Forgókínpad

Forgókínpad

Spöttle, az elemző

2022. július 02. - Szele Tamás

Tényleg nem akarok sorozatot írni a magyar „biztonságpolitikai szakértőkről” (azért az idézőjel, mert vannak igaziak is, tőlük különböztetem meg így a kóklereket). De ha zsinórban jönnek a magas labdák, le kell ütnöm őket. Tegnap nem is neveztem meg kritikám tárgyát, hogy ne személyeskedjek, ma ez elkerülhetetlen: Georg Spöttle adott olyan interjút, hogy nem hagyhatom annyiban.

spottle2_ufo.jpeg

(Fotó: 444)

Spöttlének annyi kalandja volt már Tejúton innen és túl, hogy fel sem sorolom őket, öklelőzött ő még földönkívüliekkel is. És megragadó, hogy mindennek dacára úgy tud rácsodálkozni a világra, mint egy maximum tízéves gyerek – nagy valószínűséggel ez attól van, hogy nem is tud nála többet a dolgokról.

Nem is akar. Minek? Így is megél egész szépen, minek tanulja meg, hogy mitől megy a villamos? Ha villamosozni akar, vesz magának egyet. Vagy jegyet, vagy szerelvényt, hiszen megengedheti magának. Sok is a híve, akik hasonló szellemi szinten csodálkoznak rá erre a mesés-mágikus univerzumra, aminek a működését meg sem próbálják érteni, hiszen ha valami bonyolult, majd jön Spöttle mester és elmagyarázza, mivel ő sem érti, de ő egy magasabb fokon nem érti.

Misztika? Igen, az. Így juthattak hatalomhoz az első sámánok is, akik elmagyarázták a mennydörgést, pedig fogalmuk sem volt róla, mi az.

És Spöttle ma ugyanezt teszi a Magyar Nemzetben, mélyen leszállított árakon és színvonalon, gyermekeknek és katonáknak féláron. Még csak nem is tucatáru az a vélemény, amivel kereskedik, hanem vásári bóvli, már persze, amikor egyáltalán mond valamit.

Arra azért ügyel, hogy semmi újat ne mondjon, és azon a szinten maradjon, mint az elvárható közönsége. Tehát például meglepetten hívja fel a figyelmet arra, miszerint:

Georg Spöttle közölte, hogy a hibrid hadviselés eszközei egyre tökéletesebbek lesznek. Mint kifejtette, ma már mesterséges intelligenciával is tudnak videó- és hangfelvételeket, élő hangot manipulálni.

Az elemző úgy véli, ez történhetett az ál-Vlagyimir Klicsko esetében is, aki felhívta Karácsony Gergelyt.

Budapest balliberális polgármestere rá sem jött volna, hogy nem a kijevi polgármesterrel beszél, ha a hívó fél nem válik túl provokatívvá.

Ilyen eszközökkel egyértelműen meg lehet vezetni politikusokat, s ez a hibrid hadviselésnek egyre inkább része lesz – mondta.”

Nahát, nahát, mit nem mond az úr... kicsit sem zavarja, hogy ezt évek óta tudjuk, mondjuk, írjuk? Nem, mert neki új a vicc, ő egy újszülött, ő ilyent még soha nem hallott. Otromba szerepjáték ez, nem egyéb: ha máshonnan nem, a pornófilmek világából ismerős lehetne neki a „deep fake” kifejezés, de jaj, ha elkezd szakkifejezéseket használni, az ő olvasója leteszi a lapot, a hallgatója, nézője átkapcsol, hiszen nem érti, marad inkább szende, ártatlan szűz és szörnyülködik a kávénénikékkel együtt a gangon. Mondjuk még ez is jobb, mint amit a kollégái műveltek, akik a Karácsony-féle deep fake-ügyet „telefonbetyárkodásnak” tekintették és lehülyézték a polgármestert, aki „beugrott egy ilyen primitív trükknek” – beugrott annak a bécsi polgármester is, csak az nem tette le előbb, végigválaszolta a provokatív kérdéseket is.

Jó, hát azt látjuk, hogy Spöttle mester IT-szempontból a csiszolt kőkorszakban ragadt, vagy legalábbis úgy tesz. De legalább a sajtóhoz ért? Hogyne értene, jobban, mint azok, akik művelik!

A biztonságpolitikai szakértő szerint egyetlen sajtóorgánumnak sem lenne szabad elköteleződnie sem az ukrán, sem az orosz narratíva mellett. – A magát függetlennek és objektívnek nevező baloldali sajtó azonban szinte teljesen átveszi az ukrán narratívát. Csak ukrán híreket közölnek, és elegánsan elsiklanak a háború okai felett is. Olvashattunk már arról, hogy milyen gyenge az orosz hadsereg, Putyin halálos beteg, hamarosan meghal. Ha azonban több forrásból tájékozódunk, rájövünk, hogy mindez a megtévesztés része. Hiszen már gyakorlatilag az oroszok kezében van Ukrajna egyötöd része – magyarázta Georg Spöttle.”

 

Sőt, ha így folytatják, lesz abból egyhatod, egynyolcad, egytized is! Biztpol öcsém, téged se a sok eszed miatt vittek el annak idején a földönkívüliek. Senki sem veszi át „az ukrán narratívát”, amit te nem is ismersz, mert ahhoz olvasnod kéne, senki sem használja kritika nélkül az UNIAN, az Ukrinform vagy pláne GUR (az ukrán hírszerzés) oldalát, aminek több oka van. Az egyik az, hogy az ukrán nyelv nem azonos az orosszal, megizzad vele az ember. De azért megérthető – ellenben ezek annyira hazafias írások, mármint ukrán szempontból, hogy a lefordított szöveg a legtöbb nem ukrán olvasót hidegen hagyná. Nem beszélve arról, hogy ez a háború már kialakított egy olyan szlenget mindkét oldalon, ami visszaadható ugyan magyarul, csak nagyon nehezen: az oroszok „hoholnak” nevezik az ukránokat, az ukránok „moszkalnak”, „rasisztnak” az oroszokat, míg ezt az ember elmagyarázná, megőszülne. Információs forrásnak használjuk – kritikával, persze – primér forrásnak nem.

Az a baj veled, biztpol öcsém, hogy összetéveszted a híreket az „ukrán narratívával”, egészen pontosan úgy, mint akármelyik ügyfeled, olvasód, hallgatód: ha valami nem tetszik, az csakis „ukrán narratíva” lehet. Én ma egy másik lapba öt oldalt írtam a reális harctéri eseményekről, és a mostani helyzet bizony nem az ukrán félnek kedvez. Nem nagyon rossz neki: csak nem is nagyon jó. De leírtam, hiszen ez a valóság: akkor ez most „orosz narratíva”? Nem: ez egyszerűen igazság. Narratíva akkor lesz a dologból, ha hazudik hozzá valamit a szerző, vagy téved. Szóval, biztpolkám, ha már narratíváknál tartunk, az, hogy te a privát kis ízlésed alapján mondod meg, mi az „ukrán” hír és mi az „orosz”, már egy egetverő ostobaság: a hírnek nincs nemzetisége. Maximum az álhírnek van, de annak is inkább eredete. Ami a háború okait illeti, tavaly december 24. óta írom őket: a háborúnak az az oka, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin vissza akarja tekerni az idő kerekét az 1990-es évekbe, ha ugyan nem korábbra. Ennek csak egy epizódja Ukrajna megtámadása, ami nem bizonyult olyan könnyűnek, mint hitték.

És még valami miatt nem érdemes ennél bővebben elmagyarázni a „háború okait”. Azért követelik ennyire a moszkovita propagandának bedőlt körök ennek az elemezgetését, mert erre van kész legendájuk, válaszuk. Te is előszednéd a biolaborokat, denevéreket, atomrakétákat ukrán földön, amiket csak én magam ötször cáfoltam meg – hát ki szereti ennyiszer megmagyarázni ugyanazt? Főleg, hogy ismerem rá a válaszotokat: „Hazudsz, bérenc vagy!” Akkor mit fárasztjuk mi itt egymást?

Az elemző elmondta, a hibrid hadviselés keretei közé tartoznak az álcivil szervezetek, valamint a hazai és nemzetközi baloldali sajtóorgánumok által hazánkról terjesztett álhírek is. (…) Georg Spöttle szerint mindez azért történik, mert hazánkban erős, nemzeti kormányzás folyik, s ezt akarja megroppantani a liberális elit. Nálunk ugyan nem jártak sikerrel, de a szakértő szerint tény, hogy a hibrid hadviselés választásokat dönthet el, ha a támadott felek nincsenek résen. – Munkába menet gyakran látom a metrón, hogy nagyon sok fiatal olvas épp Telexet vagy 444-et a telefonján.”

Remélem, sportos alkat vagy, biztpolkám, mert mifelénk, a nyóckerben nagyon csúnyán szokott járni az, aki belepislog a másik telefonjába. De álljunk csak meg, mert megint baj van: ki az az álcivil?

Szerinted mindenki, aki nem rajong Orbán Viktorért vagy Putyinért, ugyanis bizonyára azért nem rajonganak, mert Soros György pénzt ad nekik. Ha nem adna, akkor rajonganának, mint mindenki más.

Szerintem viszont a CÖF az álcivil szervezet tipikus példája, és anyagilag meglehetősen motivált is.

Szerinted aki nincs az illiberális uralom mellett, az automatikusan ellene van, én viszont nem mondanék olyan marhaságot, hogy aki nincs ellene, az támogatja. Van olyan ugyanis, hogy a dolgok nem fekete-fehérek. Ja, tudom: nálad nincs.

A biztonságpolitikai szakértő rámutatott: a hibrid hadviselés a globalizmussal, az internet megjelenésével pörgött fel. Régebben röpcédulákat dobáltak le repülőgépekről, ügynököket küldtek az ellenfél területére, általuk hamis híreket juttattak el különböző területekre.

Ma erre már a modern technológiát használják, és pillanatok alatt eljuttathatnak álhíreket különböző országokba.

Mint részletezte, ma ezeket már két kattintással meg tudják oldani proxyszervereken keresztül, úgy, hogy soha nem derül ki, pontosan ki volt a feladó.”

Hogy is mondta a nagy Mao ce-Tung a Vörös Könyvecskében? „Mi a teendő, ha körbevesz az ellenség gyűrűje? Át kell törni az ellenség gyűrűjét.” A te logikád is ezen a fán termett: ha a röpcédula a globális interneten terjed, meg kell szabadulni a globális internettől (Putyin már tervezi, intézi Oroszországban). Fantasztikus megfigyelő vagy, felfedezted a proxyszervereket, ott vannak rögtön a Bermudákon, sré vizavi a Langerhans-szigetektől! Na, azokat kéretik lebombázni, és minden jó lesz.

Tudod, biztpolkám, nekem nem az a bajom veled és pár kollégáddal, hogy nem értünk egyet, az nem is zavar. Randa világ volna, amiben mindenki mindenben, mindig egyetért. Az a bajom, ahogy csináljátok: elemista dolgokat „fedeztek fel”, csőben a lyukat, macisajtban a brummogást, mákos tekercsben az önindukciót. És ezzel érvelve politizáltok: ez a te mai beszélgetésed is abból állt, hogy felsoroltál egy szekérderék banális, ezer éve ócska közhelyet, amiket még Zolika, a sarki hajléktalan is ismer, tehát megfelelő közönség számára hitelesíti a mondandódat. És mi ez a te mondandód? Annyi, hogy:

Az orosz–ukrán háborúban a pszichológiai hadviselés minden csínját-bínját bevetik. Nagyon nehéz valós képet kapni arról, hogy mi is történik a frontvonalon. A hibrid hadviselés keretei közé tartoznak az álcivil szervezetek, valamint a hazai és nemzetközi baloldali sajtóorgánumok által hazánkról terjesztett álhírek is.”

Sőt, akár az is, ha a boci, boci tarka, és se füle, se farka, az is lehet egy különlegesen ravasz, hibrid ármány. Hogy hogy jönnek ide a magyar sajtó dolgai? Úgy, hogy idehoztad, úgy teszel, mintha ez a háború itt zajlana, sőt, az egész világon mindenhol... hoppá, nem ilyeneket szokott mondani Dugin? De, ő mondja Putyinnak, Putyin Orbánnak, te meg rohansz utánuk.

Ha ez a háború itt zajlik, azt észreveszed a nadrágod színének változásából, ugyanis akármilyen is volt reggel, az első Grad rakéta-sorozatvető támadása után barna lesz.

Rendben, ma elsült a fejed, ahogy elsül máskor is, ebből élsz, biztpolkám.

Csak egyet mondj meg nekem: miért van mindig sörétre töltve?

Komolyabb lőszert nem bír el?

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása