Forgókínpad

Forgókínpad

Natalja Vovk mérgezett kirelájzoma

2022. augusztus 29. - Szele Tamás

Azért van, amikor a némileg tapasztalt sajtómunkás csak fogja a fejét és le akar ülni Babilon vizeihez kicsit, sírni. Főleg olyankor, mikor látja, mire képesek a kedves kollégái azért a kis pénzért. Hogy térjünk a tárgyra: sok álhírt és szélhámosságot láttam már több, mint harminc éves pályám során, de az állítólagos Vovk-gyilkosság mindegyiket veri.

kaosz1_vovk.jpg

Voltak szebbek, izgalmasabbak, hihetőbbek, de ez a maga vásári egyszerűségében akkor is dobogós. Szóval, olvastam én a hírt már este is, csak fáradt is voltam, meg hülyeségnek is találtam, nem foglalkoztam vele, reméltem, más is így tesz majd. Tévedtem: reggel azt látom, hogy a magyar és nemzetközi sajtó tele van azzal, miszerint holtan találták Natalia Vovkot, Darja Dugina feltételezett gyilkosát, tizenhét késszúrással végeztek vele, és a kezében volt egy rejtelmes cetli, amin senki sem tudja, mi állt.

Ennél Conan Doyle sokkal valószerűbbeket írt, de először is lássuk a forrást. Az az Exxpress című osztrák bulvárlap, rájuk hivatkozik a teljes világsajtó. Na, mit írnak? 

Az apja szeme láttára robbantotta darabokra egy autóbomba a Putyin-propagandista Darja Duginát (30). Az orosz titkosszolgálat, az FSZB gyorsan biztosra vette, hogy az ukrán Natalja Vovk (43) áll a támadás mögött. A Telegramon mostanra felgyülemlettek a hírek, miszerint a feltételezett bombamerénylő meghalt ...

Az orosz titkosszolgálat gyorsan a nyomába eredt. A gyanúsítottakról készült képekkel és videókkal az ügynökök hatalmas keresési nyomást építettek ki mindössze néhány órával az Alekszandr Dugin lánya elleni támadás után. Mini Cooperjének ukrán rendszámtábláit a világ megismerte. Az is ismert volt, hogy a lányával (12) Észtországba menekült.

17 szúrt seb és egy cetli a kezében.

Jelenleg egyre több jelentés szól arról, hogy a feltételezett terrorista merénylő már elmenekült. „Holtan találták az éjszaka egy bérelt lakásban. 17 késszúrással a testén és egy cetlivel a kezében” – olvasható a Telegramban futótűzként terjedő üzenetben. Ehhez állítólagos fotók is társulnak, amelyeken a halott nő látható.

A lányának még mindig nincs nyoma.”

Hol találták, mikor találták, kik találták? Ne kínlódjunk ilyen apróságokkal. Találták és kész. Szerencsére az írás bőségesen illusztrált, van hozzá sok fotó és az FSZB videóját is mellékelték. Az egyik képen például – ó, borzalom – Natalja Vovk Mini Cooperje látható (szintén FSZB-fotó). Mi köze a hírhez, nem tudni, de tölti a terjedelmet. A másikon gondosan elhomályosítva női holttest egy ágyon, ami egy 2020-as moszkvai gyilkossághoz kapcsolódik, majd – tadamm! – Vovk megtalált Azov-igazolványa. Ez viszont már a bohóctréfa kategóriájába tartozik, mert az Azovban nem szolgálnak hölgyek. Ettől függetlenül ez már a második Azov-igazolványa Natalja Vovknak, az elsőt az FSZB találta meg Moszkvában, az is hamis volt (nem csak arról van szó, hogy az ezrednek nincsenek hölgytagjai, de arról is, hogy az igazolványképükön kötelesek a terepszínű egyenruhájukat viselni).

vovk_azov_jobb.jpg

De ez a második igazolvány még szebb, ugyanis az osztrák sajtómunkásoknak nem sok dolga akadhatott cirill betűkkel: a benne szereplő kép és név Margarita Szimonjané. Margarita Szimonjannak nincs köze se a Mesterhez, se Bulgakovhoz, akármennyire is Margarita, ellenben a Russia Today főszerkesztője, az orosz Egyes Csatorna állandó vendége, Putyin leghívebb propagandistája, Szolovjov női megfelelője. Ha ő belépett az Azovba, akkor vége a világnak. Az ezrednek mindenképpen.

szimonjan_azov-igazolvany.jpg

Ráadásul az egész történet forrásaként egy Telegram-bejegyzést neveznek meg, csak épp linket nem adnak hozzá – tessék elhinni, hogy volt egy ilyen. Múlt időben mondom, mert végigkerestem a Telegramot – ez egy orosz közösségi oldal – és elmondhatom, hogy most nincs még hasonló poszt sem rajta.

Akkor, összefoglalva: az Exxpress történetének se füle, se farka, se információtartalma, de legalább hamisítvány az egész, minden porcikájában. Legalább az igazolvány fotójánál fel kellett volna üvöltenie a sztorit átvevő szerkesztők fejében a vészjelző szirénának – de nem. Átvették. Némi kételkedéssel, de át.

A német nyelvű sajtó történetében volt már ennél nagyobb csibészség is, maga Egon Erwin Kisch követte el: valamikor, már az első világháború után, úgy a húszas években megkereste az akkor éppen haldokló Prager Tagblatt, hogy írjon nekik valami szenzációsat, nem baj, ha nem igaz, mert már a zálogcéduláik is zálogban vannak. „Alá kell írni?” „Nem, csak legyen bevétel.” „Akkor jó” – mondta a Mester és leírta a szalagcímet:

Ferenc Ferdinánd él, a világháború felesleges volt!”

Kasszasiker lett egy napig, a fizetési mérleg rendbe jött, de utána sokáig keresték a valódi szerzőt, Kisch csak évekkel később vallotta be, hogy ő volt.

Szóval ez is egy ilyen „szenzáció”. Csak az képes elhinni, aki nem figyel oda. De mit szólt hozzá a nagyvilág?

Az orosz sajtó, élükön a TASZSZ-szal és a RIA Novosztyival azonnal cáfolta, sőt, megkeresték az osztrák belügyminisztériumot is az ügyben. Érdemes idézni a RIA Novosztyit:

BÉCS, augusztus 28. – RIA Novosztyi, Margarita Kosztiv. Az osztrák belügyminisztérium a RIA Novosztyhoz eljuttatott kommentárjában cáfolta az Exxpress cikkét Natalja Vovk állítólagos meggyilkolásáról.

Az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóság (DSN) munkatársaival folytatott konzultációt követően tájékoztatjuk Önöket, hogy Ausztriának nincs tudomása ilyen esetről. Ezért nem tudjuk megerősíteni az információ valóságtartalmát” – közölte az ügynökség sajtóosztálya.

Korábban vasárnap az Exxpress című osztrák lap arról számolt be, hogy a Daria Dugina meggyilkolásának ukrán gyanúsítottját, Natalja Vovkot holtan találták egy bérelt lakásban. A kiadvány egy Telegram-posztra hivatkozott forrásként”

A TASZSZ is hasonlóképpen fogalmaz, a kisebb orosz orgánumok egyértelműen „ukrán propagandának” nevezik az álhírt. Jó, akkor nézzük meg az ukrán sajtót.

Nézem, nézem. De szinte nem is foglalkoznak a dologgal, egyedül az UNIAN írt róla, az is csak annyit, amennyit én eddig, miszerint nem igaz az egész, csak ők legalább orosz propagandának nevezik a történetet.

Az orosz ellenzéki sajtó pedig egészen egyszerűen nem törődik ezzel az ostobasággal, azt tapaszalt emberek írják, szerkesztik, nem ültek fel a szélhámosságnak.

Mármost szerintem egyik fél propagandájáról sincs szó. Sem az orosz, sem az ukrán szolgálatoknak nem érdeke, hogy terjedjen ez a durva hamisítvány, hangulatot nem kelt, haszna egyik fél számára sincs, ráadásul ez már a második csavar a mesén, hiszen az is eléggé csodálatos volt, amit az FSZB tett közzé két nappal a gyilkosság után, hogy Natalja Vovk tizenkét éves kislányának társaságában robbantotta fel Darja Duginát, majd Észtországig meg sem állt. Ez is legenda volt, ostoba rémtörténet, amit értelmes ember nem képes elhinni, ezen csavart még egyet az Exxpress, a tizenhét késszúrással, a titokzatos cédulával és a mérgezett kirelájzommal. Ja, hogy nem volt mérgezett kirelájzom? Kár, akkor legyen, tessék beleírni, akkor is, ha olyasmi nem létezik, még egy napig rekordokat dönt majd az olvasottság.

Ha most valaki azt kérdezi, hogy ezzel szemben van-e valódi fejlemény a Dugina-ügyben, annak azt kell mondanom: van, de nem igazán valódi az sem.

Azt írta olyan egy órával ezelőtt a Meduza:

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azt állítja, hogy Bohdan Ciganyenko ukrán állampolgár részt vett Darja Dugina, Alekszandr Dugin filozófus lánya meggyilkolásának előkészítésében.

Az FSZB szerint „egy ukrán felforgató és terrorista csoport tagja” volt, aki „előkészítette” Dugina meggyilkolását. A különleges szolgálat szerint Ciganyenko hamis rendszámtáblákkal és okmányokkal látta el az ukrán állampolgárságú Natalia Vovkot, akit az FSZB a gyilkosság elkövetőjének nevez, és „Vovkkal együtt szerelte össze” a bombát.

Az FSZB szerint Ciganyenko 2022. július 30-án érkezett Oroszországba Észtországon keresztül, és egy nappal Dugina meggyilkolása előtt hagyta el Oroszországot.”

Akor nem a kislánnyal szerelgettek, hanem Ciganyenkóval, értem. Fájóan hiányolom a filmből Dimitrov elvtársat, amint felgyújtja a Reichstagot, benne a félmeztelenül álldogáló van der Lubbéval, majd Moszkvában kinevezik ezért a Komintern elnökének és belelovagol a naplementébe.

Elnézést, ez egy másik film, amit már leforgattak, ennek a mostaninak a forgatókönyvén még dolgoznak, elég sületlen, mert gyerek már van benne, de kutya, ló és vitorlás hajó még nincs, pedig anélkül mit sem ér az egész.

Összefoglalva: azt, hogy mi történt valójában, nem tudjuk, aki tudja, az nem mondja, hiszen ő maga lehet az elkövető (vagy annak a felettese), nem lesz bolond beszélni.

Azt viszont tudjuk, mi nem történt.

Ez a sok szamárság, amit a fentiekben elsoroltam.

Nem az a csoda, hogy az Exxpress megpróbálkozott ezzel a kis műszenzációval. Az a csoda, hogy fél nap alatt bejárta a világsajtót.

Ezek után megvan a véleményem a világsajtó esze tokjáról is.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása