországból Litvániába. Készült a tanulmányaira. Ellenőrizzék a bélyegzőket az útlevelében!”

Későbbi hír:

Az orosz Sofia Sapegat, akit a Ryanair gépének kényszerleszállásakor vettek őrizetbe Minszkben, lázadással vádolják. Ezt egy, az ügy anyagát ismerő forrás jelentette a Novaja Gazetának.

A forrás szerint Sapega ellen a fehérorosz büntető törvénykönyv két cikke – erőszakkal kísért tömeges zavargások szervezése (293. cikk 1. része) és csoportos akciók szervezése, amely a hatóságok követeléseivel szembeni nyilvánvaló engedetlenséggel párosul (342. cikk 1. része) – alapján emeltek vádat.”

Utolsó hír:

Megjelent egy videó Sofia Sapegáról az őrizetbe vétele után. Ebben azt állítja, hogy ő a szerkesztője egy olyan Telegram-csatornának, amely a rendfenntartók adatait teszi közzé.

A fehérorosz kormánypárti „Sárga szilva” Telegram-csatorna közzétett egy videót az orosz nővel, Sofia Sapegával, akit a Ryanair gépének minszki leszállásakor vettek őrizetbe.

A félperces videóban Sapega megnevezi adatait és lakóhelyét, majd azt állítja, hogy ő a „Fehéroroszország fekete könyve” nevű telegram-csatorna szerkesztője, „amely belügyi tisztviselők személyes adatait teszi közzé”.

Sofia Sapega édesanyja, Anna Dudich az RT-nek adott kommentárjában azt mondta, hogy „sokkolta” a lányáról készült videó. „Egyáltalán nem értem, mi folyik itt. Milyen „fekete könyv”, Sophia? Vagy össze vagyok zavarodva, vagy ez egy álom, vagy ez egy csapda” – mondta Dudich.”

Ahogyan az előző videó, melyen Roman Protaszevics tesz vallomást, (mit ad Isten, azt is a „Sárga szilva” tette közzé) hiteltelen, úgy ez is az. Mivel csikarták ki? Kínzással, veréssel, zsarolással.

Valószínű, hogy Sofiát zsarolják Romannal, Romant Sofiával, és ez a csikicsuki malomjáték felőrli majd őket.

Shakespeare tollára méltó aljasság, csak remélni merem, hogy nem jutnak a két veronai szerelmes sorsára.

Lukasenkának viszont érdemes lenne emlékezetébe idézni, hogyan is járt Harmadik Richárd király a bosworthi csatában.

Még egy lovat sem kapott, hiába kínálta érte az országát.

Ez történik azokkal, akik úgy döntenek, hogy gazemberek lesznek.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása