Forgókínpad

Forgókínpad

Szpesznyákok és álhírek

2022. július 06. - Szele Tamás

Brutális leszek: habár tíz éve hadakozom az álhírekkel, és azt hittem, mindent láttam már, mint Utnapistim, „égen, földön, föld alatt” de ma olyannal találkoztam, ami minden álhírek állatorvosi lova, ami mindegyik betegségben szenved, amiben hír csak szenvedhet, nem elég, hogy még az ellenkezője sem igaz, de úgy terjed most is magyarul, mint Mariupolban a kolera.

mai_vilag_fokep.jpg

Igen, az ukrajnai háború nagy lehetőség a konteósoknak és álhírlap-szerkesztőknek, akik egyébként is orosz konfekció-anyagból dolgoztak korábban – a világjárvány is nagy lehetőség volt, azt is megpróbálták kihasználni, de most könnyebb a dolguk valamivel, mert tavaly ilyenkor még büntetés járt a nyílt járványtagadásért, oltásellenességért (mármint elvben, a gyakorlatban keveseket bírságoltak, büntettek meg), de ma éppenséggel nem jár semmi az oroszbarát, putyinista álhírek terjesztéséért, csak esetleg egy kis cinkos összekacsintás a kormánypárttal, kormánymédiával. Akik ugyanabból a raktárból kapják a maszlagot, mint az álhírlapok, csak ők egy vonásnyival talán óvatosabban terítik, egy picit még adnak a látszatra.

De lássuk ezt a mai alanyunkat, ami szó szerint az álhírek álhíre, amiben egymásra talál a hazugság, a politikai manipuláció, a paranoia és Qanon, majd kéz a kézben körtáncot járnak a józan ész füstölgő maradványai körül. Idézem, szó szerint, mert igaz ugyan, hogy a közzétevő „Mai Világ” című médiazugipari termék másolásvédetté tette, de vagyok én olyan legény, hogy ne jelentsen akadályt ez az apróság számomra.

Putyin 35 000 bebörtönzött gyermeket szabadított ki Ukrajnában
Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton azt mondta Donald J. Trumpnak, hogy az Ukrajnában végrehajtott „különleges katonai művelet” 35 000 gyermeket szabadított ki a rabszolgasorból, amit „a különösen kisgyermekek világméretű eladásának kelet-európai csomópontjának” nevezett – mondta egy Mar-a-Lago-i forrás, aki beavatott a világ két leghatalmasabb vezetője közötti beszélgetésekbe.
Ha Putyin szavai őszinték voltak, akkor az Ukrajnába való bevonulásának eredeti oka az USA, Nyugat-Európa és Izrael által finanszírozott biofegyver-laboratóriumok megsemmisítése volt. De amikor az orosz különleges erők, vagyis a Szpesznyákok véletlenül egy pedofil táborba botlottak Közép-Ukrajnában, és megtudták, hogy több száz ilyen létesítmény található az ukrán tájban, Putyin új ügyet hirdetett: Minden „mocsok és söpredék” pedofil eltiprása és az „istentelen országot” ellepő minden pokoli gyermekkereskedő hálózat feldúlása.
Szombaton Putyin elárulta Trumpnak, hogy mintegy 35 000 gyermeket - többségükben oroszokat – szabadítottak ki a szexuális rabszolgaságból, miután erői 150 emberkereskedő bűntanyát azonosítottak és diszkréten célba vettek.
„Ezeket a kiszabadításokat többnyire orosz spezisiek hajtották végre. Putyin azt mondta Trumpnak, hogy nem bombázhatja önkényesen a táborokat, mert nem tudhatja, hogy vannak-e bent gyerekek, vagy egyáltalán, hogy a gyermekkereskedők még mindig felügyelik-e a műveleteket. Sok helyen az emberkereskedők a háború miatt elmenekültek, és a gyerekeket magukra hagyták” – mondta forrásunk.
Nem minden emberkereskedő barlang rejtőzött azonban az ukrán vidék távoli, megközelíthetetlen területein.
Putyin szerint a különleges erők egy kiterjedt gyermekkereskedelmi szindikátust találtak egy irodaházban, mindössze két háztömbnyire a kormányháztól, Volodimir Zelenszkij elsődleges munkahelyétől, Kijev belvárosában. A spetznaiak beszivárogtak az épületbe, megöltek 8 emberkereskedőt, és egy igazán hátborzongató jelenetet láttak: Hatvanöt gyermeket zártak szűk ketrecekbe.
„Ezért harcolunk, Trump elnök úr, ezért harcolunk. Hogy a kutya Zelenszkij nem tudott erről, az lehetetlen. Ott volt az orra előtt. Szerte Ukrajnában találunk orosz gyerekeket, ukrán gyerekeket, európai gyerekeket, és igen, többeket az Egyesült Államokból. A gonosz embereket, akik emögött állnak – őket kell szétzúzni, kiirtani. Ukrajna nagy, és ezeknek a mocskoknak évtizedekig volt idejük a borzalmakra” – mondta Putyin Trumpnak.
Putyin továbbá elmondta, hogy Szepetneken egy poros főkönyvet találtak Mariupol kikötőjének egyik raktárépületéből. A gyermekkereskedők az épületet feldolgozóközponttá alakították át, ahonnan gyerekeket szállítottak ki és be Ukrajnába. Putyin szerint a főkönyvben kitalált nevek, dátumok, nemek és életkorok szerepeltek azokról a gyerekekről, akiket az emberkereskedők az országból szállítottak ki. A legkorábbi dátum a naplóban 2005. március 2. volt.
„Hihetetlen, teljesen hihetetlen, hogy ez milyen régóta történik” - mondta állítólag Trump Putyinnak. „Amit önök tesznek, az hihetetlen, tényleg hihetetlen, de a világ egyszerűen nem hiszi el”.
Putyin azt mondta, hogy nem érdekli, mit gondol róla a világ, mert küldetése erényes és tiszteletreméltó, és megfogadta, hogy ha kell, egész Kelet-Európát bejárja, hogy elérje a terhes és szükséges célt.
„Ezek a bűnözők 1991 óta gonoszul dolgoznak itt, túl régóta. Most ennek vége” – mondta Putyin.”

Mondom én, hogy ezt csak az hiszi el, akinek már teljesen eltűnt a szellemi immunrendszere. Azt mondaná tehát a hír, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke most, szombaton, tehát múlt héten találkozott Donald Trump elnökkel (akkor Biden micsoda? Ja, tudom, róla azt állítják a qanonisták, hogy ő is Trump, csak el van maszkírozva) Mar-a-Lagoban, az Amerikai Egyesült Államok területén, ahová nem utazhat be, és jelentést tett a hivatalban lévő orosz elnök a volt amerikai elnöknek arról, miszerint harmincötezer gyermeket szabadított ki a gonosz ukránok fogságából, akik azokat vagy megrontották, vagy vérüket szívták, vagy a szüzek véréből „adrenochrome”-ot gyártottak, ami tudvalévőleg a halhatatlanság, örökigjúság elixírje a qanonista mitológiában, és minden ismert ember él vele, Trumpot és Putyint kivéve, ők maguktól ilyen szépek és fiatalok, élteti őket az Örök Jóság, ami minden tettükből sugárzik.

Hogy a radai rosseb enné meg, aki ezt a sok maszlagot elhiszi, aki meg még terjeszti is: azt kétszer egye meg.

Ez egyszerre orosz politikai propaganda, Biden-ellenes propaganda, Ukrajna-ellenes propaganda, qanonizmus és ráadásul még az ellenkezője sem igaz. Tökéletes terméke az olginói hazugsággyárnak, de sajnos akkora baromság, hogy orosz belföldi forgalomba már nem is volt alkalmas – pláne, hogy az oroszok tudják, miszerint Putyin a háború kitörése óta csak egyszer járt külföldön, múlt héten, akkor is Közép-Ázsiában – úgyhogy kinyomták a nemzetközi piacra, ahol minden sz*rt megesznek. Ezt is megették, terjed, mint a veszedelem.

Külön aranyos, hogy a „Mai Világ” egy tökéletesen elmaszkírozott sajtótermék, ámde mottójuk, szakmai hitvallásuk (jól eldugva, az oldal alján) azért mégis van, éspedig a következő:

A média legfontosabb feladata a tájékoztatás, részrehajlás nélkül, ezért a legjobb szakmai meggyőződésünk szerinti pontos, méltányos és valósághű tájékoztatást igyekszünk nyújtani.”

mai_vilag1.jpg

Ez minden, csak nem tájékoztatás: ez szemenszedett hazugság. Sír a betű, ha erre használják, sír alatta a képernyő is.

De legalább nem is saját koholmány.

Ahogy keresgéltem, rátaláltam arra, hogyan is került a magyar közönség elé ez a szellemi méreg. Mert megjelent ez már korábban is, csak nem volt ilyen sikere, nem volt tán elég színes-szagos a tálalása – pedig hát a rómaiak óta tudjuk: cacatum non est pictum.

Első magyar nyoma idén április 18-i, az „Én nem bántam meg...” nevű Facebook-csoportban lelhető fel, kíváncsi lettem, mit nem bántak meg, a névjegyükön meg is találtam:

Az Én nem bántam meg, hogy a Fideszre szavaztam utódja. Alapították Orbán Viktor Vendégkönyvesei 1989.”

Én a kormány helyében azért megnézném, miféle oszlopokra támaszkodok, mert ezek teljesen korhadtnak tűnnek, bár nagy az önbizalmuk. Bizony, ott a fenti szöveg, ráadásul az összes pocsék hibával együtt, a Szpesznyákokkal (annyira nem érdekelte őket, hogy kijavítsák a helyes Szpecnaz-ra, ami a Войска специального назначения rövidítése, szóval ebből is látszik, hogy a rémhírt nem tartalomra, hanem darabszámra fizethetik), a „Szepetneken” talált „poros főkönyv” is ott van, sőt, a hozzászólásokból láthatjuk, mennyire önélzetes kis latlok.

L.V.:

Ennek a cikknek hol van az eredetije? Mert ha nincs, akkor a szöveg csak egy kitalált szöveg!

Én nem bántam meg:

Imádjuk az ilyen mindenhez értő fotel Fb. „zseniket”!Keresse meg az eredetit.(tud egyáltalán angolul?!) Nem dolgozunk a lusták , okoskodók helyett!!”

Ebből a hozzászóló azt a következtetést vonta le, hogy akkor nincs is „eredeti”, de ebben téved.

Van. Azt is megtaláltam. Az a Real Raw News című online pöcegödörben jelent meg, tényleg angolul, ez év április ötödikén, bizonyos Michael Baxter tollából (nagy kár, hogy amerikai állampolgárok millióit hívják így, gyakori név, így álnévnek is tökéletes). Itt olvasható. Hogy még szebb legyen a történet, az „írás” végén szerepel egy felszólítás:

Az RRN független kiadó, amely az olvasók támogatására támaszkodik. Az igazságért és a sajtószabadságért küzdünk egy elnyomott társadalomban. A GiveSendGo-t, egy keresztény alapokon nyugvó adománygyűjtő céget használjuk, amelyen keresztül adományokat gyűjtünk. Kérjük, ne adja nehezen megkeresett pénzét olyan oldalaknak vagy csatornáknak, amelyek a mi szellemi tulajdonunkat másolják/lopják. Számtalan órát töltünk ellenőrzéssel, kutatással és írással. Köszönjük. Minden dollár segít.”

Szóval akkor a mai magyar szenzációról kiderült, hogy már április 18-án szó szerint ugyanebben a formában olvasható volt, angolul pedig április ötödikén adta közre valami ócska, utolsó FSZB- vagy SZVR-ügynök, a moszkvai kórusból, aki még ráadásul alul is van fizetve, mert könyörög, hogy ne lopják el a nehezen összekapirgált hazugságát.

Az angol változatot több tényellenőrző központ is cáfolta, én most a USA Today-féle változatot mutatom be és részemről úgy vélem, hogy magyar nyelvű cáfolatnak ez az írás tökéletesen megfelel.

Kérem, nagyon szívesen.

A Mai Világ szerkesztőinek és az „Én nem bántam meg...” vezetőinek meg azt kívánom, hogy ha már annyira rajonganak az orosz haderőért, fussanak össze Szepetneken, egy poros főkönyvvel a hónuk alatt egy szpecnazossal.

És szólítsák Szpesznyáknak.

Az lesz életük utolsó tévedése.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása