Forgókínpad

Forgókínpad

Fricz és Kennedy

2023. január 03. - Szele Tamás

A mai nap épületesen kezdődött, ugyanis felfedeztem, hogy Fricz Tamás pár napja a Magyar Nemzetben megoldotta a Kennedy-gyilkosságot. Hogy ebből miért nem lett világméretű szenzáció? Azért, mert Fricz Tamás csak elmeséli írásában, hogyan oldotta meg Tucker Carlson az ügyet. Carlson pedig tudja, mi történt, mert elmondta neki Valaki.

kennedy_januar_3.jpg

Innentől nulla a történet logikai értéke, mégis bemutatom, mert nagyon szép példája annak, hogy kel szárnyra egy konteó, amit az újságírói semmitmondás és témahiány szül, és hogyan járja körbe a világot hetek alatt (mondjuk még viszonylag lassú is, a biolaborok legendájának ugyanehhez csak órákra volt szüksége).

Kezdjük azzal, hogy a külpolitikai és elemző sajtóban olyasmi a Kennedy-gyilkosság, mint a Tudományos Akadémián a kör négyszögesítése vagy az örökmozgó. Aki nem tud világos bizonyítékokat felmutatni, nem tudja tökéletesen megoldani az ügyet, hozzá se kezdjen, maximum kedvtelésből érdemes foglalkozni vele, mert már mindenki megírt róla mindent, amit lehetett és azt is, amit nem, minden elképzelhető lehetőségnek könyvtárnyi irodalma van, ideértve azt is, hogy a földönkívüli, időutazó és alakváltó gyíkemberek voltak a tettesek. Nagy témahiányban szenvedhetett Carlson mester, ha ehhez a történethez nyúlt, kell legyen annyi szakmai rutinja, hogy tudja: ezzel foglalkozni nem egyéb, mint a szappanbuborék hámozása, ez maximum valami más üzenetet képes elvinni a hátán.

Hiszen azért is nyúlt hozzá.

De térjünk vissza Fricz írásához, ami a Carlson-féle eredeti kivonata. Azt mondja a cím:

Tucker Carlson: A CIA áll Kennedy 1963-as meggyilkolása mögött”

Fricz itt korrekt, nem ékeskedik idegen tollakkal, megnevezi a forrását, akkor lenne még korrektebb, ha linket, hiperhivatkozást is adna hozzá, de így is megkerül az fél perc alatt: szerzőnk bizonyára még a papíralapú sajtó világában él, amiben nem voltak ilyen hivatkozások, ezt még el lehet nézni neki. Aztán lesz majd, amit nem.

Ismerik Tucker Carlsont? Ő a Fox News konzervatív beállítottságú vezető riportere, kommentátora, aki kifejezetten szimpatizál Orbán Viktorral, tavaly egy hetet töltött Magyarországon, interjút készített a miniszterelnökkel, műsorai hitelesek, sikeresek, kifejezetten népszerű, milliók hallgatják és nézik őt az Egyesült Államokban.

Ő az, aki néhány héttel ezelőtt egy műsorában a John Fitzgerald Kennedy (JFK) 1963-as, máig feltáratlan gyilkosságának hátterével foglalkozott.

Döbbenetes dolgokat mondott el. Sajnálatos, hogy erről alig hallunk valamit Magyarországon.

Most mindenesetre fogunk, mert a dolog akkora jelentőségű, hogy tudnia kell róla a magyar közvéleménynek – persze nem csak a magyarnak, de engem az utóbbi érdekel a legjobban.

Szóval Tucker Carlson, e mindig pontosságra törekvő újságíró a következőket közölte...”

Uram, Carlsonnak azért nincs nagyon kierjedt rajongói tábora minálunk, azért „hallunk róla alig”, mert aki már tud angolul, és azért nem kevesen tudnak, röstelli ostobaságokra fecsérelni az idejét. Carlson műsorai hitelesek? Épp egy éve, tavaly januárban indított kampányt azért, hogy Washington ne Kijevet, hanem Moszkvát támogassa a már készülő háborúban, meglehetősen sikertelenül, de okozott pár kellemetlenséget. Hogy interjút készített több magyar politikussal? Szentigaz, de nem ingyen tette és nem is a fizetéséért. Mint az Open Secrets akkoriban kiderítette, 2019-ben a magyar kormány 265 ezer dollárt (azaz mintegy 80 millió forintot) fizetett a washingtoni Policy Impact Strategic Communications nevű lobbicégnek többek között azért, hogy létrejöjjön Tuker Carlson műsorában egy körülbelül 4 perces interjú Szijjártó Péterrel. Hogy az Orbán-interjúért mennyit kért és mennyit kapott, nem tudjuk, de valószínű, hogy nem keveset. Carlson, a „mindig pontosságra törekvő újságíró”? Lehet, hogy mindig arra törekszik, de sohasem éri el... Azonban térjünk vissza a Kennedy-gyilkossághoz.

Először is világossá tette, hogy a Lee Harvey Oswaldról, valamit az őt 48 órán belül lelövő Jack Rubyról mint magányos merénylőkről szóló, Warren-féle jelentésből származó megállapítás önmagában elfogadhatatlan.

Majd közölte, hogy a JFK-gyilkosság után ötven évvel ismerte el a CIA, az amerikai hírszerző szolgálat, hogy információkat tartott vissza az Oswalddal való kapcsolatáról. Mert volt kapcsolata Oswalddal…

Még 1976-ban – folytatta Carlson – újra összeült egy kongresszusi bizottság a Kennedy-merénylet kapcsán. Arra jutottak akkor, hogy JFK-t egyértelműen összeesküvés eredményeként ölték meg! Kérdés: miért tartotta vissza a CIA az információkat? (Netán mert érintett volt? – kérdezem naivan.)

1992-ben a kongresszus elfogadta, hogy a JFK-ügyben legkésőbb 2017-ig nyilvánosságra kell hozni a teljes jelentést, amelyet eredetileg 75 évre titkosítottak. Ezt Donald Trump, aki az ominózus években (2016–2020) volt elnök, meg is ígérte, ám Mike Pompeo külügyminiszter nyomására – aki egyébként „véletlenül” előtte a CIA igazgatója volt – a feltárt anyagokból több tízezer (!) oldalt visszatartottak.

Most pedig a Biden-kormány tesz hasonlóképpen, ők semmit nem hoztak nyilvánosságra a mai napig.”

És már itt is vagyunk, az összeesküvések világában. Volt kapcsolata Oswalddal a CIA-nek? Minden bizonnyal, csak ezt nem nevezném kapcsolatnak. Lee Harvey Oswald három évet élt a Szovjetunióban, oda emigrált, de aztán megnősült, és feleségével, Marina Nyikolejavna Pruszakovával, valamint első lányukkal, June-nal szépen visszaköltöztek az Egyesült Államokba. Mondjuk gyermeknevelésre alkalmasabb is volt az amerikai környezet, de már az emigráció ötlete is sokat elmond Oswald szellemi alkatáról. Ilyen múlttal természetes, hogy figyelte az FBI és nyugodtan figyelhette a CIA is, tehát kapcsolat lehetett közöttük, csak az nem volt kellemes.

Visszatartotta a CIA az iratokat? Hogyne, csak egyáltalán nem biztos, hogy azért, amit Carlson sejtet. Egy ilyen jelentésből szakavatott kezek kismillió fontos adatot képesek kibányászni, kezdve azzal, hogy hol írták, ki írta, kinek, mikor – szóval nem tudhatjuk, miért titkos, ami titkos. Pompeo nem „véletlenül” volt a CIA igazgatója külügyminisztersége előtt, hanem Rex Tillersont kellett gyorsan váltani egy megbízható emberrel, ugyanis Tillersont Trump elnök hirtelen felindulásból, Twitter útján menesztette, ami azért korábban nem volt szokás az amerikai diplomáciában. Azonnal be kellett ugrania valakinek a helyére, Pompeo volt a legalkalmasabb azok közül, akik kéznél voltak.

De mondjuk Carlson megkap minden iratot, ami az üggyel kapcsolatos. Én a Biden-kormány helyében kitolnék vele, és odaadnám, de csak neki. Mihez kezd vele? Vagy a következő sok évet az áttanulmányozásuknak szenteli, és eltűnik a FOX Newsról, mert nem lesz ideje fellépni a sok munkától, vagy figyelmen kívül hagyja az egészet. Hogy a Kennedy-gyilkosság még nincs megoldva és valószínűleg soha nem is lesz, az tény, de pont emiatt kiváló lehetőséget nyújt a konteók számára, szinte akármit rá lehet építeni. Most figyeljenek, most jön a bizonyíték!

Ezek után állt elő Carlson a farbával: elmondta, hogy tárgyalt egy olyan CIA-ügynökkel, aki láthatta az eredeti, ismeretlen iratokat. Feltette neki a kérdést: benne volt a CIA Kennedy elnök meggyilkolásában?

A válasz a következő volt: „Igen. Úgy gondolom, hogy részt vettek benne. Ez egy teljesen más ország, mint ahogyan gondoltuk. Minden hamis.” (The answer is yes. I believe they were involved. It’s a whole different country from what we thought it was. It’s all fake.”)”

Ki volt ez? Carlson nem nevezi meg az eredetiben, csak annyit mond:

Ez valaki, akinek közvetlen ismeretei vannak azokról az információkról, amelyeket ismét elhallgatnak az amerikai közvélemény elől. És a válasz, amit kaptunk, egyértelmű volt. Igen, a CIA részt vett az elnök meggyilkolásában.”

Ja, akkor tudjuk ki volt: Valaki. Nagy titkok tudója, akinek nem szabad kimondani a nevét. Mi a garancia arra, hogy az, akinek mondja magát, sőt, egyáltalán, mi a garancia arra, hogy létezik? Carlson szava? Az nem sokat ér. De ez után következik a bekezdés, amit Carlson „tanulságnak” szánt:

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kormányán belül vannak olyan erők, amelyek teljes mértékben kívül esnek a demokratikus ellenőrzésen. Ezek az erők erősebbek, mint az őket állítólag felügyelő választott tisztségviselők. Ezek az erők befolyásolhatják a választási eredményeket is. Még azt is elrejthetik, hogy bűnrészesek egy amerikai elnök meggyilkolásában. Más szóval, nagyjából bármit megtehetnek, amit csak akarnak. Kormányt alkotnak egy kormányon belül, amely puszta létezésével gúnyt űz a demokrácia eszméjéből. Bármennyire is cinikussá váltunk 30 év után, amikor azt figyeltük, hogy a kormánytisztviselők figyelmen kívül hagyják az őket foglalkoztató szavazókat, megdöbbenve értesültünk minderről. Ez elfogadhatatlan.”

Ha elfogadhatatlan – különben az volna, ha így lenne – akkor azonnal jöjjön a titkosszolgálat és tartóztassa le saját magát. Ha ez nem megoldható, jöjjön kettő, és egymást tartóztassák le. Ne bolondozzunk, Carlson itt a szende zárdaszüzet játssza, egy kis qanonizmussal megfejelve, nahát, a titkosszolgálatoknak titkai vannak, ez borzalom! De Fricz túltesz rajta:

Tisztázzuk: az, hogy a CIA részt vehetett Kennedy meggyilkolásában, ma már aligha kérdéses. Viszont Carlson nem tette hozzá, hogy a CIA sem „csak úgy” cselekszik. Őket is irányítják. Utóbbi „irányítókról” is beszélni kell, ha a Kennedy-gyilkosság teljes hátterét és a világ működését meg akarjuk ismerni.

Persze csak akkor, ha meg akarjuk ismerni. Én javaslom ezt, s ha tudok, ebben próbálok is segíteni.”

Megérkeztünk a Háttérhatalomhoz, javasolnám egy szellemirtó különítmény bevetését, mely Carlsonból, Friczből, Georg Spöttléből és Nógrádi Györgyből áll, esetleg még Földi Lászlóval megerősítve, ők megfelelő díjazás ellenében bármit lelepleznek és az ellenkezőjét is.

Összefoglalva: mit mond Fricz és Carlson?

Azt, hogy John Fitzgerald Kennedyt a CIA ölte meg. Honnan tudjuk ezt?

Onnan, hogy egy titokzatos Valaki azt mondta. A Valakiről nem szabad beszélni.

Mi következik ebből?

Bármi, de mindenesetre Biden elnök azonnal adja át a hatalmat a jó Trumpnak, és Carlson meg Fricz kapjanak jutalmat, utána bármi következhet.

Nyolc éves koromban hihetőbb szamárságokat hordtam össze. Mi ebben a szenzáció?

Az, hogy ez megjelent. Normális szerkesztő már Carlsont is elkergette volna ezért az ötletért.

Mindegy, ez a konteó még csak most alakul, formálódik, nem tudjuk, mi lesz belőle, ha nagy lesz.

De még fogunk róla hallani, az biztos.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása