Forgókínpad

Forgókínpad

Valami bűzlik Moszkóviában

2022. május 31. - Szele Tamás

Nem a legjobb hírek érkeznek mostanság Moszkvából. A „mostanságot” az elmúlt egy napra értem: mintha valami nagyon rossz forrna, főne a Kreml konyháján és már érződne a szaga is. Kozmás egy étel lesz az, akárkinek a torkán is akarják lenyomni, megfekszi a gyomrát – már, ha egyáltalán hagyja, hogy megetessék vele.

putyin_tankban.jpeg

A hivatalos orosz tömegkommunikáció, az Egyes Csatorna mintha megőrült volna: az egyik tegnap esti politikai programban a műsorvezető Olga Szkabejeva drámai hangon bejelentette:

Elkezdődött a harmadik világháború, és nem elég Ukrajnát lefegyverezni, hozzá kell látni a NATO demilitarizálásához is.”

Ha ez nem volna elég, egy következő műsorszámban az Állami Duma egyik tagja, Alekszej Zsuravljov közölte: számításai szerint négy interkontinentális ballisztikus Szarmat rakéta elegendő volna az Egyesült Államok teljes elpusztításához, ügyesen alkalmazva. Ugyanő azt is elmondta, hogy kétmillió ukránt mindenképpen ki kell végezni ahhoz, hogy a „nácitlanítási folyamat” sikeres legyen. A műsorvezetőnek, aki maga is képviselő, a szeme sem rebbent.

Nem mondom, február 24. óta láttunk már néhány érdekes jelnetet ezen az Egyes Csatornán, nehéz volt azt feledni, amikor a Russia Today vezetője, Margarita Szimonjan a világvége mellett kampányolt, és erre Vlagyimir Szolovjev megjegyezte, hogy nem baj, ha elpusztul a világ, mert az oroszok pravoszlávok és úgyis a mennyországba jutnak, egyéb meg nem fontos. Tisztelem mások hitét, de azért ezt tessék elmondani Ramzan Kadirovnak is, mindjárt meggondolja, hány csecsent kényszerít be a Roszgvargyijába.

Rendben, az orosz köztévé ilyen, magas lehet a levegő LSD-tartalma Osztankinóban, a helyzet akkor kezdett valóban veszélyessé válni, mikor ma délután két vezető orosz politikus is keményen megfenyegette Lengyelországot. Az első ráadásul Nyikolaj Patrusev volt, aki Putyin helyettese és egyesek szerint potenciális utódja is. A Meduzát idézve:

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára szerint a lengyel hatóságok célul tűzték ki a nyugat-ukrajnai területek elfoglalását.

A kijevi rezsim úgynevezett nyugati partnerei sem zárkóznak el attól, hogy önös érdekeikben kihasználják a jelenlegi helyzetet, és különleges terveket szőnek az ukrán földekkel kapcsolatban... Úgy tűnik, Lengyelország máris akcióba lendül a nyugat-ukrajnai területek elfoglalására” – idézte az Interfax Patrusevet, aki a Volga-vidék nemzetbiztonságáról tartott kazanyi tanácskozáson nyilatkozott.

Szavai megerősítéseként a lengyel elnök kijevi látogatását és „kijelentéseit, miszerint a lengyel-ukrán határ hamarosan megszűnik”, idézte.

Már most számos állam aktívan dolgozik azon, hogy feldarabolja Ukrajnát” – mondta Patrusev.

Lengyelországon kívül más országot nem nevezett meg. Patrusev azt sem tisztázta, hogy Oroszország részt vesz-e Ukrajna „feldarabolásában” – noha a háború február 24-i kezdete óta elfoglalta Herszon régiót, megpróbált ott oroszbarát hatalmat létrehozni, elfoglalta Mariupolt, és folytatja offenzíváját a donbásszi ukrán állások ellen.”

Ez rágalom, persze, de beleillik a Kreml korábbi Lengyelország-politikájába, hogy mást ne mondjak, olyasmi is elhangzott már az Állami Dumában Oeg Morozov képviselő részéről, hogy:

Lengyelország arra ösztönöz minket, hogy Ukrajna után elsőnek írjuk a denácifikációs listára”

ami, ugyebár, katonai megszállás nélkül lehetetlen, mármint a denácifikáció. Az engem kissé érdekelne, hogy miképpen lehetett Patrusev kora délután Kazányban, mert jelenleg épp az orosz Biztonsági Tanács ülésén vesz részt, de aztán rájöttem: online ülésezik. Ami Ukrajna felszabdalásának vádját illeti, az nem új, és már május hatodikán megjelent a „Politika” című lapban, ami az orosz geostratégiai és geopolitikai kutatóintézet orgánuma. Névtelenül ugyan, de legalább hamis is volt a vád – elmagyarázom, miről van szó.

Az írás azt állítja, hogy a lengyel TVP1 mutatta be a jövendő Ukrajnájának térképét (korábban a Pravdában is operáltak ezzel a grafikával, csak akkor még más volt a körítés hozzá) és részleteket is elárul az állítólagos ördögi tervből.

karpataljas-terkep2-768x505.jpg

Mellesleg: a térképet valóban a lengyel TVP1-en mutatták be, csak nem most, hanem a Válasz szerint 2014. március 23-án. A térkép egy tudósításhoz készült illusztrációként annak kapcsán, hogy Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz Állami Duma korábbi alelnöke, a szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt elnöke levelet intézett a lengyel, a román és a magyar külügyminisztériumhoz Ukrajna felosztását illetően. Szóval: ez igazából Zsirnovszkij nyolc évvel ezelőtti javaslatát mutatja be! Más kérdés, hogy Vlagyimir Volfovics a minap néhányszor elhunyt (most már viszonylag biztosan állítható, hogy halott) és nem tud tiltakozni. De lássuk azt az ármányt, amit a Politika feltárt és aminek a kedvéért mainak hazudják a nyolc éves illusztrációt!

A térkép már Lengyelország részeként mutatja Ukrajna Lemberg, Ivano-Frankivszk, Voliny, Rivne és Ternopil régióit, Románia részeként a Csernyivci régiót, a magyarok részeként pedig Kárpátalját. Ugyanakkor Ukrajna déli része, beleértve Odessza, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Harkiv területét, valamint a Donbász régiót, az LNR-hez kerül. Csak az ország középső és északi régiói maradnak Ukrajna részei. (…) Mindez a Lengyelország, Románia és Magyarország által az „orosz agresszió elleni védelem” jelszava alatt végrehajtott lavinaszerű haderő-felépítés hátterében történik. Korábban egy ilyen forgatókönyv nem lett volna indokolt, és sok állam már Varsó és Bukarest részéről is agressziónak tekintette volna. A nem csak a Dnyeszteren túli, hanem a moldovai feszültségről szóló információk alapján kijelenthetjük, hogy Románia titokban nagyszámú román katonát és tisztet küldött Moldovába „moldovai katonaság” álcája alatt. A moldovai tisztek nagy részét román katonatisztekre cserélik (minden kulcspozícióban) az összes parancsnokságon, és a katonai egységek parancsnoki századaiban (amelyek a katonai rendőrség feladatait látják el) – a személyzetet teljesen lecserélik románokra.

Romániával együtt a Törökország védelme alatt álló Magyarország is részt vesz a bővítésben. Ankara évtizedek óta szállít fegyvereket Magyarországnak (érdemes megemlíteni a török gyártmányú aknavető rendszerekkel felszerelt Ejder Yalçın és Yörük 4×4 páncélozott járművek tömeges szállítását) a török egység részeként.

A magyarok és a törökök közös török gyökereiről szóló viták már régóta folynak a csúcson. Törökország érdekei pedig nem korlátozódnak Magyarországra. Ismeretes, hogy Törökország több mint háromezer „szürke farkast” (a szélsőjobboldali Bozgurt mozgalom harcosait) telepített Harkiv és Odessza-Mikolajiv irányába, hogy részt vegyenek az amerikai katonai tárca előkészületeiben az ukrán erők által elhagyott állások elleni ukrán ellencsapásokhoz. Úgy tűnik, hogy a törökök így akarnak „konszolidálódni” Ukrajnában.

A NATO elképzelése szerint Romániának Magyarországgal együtt kell elfoglalnia Dnyeszteren túli területeket és Ukrajna délnyugati területeit.” (Politika)

Hagymázas rémálom, csak arra jó, hogy belekeverje a mostani harcokba fél Kelet-Európát, igen, minket is – csak egy példát mondanék, az Ejder Yalçın magyarul a Gidrán, ebből volt nekünk tavaly februárban tíz darabunk, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. Különben egy páncélozott terepjáró. A Yörük ennek a kisöccse, ha egyszer használja majd a Honvédség, Nomád lesz a neve: de tömeges szállításról nincs szó, soha nem is volt, a tervek szerint lesz összesen 300 ilyen terepjárónk – egyszer majd, valamikor, ismerve az életet, gyaníthatóan sohanapján. Ezt a marhaságot csak nem vette komolyan Patrusev?

Nos, el nem hitte, de hirdeti. És más jelek is arra mutatnak, hogy Lengyelország a Kreml célkeresztjébe került: öt napja a mostani háború gonosz bohóca, Kadirov csecsen elnök mondta azt, miszerint:

Ukrajna lezárt ügy, már Lengyelország érdekel. Ukrajna után, ha megkapjuk a parancsot, 6 másodperc alatt megmutatjuk, mire vagyunk képesek.”

Csakhogy Kadirov köztudottan elmebeteg, szerintem ő lehet Putyin (egyik) udvari bolondja. Ellenben az Oroszországi Föderáció varsói nagykövete, Szergej Andrejev (akit a minap, május 9-én leöntöttek némi piros festékkel a Győzelem Napja alkalmából) kicsit sem gyengeelméjű, és ő azt nyilatkozta tegnap a TASZSZ szerint a Rosszija–24 tévécsatornának, hogy:

MOSZKVA, május 30. /TASZSZ/. Lengyelország azon NATO- és EU-országok közé tartozik, amelyek az ukrajnai válság elhúzódására fogadnak – jelentette ki Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet hétfőn a Rosszija–24 televízió egyik adásában.

Ami Lengyelország álláspontját illeti a donbásszi és ukrajnai helyzet alakulásával kapcsolatban, igen, Lengyelország az Egyesült Államokkal, a balti országokkal, Nagy-Britanniával együtt egyszerűen a NATO- és EU-országok kategóriájába tartozik, amelyek a konfliktus meghosszabbítására, Oroszország erőforrásainak kimerítésére – ahogyan ők várják – tesznek fel, és ennek érdekében ők készek harcolni az utolsó ukránig” – mondta a nagykövet.

Andrejev hozzátette, hogy a lengyel hatóságok arra számítanak, hogy a Nyugat által Ukrajna újjáépítésére szánt pénz jelentős részét megkapják. Szerinte ez tipikus lengyel gondolkodásmód: mások pénzét kihasználni.”

Azért kicsit sokszor került szóba egy nap alatt a háború kiterjesztése akár az egész világra is, de Lengyelországra mindenképpen, az Egyesült Államok megsemmisítéssel való fenyegetése, a NATO „demilitarizálása” – én nem tudom, ne legyen igazam, de pont így kezdenék neki, ha az orosz közvéleményt meg akarnám győzni arról, hogy meg kell támadni Lengyelországot és egyúttal el akarnám rettenteni a nyugati közvéleményt a szövetségesük védelmétől.

Mondom: ne legyen igazam.

De valami nagyon büdös fő a Kreml konyháján.

Nehogy egy világháború legyen.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása