Forgókínpad

Forgókínpad

Magyarország tejjel-mézzel

2022. augusztus 14. - Szele Tamás

Van, amikor kifejezetten tragikomikusan hatnak a reklámok, például ebben a mostani esetben is. Olvasgatom a „Kommerszant” című orosz kormánylapot, nem azért, mert mazochista vagyok, hanem mert mindent el kell olvasni, ha érteni akarjuk a helyzetet, és különös cím ugrik elém.

bevandorlo1.png

Néhányan bajban vannak”

A történelem folyamán néhányan mindig bajban voltak, nem kétlem, hogy most is így van, de mégis, miről van szó?

Az orosz állampolgárok felkészülnek a schengeni korlátozásokra”

Azt biza jól teszik, mert nagyon úgy néz ki, hogy sok határt le fognak zárni a legtöbbjük előtt. Zelenszkij elnök ugyan változtatott pár nappal ezelőtti javaslatán, melyben még azt kérte, hogy minden orosz állampolgár rekedjen a schengeni határokon kívül, tegnapelőtt már maga mondta, hogy ez a politikai üldözöttekre ne vonatkozzon, én még hozzájuk tenném a tudósokat, művészeket és gyógykezelésre szorulókat is, de ha minden lehetséges kivételt figyelembe veszünk, akkor is sokan lesznek, akik otthon maradnak, vízum hiányában. Erre készülnek?

Dehogy erre. Hanem, ahogy az orosz kormánylap írja és kivonatolom én, nem jutott el a tehetősebb oroszok ingerküszöbéig, hogy ez egy politikai döntés, és tömegesen adják be a vízumkérelmeket. Marina Shirokova, a vízumügynökség vállalati osztályának vezetője szerint minden második ügyfél igyekszik előre vízumot szerezni, főként az őszi szünetben, a gyerekekkel való európai utazásokhoz.

Hát itt azért kicsit másról van szó, nem tetszettek felfogni, hogy háború van? Nem, mert náluk ez „specoperacija”, amiben amúgy is csak burjátok, tuvaiak meg csecsenek esnek el. Ők vakációzni akarnak. Shirokova asszony igazi orosz fekete humorral nyugtatja a vízumkövetelőket:

Ha az oroszok számára hirtelen elvileg megszűnik a schengeni vízum megszerzésének lehetősége, akkor nem valószínű, hogy a meglévőkkel szabadon beléphetnek az európai országokba.”

Mondjuk a dolog még messze nem dőlt el, komoly viták folynak az ügyben, az észt hatóságok bejelentették, hogy augusztus 18-tól nem engedik be területükre az észt nemzeti vízummal rendelkező orosz állampolgárokat. A balti államok az oroszok számára a schengeni vízumkiadás teljes betiltását követelték. Ezt a javaslatot az Európai Unió vitára bocsátotta. Olaf Scholz német kancellár már közölte, hogy nem tud ebbe belemenni, szóval ki tudja, mi minden lehet még ebből, de miért olyan természetes az orosz átlagembernek az európai vakáció? Hiszen:

  1. Esténként az Egyes Csatornán Szolovjov elmagyarázza, miként rothad el elevenen a „kollektív Nyugat”, de legfőképpen az Európai Unió

  2. A RIA Novosztyi minden nap megírja, hogy már éhezünk, és nemsokára meg is fogunk fagyni, hála az Oroszországi Föderációnak, ezenkívül az Unió minden polgára perverz szexuális élvezeteknek hódol a lehető legnagyobb gyakorisággal

  3. Amikor meg nem ezt írja a Kreml sajtója, akkor élénk színekkel ecsetelik a ruszofóbiánkat. Ha oroszt találunk, menten agyon is csapjuk a moszkvai lapok szerint.

Akkor miért akar idejönni a derék orosz polgár? Éhen halni, megfagyni, megverődni, vagy talán a perverziók vonzzák?

Ellenkezőleg: azért mert nem hülye. Pontosan tudja, hogy hazudnak neki, hogy olyan fajta nyomor, amitől ő megijedne, nálunk nincs, senki se fogja vagy akarja bántani, de még a szokásostól eltérő szexuális magatartás is pontosan annyi van errefelé, mint náluk, se több, se kevesebb. A politikájukkal van baja a világnak, nem az orosz emberekkel.

Hanem ahogy nézelődök az orosz sajtóban, elém perdült egy reklám is. Nem lehet mai hirdetés, foglalkozott is már vele pár napja (és kutyafuttában) az Index, de esküszöm, megéri, hogy lefordítsam pár bekezdését, mert abból mindjárt kitetszik, Magyarországot milyennek látják vagy inkább láttatják arrafelé azok, akiknek ez megéri. Mondom: ez a hirdetés ma is fut.

KÖLTÖZÉS MAGYARORSZÁGRA

Magyarország gazdasága fellendülőben van, és egyre több bevándorlót vonz. Az ország iránti érdeklődés a stabil gazdaság, az alacsony adók, a megbízható bankrendszer, a jószívű emberek és a nagyszerű éghajlat miatt alakult ki. Az ország legfőbb kincse a csodálatos természet. Magyarország konyhája híres a finom tokaji borairól.”

Igen, jól tetszenek látni: ez a szöveg ha lehet, minél gazdagabb orosz bevándorlókat toboroz. Nem szegényeket vagy ellenzékieket. Az egy dolog, hogy pont annyira stabil a gazdaság, mint amennyire alacsonyak az adók, megbízható a bankrendszer és nagyszerű az éghajlat (mint most is, körülbelül szaharai és ennél csak melegebb lesz majd). De hát el kell adni a letelepedési kötvényt. Viszont a tokaji tényleg finom.

Itt a jogi feltételek következnek, ezeket nem részletezném.

INGATLANVÁSÁRLÁS MAGYARORSZÁGON

Sok uniós országgal ellentétben Magyarországon a külföldiek nemcsak lakást, hanem földet is vásárolhatnak. Kivételt képeznek a mezőgazdasági területek és az államilag védett területek. Magyarországon van egy egyszeri díj, amelyet a vevőnek az ingatlan megvásárlását követő évben kell megfizetnie.”

Ezek szerint nem kétkezi munkásemberekre vagy vékonypénzű értelmiségiekre számítanak, azok ugyanis nehezen vennének ingatlant érkezéskor.

ÉLET MAGYARORSZÁGON: MILYEN AZ ÉLET?

A tapasztalt bevándorlók azt tanácsolják, hogy készüljenek fel az életszínvonal bizonyos mértékű csökkenésére. A bűnös nem csak és nem annyira az árak, amelyek gyakran alacsonyabbak, mint Oroszországban. Tény, hogy eleinte sok pénzt kell költeni a letelepedésre, és a nagy verseny miatt elég nehéz munkát találni. Ugyanez a helyzet az üzleti életben is. A befektetett pénzt nem lehet néhány év alatt visszanyerni. Az orosz vállalkozók szerint Magyarországon az átlagos megtérülési ráta 2-5%.

A fő kiadási tétel ebben az országban, ahogy Európában máshol is, az energia. Nemcsak a villamos energia, hanem a gáz is, amelyet többek között vízmelegítésre használnak. Egyébként a víz itt jóval drágább, mint Oroszországban. A saját szemetest is meg kell vásárolni, külön adót fizetve. Ezután a tartályra egy matricát kap, majd a szemétszállító rendszeresen elviszi a szemetet. Nincsenek nyilvános helyek, ahol leadhatná a hulladékot.

A közüzemi szolgáltatások kifizetésére érdemes számlát nyitni – minden díjat levonunk róla. És a fizetés kérdése nagyon szigorú. Ha például nem fizeti be teljes egészében a vízszámlát, akkor három napon belül befizetheti azt, és erről postai úton értesítést kap. A vállalat képviselőinek ekkor jogukban áll eltávolítani a mérőórát. A visszahelyezés komoly bürokratikus probléma, amelynek megoldása legalább három hetet vesz igénybe.”

Hát, ez eddig volt. Ezentúl rosszabb lesz, érdekes módon pont az orosz gázpolitikának köszönhetően, de csak tessék, tessék, folyton-folyvást, bejáratnál ne felejtsenek el kukát venni. És mit lehet nálunk művelni? Sportolni és gyorsan hajtani!

A magyar élet másik jellemzője a szabadtéri tevékenység. Az ország ideális erre; kerékpárok, uszodák és mászóparkok várják a látogatókat. A horgászok számára fontos megjegyezni, hogy a horgászat Magyarországon engedélyköteles. Engedély bármelyik horgászboltban kapható.

Ami a személygépkocsikat illeti, legfeljebb hat hónapig lehet orosz rendszámmal közlekedni, de sokan évekig élnek velük. Egy másik dolog, amit honfitársaink élveznek, hogy az autópályákon általában sok kamera van, és általában ezek szabályozzák a forgalmat. Így különösen kényelmes, ha orosz rendszámmal rendelkezik – senki sem fogja bírságolni.”

Hirdetik még – elég lagymatagon – hogy ellenkező irányba is vállalják a költöztetést, Magyarországról Oroszországba, de valahogy mintha nem számítanának túl nagy forgalomra, pedig hát ahányan rajonganak Putyinért a kommentekben meg a közösségi oldalakon, az ember azt várná: ez mind potenciális orosz állampolgár. Nem, nem azok. Ők úgy szeretik a nagy Oroszországot, hogy nem költöznek oda, hanem megvárják, míg az költözik hozzánk. Sőt, várják, remélik is. Érdekes embertípus, rendszerint elkötelezett hazafinak gondolják magukat, az bennük az érdekes, hogy valamiért azt hiszik: ők magyar hazafiak, pedig orosz patrióták már régóta, csak még nem vették észre.

Hát, akkor valamennyire érthető, ha az oroszok viszont, úgy felső középosztálytól, Európába, de főleg Magyarországra vágynak. Úgy tudják, kicsit bürokratikus, kicsit magas a rezsi (pedig hogy lecsökkentették, hajjaj!), de jó és olcsó az étel, az élet, van tokaji, és aki orosz, hajthat gyorsan, nem lesz baj belőle.

Van egy olyan érzésem, hogy ha vitára kerül a schengeni vízumok korlátozása az orosz állampolgárok számára, a magyar kormány mindenképpen ellene szavaz majd, ha teheti, vétózni is próbál.

Ha valami, ez véget vetne a letelepedési kötvény-üzletnek.

Illetve: lehet, hogy belevágnak a vízum-üzletbe.

Ezt még meglátjuk.

De ez a kis reklám sok mindent megmagyarázott.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása