Forgókínpad

Forgókínpad

Szellemtánc a Hősök terén

2022. február 14. - Szele Tamás

Mielőtt egyesek nekiállnának ünnepelni, mások gyászolni, miszerint „megbukott a rendszer”, szólok előre: nem bukott meg a világon semmi. A magyar sajtó egy része tudósított valamiről, aminek nem nézett kellőképpen, sőt nem nézett semennyire sem utána, így aztán a naiv lelkek húsz-, sőt, harmincezres tömegtüntetéseket vizionálnak a Vajdahunyad várához.

tuntetes1.jpeg

Kezdjük azzal, hogy én magam is kissé meglepődtem, mikor azt olvastam a tegnapi Blikkben, miszerint:

Miközben Orbán Viktor évértékelőt tartott, a Vajdahunyad vár előtt 20 ezer ember gyűlt össze – Ma is érkeznek a zászlókkal a tüntetők”

Nofene. Csak meg ne ostromolják, nehogy a Bastille-nak nézzék, vár az vár, nekik lehet, hogy mindegy, bár én sajnálnám az épületet. De kik érkeznek húszezren? A kormány hívei biztosan nem, az ellenzék semmit sem hirdetett meg, szóval valahol a periferikus csoportok környékén kéne keresgélni, de azok meg nem képesek húszezer embert megmozgatni. Kétezret képesek, tízszer annyit nem. Olvassuk csak tovább a Blikket!

Miközben Orbán Viktor kormányfő tegnap délután a Várkert Bazárban elmondta a Fidesz-elit előtt évértékelő beszédét, a Városligetben a Rend-Szerváltás-Alkotmányos ellenállás nevű csoport tüntetést tartott. Körülbelül 20 ezer ember ment el a megmozdulásra.

A Városligetben, a Vajdahunyad vár előtt tartott eseményen, február 12-én, tegnap rendezvény első napján – saját közlésük szerint – 21 ezer ember a jelenlétével tette egyértelművé, hogy szerintük az Alaptörvény közjogilag érvénytelen és lépéseket kíván tenni egy békés megmozdulás keretén belül az önrendelkezési jog visszavételére. A rendezvény ma tovább folytatódott, jelenleg is gyülekeznek az emberek. Magyar, székely, ukrán zászlókat lobogtat a szél. A szónok, Bertalan Attila, – aki egyben az esemény egyik szervezője – közösségi oldalán közvetítik az eseményt. Bevezetésként elénekelték a magyar, a székely himnuszt és a Szózatot.

A tüntetők előtt tartott bevezetőjében Bertalan Attila elmondta: tegnap hasonló céllal a varsói magyar nagykövetség előtt 20 ezren, a londoni nagykövetség előtt 5 ezren demonstráltak.

A rendszerváltók csoportja a tavalyi Hősök terei vendéglátós tüntetés szervezőiből állt össze.” (Blikk)

Ja, vagy úgy. Szignó sehol, de mondjuk ilyesmit én se szívesen írnék alá, ugyanis demonstrációról a szervezők saját közlése alapján valódi sajtó nem tudósít. A szervezők ugyanis egész pontosan azt mondanak, amit akarnak, többször próbálták már nálam is felalkudni a tüntetéseken résztvevők számát, legyen szó bármelyik politikai oldalról. Tehát: ha nem voltam kint, nem írok létszámot. Ha kint voltam, többnyire akkor sem, mert mindig sértődés lesz belőle. Tömeget megbecsülni nehéz, mondanék egy összehasonlítási alapot: a netadó elleni tüntetésen voltak a közmegegyezés szerint körülbelül százezren. A képek alapján ezen nem az akkori tömeg ötöde jelent meg, az egészen biztos. De számoljunk. Ha nagyon sűrűn állnak az emberek egymás mellett, akkor állnak négyen egy négyzetméteren. De az már a zsúfolt hetes busz népsűrűsége.

tuntetes-01.jpg

Mekkora is a Hősök tere? A teljes alapterülete, terepakadályok nélkül körülbelül 28 000 négyzetméter. Ennek a négyszerese 112 ezer, tehát élére állítva, szardíniaként összezsúfolva ennyien férnek el ott. De ezek a tüntetők a hősi emlékmű karéjában álltak (a beszédek alatt), ami a térnek csak kis töredéke. Pár ezren lehettek, húszezren semmiképpen, harmincezren pedig – amint állítják – soha. Más kérdés, hogy az átlagember nem szokott a tömeg létszámbecsléséhez, ritka az olyan helyzet, amikor erre szükség lenne. Így kerültek annak idején milliók a Kossuth térre is, amikor Rákay Philip számolta őket.

Szóval az annyi már biztos, hogy nem annyi, a Blikk névtelen szerzője ki sem ment valószínűleg, csak elolvasott egy közleményt. De akkor is: kik ezek a Rend-Szerváltók-Alkotmányos ellenállók? Túl sok jót nem mondhatok róluk... egyáltalán, jó részük ismerős már korábbi, mindenféle periferikus és igen radikális csoportból, úgy általában szélsőjobboldaliak a maguk módján, de ezek között nagy személyi átfedések szoktak lenni, például az Alkotmányos Ellenállás nagyjából azonos a Magyar Állam Tulajdonosainak Társulásával, akik egyszerűen bejelentették, hogy övék Magyarország, és kész, onnantól tulajdonosnak, sőt, kizárólagos birtokosnak tekintik magukat.

A mostani szervezők tézisei eggyel beljebb fekszenek a téboly határán túl: mint az őket támogató Napi Téma című csodás orgánum jelzi, szerintük Magyarország nem is létezik, mert csak egy cég, amit a New York-i tőzsdén jegyeztek be (sok éve terjed ez a maszlag, már írtam róla épp eleget, szóval nem veszem be), tehát ha nincs, akkor tulajdonosai se nagyon lehetnének, de mégis vannak ezek szerint. Jó, lépjünk tovább, ez még csak az őrület eleje. Miért tüntettek? Erre választ ad a honlapjuk:

A célunk:

  • Teljes rendszerváltás,

  • Szakértői kormány felállítása,

  • Mindenkori hatalom felelősségre vonása,

  • Vagyonok zárolása,

  • Titkosítások feloldása,

  • Az országunk újjáépítése,

  • Felvilágosítás a hazai közéleti és jogi helyzetről, civil szemszögből.”

Szép, nagy, üres közhelyek, semmi konkrétum. A jogi felvilágosítás náluk azt jelentheti, hogy elmondják, mit tekintenek jogszerűnek és mit nem, márpedig ritka közöttük a doktorátus, de van még egy céljuk: az önrendelkezés kinyilvánítása. Ezt egészen speciális módon képzelik. Arról van szó, hogy a fő szervező váltig állítja: kapcsolatban áll az ENSZ-szel, és szerinte amennyiben az ország lakosságának egy százaléka (tehát vagy százezer ember) összegyűlik és kinyilvánítja az önrendelkezését, akkor azt az ENSZ munkatársai drónokról megszámolják, és ha összejött a százezer, akkor övék lesz az ország. Vagy valami hasonló. De az is lehet, hogy benéz a ló az ablakon. Sosem lehet tudni, mi történik ebben a mai világban.

Csakhogy erre a drónos-számlálós tüntetésre tizenöt évenként csak egyszer van lehetőség. Ha azt elszalasztják, várni kell másfél évtizedet, nincs mese. Ezért erőltetik a hatalmas számokat a kommunikációjukban, ezért nevezték ki mindkét demonstrációjukat (mert kettő volt, egy szombaton, egy vasárnap) főpróbának és ezért vallják büszkén:

Nem adjuk fel! 30 ezren voltunk!”

Sőt, az oldalukon világosan megmondják:

100.000 ember 1 helyen, egyidőben

Önrendelkezésünk ratifikálásának és nemzetközi elismertségének érdekében ENSZ megfigyelőket hívtunk meg a hivatalosan bejelentett és engedélyezett eseményünkre, akik drónfelvételek alapján fogják hitelesíteni az ott jelenlévők létszámát.

Miért nagyon fontos ez számodra is?

Mert a vonatkozó ENSZ szabályok értelmében a legközelebbi esély ezután az önrendelkezésre legkorábban 2037. 02. 12-én kerülhet sor!

Mert az 1989. október 23-án létrehozott ideiglenes Alkotmány visszaállításával, – amit az ENSZ is jogfolytonosként fogad el – minden a fenti dátum után meghozott törvény és rendelkezés érvénytelenné válik!”

Lendüljünk most túl az olyan hívságokon, mint a magyar nyelvtan, gondolkodjunk kicsit. Ilyen ENSZ-szabályok egészen egyszerűen nem léteznek. Soha nem is voltak, az ENSZ egy szövetség, épp úgy, mint az Európai Unió, aminek tagjai vagyunk sok más országgal együtt, de nem felettes szerve a magyar kormánynak, nem „világkormány”. Olyan ugyanis nincs. Az külön kérdés, hogy pont az ENSZ nem a problémamegoldó képességéről ismert, nagyjából Biafrától napjainkig egy válságot sem oldottak meg katonai erővel, viszont néhányat sikerült súlyosbítsanak, néhányat meg előidézzenek. Mivel vennék rá a magyar kormányt – most tekintsünk el attól, miféle természetű ez a kormány – arra, hogy adja át a hatalmat X.-nek, Y-nak, Pityi Palkónak vagy akár a népfenségnek? Miféle kényszerítő eszközük lenne?

Semmiféle, nekik ilyen nincs. A szervező Rend-Szerváltók-Alkotmányos ellenállók, akik voltaképpen egy kis létszámú radikális csoport, egyszerűen így akarták kizsarolni a szimpatizánsaikból, hogy menjenek el a rendezvényre minél többen. Ennek érdekében tűzték a zászlójukra a most divatos oltásellenességet is, régebben a devizahitelek eltörlését is – úgy képzeli a híveik rétege, mert már nevezhetjük őket annak, hogy az ember tesz egy nyilatkozatot, aminek révén kilép a társadalomból, és ezzel megszűnik minden törvényi kötöttsége, sőt, az adósságai is megszűnnek egyből. Ilyesféle csoport hívei voltak az anyakönyvezés hiánya miatt gyámügyi eljárás alá vont Bátor Nyilas szülei is (azóta visszakapták a gyereket) de ezekkel a maszlagokkal toborozta a híveit Posta Imre is.

Persze, ő is kint van mostanra, igaz, rendőri felügyelet alatt, de hát csak a majdnem teljes magyar belpolitikai életet ítélte halálra, oldalfüggetlenül, miért lenne bezárva?

És igen, ezeknek az ostobaságoknak vannak hívei, szimpatizánsai. Minél kevésbé képes valaki ezt a mai, bonyolult világot átlátni, minél nagyobb bajba kerül, mondjuk egy rossz hitelszerződés miatt, minél jobban fél az oltástól, annál könnyebben sodródik a táborukba. Nem beszélhetünk komolyan vehető tömegmozgalomról, nem beszélhetünk még egységes eszmerendszerről sem, de létezik a haragos és nem túl okos embereknek ez a rétege, akik csak annyit tudnak, hogy elegük van mindenből és fenekestől fel akarják forgatni a világot.

A vezetőik a lelkiismeretlen, sőt, gyáva csibészek, akik visszaélnek a híveik állapotával és vadítják őket – de lám, akarnak ők forradalmat csinálni? Mondtak ők olyant, hogy menjen velük az élen a tömeg a Kossuth térre vagy a Várba? Dehogy mondtak: a forradalmat is az ENSZ-re bízzák, és ha elmarad, akkor nem ők lesznek a hibásak, hanem az ENSZ. Amely persze mit sem sejt róluk.

Szélhámosság ez, akárhogyan nézem, politikai svindlerekkel és konjunktúralovagokkal, nem népi kezdeményezés vagy tömegek lázadása – ugyan már. És a kába tömeg nem veszi észre, hogy a vezéreik őket is becsapják.

Szóval: nem, nem volt harmincezres tüntetés a Vajdahunyad váránál vagy a Hősök terén.

Pár ezer becsapott ember piknikezett, ami már rossz hír, mert régebben azért ennyien nem voltak. Tulajdonképpen nem egyéb ez, mint modern Szellemtánc-mozgalom – annak idején az indiánok elhitték a sámánjaiknak, hogy a rituális jelekkel díszített fehér ingük megvédi őket a fehérek lövedékeitől. Nem így történt.

Viszont akit lelőttek, már nem ment panaszkodni a sámánhoz, aki meg csak megsebesült, annak be tudták magyarázni, hogy ő a hibás, rosszul viselte az inget, de lám, az még így is hatott: hiszen nem halt meg.

Ma ugyanezt papírokkal és nyilatkozatokkal űzik, nem ingekkel, és fehérek, nem indiánok: azt az amerikai mozgalmat, amiből a magyar jelenség is kinőtt „Független polgároknak” hívják (Sovereign Citizens) és az FBI 2010 óta belföldi terrorszervezetnek tekinti őket, 2014-ben egyenesen veszélyesebb minősítést kaptak, mint az Iszlám Állam.

Hát igen, ha sokat mondjuk valakinek, hogy a törvények fölött, azokon kívül áll, még a végén elhiszi és elkezd törvénytelenségeket művelni.

Itt még nem tartunk, az ostobaság terjed ugyan Magyarországon is, de egyelőre csak számháború zajlik. Arról, hogy mitől húszezer, harmincezer, százezer a pár ezer.

De egyre vadabb meséket mondanak a becsapott embereknek.

Félek, ha ennek nem szabnak gátat, tömegek radikalizálódása várható rövidesen a politikailag is, gazdaságilag is egyre válságosabb helyzetben.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása