Forgókínpad

Forgókínpad

Bencsik András és a Török Áramlat

2022. szeptember 30. - Szele Tamás

Kezdjük azzal, hogy Bencsik András éleslátásáról ismert, sőt, nyugodtan nevezhetjük negatív jóstehetségnek. Ha ő valamit megmond, annak jó eséllyel az ellenkezője lesz igaz. Képességeinek számtalan alkalommal adta tanújelét, mégpedig a nagy nyilvánosság előtt, mint azt bizonyítani is fogom, tehát amikor megtudtam, hogy hadat akar üzenni Amerikának, kifejezetten megnyugodtam.

torok_aramlat.png

Akkor lássuk néhány céllövészeti rekordját, a „szarva közt a tőgye” sorozatból. Nem tudom, hol tanult ázsiai tudományokat, de visszakérhetné az iskolapénzt, ugyanis az afganisztáni krízis idején (amikor a magyar sajtó szembesült azzal, hogy kár volt leépíteni a kétezres évek elején a külpolitikai rovatokat) a Hír TV- ben képes volt olyan mondani, miszerint:

Az afgánok örültek ennek a felszabadításnak és most, hogy visszatértek a húsz évvel ezelőtti létállapotukhoz, az a jelek szerint az afgán népnek nagyon tetszik. A tálibok hadjárata inkább szabadságharc, ezért is felháborító, hogy a magyar sajtó gyakran tálib lázadókról beszél. ’56-ban a pesti srácok nem lázadók voltak, hanem szabadságharcosok.”

Az afgán nép sem akkor, sem most nem örvendezett különösebben a fordulatnak, ráadásul a magyar kormány sem ismerte el a tálib vezetést, szóval haszna ennek a meglátásnak nem volt, csak kára. Meg hát – eléggé nehezen felejthető. De a Hír TV-ben hangzott el, ahol az az örökbecsű is, B. Zsolttól, idén január 29-én, hogy:

Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.”

Aztán lám csak, mégis. Bencsik másik nagy találata az volt, mikor a Demokratában jegyzetet közölt arról, hogy koronavírus nincs, ha van, csak náthát okoz, világjárvány főleg nincs, az egész a sorosista világmédia koholmánya. Ebből idéznék, mert érdemes.

Mintha egy világméretű kísérletet futtattak volna le, amely révén azt akarták kideríteni, hogy megfelelően kiépített propagandával el lehet-e hitetni az emberekkel egy rettenetes világjárvány fenyegetését úgy, hogy a valóságban nincs semmiféle járvány, annak halvány nyoma sem? A válasz: igen. Ma a világmédia bárkivel bármit el tud hitetni, semmit sem számít a valóság, semmit sem ér a józan ész. A koronavírus-kampány valójában egy háború volt a józan ész ellen, és ebben a háborúban a józan ész vereséget szenvedett.”

Megjelent 2021. március 6-án. Mit ad Isten, március 11-én a kormány bevezette a veszélyhelyzetet és a különleges jogrendet, melynek nem volt a bevezetése után nagyobb támogatója Bencsiknél és társainál. Szóval, ez a tegnapi agymenés nem véletlen volt, nem pillanatnyi rövidzárlatnak köszönhető: ez a már említett „Szarva közt a tőgyét” céllövészeti bravúrsorozat része. De lássuk, mint mondott már megint a Hír TV adásában?

Ezt úgy hívják, hogy hadüzenet. Az Amerikai Egyesült Államok megtámadta az Európai Uniót. Ez ilyen egyszerű. Miközben püföli Oroszországot Ukrajnában, most úgy döntött egy merész fordulattal, hogy megtámadja az Európai Uniót is, és olyan kárt okozott neki, aminek a következményét föl se tudjuk fogni. Normális esetben ilyenkor az Európai Unió azt mondja, hogy... de nincs ugye hadserege, csak országok vannak, és azoknak a vezetői egy sajátságos lelkiállapotban vannak. Azt kellene válaszolni, hogy felvesszük a kesztyűt, és mi pedig hadba lépünk Amerikával szemben. Ez ugyanis nem baráti tűz volt. Ez egy gonoszul eltervezett és profin végrehajtott szabotázsakció volt. Abból a célból, hogy a kevés gázvezeték, ami Oroszország felől érkezik Európába, ne működhessen.”

Ezek után még emlegette kicsit, hogy de jó, miszerint van a Déli Áramlat. Azt ugyan nem tudják bántani a gonosz amerikaiak, mert az orosz és a török flotta összefog és megvédi! Már elő sem veszem, amit a volt lengyel külügyminiszter valószínűleg viccnek szánt Twitter-megosztására hivatkozva előadott, az maga a konteó, vegytiszta állapotban.

Szóval Bencsik András hadat akar üzenni az Egyesült Államoknak. Esetleg az Oroszországi Föderációval szövetségben? Megtettük már történelmünk folyamán, igaz, más szövetség tagjaként, nem bizonyult jó ötletnek. Arra ki sem térnék, hogy a magyar fegyveres erők mennyiben volnának alkalmasak egy ilyen kalandra, meg a régi viccre sem, a Horthy-féle hadüzenetről, szerintem el fogják sütni ezren a közösségi oldalakon.

Arra térnék ki, hogy amikor Bencsik megszólalt, már nem volt érvényes, amit mond.

Ugyanis tegnap délután jelent meg a hír, éspedig magyarul akkor még csak a CyberThreat.Report portálon, oroszul azonban valamivel korábban, miszerint:

 

Európa földgáz-ellátásában a legrosszabb forgatókönyv kezd testet ölteni. Sűrű hét ez:

  • Hétfőn robbantás történt az Északi Áramlat I. és II. csővezetékeken.

  • Aztán napok óta körvonalazódó feszültség után, a Gazprom és a Naftogaz közötti jogvita miatt szerdán a Gazprom bejelentette a Testvériség gázvezetéken zajló szállítás befejezését.

  • Ma pedig a Radio Liberty arról adott hírt, hogy Hollandia visszavonta az engedélyt a Török Áramlat üzemeltetőjétől, a South Stream Transport B.V-től, a Gazprom holland leányvállalatától.

A Radio Liberty által látott dokumentumok alapján a szállítást eredetileg szeptember 17-én kellett volna leállítani.

Az engedély visszavonásával előállt helyzetben megoldatlanná válik a csővezeték karbantartása és esetleges hibaelhárítása, pl. csőtörés, gázszivárgás vagy földrengés miatti csővezeték hibák javítása.

A források szerint a vállalat vezetősége tisztában van a jogi helyzettel, de ennek ellenére folytatja tevékenységét, titokban tartva tevékenységük jogalap nélkülivé válását.”

Nézzük meg, mit mond a dologról a Szabadság Rádió? Azt, hogy a holland központi import- és exporttanács (CDIU) augusztus 17-én tájékoztatta a vállalatot, hogy az engedélyt szeptember 17-i hatállyal idő előtt visszavonták. Oleg Akszjutin vezérigazgató levele elrendeli „a csővezeték műszaki támogatására vonatkozó valamennyi szerződés felfüggesztését (beleértve a tervezést, gyártást, összeszerelést, tesztelést, javítást, karbantartást és képzést (a jóváhagyott csővezetékkel kapcsolatos munkálatokkal kapcsolatban), a támogatás valamennyi formáját, beleértve a szóbeli támogatást is”. Magának a gázszállításnak azonban csak vészhelyzeti támogatással kell folytatódnia a környezet károsodásának elkerülése érdekében.

Tehát amikor tegnap Bencsik András hálálkodott, azon a vezetéken már vagy nem jött semmi, vagy ha jött: illegálisan érkezett. Az világos, hogy a holland South Stream Transport B.V. engedélyét miért vonták be: azért, mert olyan alkatrészeket és anyagokat exportált Oroszországba, amelyek szerepelnek az EU szankciós listáján. Az is világos, hogy miért tartják fenn még most is a szállítást, holott tilos volna, ha a törvényeket komolyan vesszük: egyrészt kell a pénz a Gazpromnak, még ha tagadja is, másrészt ha elzárnák, jogkövető módon, akkor nem tudnák sakkban tartani a csapon tartott kezükkel Magyarországot, Szerbiát és Görögország egy részét. Tehát ez jelentős mértékben a Gazprom és a Kreml játéka is, amellett, hogy az uniós szankcióknak köszönhető.

Erről a helyzetről a Gazprom – tehát a Kreml is – szeptember 16-a óta tud. Én tegnap délután óta tudok, ami nem csoda, hiszen figyelek minden külpolitikai hírt, Bencsik tegnap este nem tudta (azért hálálkodott), ami szintén nem csoda, mert ő meg nem figyeli a híreket, hanem kitalálja. Ez idáig érthető volna. De van Bencsik viselkedésére még egy magyarázat.

A hírek között kotorászva elém került egy tegnap délután 17:40-kor kiadott hír, a kormany.hu-ról:

A Török Áramlat gázvezeték biztonsága kiemelten fontos Magyarország számára – jelentette ki Szijjártó Péter azon a tanácskozáson, amelyen Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) energiaügyi miniszterei vesznek részt szerdán a kazahsztáni Almatiban.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán közvetített felszólalásában figyelmeztetett: a Török Áramlat fontosságát felértékelte, hogy a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat működése nem biztosított. Ezért felhívta azon országok vezetőinek figyelmét, amelyeken a vezeték keresztül megy, hogy figyeljenek a Török Áramlat működésére.

Arra is emlékeztetett, hogy a magyar kormányt számos támadás érte a Török Áramlat megvalósítása miatt, ám a vezeték nélkül most hatalmas bajban lenne Magyarország. (…) A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország az elmúlt időszakban mindent megtett a földgázszállítási útvonalak és beszerzési források diverzifikálása érdekében. Ennek során a Török Áramlat megvalósítása bizonyult a legkifizetődőbb beruházásnak, mert az Oroszországból kiinduló vezetékek közül ez az egy, ami százszázalékos biztonsággal üzemel. Ebben a helyzetben fokozott figyelmet kell fordítani a Török Áramlat biztonságára azért, hogy ne érhessék olyan incidensek, mint az Északi Áramlat–1-et és 2-t. A Török Áramlaton érkezik Magyarországra az orosz gáz 50-60 százaléka, ami lehetővé tette az éves fogyasztás 42 százalékának megfelelő gáz eltárolását – emelte ki.” (MTI)

Hs Bencsik ezt olvasta, mielőtt elindult a stúdióba, akkor érthető, hogy nem mondott ellent a külügyminiszter állításainak, sőt, tódította azokat: de álljunk csak meg! Szijjártó itt is hangsúlyozza, mennyire fontos nekünk ez a vezeték, sőt, jelenleg a legfontosabb – elképzelhető, hogy Magyarország külügyminiszterének nem volt tudomása a fentebb vázolt problémáról? Arról, amiről egy teljesen átlagos budapesti újságírónak, vagyis nekem teljesen nyilvános forrásokból viszont voltak ismereteim? És elképzelhető, hogy a Türk Államok Szervezetének energiaügyi miniszterei, élükön a török szakminiszterrel, szintén nem tudtak semmit?

Az utóbbi elképzelhetetlen.

Az előbbi sajnos nem.

És ha így van: nagyon nagy a baj, mert a magyar külügyminiszter nem teszi azt, ami a dolga lenne. Azért nem teszi, mert nem foglalkozik vele.

Bár csak annyi lenne a bajunk, hogy Bencsik András hadat üzent az Egyesült Államoknak...

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása