Forgókínpad

Forgókínpad

Az ellopott napló esete

2021. november 06. - Szele Tamás

Ez az egész történet – ha úgy vesszük – inkább illene egy tizenkilencedik századi vígjátékba, mint egy huszonegyedik századi kémregénybe. Van benne elnök, az elnöknek van lánya, a lányának volt naplója, azt ellopták... ez eddig egy francia színdarab alaphelyzete vagy egy pesti kabaréjeleneté. Csak fele sem tréfa, ugyanis Joe Biden amerikai elnök lányáról van szó.

ashley-biden-diary-full-release-1-1024x538.jpg

Szóval, arról számolt be ma reggel a 444, hogy:

Biden lányának ellopott naplója miatt nyomoz az FBI”

Ébredezve csak annyit dörmögtem magam elé, a szakállamba, hogy „nyomozzanak, ha nincs jobb dolguk” de aztán érdekelni kezdett az eset, hiszen nem egy tizenéves lányról van szó, hanem egy negyvenes, felnőtt hölgyről. Ő már leírhatott olyasmiket, amik rossz kezekbe kerülve sok kellemetlenséget okozhatnak, bár épp, mivel felnőtt, épeszű ember, tán csak nem művelt ilyent? Nem, igazából nem, de az is tény, hogy ha az alt-right sajtó ráteszi a kezét akár csak egy bevásárlólistára is, abból rögtön „kompromittáló dokumentum” lesz, mint majd látni fogjuk. De egyelőre azt lássuk, mit tudunk a nyomozásról?

Két helyen is házkutatást tartott az FBI, hogy kiderítsék, ki lopta el Joe Biden amerikai elnök lányának naplóját – írja a New York Times. A nyomozók egy New York-i lakásban és egy, New York egyik elővárosában lévő házban is kutattak, mindkettő a konzervatív Project Veritas nevű szervezet munkatársaihoz köthető.

Az elnök 40 éves lánya, Ashley Biden 2020 októberében jelezte a hatóságoknak, hogy egy betörés során több személyes tárgyát is ellopták. Tavaly október 24-én, nem sokkal az elnökválasztás előtt aztán a naplóból vagy egy tucat oldalt közöltek jobboldali hírportálok, amelyek a Project Veritas nevű szervezeten keresztül jutottak a naplórészletekhez. A James O'Keefe vezette konzervatív szervezetnek állítólag egy újságíró szivárogtatta ki a naplót, akinek lapja nem volt hajlandó közölni az oldalakat. De hogy a kiszivárogtató hogyan jutott a naplóhoz, azt nem tudni.”

Ennél azért több történt, viszont hoppá, ismerős neveket látok: Project Veritas, James O'Keefe! Az bizony nagyon rossz hírű csapat. Az álhírek jelentős részét ők termelik ki, röppentik fel, engedik útjukra, világszinten is nagyhatalom a hírhamisításban. Valóságos kacsafarm. Évek óta dühítenek, mert a legnagyobb ru galmassággal követik a konteók trendjeit, mikor még nem volt világjárvány, sorosoztak, illuminátusoztak, 5G-ztek, kampányoltak Trump mellett, Biden ellen, nem válogattak az eszközökben – tavaly még azt is terjesztették, hogy az Egyesült Államokban gulágok épülnek a republikánus szavazók számára, ez olyan ügyes ál- és rémhír volt, hogy a megfelelő útvonalon keresztül (V4NA hírügynökség, Origo) eljutott a magyar köztévé híradójáig is, csak onnan azóta levették, de az Origón még megvan. Azt is állították volt, hogy „a Facebooknál kóddal cenzúrázzák a konzervatív tartalmakat”, ez is eljutott a magyar kormánymédiába, ahogy még annyi más hazugságuk, elég ránézni a 888 keresőjére, hogy lássuk: elég gyakori forrásnak számítanak még mifelénk, a messzi Hunniában is. Szóval, nagyipari hazugsággyárosok, olyan is volt – 2017-ben – hogy fordítva sült el egy provokációjuk. Akkor szándékosan hamis információkkal próbálták félrevezetni a Washington Postot, csak a tapasztalt kollégák nem ugrottak be, és felültették a felültetőket, olyan sikeresen, hogy végül a dezinformációt leleplező cikksorozat kapott Pulitzer-díjat. De később külön felbéreltek egy brit titkosügynököt, hogy képezze ki az embereiket, akik aztán beépültek a Demokrata Párt kampányába – szóval ez a csapat amolyan sajtógerilla, vagy küldetéses sajtóterrorista inkább, az Isten mentsen meg minket az ilyenektől (pedig teremnek nálunk is bőven, azoktól is mentsen meg).

Az kicsit sem csodálatos, hogy közük van a napló-ügyhöz is, csak épp kérdés, hogy mennyi közük lehet hozzá? És mennyire hiteles maga a napló? Egyáltalán: mi történt vele?

Az, hogy, mint az előbb is mondtam, egy betörés során ellopták, mindenféle egyéb ingósággal együtt. Már ez is gyanús volt, hiszen rendes betörő készpénzt, értéktárgyakat vagy műszaki cikkeket lop, nem naplót, szóval az FBI gyanakodott, hogy elő fog ez kerülni, éspedig kellemetlen helyen. Elő is került. A National File nevű alt-right médium közölte, 2020. október 28-án, mind a 112 oldalt, bár sok rosszat nem bírtak belőle kibányászni, csak olyasmiket, hogy Ashley Biden ezt egy floridai drogrehabilitációs intézetben írta, részletezi romantikus érdeklődését, széteső házasságát, a drog- és szexfüggőséggel való küzdelmét, valamint családi életét, azt, hogy apja elindult az elnökválasztáson. Az alt-right sajtó „gyermekkori szexuális traumát” is emlegetett, de ez annyiból állt, hogy a kis Ashley megleste volt édesapját zuhanyozás közben, szóval sehogy sem lehetett ezekből a feljegyzésekből komoly kampányfegyvert kovácsolni.

De hogyan kerül a történetbe a Project Veritas, ha nem náluk jelent meg? Erre maga James O'Keefe adott választ mai, hosszú és patetikus nyilatkozatában, aminek csak az erre vonatkozó részét idézném:

Tavaly év végén tippadók kerestek meg minket, akik azt állították, hogy birtokukban van Ashley Biden naplójának egy példánya. Soha nem találkoztunk a tippadókkal, és nem is hallottunk róluk. A tippadók jelezték, hogy a naplót egy olyan szobában találták, amelyben Biden asszony annak idején lakott, és amelyben a tippadók ideiglenesen tartózkodtak, miután Biden asszony elhagyta a szobát. A tippadók jelezték, hogy a napló robbanásveszélyes állításokat tartalmazott az akkori jelöltről, Joe Bidenről. A tippadók jelezték, hogy tárgyalásokat folytattak egy másik médiummal a naplóért járó pénzösszegek kifizetéséről. A tippadók képviseletében olyan ügyvédek jártak el, akik a Project Veritas-szal folytatott tárgyalásokat bonyolították le.

Kivizsgáltuk a nekünk átadott állításokat. Lépéseket tettünk a napló hitelességének megerősítésére. Végül azt az etikai döntést hoztuk, hogy mivel nem tudtuk megállapítani, hogy a napló valódi-e, hogy a napló valóban Ashley Bidené volt-e, vagy hogy a napló tartalma valóban hiteles-e, nem hozhatjuk nyilvánosságra sem a naplót, sem annak bármely részét. Megkíséreltük visszaadni a naplót a Biden asszonyt képviselő ügyvédnek, de ez az ügyvéd megtagadta a napló hitelesítését. A Project Veritas átadta a naplót a bűnüldöző szerveknek, annak érdekében, hogy az visszakerüljön jogos tulajdonosához. Soha nem tettük közzé.”

Én betörést még ilyen finoman körülírni nem láttam... „a naplót egy olyan szobában találták, amelyben Biden asszony annak idején lakott, és amelyben a tippadók ideiglenesen tartózkodtak, miután Biden asszony elhagyta a szobát”. Hogyne, ugyanis ha nem hagyja el a szobát, ők sem hatoltak volna be oda, és ideiglenesen tartózkodtak benne, mivel egyetlen betörés sem tart örökké. Szó szerint igaz ugyan, amit ír, csak éppen halandzsa, mellébeszélés. Tulajdonképpen azt akarja jelenteni, hogy „járt nálunk ez az irat, csak gyanúsnak találtuk, nem vettük meg”, de ha nem vették meg, miképpen tudták átadni a bűnüldöző szerveknek az eredeti példányt, hogy az visszakerüljön a tulajdonoshoz? Ha ehhez hozzátesszük, amit az általuk alkalmazott módszerekről tudunk (ügynökök, provokátorok bevetése, dezinformációs kampányok) világos, hogy nem névtelen, arctalan betörők tett ék rá a kezüket véletlenül a naplóra, amivel aztán körbejárták a megfelelő orgánumokat és megpróbálták eladni a dokumentumot, hanem eleve az ő embereik lopták el, csak a közléstől már visszariadtak. Nem érte volna meg a kockázatot az a semmi, amit a napló tartalmazott. Inkább átadták a másolatot a National File-nak – gondolom, nem ingyen – és tőlük indult el a sztori, ami később a Fox Newsba is bekerült, sőt, elterjedt az egész világon. A „tippadó-legendára” azért volt szükség, hogy ne őket keressék a szövetségiek, hanem az „ismeretlen tetteseket”.

A mostani házkutatásokra, letartóztatásokra meg azért került sor, mert a szövetségiek nem hülyék. Átláttak a szitán is, a rablómesén is.

Az a helyzet, hogy a Project Veritas utóbbi években egész hálózatot kezdett szervezni kémkedni és provokálni hajlandó aktivistákból, akiket már nem csak a Reepublikánus Párt ellen akartak bevetni, hanem korábbi ellenfelük, a CNN és új célpontjuk, a Pfizer ellen is.

Jól tetszettek olvasni: a Project Veritas vastagon benne van az oltásellenes propagandában is, és nem áll tőlük távol a qanonizmus sem. Tehát a napló csak a jéghegy csúcsa, ami kilátszik ebből a hazugsággyárból a víz fölött, maga a jéghegy sokkal nagyobb, veszélyesebb. A napló az, amivel meg tudták fogni őket – igazság szerint egy csomó korábbi akciójukra is le lehetett volna csapni, például a Washington Post félreinformálására, csak az nem volt szövetségi bűntény.

És még egy oka azért van ennek a mostani akciónak. Az idén májusban lelepleződött, 2018-as provokáció az FBI ellen!

A New York Times számolt be arról, hogy a Project Veritas több ügynöke vett részt egy olyan tervben, amelynek célja az FBI munkatársainak és más olyan tisztviselőknek a lejáratása volt, akiket Trump elnök ellenségeinek tekintettek. A Project Veritas által foglalkoztatott hölgyek egy közös georgetowni lakásban éltek, onnan jártak randevúzni az FBI alkalmazottaival, hogy megpróbálják titokban felvenni, ahogyan becsmérlik Trumpot. H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó volt ennek a műveletnek az elsődleges célpontja, bár az ellene irányuló erőfeszítések 2018 márciusában véget értek, amikor McMaster lemondott a pozíciójáról. Ennek az akciónak a felderítéséhez három év kellett, de miután fény derült a „mézcsapdára”, valóban csak idő kérdése volt, mikor lép egy nagyot és határozottat az FBI.

Nem kellett volna cibálni a tigris bajszát.

Akárhogy is nézem, ez a szervezet a végnapjait éli, bár a honlapja még aktív és igen haragosan viselkedik, viszont ha felgöngyölítik a teljes hálózatukat mindenestől, elég sok meglepő hírben lehet részünk. Nem tartok kizártnak egy esetleges külföldi befolyást sem, akár a medve, akár a sárkány részéről. Jó ideig fogják lakni San Quentint, akik részt vettek a Project Veritas játékaiban. És már messze nem egy ellopott naplóról van szó.

De mi lesz a magyar kormánymédiával? Mi lesz a V4NA-val, az Origóval, a 888-cal, a hirado.hu-val? Miből fognak dolgozni?

Ej, akad még álhír a világban. Majd használják a Breitbartot meg a Sputnik Newst.

Mint eddig.

Most csak egy álhír-kombinát esik ki.

Túl fogják élni.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása