Forgókínpad

Forgókínpad

Államtalanítók

2022. augusztus 13. - Szele Tamás

Ha az ember sokat olvassa a híreket és nem túl rossz a memóriája, egészen érdekes összefüggésekre bukkan. Teljesen más okból veszem elő naponta a nemrég betiltott orosz OVD-infót naponta – a perbe fogott orosz ellenzékiekkel kapcsolatos híreket keresem rajta – ma mégis olyasmire bukkantam, ami nálunk is van, Amerikában is, csakhogy náluk, orosz földön is megterem.

osemberek1_1.jpg

Most már rá kéne jönni, honnan származhat ez a maszlag. De lássuk előbb, mitől indult el nálam a vezérhangya, mit ír az OVD-info egyik teljesen mellékes, még csak nem is kiemelt híre?

Egy blagovescsenszki bíróság 30 napra pszichiátriai kórházba küldte Dmitrij Kravcov helyi aktivistát, a „Szovjetunió polgárai” támogatóját – ott orvosi vizsgálatnak vetik alá. Erről a SOTA számolt be a férfi környezetére hivatkozva. Az aktivista támogatói úgy vélik, hogy politikai szerepvállalása miatt üldözik. Korábban Kravcov a koronavírus-járvány kapcsán a QR-kódok bevezetése ellen emelt szót; a férfi az „Amur régió néptanácsának” vezetője is, amely a „Szovjetunió polgárai” mozgalomhoz kapcsolódik.”

Idáig az ember azt hinné, nyugdíjasok szervezkednek posztszovjet nosztalgia alapján. De nem így van, most jön az érdekes rész!

Július 11-én az Arhangelszki Területi Bíróság szélsőséges szervezetté nyilvánította az „Arhangelszk Területi Polgárok Népi Tanácsa” nevű szervezetet, és betiltotta tevékenységét Oroszországban. A bíróság szerint a szervezet tevékenysége „az alkotmányos rendszer alapjainak erőszakos megváltoztatására és az Orosz Föderáció integritásának megsértésére” irányult.

A „Szovjetunió polgárai” mozgalom a Szovjetunió polgárai jogainak helyreállításáért harcolókat egyesíti. A szervezet hívei úgy vélik, hogy az Unió továbbra is létezik, és hogy az Oroszországi Föderáció egy „kereskedelmi cég”. A Szovjetunió polgárai tagjai közül néhányan megtagadnak minden kapcsolatot Oroszországgal mint állammal, például nem írnak alá semmilyen dokumentumot, értesítik a helyi hatóságokat, hogy hagyják el a posztjukat.”

Honnan ismerős ez nekem? Sok helyről. Régóta van már nálunk ilyen, többen is azt prédikálják a híveinek, hogy Magyarország nem létezik, csak egy New Yorkban bejegyzett cég. Róluk később bővebben kell majd szót ejtenem, egyelőre térjünk vissza orosz földre. Ott mióta terjedhet ez az ostobaság? Nyilván nagyon régóta, hiszen nem mindenki örült a Szovjetunió megszűnésének, általában is jellemző egyfajta posztszovjet, nagyhatalmi nosztalgia. Ha oroszul keresek rájuk a böngészőben, kapok is dokumentációt róluk bőven, a legalaposabb a Kavkaz.Reality tavalyi írása, ebből is idézek, mert meglepő hasonlóságok fognak elénk tárulni.

Nincs a „Szovjetunió polgárainak” össz-szövetségi struktúrája. Ez egy gyűjtőnév olyan különböző csoportok számára, amelyek együttműködhetnek egymással. Az egyik legnagyobb egyesület a szintén szélsőségesnek elismert Oroszországi Szláv Erők Szövetsége (SZSZSZ), amelyet 2010-ben alapított Szergej Taraskin, egy Moszkva melletti fogászati klinika tulajdonosa, Zelenográd. A „Szovjetunió polgárai” regionális vezetőinek egy része elismeri a fogorvos Taraskin elsőbbségét a „Szovjetunió megbízott elnökeként”, míg mások kategorikusan ellenzik, bitorlónak és imposztornak tartják.

Az aktivisták közös meggyőződése, hogy a Szovjetunió jogilag továbbra is létezik, és hogy a jelenlegi orosz hatóságok és az általuk elfogadott törvények illegitimek, így lehetséges, hogy nem fizetnek adót, nem fizetnek lakhatási és közüzemi számlákat, és nem fizetik vissza a hiteleket. Számos városban a „Szovjetunió polgárai” még saját közüzemi munkásokból álló szolgálatot is létrehoztak, akik illegálisan helyreállították az áram- vagy vízellátást azoknál az ügyfeleknél, akiknél a fizetés elmaradása miatt kikapcsolták az áram- vagy vízszolgáltatást.”

Nálunk inkább a banki részletek fizetését szokták megtagadni ilyen alapon vagy a személyi iratok bemutatását, jogosítvány kiváltását, olyanról is tudok, hogy valaki rendszámtáblát rajzolt magának arra hivatkozva, hogy szerinte a magyar állam illegitim, meg nem is létezik, de ez a közüzemi dolog minálunk még új.

A krasznodari régióban a mozgalom vezetője Marina Melikhova (korábban Mescserjakova), egykori ügyvéd és a Cashbury piramisjáték vezetője, a „Vízöntő kora” személyiségfejlődési tér megalkotója, valamint a Mais-Oil LLC üzemanyag- és kenőanyag-kiskereskedő cég vezérigazgatója. (…) „Én, Marina Boriszovna Melikova, szovjet személy, két felsőfokú végzettséggel – jogi és közgazdasági – rendelkezem, három fiú édesanyja, nem maradhatok közömbös az iránt, ami az én gyönyörű hazámban, a világ leggazdagabb országában történik! Szülőföldünk 1991 óta a transznacionális tőke (a világkormány) rejtett hibrid megszállása alatt áll” – olvasható a közösségi hálózat hivatalos oldalán. A munkahelye, a „Vízöntő kora” – egyfajta hobbiklubként szerepel, ahol meditációt, „kozmikus konstellációkat”, az alternatív pszichológia képviselőivel, sámánokkal és numerológusokkal való képzést gyakorolnak.”

Nálunk ugyanez a réteg ősmagyar-újpogány (igazából neokókler) samanizmussal foglalkozik, szóval ez is stimmel.

A „Szovjetunió polgárai” szélsőséges szervezetként való elismerése olyan lépés, amelyre mindenki, aki szorosan követi az orosz politikai színteret, régóta várt. Még az is meglepő (ha eltekintünk a politikai aspektustól), hogy jóval később ismerték el őket szélsőséges szervezetként, mint Alekszej Navalnij központját – hiszen a Szovjetunió polgárai valóban egy rendkívül radikális szervezet, amely nem egyszer egészen különös eszközökhöz folyamodott nézetei védelmében, beleértve a gyilkossági kísérletet is – mondta Grigorij Kiszelev, a Politikai Tanulmányok és Technológia Központjának vezetője.

A szakértő szerint a szervezet koncepciója egy racionálisan gondolkodó ember rémálmának nevezhető. Valaki úgy döntött, hogy a jogi valóság kizárólag dokumentumokon alapul, alaposan megvizsgálta ezeket a dokumentumokat, és úgy döntött, hogy egyáltalán nincs jogi valóság. Meglepő módon nagyon sokan valóban elhiszik ezt, és valamiféle aláírást követelnek a hivatalos honlapokon közzétett dokumentumokon, minden törvényt elolvasnak és újraolvasnak, miközben nagyon sajátos módon értelmezik azokat.”

Hát, megint a hit ütközik a rációval – olyankor a legtöbbeknél a hit szokott győzni... de van ennek gyakorlati kára? Van, ezerféle, hogy mást ne mondjak, például 2019 elején Észak-Oszétia számos lakosa, magukat „a Szovjetunió állampolgárainak” vallva, megtagadta a közüzemi díjak kifizetését, mert szerintük ezek felszámítása nem állt összhangban a Szovjetunió törvényeivel. Ha belegondolok, hogy nálunk most emelkednek a rezsiköltségek, sok híve lesz ennek az érvelésnek. Túl sok is.

Ezzel a jelenséggel – a magyar és amerikai aspektusaival – én már elég sokat foglalkoztam. (Igen, vannak amerikai aspektusok: ott Független Polgároknak hívják magukat, és az FBI 2010 óta belföldi terrorszervezetnek tekinti őket, 2014-ben egyenesen veszélyesebb minősítést kaptak, mint az Iszlám Állam). Nem szeretném sokat ismételni magamat, akit érdekel, itt megtalálja az eredetük levezetését még 2019-ből, a legújabb kalandjaikat 2022-ből, akinek erős az idegzete, elolvashatja (nem az én tollamból) az alapvető tanításaikat is.

De minket most főleg az érdekel, honnét ez a meglepő hasonlóság három, egymástól földrajzilag is távol eső mozgalom között? Három, egymástól tejesen eltérő társadalomban? Mert az egy dolog, hogy ha Jimmy a texasi sivatagban úgy gondolja, kivonul a civilizációból, elégeti az iratait és él kaktuszon meg oposszumon, míg bírja. Az egy másik, hogy Szergej nem akar gázszámlát fizetni és inkább vallja magát szovjet polgárnak, hátha megússza. De mikor már egy magyar kistelepülésen nem hajlandóak anyakönyveztetni az újszülött gyermeket, hogy „ne legyen a Világkormány rabszolgája és ne oltsák be”, akkor ez már több, mint gyanús egybeesés, hiszen közös az ideológiai alapeszme.

És ez annyi, hogy sem az Egyesült Államok, sem az Oroszországi Föderáció, sem Magyarország nem létezik, sőt, a Föld többi állama sem, és mindenki a titokzatos Világkormány vagy Háttérhatalom rabigájában nyög. Hát, ha lenne ilyen Világkormány, legalább működnének valahogy a dolgok, de nincs. Mindegy: akkor is különös, hogy három, egymástól ilyen messze fekvő ponton ennyire egyformán bolondulnak meg az emberek.

Mert hiszen mondhatjuk, hogy az állam fikció, ahogyan a jog, sőt, végső soron a pénz is az, ha nem fogadom el őket, akkor nincsenek, csak ha ezek nincsenek, akkor nincs civilizáció. Akkor ősember mindenki, megehetjük egymást, szabad a vásár, nincs kereskedelem – hiszen nincs értékmérő alap – nincs eszközhasználat, nincs orvostudomány (ja, azt is tagadják, akkor ne is legyen, ugye), kultúra végkép nincs, az ököljog általános, hiszen semmit sem tilt semmi: irány az őserdő, csak a mai ember ott maximum három napig maradna életben, és akkor sokat mondtam.

Ez a bolygó csakis azért tud eltartani ennyi embert – köztük minket is – mert piszokul bonyolult ellátási láncokat működtetünk, ha ezek nem lennének, naponta halnának éhen tízmilliók, és így sem jó a helyzet, mert nem érnek el mindenhova. Ha a civilizációval együtt ezeket is kidobjuk, az gyakorlatilag az emberiség önkéntes kihalását jelentené.

Hogy mitől alakult ki ez a három, egymásra kísértetiesen hasonlító álmozgalom, járványos őrület? Tudni nem tudom, ahogyan más sem, csak tippem lenne, éspedig kettő.

Az első a civilizációs hiba elmélete: sehol sem túl rózsás a helyzet, bár Bangladesben irigyelnék a mi gondjainkat, de mi van, ha ezekre a különféle gondokra egy adott embertípus, egy gyakori pszichikai alkat ösztönös, irracionális bűnbakkereséssel és mindent tagadással reagál? Volt már hasonló helyzet a történelemben: a kora újkorban sem volt kevesebb baj Európában, mint most, hitt is az egész kontinens abban, hogy mindenről a boszorkányok tehetnek, meg persze a Sátán maga. Csakhogy akármennyire is hitték, boszorkányok nem léteztek, akire ráfogták, akit emiatt megégettek, ártatlanul halt meg: ez a „ha nem hiszem, hogy van jog, akkor nincs, ha hiszem, hogy létezik boszorkány, akkor van” logika valahol analóg a boszorkányperek korával. Civilizációs hiba, rossz reakció a problémákra.

A másik tippem egyszerűbb. Az első ilyen mozgalmakat az 1970-es években írták le az Egyesült Államokban: mi van, ha ezeknek az eszmerendszere mutálódott, esetleg némi ilyen vagy amolyan titkosszolgálati-propagandisztikus segítséggel (ami mára már egészen biztos, hogy létezik, tessék orosz állami sajtót olvasni, tele van Háttérhatalommal és Világkormánnyal), és kiszabadult az ellenőrzés alól? Most meg helyi mutációk formájában, de mindenhol pusztít.

Akárhogyan is legyen, elég nagy baj, hogy van ilyen.

És cseppet sem vigasztaló, hogy máshol is van.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása