Forgókínpad

Forgókínpad

Versenyszerű szarvasbőgés

2021. október 03. - Szele Tamás

Be kell látnom, hogy mostanság sokat veszítettem, komoly élményeket hagytam ki. Tegnap például elmulasztottam kilátogatni a Nemzeti Vágtára, melyet a Vadászati és Természeti Világkiállítás keretein belül rendeznek, így kénytelenek voltak nélkülem megtartani. Sőt, ma is nélkülem zajlanak a futamok. Ráadásul kihagyom a szarvasbőgő Európa-bajnokságot is.

szarvasboges1.jpg

Tudom, hogy mélyen hazafiatlan dolog ez részemről, ott kéne nekem is bőgnöm a többiekkel együtt, sőt, kötelessége volna ez mindannyiunknak, de ez egy ilyen közömbös, léha kor. Illetve hát már jóval korábban kellett volna elkezdenünk bőgni szarvas módjára, mert ez már az EB, erre el kell ám jutni kisebb előbőgő megmérettetéseken, ez már a finálé, az ezen való részvételt ki kellett volna érdemelni még időben. Lehetne népsport, tömegsport Magyarországon a szarvasbőgés, lehetnénk nagyhatalom ebben a sportágban, de lám, minket nem érdekel a nemzet felemelkedése, ha bőgünk, mondhatni privát módon tesszük, nem sportszerű keretek között, mint bármelyik közönséges marha.

Rendben van, de hát létezik egyáltalán ilyen sport? Az nem dönt el semmit, hogy én eddig nem hallottam róla (pedig néhány éven keresztül sportújságíró is voltam), az csak engem minősít. Lehet, hogy én nem érdeklődtem kellőképpen, tőlem függetlenül viszont ilyen tényleg van. Sőt, ez a mai rangos sportesemény már a huszonkettedik Európa-bajnokság a sportág történetében, de meg is adjuk a módját. A rendezvény műsorvezetője Stohl András, a versenyt Bors Richárd, a világkiállítás szakmai igazgatója nyitja meg, a díjakat pedig Kovács Zoltán kormánybiztos adja át.

A bajnokság fontosságát mutatja, hogy nem kisebb sajtóorgánum írt róla külön hírt, mint a CÖF hírportálja, a 2022 Plusz, amit rajtam kívül szerintem csak azok olvasnak, akik írják, ők is csak muszájból. De egész tisztességesen bemutatják a sportágat, idézzük is őket!

A szarvasbőgés imitálásának képviselői először a Wild und Hund kezdeményezésére 1999-ben mérték össze tudásukat Dortmundban. Az összeurópai megmérettetést azóta minden évben megrendezik, amelynek versenyszabályzatát a részvételre jogot nyerő nemzetek közösen alakították ki és finomították az évek alatt, a Wild und Hund koordináló és informális vezető szerepe azonban mindvégig megmaradt.

A szabályzat értelmében csak azok a nemzetek vehetnek részt az Európa-bajnokságokon, amelyek saját, nemzeti megmérettetéseiket is az európai szabályrendszer szerint rendezik, és ezt igazolni tudják. Mindemellett részletesen előírja az egyes versenyek menetét, versenyszámait, a bírálat szempontjait, továbbá meghatározza az Európa-bajnokságok megrendezésének alapkövetelményeit is.

Magyarország a kezdetektől fogva részt vesz az európai versenyen, egyéniben és csapatban is számos dobogós hellyel, valamint négy Európa-bajnoki címmel vívta ki meghatározó szerepét a résztvevő országok között.

Hazánk a 22 év alatt négy alkalommal adott otthont az Európa-bajnokságnak, legutóbb 2016 májusában, a Keszthelyen megrendezett XVIII. Szarvasbőgő Európa-bajnokságon.” (2022 Plusz)

Maga a rangos német vadászlap, mármint a Wild und Hund azonban nagyon sokat nem foglalkozik a mai versennyel, összesen egy fotót közöl a német csapatról, fölötte meg két és fél sorban intézi el a hírt:

szarvasbogo_nemet_csapat.jpg

Úton vagyunk Magyarországra, a Szarvasbőgő Európa-bajnokságra. Erre a hétvégén kerül sor a budapesti Vadászati Világkiállítás alkalmából. Drukkoljatok nekünk!”

Rendben, azt eddig sikerült tisztázni, hogy ilyen sport létezik, és rangos nemzetközi versenyeket is rendeznek belőle, méghozzá jó ideje. Láttam már ennél furább sportokat is, például a víz alatti hokit, és abból is tartottunk Egerben Európa-bajnokságot, 2019-ben, alig hittünk a szemünknek a kollégákkal.

Viszont hogy lehet versenyezni szarvasbőgésben? Kimennek a marhák, bocsánat, az urak az erdőbe, és bőgnek, aki a leghangosabb, az győzött? Távolról sem. Ennek nagyon komoly szabályrendszere van, amire sikerült kis kutakodás után rábukkannom a Vadászati Kulturális Egyesület honlapján:

A versenyzők név nélkül, az előzetesen húzott sorszámuk alapján versenyeznek a színpadon. A zsűri tagjai nem tudhatják, hogy az egyes sorszámok mely versenyzőhöz tartoznak, így a részrehajlás kizárható. A rajtszámok kihúzása és a versenyszabályzat ismertetése közvetlenül a verseny előtt, a színpad mögött történik. Az értékelést egy öttagú, zárt kabinban ülő zsűri végzi. Az értékelésnél a legfőbb szempont a technikai kivitelezés, a szakmailag és művészileg hiteles és helyes előadás, valamint a hangutánzás élethűsége. Az öttagú zsűri tagjai a színpadi teljesítmény alapján egyenként és versenyszámonként külön-külön, 1-től 6-ig pontozzák, értékelik a versenyzőt. (…)

A versenyzők kötelesek vadászias öltözékben színpadra állni és kalapot viselni! Az a versenyző, aki viselkedése vagy öltözete alapján nem felel meg a vadászati etikett előírásainak, automatikusan kizárandó a versenyből. A versenyzők maguk választják ki a bőgőeszközeiket, de nem használhatnak elektronikus hívókat vagy egyéb, nem a saját hangképzés elvén működő mesterséges segédeszközöket. Az előadás során mikrofon használata kötelező! A versenyző az előadásának megkezdése előtt minden esetben köteles kalapemeléssel üdvözölni a közönséget, és a végén ugyanígy, kalapemeléssel jelezni a műsorvezető, valamint a közönség felé a feladat befejezését. (…)

Versenyszámok:

A: Teheneit terelő hárembika hangja (KÖTELEZŐ!)

B: Párharcban győztes bika hangja (KÖTELEZŐ!)

C: Egyenrangú társát harcra hívó két különböző bika hangja

Ha az első három hely valamelyikén pontazonosság alakul ki, szétbőgésre kerül sor. Az esetleges szétbőgés alkalmával az öreg, fáradt bika utóbőgéskori hangját kell bemutatni!”

Nem tudok mást mondani, csodálatos lehet egy ilyen verseny, jövőre indulok is rajta. Ruganyos léptekkel érkezem a színpadra, kalapot emelek, majd bőgök, mint a hárembika, bőgök, mint a harcoló bika, aztán bőgök úgy is, mint egyszerre két bika. Ez minden sportok legjobbika. Ha kell, szétbőgök és utóbőgök, majd emelem kalapom és menekülök a közönség elől, mert a végére már minden vadászias öltözékem dacára szarvasbikának fognak nézni hangom alapján.

A mai Európa-bajnokság, ugye tizenegykor kezdődött, akkor láttak neki a bőgésnek a vadász urak, remélem, Semjén Zsolt is indult a mezőnyben, viszont aki inkább a fegyverek iránt érdeklődött, az a Kincsem Parkba ment, ahol a Történelmi Lovas Egyesület látványos bemutatóját, majd agarász-, solymász-, elöltöltő fegyveres- és vadászíjász-bemutatót tekinthettek meg az érdeklődők. Ellenben a szarvasbőgő bajnokság után, ugyanazon a helyszínen, a Hungexpo D pavilonjában 13:30-tól kutyás mesterkurzust tartanak, előbb a tacskóké, majd a jagd terriereké és a welsh terriereké a színpad. Tehát ugatás is lesz, nem csak bőgés. 16 órától pedig Fekete István Tüskevár című művének színpadi adaptációját mutatják be.

A Tüskevár, színpadon. Hát nem tudom: Tutajost, Bütyköt, Matula bácsit vagy Náncsi nénit gond nélkül el lehet képzelni a világot jelentő deszkákon, de hogyan oldják meg a réti sast? És a ladikot? Vagy a vihart? Megannyi kínzó kérdés, amire csak a helyszínen kaphatnék választ, ha odamennék.

De nem megyek. Sem agarászni, sem egerészni, sem bőgni, sem ugatni.

Azt írta nyolc perccel ezelőtt az Origo, miszerint

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nyolcadik napján csaknem 55 ezren látogattak ki a Hungexpóra, ezzel a központi helyszín látogatottsága már átlépte a 180 ezret, szombat estig összesen már több mint 850 ezren vettek részt a rendezvénysorozaton, amely vasárnap egyebek mellett Szarvasbőgő Európa-bajnoksággal, a FeHoVa PLUSZ kereskedelmi vásár zárónapjával várja az érdeklődöket – közölték a szervezők közleményükben.”

Vannak elegen nélkülem, csak úgy tódul a nagyérdemű. De akad is látnivaló. Mostanáig kételkedtem a látogatottsági adatokban, mert ahány ismerősöm ott járt, mind esküdött, hogy alig találkozott más látogatókkal, a pavilonok üresen kongtak, de a mai programot tekintve hajlamos vagyok elhinni, hogy mégis tömegek tódultak oda.

Nem mindennapi látvány lehet, ahogy a vadászruhás, kalapos urak egymás után bőgnek a színpadon, mint a teljes gemenci erdő. Megértem, ha befizetnek rá.

Javasolnám még versenysportággá emelni a farkasüvöltést és a medvebrummogást is, természetesen vadászias öltözékben.

No, mindegy: az urak hadd bőgjenek az Európa-bajnokságon, én meg itthon bőgök, egyedül, mert nincs időm kimenni.

De aki marha, az bőgjön is.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása