Forgókínpad

Forgókínpad

Vodka és vakcina

2021. november 16. - Szele Tamás

Mikor az ember már sokadjára jár úgy, hogy egy, a világjárványról folyó beszélgetés közepén művelt, értelmes, logikus gondolkodású ismerőse kérdez egy akkora baromságot, amitől megáll a kés a levegőben, már nem kérdez vissza, hogy „ezt meg honnét veszed”. Lehet tudni, honnét: a világhálóról. A világhálóra pedig Olginóból került fel, galambocskáim...

kremlin_st_basils-russia_fecskendo.jpg

Persze Olgino is csak egy jelkép, kifejezés, gyűjtőnév, ott alapították meg az orosz Internetkutató Intézetet, amiből kifejlődött Putyin Káoszgépe. Azzal a világjárvány előtt is sok bajunk volt, a pandémia viszont annyi üzemanyaggal látta el, hogy az is kétséges, valaha sikerül-e tőle megszabadulnunk. A Káoszgép lényege az állandó bizonytalanság keltése, hihetetlen mennyiségű álhír útján, melyek persze mind manipuláltak, hogy a végén senki se tudja, mit higgyen, kiben bízzon: na, akkor majd jön az Erős Ember, Putyin, Trump, Orbán, bárki és jelzi, hogy benne nyugodtan megbízhatunk... ez most nagyon leegyszerűsített leírás volt, de a működési elv benne van.

Érdekes írás jelent meg ma reggel az Indexen, izgalmas címmel:

Visszafelé sült el az orosz média külföldioltás-ellenes kampánya”

de mielőtt elkezdenénk belenézegetni, megjegyezném, hogy Oroszország a világjárvány kezdetén valami egészen mesebeli módon kezelte a problémát: nem hitte el, hogy ilyen egyáltalán létezik. Hiszen ha ők tudnak hazudni, tudhatnak mások is, Kínának, az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak elvből nem hisznek, tehát az első óvintézkedésük az volt, hogy Putyin még a járvány legelején külön kutatóintézetet bízott meg azzal, hogy vizsgálják meg: hatásos-e a szibériai kocsányos tölgy bármely porcikája is a betegség ellen. Az intézet hosszas munka után, szepegve bevallotta: nem hatásos, de a cár atyuska jó hangulatában volt, és nem küldte el a kutatókat Szibériába tölgyfának, csak többet nem esett szó erről az ötletről.

Aztán rájöttek, hogy ez most nem vicc, ez komoly, viccnek durva is lenne, és elkezdték fejleszteni, gyártani a saját vakcináikat. Többfélét is, persze. Meg mikor elkészültek, eladni, jutott belőle nekünk is, másoknak is. Ebben az üzleti helyzetben – nem megyek bele abba, melyik vakcina mennyire hatásos, mert összes polgártársammal ellentétben nem vagyok virológus – nyilván az keres a legtöbbet a vakcina-üzleten, aki elsőként jelenik meg a piacon és minél több árut képes termelni, szállítani.

Az orosz vakcinalaborok a kezdeti csúszás után felülmúlták magukat – ebben szerepe lehetett annak is, hogy az oxfordi Astra Zeneca kutatólaboratóriumának adatbázisát rejtélyes, ám igazoltan orosz kezek feltörték, az információkat ellopták, így nem kellett végigmenniük azon a kísérletsorozaton, amit a britek már egyszer elvégeztek... de ne moralizáljunk, az akkori (és mostani) helyzetben a közös érdekre való tekintettel az oxfordiak valószínűleg maguktól is odaadták volna az eredményeket, csak ellopni mégis biztosabb. Az a lényeg, hogy megjelent a piacon egy, aztán több működőképes orosz vakcina.

Sok szerződést kötöttek a szállítására, elsőként Fehéroroszországgal, aztán az Egyesült Arab Emirátusokkal, majd másokkal is: de közben elkezdett termelni az Astra Zeneca, a Pfizer, a Johnson&Johnson meg a fél világ, ráadásul az orosz szerződések gyönyörűek voltak, csak a gyártás akadozott, tehát így a teljesítés, szállítás is – valamit kellett tenni, hogy ne vegye át a konkurencia a piacot. Akkor indult meg a kampány a nyugati (és kínai) vakcinák ellen.

Kínáról különben annyit, hogy nekik is van saját dezinformációs kampányuk, csak az nem a vakcinákról szól, hanem azt magyarázza minden eszközzel, miszerint maga a világjárvány nem volna kínai eredetű. Ennek az ellenkezőjére elég sok a bizonyíték, az érthető, hogy a kínai lien, vagyis „arc”, „tekintély”, „méltóság” nem tűrheti ezt a dolgot, de egyet mindenképpen a javukra kell írnunk: a propagandájuk csakis erre irányul és nem akadályozza üzleti okokból a védekezést a nem kínai vakcinákkal. Szeretik ők a pénzt, de nem buta vagy gonosz emberek. De térjünk vissza Oroszhonba, lássuk, mit ír az Index!

Katasztrofális állapotokhoz vezetett a Covid–19 negyedik hulláma Oroszországban: az új megbetegedések száma már több mint egy hónapja nem csökkent napi harmincezer alá, és október közepe óta a járvány több mint ezer ember életét követeli minden egyes nap.

Bár az orosz Szputnyik V vakcina már tavaly szeptember óta rendelkezésre áll, a legfrissebb adatok szerint a lakosság csupán harmada kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást. Ennek fő oka az orosz vakcinákkal szembeni nagy bizalmatlanság. Ebben részben az orosz állami média is okolható: miközben külföldi adásaikban már több mint egy éve a nyugati vakcinákkal és kormányzati intézkedésekkel szembeni szkepszist erősítették, az orosz közönség számára ennek az ellenkezőjét próbálták állítani. A stratégia azonban visszafelé sült el, és az oltásellenes tartalom visszatalált oda, ahonnan indult.”

Ezt alátámasztja a Meduza.io ellenzéki orosz híroldal ma reggeli tudósítása, mely szerint:

A moszkvai temetések száma a csúcsidőszakokban 25-30%-kal nőtt a járvány előtti időszakhoz képest – közölte Artem Jekimov, az állami Rituálé vezetője az RBC-nek adott interjúban. „A növekedés kiugró jellegű, és az úgynevezett pandémiás hullámokhoz kapcsolódik” – mondta.”

Hát, elvtársak, hibás volt az alaptétel. Az odáig rendben van, hogy azt hittétek: az igazi, derék orosz ember nem beszél külföldiül, az ostoba külföldi meg nem tud oroszul, valahogy így gondolkodik (csak a magyar nyelvvel kapcsolatban) Orbán Viktor propagandagépezete is. Tehát Nyugaton akár az orosz, akár a magyar politikai kommunikáció meri az ellenkezőjét mondani annak, amit otthon – de ez ma már nem megy. Ma már kicsi ez a sárgolyó és sok rajta a fordítóprogram, meg az idegen nyelveken beszélő ember. A Nyugatot hihetetlen erejű oltásellenes propagandával szórták meg, 2020 második felétől kezdve

Alternatív véleményeket fogalmaztak meg, és a járvány nyugati kezelését és a nyugati oltásokat kritizálták. (…) az RT például egészen sokat foglalkozott az adásaiban a Pfizer- és a Moderna-vakcinák lehetséges mellékhatásaival, azt sugallva, hogy a vakcinák alapját jelentő mRns-technológia nincs kellőképpen kivizsgálva, és veszélyes lehet. Azonban a Szputnyik V-hez hasonló technológián alapuló AstraZeneca-vakcina is bőven kapott kritikát az orosz médiától.”

Ennek ezer ága lett, ugyanis közben megjelent az oltásellenes online média, tulajdonképpen a korábbi alt-right médiából és az álhírlapokból fejlődött ki, melyek már eredetileg is a Russia Today híreire alapozták a működésüket (és egyes orgánumok a moszkvai dotációra). Tehát ha az RT londoni központja mondjuk közzéteszi – reális példa, megtörtént! – az Astra Zenecáról, miszerint:

Azt az oltóanyagot majom-adenovírus alapján hozták létre, vagy nem emberi, mint a mi vakcinánk. Kiderült tehát, hogy Oxfordban inkább egy majomvakcinát készítettek – mondta el például a Vesti Nedeli egyik tavalyi adásában Dmitrij Kiszeljov orosz műsorvezető.”

ez hatszor körbefutja a világot, míg az Astra Zeneca cáfolata egyszer sem, mert az nem szenzációs. Igen ám, csakhogy a világban, amit körbefut a hír, benne van a Szent Oroszország is... ezért ezzel párhuzamosan az orosz kommunikáció otthon, belföldön ugyanekkora vehemenciával esett az oltáselleneseknek, a lakosságot oltásra buzdítják, támogatják a nemzeti kormány minden, járvánnyal szembeni intézkedését, beleértve a szájmaszkok használatát, a kijárási tilalmat vagy a kötelező oltakozást. Sőt. Nagyon sőt:

Az orosz nyelvű adásaiban az RT újabban „gyengeelméjűeknek” nevezi az oltatlanokat, a csatorna főszerkesztője, Margarita Szimonjan pedig nemrég kijelentette, hogy a sok rábeszélés után a megmaradt oltásellenesek ellenszenvet keltenek benne, és komolyan kételkedik a kognitív képességeikben.”

Ejha. Ezzel szemben mit is ír a Meduza.io?

A Russia Today nem követ egységes szerkesztési politikát a koronavírus-világjárványról szóló idegen nyelvű tudósításaiban; a csatorna minden egyes célközönség sajátos politikai környezetéhez igazítja megközelítését. Franciaországban például az RT kerüli, hogy nyíltan szimpatizáljon a szabotázsra és polgári engedetlenségre való felhívásokkal, bár a Russia Today angol nyelvű tartalma néha közel áll ahhoz, hogy ilyen akciókra buzdítson. Az RT France a világjárványügyi korlátozásoknak a náci politikához való hasonlítását is kerüli, amelyet a Russia Today rendszeresen sugároz németül.”

Ami Angliában, Németországban – és a magyar sajtó megfelelő szegmensében – „kovidfasizmus”, az Oroszországban teljesen helyénvaló? A Russia Today párhuzamos univerzumaiban igen. Azonban szintén a Meduza írja, hogy

Az RT német szerkesztősége különösen népszerű a COVID–19 vakcinát ellenző oroszok körében.”

Lám, itt jött vissza a bumeráng, a propaganda, amit Nyugatnak szántak, de otthon is pusztít már. Németországon keresztül sikerült megtámadják saját magukat. Most már kapkodnak: nyereményjátékokkal igyekeznek népszerűsíteni az oltást az Orosz Föderációban, sorsolnak pénzt, ajándékot, autót, lakást, mindent, sőt, a szerdlovszki kormányzóságban védettségi igazoláshoz kötik a boltokban is, a kocsmákban is az alkohol vásárlását, Jekatyerinburgban csak az kap vodkát, aki be van oltva! Persze, ezt ki lehet játszani, ki is fogják, de elmondható: Oroszhon dezinformációs háborúja visszaütött saját magára.

És ez egy ideig így is marad. Arról van szó, hogy míg tart a dezinformációs manőver Nyugaton a nem orosz vakcinák ellen – és most már nem lehet abbahagyni – addig hatni fog az egész világon. Ennek már politikai következményei is vannak, Romániában az AUR ultranacionalista-ortodox-kisebbségellenes párt jutott így a bukaresti parlamentbe, Szlovákiában a magát Felkelők Kormányának nevező csoport (szövetségben egy másikkal, amit Polgári Törvényszéknek hívnak) már Szlovákia létét is tagadja, Magyarországon a Mi Hazánk lovagol a legsikeresebben a járványügyi hullámon, és ezeket a mozgalmakat mind-mind a jégesőként záporozó álhír-özön táplálja.

Érthető módon. A modern tudomány nem képes érdekes, izgalmas, színes híreket produkálni, sőt, menjünk tovább: kategorikus kijelentéseket sem tesz. Az oltás valószínűleg sokat segít, hasznos, megvéd, de nem okvetlenül, nem varázsszer és nem csodapajzs, ha be vagyunk oltva, több az esélyünk a vírus ellen, de nem vagyunk akkor sem tökéletesen védettek – ez tényleg nem hangzik olyan határozottan, magabiztosan, mint egy reklámszöveg. Vagy, ha már itt tartunk, mint egy politikai jelszó, esetleg az oltásellenes kijelentések.

Amíg tehát a nyugatnak szóló orosz propaganda alaposan kidolgozott, kimunkált és jól megfogalmazott lózungokkal látja el a vakcinák elleni kampányt, addig óhatatlanul harcolnak a saját vakcinájuk és a saját népességük ellen is. És amíg tart az álhír-eső, remény sincs arra, hogy ne higgyenek a propagandának: ezt kommunikációs szakemberek rakták össze, a lehető leghatékonyabb módon.

Oroszország ezzel legyőzheti a világot: de el fogja pusztítani saját magát is.

A propaganda nem olyan látványos, mint a nukleáris fegyver, de van olyan veszélyes.

Vegyük észre: a harc a véleményekért folyik.

És ahol a vélemény átveszi a hatalmat, ott a tudásnak nincs szava.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása