Forgókínpad

Forgókínpad

Zsarnokság és tiltakozás

2022. március 03. - Szele Tamás

Az ukrajnai helyzet pillanatig sem enyhül, ellenkezőleg, súlyosbodnak a harcok, a béketárgyalásokról, melyeket a baljóslatú Belavezsszkaja Puszcsa Nemzeti Parkban (ott állapodott meg Oroszország, Ukrajna és Belarusz a Szovjetunió megszűnéséről 1991. december 8-án, ha Putyin újjáéleszti a Birodalmat, annak ideális jelképe lenne a hely) még semmit sem tudunk, és az orosz nép egyre elégedetlenebb.

putyin_car_aurora.png

Mai írásomban épp ezért alapvetően az orosz háborúellenes mozgalommal foglalkozom, mely a semmiből jött egy héttel ezelőtt és máris komoly erőnek számít. Annyira komolynak, hogy már törvényeket módosítanak miatta, és a meglévő jogszabályokat is újraértelmezik. Egy órával ezelőtti hír, hogy az Oroszországi Föderáció Főügyészsége, a rettegett Genprokuratura (Генпрокуратура) bejelentette:

Az „állítólagosan békés”, „háborúellenes gyűléseken” való részvétel szélsőséges szervezet tevékenységében való részvételnek minősülhet (ami hat évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető).

Figyelembe kell venni, hogy számos ilyen felhívás forrása olyan egyesület, amelyet szélsőséges tevékenység végzése miatt bírósági határozattal tiltottak be az Orosz Föderáció területén” – közölte az ügynökség.

A főügyészség nyilatkozata a jelek szerint Alekszej Navalnij ellenzéki vezető felhívásához kapcsolódik, miszerint naponta gyűléseket tartanak Oroszország ukrajnai inváziója ellen.

Az ukrajnai orosz invázió kezdetét követően a főügyészség hazaárulás vádjával fenyegetőzött az Oroszország ellen fellépő külföldi államok segítése miatt, és azt is követelte, hogy a Roszkomnadzor blokkoljon több tömegtájékoztatási eszközt, mert állítólag megbízhatatlan információkat közöltek az orosz „különleges műveletről”.” (Meduza.io)

Nagyon megijedhetett az orosz állam, de úgy nézem, van is mitől. A háború a teljes orosz társadalomra hatással volt, és a legelvakultabb kormánypártiakat kivéve először mindenkit felháborított, aztán most, hogy kezdenek érezhetővé válni a szankciók hatásai, meg is haragított. Ugyanis most orosz földön nagyon komoly szigorításokat vezettek be, amik mindenkit érintenek, a kormánypártiakat is.

A szankciók miatt a rubel árfolyama bedőlt, meredeken zuhan lefelé, és március elsejétől ezért Oroszország polgárai számára tilos:

külföldi bankoknál és pénzügyi szervezeteknél nyitott számláikon és betéteiken devizát jóváírni;

külföldi pénzforgalmi szolgáltatókhoz elektronikus fizetési eszközökkel történő pénzátutalásokat indítani (bankszámlanyitás nélkül)

bármilyen deviza átutalása nem orosz lakhelyű személyek részére kölcsönszerződések keretében.

ma reggeltől 30 százalékos állami jutalékot vetettek ki mindenféle valuta váltására

ugyancsak ma reggeltől 10 ezer dollárban maximálták azt az összeget, amennyivel az országot el lehet hagyni

a szankciók miatt teljes banki rendszerek álltak le, képtelenség egyes bankok kártyáival vagy okostelefonnal vásárolni

a külföldi vagy vegyes tulajdonú vállalatok egymás után zárnak be

kezd megszűnni mindenfajta import, súlyos áruhiány kialakulása várható

A helyzet tehát súlyosbodik. Az, aki egy hete még „csak” a háború miatt haragudott, és nem szerette volna, ha kiskatonák halnak meg benne (márpedig ezrével halnak, sajnos) ma már a gyomrával és a pénztárcájával is érzi, mekkora a baj. Sőt, az is érzi, aki egy hete még éltette a háborút!

Emiatt nő napról napra a háborúellenes mozgalom tömegbázisa Oroszországban, emiatt érik egymást a különböző szakmák, művészeti ágak, egyetemek, körzetek vagy gyárak nyílt levelei, amiben azonnali békét követelnek, emiatt írták alá már egymillióan a központi háborúellenes petíciót. Nem valamiféle politikai alapú szerveződésről van szó, hanem spontán népmozgalomról: minden este tüntetések zajlanak, az ezeken letartóztatottak száma – akik mától fejenként hat évet is kaphatnak – már eléri a hat-nyolcezer főt. Emiatt képzelhető el, hogy rövidesen bevezetik a hadiállapotot is, és emiatt tiltják be az utolsó független sajtótermékeket az országban. Szóba került már a közösségi oldalak blokkolása is.

A cenzúra egyre nagyobb teret nyer a „különleges katonai műveletről” szóló „megbízhatatlan információk” elleni küzdelem ürügyén. Egy nappal a Dozsgy és az Ekho Moszkvi blokkolása után a Roskomnadzor (az ottani Mádiatanács) blokkolta a The Village-t, és a Wikipédia blokkolásával fenyegetőzött (ekkorra már a Present Time, a The New Times, a Doxa és a Krym.Realii is blokkolva volt). A RoskomSvoboda projekt jelzésekről számolt be, amelyek szerint a YouTube-ot blokkolni fogják; a Roskomnadzor tagadta, hogy ilyen döntést hozott volna. Végezetül, az Állami Dumába törvényjavaslatot nyújtottak be, amely 15 évig terjedő börtönbüntetést javasol az orosz fegyveres erők tevékenységéről szóló „hamis” információk terjesztéséért. Azt pedig, hogy melyik információ igaz, ők mondják meg.

A még működő lapok viszont nagyon bátran viselkednek. Jakutszkban a „Все для Вас”, vagyis magyarul „Mindent Önökért” című orgánum fekete címlappal és rajta fehér betűkkel „Nemet a háborúra” főcímmel jelent meg. A lapot kinyomták, el is szállította a terjesztő az újságosokhoz, de megtiltották az árusítását, attól tartva, hogy megbüntetik őket: így állt elő az a különös helyzet, hogy az olvasók láthatják a standon a sajtóterméket, olvashatják a főcímet, de meg nem vehetik az újságot. Ritka blamázs ez a hatóságoknak és akármibe lefogadom, hogy holnaptól úgy megugrik a „Mindent Önökért” eladott példányainak száma, mint még soha.

A Szahalini Terület lakosai is nyílt levelet írtak, ezt szó szerint idézném:

A Szahalini Terület békére szólít fel

Nyílt levél az Orosz Föderáció elnökének

Vlagyimir Putyinnak és társainak.

Mi itt, a szahalini területen az ukrajnai ellenségeskedések azonnali beszüntetésére szólítunk fel.

Oroszország azt állítja magáról, hogy a béke és a jóakarat bástyája, de most a világ a szemünk előtt omlik össze. Meggyőződésünk, hogy az Orosz Föderáció minden külpolitikai kérdést meg tud oldani fegyverek használata nélkül. És úgy gondoljuk, hogy hazánk vezetése nem csak képes, hanem köteles is erre.

A szahalini terület gazdag föld. Sok éven keresztül régiónk bevételeinek nagy része a nemzeti költségvetésbe folyt be. Nem értünk egyet azzal, hogy ezt a pénzt az ukrán városokat pusztító gránátok gyártására adjuk.

Nem tudjuk, hogy mennyire volt valós az országunkat fenyegető külső fenyegetés, amelyet vezetőink állítottak. De azt látjuk, hogy éppen az ukrán területen zajló ellenségeskedések váltak ilyen fenyegetéssé.

Nem akarunk nemzetközi elszigeteltségben élni, nem akarjuk polgárainkat egy be nem jelentett háborúban meghalni küldeni, nem akarjuk a katonai agresszor státuszát elfogadni olyan döntések miatt, amelyekben nem volt részünk.

A szahalini terület lakói ellenzik a háborút. Mi, alulírottak, felszólítjuk Vlagyimir Putyint és társait, hogy azonnal hagyják abba a vérontást és vonják ki csapataikat Ukrajna területéről.”

Ehhez nem árt tudni, hogy a távol-keleti régió lakossága mintegy tíz százalékban ukrán. Márpedig ők nagyon szép leveleket tudnak írni, a következő méltó lesz ahhoz is, amit a zaporozsjei kozákok írtak a szultánnak.

És a kormánypártiak nem tüntetnek? Nem, de ettől még létezik a kormánypárti tüntetés fogalma. Egészen abszurd komédiáról számol be a Novaja Gazeta nyomán a Meduza:

A Kabard-Balkár Állami Egyetem diákjai Nalcsikban arra kényszerültek, hogy részt vegyenek egy Putyint és az ukrajnai „különleges műveletet” támogató gyűlésen.

A H. M. Berbekovról elnevezett Kabardino-Balkár Állami Egyetem hallgatóit Vlagyimir Putyin orosz elnök és az ukrajnai „különleges művelet” támogatására szervezett tüntetésre kényszerítették – közölte a Novaja Gazeta egyik forrása, aki a helyszínen tartózkodott.

Forrásunk szerint a diákokat nem figyelmeztették a közelgő gyűlésre: az egyetemi adminisztráció munkatársai „bementek néhány osztályba, kiosztották a kellékeket, és kivezették őket az utcára”.

A Novaja Gazeta rendelkezésére álló fotókon a diákok Oroszország és az egyetem zászlóit, valamint Putyin portréjával és „Mi vagyunk az elnök csapata” felirattal ellátott pólókat viselnek, illetve a hozzájuk tartozó transzparenst viszik. Az épület főbejáratánál Szent György-szalaggal és hazafias feliratokkal ellátott transzparensek lógtak.”

Kérem, ez már a létező szocializmus idejét idézi: ha valamire sehogyan sem találunk embert, elvégeztetjük a katonákkal és/vagy a diákokkal, most a katonáknak más dolguk van, jöjjenek a diákok. Hogy ők nem így gondolnák? Ki kérdezte őket?

Nagyon csúnya vége lesz ennek, ahogy elnézem: az Orosz Föderáció sosem volt a Szabadság Hona, de az elnyomó intézkedések megsokasodása, a gazdasági problémák, a rendkívül költséges és teljesen értelmetlen háború mind-mind arra mutatnak, hogy nemsokára eljöhet a pillanat, amikor az igen békés orosz népnek is elfogy a türelme.

És ha ők egyszer odacsapnak, akkor nagyon odacsapnak. 1917-ben is akkorát vágtak az asztalra, hogy több, mint hetven évig kellett szedegetni a szilánkokat utána.

Nem tudni, Putyin miért ragaszkodik ennyire ehhez a háborúhoz, de az biztos, hogy minden intézkedésével, utasításával és rendeletével a saját sírját ássa.

Nem új orosz birodalom lesz ebből, hanem népfelkelés, ha sokáig így folytatja.

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása