Forgókínpad

Forgókínpad

Háború, nem béke

2022. február 19. - Szele Tamás

Ma – sajnos természetesen – az Ukrajna és az Orosz Föderáció, valamint a Donbász népköztársaságai között kialakult válsággal kell foglalkoznom, ha tetszik, ha nem (az tetszene, ha békésebb témákról írhatnék). A helyzet mérhetetlenül bonyolult, vakósággal percenként érkeznek a hírek, kergetik egymást az események: próbáljuk meg összegezni, mit tudunk.

harci_terkep.png

Tulajdonképpen három fő területtel kell törődni ma (és egyelőre), ezek: a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia, a ma megtartott orosz hadgyakorlat és a Donbászban kialakult helyzet. A „Donbász” névről annyit, hogy voltaképpen a Donyeck-medence orosz nevének (Донецкий бассейн) rövidítése és a Donyecki, valamint a Luhanszki Népköztársaságok területét értjük alatta. Ezek azok a szakadár, eddig el nem ismert államok, amelyek az Orosz Föderációhoz kívántak tartozni, nem Ukrajnához, és amelyek hivatalos elismerésétől függ, hogyan alakulnak majd az események a továbbiakban.

A müncheni konferenciával végezhetünk a leggyorsabban, ott ugyanis hiába gyűlnek össze kulcsfontosságú vezetők – az esemény már zajlik – Moszkva képviselőinek távollétével tüntet, és Zelenszkij ukrán elnök is azt nyilatkozta, hogy ha tovább romlik a helyzet, nem utazik Németországba. Ez egybevágna a Biden-kormány vélekedésével is, mely szerint jelenleg nem volna szerencsés, ha Zelenszkij elhagyná országát, ezt ugyanis Putyin elnök valamilyen módon mindenképpen ki tudná használni. Ellenben ha a két érintett fél nem jelenik meg, ezen a találkozón csak másodlagos (de azért igen fontos) döntések születhetnek az ő távollétükben. Igazából még az sem lenne fair, ha csak az egyik fél menne oda. Tehát: fontos, mi történik Münchenben, de nem ez a legfontosabb.

Frissítés: a legfrissebb hírek szerint Zelenszkij mégis megérkezett Münchenbe és többek között Boris Johnsonnal tárgyal.

Az orosz hadgyakorlat részletei annál érdekesebbek. A ma kora délutáni hírek szerint teljes sikerrel járt, mint minden hadgyakorlat, főleg, ha orosz. A TASZSZ tudósítása részletezi:

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök Putyin elnökkel együtt a Kreml irányítóközpontjából figyelte az orosz stratégiai erők gyakorlatát. Mint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ-nak elmondta, a két ország vezetője befejezte a gyakorlatok megfigyelését. (…)

A gyakorlat során az orosz légierő sikeresen indított Kinzsal hiperszonikus aeroballisztikus rakétákat – jelentette a Kreml sajtóirodája.

Az Északi és Fekete-tengeri Flotta hadihajói és tengeralattjárói Kalibr cirkálórakéták és egy Cirkon hiperszonikus rakéta indítását hajtották végre tengeri és szárazföldi célpontok ellen. Az Asztraháni területen lévő Kapusztin Jar gyakorlótéren pedig egy Iszkander szárazföldi cirkálórakétát indítottak – áll a gyakorlatok befejezése után kiadott közleményben.

Emellett egy Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétát indítottak az Oroszország északi részén lévő pleszecki űrrepülőtér indítóállásáról az orosz Távol-Keleten, a Kamcsatka-félszigeten lévő Kura gyakorlótér felé - közölte a Kreml sajtóosztálya.

A Tu–95MS stratégiai nagy hatótávolságú rakétákat hordozó bombázókról indított légi cirkálórakéták a pemboi és a Kura gyakorlótéren lévő célpontokat találták el. Egy Sineva ballisztikus rakétát az Északi Flotta stratégiai nukleáris meghajtású Karelia Delta-IV osztályú rakétahordozó tengeralattjárója indított a Barents-tengerről a Kura próbapálya felé.”

Mivel kifejezetten stratégiai, elrettentő szándékú gyakorlatról van szó, bizony fontos részletezni a felhasznált eszközöket, azok típusát, minőségét, azonban érdekes ellenpontját mutatja a TASZSZ jelentésének Mihail Mihajlovics Hodarjonok tartalékos és nyugalmazott ezredes írása, mely magyarul az Orosz Tükörben és az Újnépszabadságon érhető el. Hodarjonok ezredesről érdemes tudni, hogy ugyan tartalékos, sőt, nyugalmazott is, de katonai szakíró és a Nyezaviszimaja Gazeta (Независимая газета, Független Újság) munkatársa már nagyon régóta. Azért írom le, kiről van szó, hogy mindneki dönthesse el, politikai alapon hitelt ad-e neki. Mindenesetre azt írja idézett cikkében:

A perspektivikus, rendkívüli pontosságú fegyverek az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinél nem állnak rendelkezésre korlátlanul. A „Cirkon” típusú
hiperszonikus rakéta egyelőre nincs rendszerbe állítva. A „Kalibr” (tengeri indítású szárnyasrakéta), a „Kinzsal” és X–101 (légi indítású szárnyasrakéta), és az „Iszkander” rendszerhez való rakéta a legjobb esetben is csak százas nagyságrendben (a „Kinzsal” esetében tízes nagyságrendben) áll rendelkezésre. Ez az arzenál természetesen nem elegendő, ha le akarunk törölni a föld színéről egy Franciaország méretű államot, több, mint 40 milliós lakossággal.”

Bár mondjuk nem is gondolnám, hogy el akarnák törölni Ukrajnát, mindenesetre a gyakorlat után még kevesebb ilyen fegyver maradt, hiszen egy csomót felhasználtak közülük. „Elműködtek”, hogy szakszóval éljek. Azt viszont már csak Putyin tudja, mennyi van még belőlük.

Most érkezünk a leghektikusabb részhez: a donbászi helyzet bemutatásához. Itt jelezném, hogy most már semmi értelme azt taglalni, melyik félnek van „igaza”, már egy kész, kialakult helyzettel van dolgunk, amit maximum figyelemmel kísérhetünk. Mégpedig a lehető legnagyobb pontossággal kéne ezt tenni. A tegnapi nap túlzás nélkül legfontosabb híre az volt, hogy előbb a Donyecki Népköztársaság, majd később a Luhanszki Népköztársaság vezetése rendelte el a civil lakosság evakuációját az Orosz Föderáció területére. Donyeck esetében körülbelül hétszázezer, Luhanszk esetében valamivel kevesebb emberről van szó, jóllehet az összlakosság létszáma ennél sokkal több. A kiürítést videofelvételeken jelentették be, melyek a Telegram szolgáltatáson terjedtek, azonban a metaadatok elemzése azt mutatja, hogy a felvételek már szerdán elkészültek, ám csak pénteken hozták őket nyilvánosságra. Az is gyanús, hogy egy ilyen lépésre nem kerülhetett volna sor a Kreml tudta és engedélye nélkül, de Moszkva tagadja, hogy köze lenne ehhez.

Amit egyelőre tudni lehet az elég kaotikus. Először is: a Donyecki Népköztársaság területéről ma délig összesen hét-tízezer személyt evakuáltak, döntő többségükben gyermekeket. Minden evakuáltat a Rosztovi Területen fogadnak, ennek földrajzi okai vannak, és Putyin elnök személyes rendeletére mindegyikük kap tízezer rubel (valamivel több, mint negyvenezer forint) segélyt rögtön érkezésük után. Azonban ez a Rosztovi Terület népességének jelentős növekedésével jár, arányaiban mintegy 17-20 százaléknyival, ez körülbelül olyan, mintha Magyarországra 1,7-2 millió menekült érkezne. A Rosztovi Körzet vezetése egyetértésben a helyszínen tartózkodó Alekszandr Csuptijannal, a Különleges Helyzetek miniszterével (arra készülve, hogy ez ellátási zavarokat okoz majd) ma reggel kihirdette a rendkívüli állapotot. Az újabb tudósítások szerint a menekülteket nem kívánják ott tartani, ellenkezőleg: 26 körzet vállalja, hogy gondoskodik róluk, arányosan elosztva őket egymás között. Az evakuáció hírei közé tartozik szintén, hogy a TASZSZ szerint:

Alekszej Kulemzin donyecki polgármester szombaton leállította a tömegközlekedési szolgáltatásokat, hogy az ukrán erők támadásának veszélye miatt autóbuszokat és más városi járműveket használjanak a Donbasszból való evakuáláshoz.

Donyeckben leállították a városi gépjármű-közlekedési szolgáltatásokat az emberek evakuálására szolgáló járművek felhasználásával összefüggésben” – közölte a polgármester a Telegramon.”

Donyeckben egyébként az iskolai oktatást is felfüggesztették.

Viszont nem mindenkit evakuálnak. A katonaköteles korú férfiak és a tartalékosok (ez a 18 és 55 év közötti férfiakat jelenti) számára megtiltották, hogy elhagyják a régiót és elrendelték úgy Donyeckben, mint Luhanszkban az általános mozgósítást. Ezzel egy időben teljes harckészültséget rendeltek el a népi milíciák és az összes katonai egység számára.

Szükséges ez a készültség? Nos, tegnap este robbantásos merényletet követtek el a donyecki népi milíciát vezető Gyenyisz Szinyenkov terepjárója ellen, ő azonban sértetlen maradt, ugyanis tegnap történetesen saját autójával közlekedett... súlyosabbak a tűzszünet-sértésekről érkező hírek, itt abban a helyzetben vagyok, hogy bemutathatom mindkét fél álláspontját. Az Ukrinfomr hírügynökség azt mondja:

Az elmúlt 24 óra alatt, február 18-án 66 jogsértést regisztráltak az Orosz Föderáció fegyveres alakulatai részéről, amelyek közül 52 esetben a minszki megállapodások által tiltott fegyvereket használtak.”

amire a TASZSZ azzal, válaszol, hogy:

Az ukrán fegyveres erők három óra alatt 200 lövedéket lőttek ki az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNK) területének bombázása során, nehéz tüzérségi ágyúkat alkalmazva – jelentette szombaton a DNK missziója a Közös Tűzszünet-ellenőrző és Koordinációs Központnak.

Konkrétan, moszkvai idő szerint 11:07 és 13:55 között az ukrán hadsereg a DNK területét lőtte, bombázva Donyeck (a város szélén lévő Trudovszkaja szénbánya-települést), Dokucsajevszk, Ozerjanovka község, Belaja Kamenka, Kommunarovka, Dzerzsinszkoje, Zajcevo és Szpartak falvakat. A bombázások során az ukrán fegyveres erők különböző típusú gránátvetőket, 82 mm-es és 120 mm-es aknavetőket használtak. Emellett 122 mm-es tüzérségi ágyúkat is bevetettek a Donyecki Népköztársaságban lévő Dzerzsinszkoje település bombázására, 14 lövedéket lőttek ki – jelentette a DNK misszió.”

Egy biztos: ez már háború. Ilyen körülmények között majdhogynem tragikomikus, mikor az aknazápor kellős közepén Eduard Basurin, a donyecki Népi Milícia helyettes vezetője azt panaszolja fel a sajtónak, miszerint:

Annak érdekében, hogy pánikot keltsenek a békés lakosság körében a szervezett kiürítés során, az ellenség megpróbált szórólapokat terjeszteni Donyeck egyes kerületeiben. Továbbra is regisztráljuk az ukrán fegyveres egységek felforgatási kísérleteit a köztársaság területén azzal a céllal, hogy félelmet és pánikot keltsenek a köztársaság békés polgárai között.”

Az Ukrinform viszont azt állítja:

Az orosz megszálló erők nehézfegyvereket vetettek be a Mariupol melletti Pikuzy falu közelében lévő saját állásaik ellen, most pedig megpróbálják az ukrán fegyveres erőkre hárítani a felelősséget a támadásért.

Ez derül ki az ukrán katonai tisztségviselők nyilatkozatából - írja az Ukrinform.

Ma, hogy megvádolják az ukrán csapatokat nehézfegyverek bevetésével és megfelelő képet rajzoljanak az orosz propagandamédia számára, az orosz megszálló erők újabb provokációt hajtottak végre azzal, hogy nehézfegyverekkel tüzet nyitottak saját állásaikra Pikuzy faluban” – áll a közleményben.

Konkrétan megjegyzik, hogy szombaton 4 óra körül megkezdődött az ukrán védelmi állások bombázása Vodiane térségében, Zaicsenko irányából. Az ukrán hírszerzés szerint ugyanebben az időben Pikuzy térségében robbanásokat rögzítettek. Ez arra utal, hogy a megszálló erők megpróbálják kiadni a saját állásaik tüzét a mi hadseregünk válaszcsapásának – közölte a sajtószolgálat.”

A Meduza.io jelenti:

A DNK közölte, hogy a dél-donbászi vízvezeték megsérült a tűzharcok következtében, ami miatt több mint 40 város és falu, mintegy 1,8 millió emberrel víz nélkül maradhat. A dél-donbászi vízvezeték a demarkációs vonal mindkét oldalán lévő több tucatnyi meglehetősen nagy települést lát el vízzel – írja az Ukrajinszka Pravda.”

A legfrissebb – három perccel ezelőtti – híradások szerint Zelenszkij elnök most tart beszédet Münchenben. Szavai szerint:

Ukrajna meg fogja védeni magát segítséggel vagy anélkül, akár sisakokat adnak a szövetségesei, mint Németország, akár fegyvereket, Mint az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság.”

Ez már nem „furcsa háború”, nem „phoney war”, ez már a lehető legigazibb.

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása